hugodejonge

Eindelijk! Chronisch zieken hoeven zich niet telkens te laten keuren

Geen categorieokt 05 2019, 10:00
Dat werd hoog tijd! Chronisch zieken hoeven zich binnenkort niet meer steeds te laten keuren. Die overduidelijke weeffout wordt verholpen.
Het kabinet heeft met de zorgverzekeraars afgesproken dat binnenkort een eenmalige diagnose voor chronisch zieken voldoende is. Het werd ook echt te gek dat bijvoorbeeld iemand met een chronische handicap jaarlijks in de rolstoel op moest komen draven om aan te tonen dat hij inderdaad nog steeds gehandicapt is. Verscheen hij niet, dan was de kans zeer aanwezig dat hij werd gekort op allerlei voorzieningen.
Minister De Jonge van Volksgezondheid merkt op dat deze regel inderdaad belemmerend was. Ook leidde het tot onnodige bureaucratie in de zorg. Ondanks dat het kabinet zo'n zestig maatregelen heeft genomen om de regeldruk te verminderen, wordt dit maar nauwelijks opgemerkt door zorgprofessionals.
Dit is dan waarschijnlijk een van de krachtigere signalen vanuit het kabinet om de regeldruk te verminderen. Natuurlijk is dit nog steeds een sigaar uit eigen doos want de overheid heeft die regel ook in het leven geroepen, terwijl ieder weldenkend mens kon begrijpen dat dit een debiele situatie op ging leveren. Maar goed, blij dat we er binnenkort van af zijn.
Zorgprofessionals krijgen binnenkort te maken met 'schrapsessies'. Dit zijn bijeenkomsten waar zorgmedewerkers kunnen aangeven welke regels zij het liefst geschrapt zien worden en waarom. Dat lijkt mij een prima initiatief (dat al véél eerder had moeten gebeuren). Nu maar zien of er ook wat mee gedaan wordt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten