Eindelijk! Chronisch zieken hoeven zich niet telkens te laten keuren

Dat werd hoog tijd! Chronisch zieken hoeven zich binnenkort niet meer steeds te laten keuren. Die overduidelijke weeffout wordt verholpen.

Het kabinet heeft met de zorgverzekeraars afgesproken dat binnenkort een eenmalige diagnose voor chronisch zieken voldoende is. Het werd ook echt te gek dat bijvoorbeeld iemand met een chronische handicap jaarlijks in de rolstoel op moest komen draven om aan te tonen dat hij inderdaad nog steeds gehandicapt is. Verscheen hij niet, dan was de kans zeer aanwezig dat hij werd gekort op allerlei voorzieningen.

Minister De Jonge van Volksgezondheid merkt op dat deze regel inderdaad belemmerend was. Ook leidde het tot onnodige bureaucratie in de zorg. Ondanks dat het kabinet zo’n zestig maatregelen heeft genomen om de regeldruk te verminderen, wordt dit maar nauwelijks opgemerkt door zorgprofessionals.

Dit is dan waarschijnlijk een van de krachtigere signalen vanuit het kabinet om de regeldruk te verminderen. Natuurlijk is dit nog steeds een sigaar uit eigen doos want de overheid heeft die regel ook in het leven geroepen, terwijl ieder weldenkend mens kon begrijpen dat dit een debiele situatie op ging leveren. Maar goed, blij dat we er binnenkort van af zijn.

Zorgprofessionals krijgen binnenkort te maken met ‘schrapsessies’. Dit zijn bijeenkomsten waar zorgmedewerkers kunnen aangeven welke regels zij het liefst geschrapt zien worden en waarom. Dat lijkt mij een prima initiatief (dat al véél eerder had moeten gebeuren). Nu maar zien of er ook wat mee gedaan wordt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. Joop Klepzeikert

  Mooi man. Binnenkort ook geen keuringsplicht meer voor mensen met chronische aanstelleritis, kalknagels, pijn in de ziel enzovoorts. Allemaal nooit meer werken, maar levenslang van graties geld leven. Op kosten van mensen die WEL werken.
  Ruim 95% van wat nu afgekeurd is kan gewoon werken, maar hoeft dat niet, door zwakzinnig links pamper beleid.

  1. EU kok

   Wat een geluk dat Joop Nederland verlaten heeft.
   Je schaamt je kapot voor zo een medelander.

   1. Siemien

    Joop heeft natuurlijk gelijk dat zien we door de reactie van EU dickje

   2. Joop Klepzeikert

    @werkschuwe EU trol: Ik schaam me diep dat werkschuwe parasieten zoals jij zich ook Nederlander mogen noemen.
    Een echte Nederlander werkt hard en moet niets hebben van graties geld, waar jij al je hele miserabele leventje op teert.

    1. EU kok

     Inderdaad Joop, ik ben uitkeringsgerechtigd en ontvang op nog een aantal manieren geld om in mijn riante levensonderhoud te voorzien.
     Mag ik u bij deze danken voor uw bijdrages in het verleden.

   3. kweetniet

    en eu cockje woont in ? 🙂 🙂

    1. EU kok

     Kweetniet heeft een bijzonder slecht geheugen.
     Of is reeds in de vergeetachtige fase van zijn leven aangekomen.

     1. kweetniet

      voor jou een vraag voor mij een weet en als ik het niet (meer) weeet dan weet meneer cactus het nog wel

     2. Mezzadra

      Dank, je bent toegevoegd aan het script.

     3. kweetniet

      de tarrel lult straks enkel in zichzelf als ie eens woord houd

     4. Dik

      @kweetniet: Voor jouw informatie: dat script werkt niet.

  2. Tguard

   @joop gezien uw reactie is het duidelijk dat u zich werkelijk niet in de materie heeft verdiept en blijkbaar ook het woord ”chronisch” niet begrijpt. Ik gun het niemand maar wanneer u bijvoorbeeld gediagnosticeerd bent als klassiek autist met een verstandelijke beperking en een IQ van 56.
   Dan is wetenschappelijk vastgesteld dat u niet beter wordt beste Joop. Het is dan ook zonde van uw belastinggeld om dat ieder jaar opnieuw te moeten vaststellen. Misschien eerst tot tien tellen alvorens u zomaar wat neerkladt. Voor uw duidelijkheid ben ik rechts georiënteerd en heb helemaal niets met links gepamper maar een beetje realisme kan echt geen kwaad.

   1. Mycase

    Maar je bent het toch wel een klein beetje met joop eens dat er ook een hoop mensen zijn die er schandalig misbruik van maken ?? toch ???

    1. Tguard

     Natuurlijk zijn er mensen die misbruik maken en ik ben dan ook voorstander van duidelijkheid. Ziektes en aandoeningen die niet geveinsd kunnen worden. Zo heb ik iemand in onze organisatie die een IQ heeft van 36 en spastisch is….. geloof het of niet ieder jaar opnieuw de keuring en stagnatie van betalingen door het traag werkende systeem. Ouders in de stress en een hoop gedoe terwijl deze man nooit maar dan ook nooit vooruitgang zou kunnen boeken.

   2. kweetniet

    precies Tguard , nu enkel oppassen dat de figuren die Joop bedoelt niet meeliften op de verandering

   3. EU kok

    Quote: Ik gun het niemand maar wanneer u bijvoorbeeld gediagnosticeerd bent als klassiek autist met een verstandelijke beperking en een IQ van 56.
    .
    Uw begrip voor Joop zijn situatie is hartverwarmend.

    1. Siemien

     EU dickje is een lafbek natuurlijk…

  3. Meriadoc Brandebok

   Joop kan voor de 95% vast wel een bron leveren. Ik krijg de indruk dat hij het artikel gebrekkig heeft doorgenomen en niet weet waarover hij praat.

 2. Siemien

  Het probleem?! tegenwoordig heeft bijna iedereen iets en krijgt een stempel…

  1. Ron

   Gedeeltelijk met je eens.
   De echt zieken worden nu geschaard onder de zogenaamde mensen die het zo zwaar hebben en stempels ADHD, pdnos enzovoort hebben.

   Hoe vaak ik niet hoor dat mensen kinderen de stempel ADHD geven of laten geven voor een rugzakje (extra geld).
   Ouders die nu dat aanvragen zouden gekeurd moeten worden ipv hun kinderen maar dan of ze wel geschikt zijn in opvoeden.
   9 van de 10 van deze kinderen spelen niet buiten en zitten alleen maar pl@ystaion te spelen.
   Ze hebben geen uitlaat klep thuis maar ook op school niet. Daar mogen ze niet stoeien of ravotten.
   Alles moet uitgepraat worden en uitgelegd, en gewoon simpel Nee mag niet want de uitleg moet in drievoud worden uitgelegd op de meest zoetsappige manier.

   Kijk gewoon naar de dierenwereld die snappen het nog.
   Een pup gedraagt zich niet krijgt een grauw van moeders, en dat is geen agressie maar een correctie.
   Maar de meeste onder ons vinden dat zielig en begrijpen niet dat hun inconsequentie zieliger is omdat de kinderen niet meer weten waar ze aan toe zijn.

   Elk kind is tegenwoordig speciaal en de echte hulpbehoevende worden ondergeschoven omdat die ouders niet zielig genoeg doen.
   Een alleenstaande moeder met een zwaar gehandicapt kind krijgt geen steun wordt verplicht te gaan werken en dan is er geen zorg voor dat kind. De overbuurvrouw van haar mag haar uitkering behouden en voor haar kind zorgen dat allerlei afkortingen heeft, maar wel na school alleen thuiskomt achter de tv schuift en wacht tot moeder thuiskomt uit de stad of van haar buurtkransje.

 3. Dik

  Goed nieuws!

 4. Rosasolis

  Wat ben ik blij met dit initiatief van H. de Jonge. Als astma lijder, (hoewel niet chronisch), kreeg ik van een van de artsen praktijk/apotheek een bescheiden inhaler, te gebruiken als ik benauwd ademen. Die goed genoeg werkt; ik ben hiermee goed geholpen en tevreden. (Alleen zijn de kosten steeds hoger geworden, net zoals het nu ben alle medicijnen gaat)… Maar sinds die tijd kreeg ik ieder paar maanden een telefoontje van de assistente/receptionist: “dokter wil je zien en onderzoeken”. Dan zegt ik: welke dokter en waarom? “Voor controle”. Dan zeg ik: ik ben helemaal tevreden met mijn medicijn, en hoef geen controle nodig.
  De laatste keer dat dit alweer gebeurde enkele weken geleden, was ik bezig in mijn tuin.
  Omdat ik een belangrijke telefoon bericht verwachte, rende ik naar binnen…maar dit telefoontje was alweer van die dokter assistente, met dezelfde bericht. Toen was de maat voor me echt te veel! Ik vroeg deze verpleegster-trut: “ben ik onder curatele omdat ik wat last heb van astma? Of willen jullie op een of andere manier geld van
  mij als proef konijn zien te krijgen”? En daarna zei ik dat ik naar de dokter kom wanneer IK dat wil. Sindsdien heb ik geen onderzoek meldingen meer gekregen.
  Dank je Hugo voor je initiatief.

 5. pjerry

  Ik heb chronisch COPD Gold4. Zullen we ruilen ik uw werk en u mijn ziekte.
  Slap gelul.

  1. Mezzadra

   Veel gerookt, pjerry?

   1. kweetniet

    dank je wederom voor je super inhoudelijke bijdrage tarrel , echt een verademing voor dit blog tarrel . De inhoud is ook zo scherp gesteld geen speld tussen te krijgen tarrel. U bent echt een waar debater in het land der blinde tarrel

  2. Rosasolis

   @pjerry. Waarom schrijft u niet waarom u dit vreselijk long ziekte heeft gekregen?
   Was het erfelijk, of zoals velen, heeft u het gekregen wegens zware roken?
   Mijn vader was gestorven aan long-emphasieme. Een heel ernstige longen ziekte. Omdat hij verslaafd was aan sigaretten. Als als astma patient, mogen wij niet opkomen tegen de vreselijke milieu lucht vervuiling problemen. Hoe kunnen wij onze verslaafde rokers van hun vreselijke gewone, maar levensbedreigende, heel erg dure gewoonte af krijgen? Wij niet-rokers lijden er veel eronder. Hopelijk komen er veel terrassen die geen roken tolereren, en ook niet van binnen.

   1. Ron

    Soras, waarom zou hij dit moeten schrijven?
    Moet hij zich verantwoorden hier?
    Dat denken steeds meer mensen dat andere mensen die iets mankeren hun het hele verhaal moeten uitleggen anders geloven ze het niet en gaan ze meldingen doen zoals bij de bijstand gebeurt.

   2. kweetniet

    omdat iemand een ziekte heeft moet ie verantwoording afleggen wat de mogelijke oorzaak was aan aso lis. het moet niet gekker worden

    1. Ron

     Tja dat is links die voelen zich superieur en denken alles te weten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.