Eindelijk! Staatssecretaris Paul Blokhuis wil 113 instellen als het nummer voor zelfmoordpreventie

Voor mensen die overwegen om zelfmoord te plegen, is er een nummer dat ze kunnen bellen: 0900 0113. De 113 Zelfmoordpreventie biedt hulp aan mensen met suïcidale gedachten. Er is echter verwarring ontstaan omtrent dit nummer. Vanwege de naam van de hulplijn, denken mensen dat het telefoonnummer 113 is, maar dit is niet het geval.

Zo is het nu voor de tweede keer gebeurd dat iemand in psychische nood 113 heeft ingetikt op z’n telefoon, terwijl dit nummer nog helemaal niet bestaat. En dat alles binnen een paar maanden tijd. Zo heeft in juli een 61-jargie man het nummer vier keer proberen te bellen, waarna hij twee dagen later een einde aan z’n leven maakte. Eind september overkwam dit ook een 26-jarige vrouw uit Winschoten, die het nummer drie keer heeft geprobeerd te bellen.

Maar het meest opmerkelijke van de hele kwestie is wel het volgende: volgens de Volkskrant blijkt dat veel hulpverleners tot voor kort nog helemaal niet op de hoogte waren van het juiste telefoonnummer.

“Ik denk dat heel veel psychiaters het juiste nummer niet kennen’, zegt Elnathan Prinsen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP). ‘Zelf zou ik het ook moeten opzoeken.’ De NVvP heeft haar leden inmiddels op het goede nummer gewezen.”

Dit is uiteraard erg schokkend. Het is natuurlijk allemaal erg triest en verdrietig. Zo vindt ook Staatssecretaris Blokhuis, die deze incidenten betitelde als ‘vreselijk’.

“Ik ben zeer gemotiveerd om ervoor te zorgen dat mensen die suïcidale gedachten hebben zo snel en eenvoudig mogelijk hulp en steun kunnen krijgen.”

Daar komt nog eens bovenop dat 113 Zelfmoordpreventie al eerder aan de bel getrokken heeft omtrent deze kwestie. Zo heeft de zelfmoordpreventielijn meerdere malen op de deur geklopt met de vraag of het huidige nummer gewijzigd kon worden. En nadat deze twee incidenten de revue hebben gepasseerd, wil de staatssecretaris nu ineens ‘versneld’ uitzoeken of dit mogelijk is. Gelukkig liggen er in de tussentijd al wat oplossingen op tafel.

“Binnen twee weken moeten providers in elk geval zorgen dat iedereen die naar 113 belt via een bandje het juiste nummer hoort. Er moet ook snel gezorgd worden dat hulpverleners beter op de hoogte zijn van het goede nummer.”

Laten we in godsnaam hopen dat er snel een wijziging van het telefoonnummer wordt doorgevoerd, zodat de momentele verwarring zal verdwijnen. Hopelijk voegt Blokhuis de daad bij het woord!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Nico-Levering

  Als dat kabinet op zou stappen hadden wij dat nummer helemaal niet nodig. De mensen worden met de dag depressiever van dat stomme en slappe beleid ze voeren.

  1. hans-e-pans

   Het handelen van de Roverheid moet natuurlijk niet hetzelfde tempo hebben als in de maatschappij, waardoor de burgers gedacht zou kunnen worden dat Roverheid we snel kan handelen/werken.

 2. Jumping

  Als Rutte aan het roer blijft, loopt het waarschijnlijk storm op dat nummer.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  1. Henk-Jansen

   Rutte is juist het beste wat ons ooit eens overkomen. Ik en mijn gezin hebben het nog nooit zo goed gehad als nu. Rutte is een fantastische staatsman!

 3. Rosasolis

  Wat is dit ongelofelijk! Als er een ongeluk is geweest of welke noodgeval dan ook, dan bellen we 112 voor een ambulance, brandweer, of politie. Maar als iemand in geestelijke nood zit moet hij/zij 0900-0113 proberen te bellen? Stel je voor dat iemand het niet meer ziet zitten om door te gaan, en wil Een “laatste” keer met iemand over zijn/haar ernstige problemen praten. En dan moet zo iemand 8 nummers snel achter elkaar indrukken? Laat het onmiddellijk tot alleen 113 worden. Dan kan iemand proberen deze ziek persoon aan de lijn te houden, terwijl dat een ambulance onderweg is. Zelf-moord moet nooit getolereerd worden

 4. Heras

  Waarom komen ze toch pas in actie nadat er iets vreselijks gebeurd is. Altijd loopt de regering achter de feiten aan.
  Adequaat handelen en vooruit kijken is er niet bij.
  Deze regering is inderdaad de slechtste dat er is. Vooral omdat de samenleving zo ingewikkeld geworden is, moeten ze sneller optreden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.