Filmpje! Geschiedenislesje van Thierry Baudet over ‘de oudste onafhankelijkheidsverklaring ooit’

Vandaag toont Tweede Kamerlid Thierry Baudet (FVD) ons een prachtig stukje geschiedenis dat te zien is in één van de zaaltjes van de Tweede Kamer. Het gaat om het ‘Plakkaat van Verlatinghe’ dat volgens Baudet de “oudste onafhankelijkheidsverklaring ooit” is. Kennis over het document is cruciaal om de Nederlandse identiteit te begrijpen: “het zou in alle klaslokalen moeten hangen”, zo stelt Baudet. 

Thierry Baudet over het Plakkaat van Verlatinghe

Prachtig om te zien dat Baudet behalve aandacht voor belangrijke historische personen ook aandacht schenkt aan belangrijke documenten zoals de onafhankelijkheidsverklaring van 26 juli 1581.

Het document is eigenlijk een vorm van ‘rebellie’ tegen de vorst van het Heilige Roomse Rijk, maar omdat de Nederlanden de oorlog die erop volgden won, wordt in de geschiedenis niet gesproken van ‘rebellie’ (zoals in het geval van de politieke leiders van Catalonië) maar van ‘onafhankelijkheid’. Het document is ondertekend door de notabele Nederlanders van destijds. Denk hierbij  aan steden als Amsterdam, maar ook Vlaamse steden zoals Mechelen, dat tussen Brussel en Antwerpen ligt.

Net zoals tal van landen tegenwoordig ‘doen alsof zij een democratie’ zijn om binnen het internationale stelsel te passen, zo probeerden de Nederlanders na het afzetten van Koning Filips II een nieuwe vorst te vinden, die ons land op het internationale toneel kon vertegenwoordigen zonder door de andere vorsten voor schut te worden gezet. Een interessante geschiedenisles van Thierry Baudet, wat zou hij toch een fijne docent zijn!

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

52 reacties

 1. Vrijedenkert

  Magna Carta
  Plakkaat van Verlatinghe
  United States Declaration of Independence

  De drie belangrijkste documenten in de vrije westerse wereld!

  1. Sans Rancune

   Het grenstractaat van Aken uit 1816 (26.6.1816) was evenzo van betekenis voor ons land, m.n. Limburg.

  2. Baron von Munchhausen

   Vrije denkert:
   ….. en het tekenen van het Marrakesh-pakt: …….”het uitleveren van het vrije Westen aan de moordende Moslims !”

 2. Watcher

  Er is een schreeuwend tekort aan docenten.
  Baudet kan zich nuttig maken in die sector i.p.v de politiek.

  1. Blitzkrieg

   Watcher : Zoals je ziet doet Baudet beide, als je oplet leer je nog wat.

  2. Jv

   Watcher; klopt als een bus, maar laat Thierry aub nog enkele maanden in de kamer zitten zodat hij alle (vooral links) nog een tijd geschiedenis kan bijbrengen.
   Je walst er nu zomaar overheen terwijl dit wel het document is waarop staat onze identiteit van ( mede de basis van democratie) ons eens zo trotse Nederland!
   Een Nederland dat door het linkse en import volk volledig aan z’n laars gelapt wordt en volgens hen niet bestaat!
   Verder ligt er in Munster ook een zeer belangrijk document en dat is dat in Munster in 1648 op 15 mei 1648, een verdrag werd ondertekent wat ook wel als de geboortedatum van de Nederlanden gezien. Dat heb je waarschijnlijk nooit gezien, dus op naar Munster?
   Dus Nederland is wel degelijk een land met een eigen cultuur, volk met zijn/haar eigen normen en waarden!
   Maar goed….. dat terzijde, ik begrijp uit jouw reactie dat Baudet het bij het rechte eind heeft, anders gaf je er niet z’n belachelijke draai aan, maar een meer inhoudelijke reactie om, hetgeen Baudet opmerkt, te weerleggen.
   Je ziet, je hebt dus niet overal een goede reactie op en dan gooi je het maar over een andere boeg.

 3. Kretoloog

  We mogen onze lieve heer op onze blote knietjes danken dat Nederland zich in de 16e eeuw al afscheidde van Spanje. Als we dat anno 2019 hadden willen doen, dan had dat een veto opgeleverd van Juncker, Verhofstad en onze eigenste Frans Timmermans. En van de eurofiele D’66-minister Ollongren, die wel te pas en te onpas loopt te pronken met het Plakkaat van Verlaetinghe. Hypocriet wijf!

 4. Nep

  Wel bij de feiten blijven. Rutte heeft dit in 2014 al aangekaart!

  1. van Urk

   Alsof Brussel inderdaad belang of respect heeft voor dat soort verklaringen. Die walst er net zo overheen als nazi-Duitsland.

 5. Ben-NIET-Groen-L

  Na boeren gaan ook bouwers, baggeraars en grondverzetters naar Den Haag
  Na boeren gaan ook bouwers, baggeraars en grondverzetters naar Den Haag!

 6. Joop Klepzeikert

  Dat document zou inderdaad in elk stadhuis en in elke klaslokaal moeten hangen. Vooral linkse leraren zouden dat document verplicht moeten bestuderen. Misschien dat ze dan eindelijk eens gaan begrijpen dat Nederland veel beter af was en zal zijn als soevereine staat, in plaats van onder het extreem socialistische beleid van de EUSSR.

 7. Farao

  Het grappige is dat Jesse Klaver ooit in DWDD zat om precies hetzelfde te vertellen.

 8. Sans Rancune

  Ook nog een aardige geschiedenisles om iets van te leren. Minstens net zo belangrijk de opkomst van de Moren.
  Zij rukten op tot aan Cordoba op het Spaanse schiereiland. Jawel, helegaar.

  De Moren waren tolerant en verdraagzaam. De toestand van de lagere volksklassen en van de Joden verbeterde. De ongelovigen werden niet verplicht tot de islam over te gaan en hadden vrijheid van religie. De christenen en de joden mochten hun eigen godsdienst behouden. Hun kerkklokken mochten zij echter niet luiden en zij moesten een speciale belasting betalen. Uiteindelijk bekeerden velen christenen en joden zich tot de islam.

  Uiteindelijk werden de Moren in hun verdere opmars op 25 oktober 732 verslagen bij Poitiers. Jammer, anders beschikten wij ook over de mooie bouwkunst zoals in zuid Spanje.

   Córdoba

  In de bijna 6½ eeuw, waarin Spanje onder Moors bewind heeft gestaan, is het land tot bloei gekomen. De Moren voerden de islam in en er ontwikkelde zich een Moors-Spaanse cultuur van het allerhoogste wereldniveau. Sevilla, Córdoba en Granada groeiden uit tot wereldsteden.

  1. Kretoloog

   Als de moren hier nog waren, liep Sans Rancune met een besneden leuter rond. En 6x per dag op de knietjes richting Mekka.

  2. Baron von Munchhausen

   Eens Racune:
   Je schildert de Moren (gelijk aan huidige ISIS Islam
   moordenaars) wel héél positief uit.
   Als ze zo sociaal, kundig, etc,. waren, hadden de Spanjaarden ze écht niet verdreven.
   De Spaanse geschiedenis vertelt een totaal ander verhaal!
   PS,
   Ik hoop niet dat u denkbeelden uitdraagt zoals Gr-Links, PVDA en D66. M.a.w. geschiedvervalsing!

  3. Mezzadra

   Mooi betoog, Sans Rancune. Het levert wel nare cognitieve dissonantie op voor moslimhaters, maar die kunnen heel goed informatie die strijdig is met hun wereldbeeld negeren.

   1. Rechtsaf

    Mooi betoog Urk, het levert wel nare cognitieve dissonantie op voor islamknuffelaars en Nederlandhaters, maar die kunnen heel goed informatie die strijdig is met hun wereldbeeld negeren.

  4. van Urk

   @Sance Rancune. De christenen en Joden bekeerden zich tot de islam. Wel even het ware verhaal vertellen. Ja, er was een soort vertoon van verbroedering tussen deze drie religies in het Moorse Spanje maar uiteindelijk leidde dat ook tot spanningen en botsingen, en tot uitbarstingen van geweld tegen minderheden. Zo vond er in de 9e eeuw een reeks terechtstellingen plaats van christenen die de profeet Mohammed beledigd zouden hebben, en in 1066 werd de hele Joodse bevolking van Granada uitgemoord. En de volgende groep islamitische Berbers die vanaf het midden van de twaalfde eeuw Spanje innamen, de Almohaden dwong Joden en christenen om zich te bekeren.

   1. merlot

    “Met behulp van voortdurend herhaalde historische leugens dringt de politieke correctheid zich op. Een daarvan is de mythe van al-Andalus:[1] die van een vredevol, open en verdraagzaam moslimrijk. Het is een mooie ideologische constructie zonder veel verband met de werkelijkheid. Hieronder maken de hispanoloog Arnaud Imatz en de grote Spaanse Arabist Serafín Fanjul samen de balans op. Volgens deze laatste spreken de middeleeuwse teksten de hedendaagse lezing compleet tegen.”

    ht*ps://doorbraak.be/de-vreedzame-samenleving-destijds-andalusie/

    Linkse sukkels, waaronder Sans Rancune en Mezzadrama, vreten deze mythe als koek. Want ja, de islam, die moet toch beschermd worden, nietwaar?

    1. Mezzadra

     ht*ps://www.knack.be/nieuws/belgie/pieter-bauwens-doorbraak-is-een-rechtse-site-geworden-helaas/article-longread-1437721.html?cookie_check=1571597378

     In islamofobe en extreem rechtse kringen wordt graag gesproken over ‘mythe van Andalusië’, het historische feit dat moslims in die periode een hoger niveau van beschaving hadden roept onverdraaglijke cognitieve dissonantie op.

     Het heeft iets aandoenlijks.

     1. merlot

      “het historische feit dat moslims in die periode een hoger niveau van beschaving hadden roept onverdraaglijke cognitieve dissonantie op.”

      Dit is weer een slinkse toeschrijving van de trol. Het niveau van de moren was destijds relatief hoog op bepaalde terreinen van bouwkunde en wetenschap alsook op militair gebied. Maar hun beschaving op humanitair gebied wordt op leugenachtige wijze voorgesteld als een soort idylle van tolerantie. Dat is wat er wordt bedoeld met de mythe van Andalus. Het is een kwalijke vorm van geschiedsvervalsing door linkse islam-apologeten.

     2. Mezzadra

      Merlot wordt aangeraden bijgaande bron te raadplegen. Het beschrijft genuanceerd de verschillende fasen in de Moorse geschiedenis van Andalusië, en plaatst het ook in de manier waarop daar vanuit deze tijd gekleurd naar wordt gekeken. Hij moet er wel rekening mee houden dat deze feitelijke beschrijving wringt met de manier waarop hij die periode van hoogcultuur graag wil zien.
      Een aanrader.

      ht*p://arno.uvt.nl/show.cgi?fid=122790

     3. merlot

      “Hij moet er wel rekening mee houden dat deze feitelijke beschrijving wringt met de manier waarop hij die periode van hoogcultuur graag wil zien.”

      Ik zal dit later vanavond eens bekijken en van commentaar voorzien.

      Maar zal de heer Mezza dat ook doen met mijn bron zonder deze al bij voorbaat af te fakkelen als “islamofoob en extreem-rechts”? Ik vrees van niet. Daarom is de volgende diagnose van cognitieve dissonantie die notabene door NU.nl werd gepubliceerd zo zeer van toepassing op de heer Mezza:

      “De negatieve emotie ontstaat vooral door het conflict tussen het belang van de bestaande overtuiging en de onzekerheid die wordt gecreëerd door de nieuwe informatie, zo schrijven de onderzoekers. Om de impact van deze negatieve emotie te verminderen, zoekt het brein waarschijnlijk naar snelle manieren om de impact van het tegensprekende bewijs te verkleinen: DE BRON BETWISTEN, TEGENARGUMENTEN ONTWIKKELEN, DE OORSPRONKELIJKE HOUDING BEVESTIGEN OF SELECTIEF DE NIEUWE INFORMATIE ONTWIJKEN”.

     4. Vlaswiek

      De aandoenlijke kan het niet, hij wil het niet en hij doet het ook niet. Het is en blijft een volkomen kansloze figuur. In discussie gaan met een strontvlieg? Kun je beter niet doen, zonde van je tijd.

     5. merlot

      @ Mezzadra: ik heb je bron doorgelezen. Het sluit in grote lijnen aan op wat ik al wist en wat ik hier in reactie op de beweringen van Sans Rancune al schreef. Een citaat uit de conclusie:

      “De verwijzingen en bronnen overziende moet worden gesteld dat de samenleving zoals die bestond in het Kalifaat van Córdoba niet te gebruiken is als blauwdruk voor onze eigen multiculturele samenleving. Dit standpunt komt ook terug in de discussie tussen Mat Herben, Michiel Leezenberg en Machteld Allan in Trouw;
      hoewel zij over allerlei punten een felle discussie voeren, zijn zij het hier wel over eens. Al-Andalus was geen paradijs. Zeker niet wanneer wordt gekeken naar de volledige periode van acht eeuwen: naast tijden van vrede waren er ook vele oorlogen en fanatieke, intolerante leiders. Ook het veelgeprezen kalifaat van Córdoba was niet ideaal; er blijken allerlei kanttekeningen te maken bij deze ‘vreedzame samenleving van drie religies’.”

      I rest my case.

     6. Vlaswiek

      In discussie gaan met een strontvlieg? Kun je beter niet doen, zonde van je tijd.

     7. merlot

      “In discussie gaan met een strontvlieg? Kun je beter niet doen, zonde van je tijd.”

      Nee, die moet je doodslaan en dat is wat ik doe.

      Heb je daar bezwaar tegen, Lugar?

     8. Vlaswiek

      Natuurlijk niet als het zin zou hebben, maar dat heeft het niet en dat weet je zelf ook wel. De aandoenlijke, hij kan het niet, hij wil het niet en hij doet het ook niet.

   2. Sans Rancune

    Dat is nu juist de makke van religie. Sommigen nemen het te letterlijk en dan loopt het uit de hand.

    1. merlot

     Niet gaan glibberen, SR.

     Je lofzang op de mythe van Andalus is weersproken (met bron). Ga je daar nog inhoudelijk op in?

     1. van Urk

      De moren (een mix van Afrikanen, Berbers en Arabieren) kwamen uit Noord-Afrika. Het is tegenwoordig in Noord-Afrikaanse landen wel te zien wat er uiteindelijk van terecht is gekomen. Dat is Spanje uiteindelijk bespaard gebleven totdat anno 2019 vele Noord-Afrikanen nog een poging gaan wagen en de grenshekken van Spanje bestormen.

     2. Sans Rancune

      Ik geef alleen maar verslag van wat de geschiedenis er over meldt.
      Verder is het mij Kaatje Egaal. Dat mag toch? Men doet maar.

     3. merlot

      “Ik geef alleen maar verslag van wat de geschiedenis er over meldt.”

      Nee, je geeft verslag van wat de linkse leugenmachine erover heeft uitgebraakt.

      “Verder is het mij Kaatje Egaal.”

      Misschien moet je je eens afvragen waarom al die leugens over de islam worden verspreid. En waarom jij die voor zoete koek slikt en zelfs verder verspreidt.

 9. RvdBe

  Op 5 mei gaan we weer bevrijdingsdag vieren, waarom eigenlijk? Omdat we ons uitgeleverd hebben aan de eu?
  Wordt ook meer en meer een correct pseudo feestje.

  1. DidiMadloba

   We hebben ons helemaal niet uitgeleverd aan de EU. stomme trol!

 10. DidiMadloba

  Ik zie het bijzondere niet zo. De Nederlanden kwamen in opstand tegen de Spanjaarden die ons het vel over de oren haalden met belastingen.

  Verder denkt Baudet gek genoeg Eurocentrisch. Weet hij niet dat al 8400 v Chr rebellen zich losmaakten van China?

  Hij heeft wel gelijk dat rebellen (terroristen) helden worden als ze winnen. Dus dat blijft een gok.

 11. Sharktyricon

  De geschiedenisles van Thierry baudet, misschien zal ik die eens wat serieuzer nemen als hij ook objectief durft te spreken over de naoorlogse dagen in Indonesië en wat het Nederlandse leger voor eerbehoud heeft uitgevreten bij de opstandige Indonesische bevolking of dat ze voor de oorlog het land systematisch uitknepen voor het vullen van de Nederlandse schatkist, maar goed dat hebben we eind 1800 goedgemaakt door wegen en sporen aan te leggen en het onderwijs te verbeteren, het charme offensief…..maar toen de indonezen zelfstandig wouden worden na WO2 was Nederland daar toch niet echt van gecharmeerd. Misschien zou meneer baudet daar eens les over moeten geven, dat zou zijn grootmoeder misschien ook wel waarderen. In ieder geval zou het zijn verschijning op de herdenking van de slachtoffers in Indonesië iets geloofwaardiger maken. Maar dit “trotse” deel van de Nederlandse geschiedenis vertelt hij liever niet

  1. merlot

   “Maar dit “trotse” deel van de Nederlandse geschiedenis vertelt hij liever niet”

   Ach, Eduard Douwes Dekker heeft de schaduwzijden van het Nederlandse optreden in Indonesië al in de 19e eeuw breed uitgemeten. Zijn Max Havelaar was in mijn tijd verplichte literatuur op het VWO en de stijflinkse leraren Nederlands ramden het er met een voorhamer in.

   Dus niet zo jammeren, mijn beste.

   1. Sharktyricon

    Behalve multatuli wordt dit stuk systematisch verzwegen, zo erg zelfs dat in het oorlogsmuseum over Indonesië deze schaduwzijde van de Nederlandse geschiedenis bewust is weggehaald, dat is geen gejammer dat zijn de woorden van oud veteranen….maar goed waarom zouden we daar aandacht aan besteden

    1. merlot

     Ook de zg politionele acties zijn ruimschoots belicht en bekritiseerd.

     Tot.in.den.treure.

    2. Beukman

     Multituli was daarentegen weer wel een voorstander van kolonialisme. Je gaat je bijna afvragen waarom dat beeld van hem op de Torenbrug in Amsterdam er nog steeds staat.

 12. Lampje

  Wat was of is er heilig aan het Roomse rijk. Gus, heb ik dan in een heilig land gewoond?

 13. splatoon

  Opvallend dat onze onafhankelijkheidsverklaring ergens in een achteraf kamertje in een glazen kastje hangt. En dat bijna niemand weet waar het hangt, of dat het uberhaupt bestaat. Terwijl de Amerikaanse Declaration of Independence in een museum tentoongesteld wordt, onder zeer zware beveiliging. Die nemen dat stuk papier bloedserieus. We mogen inderdaad best wel met wat meer trots en betrokkenheid met onze geschiedenis omgaan.

  Ik vind het eeuwige afzeiken van Baudet en FvD trouwens een beetje vervelend worden op DDS. Dat jullie hem (blijkbaar) een balletje vinden, prima. Maar blijf hier gewoon objectief. Ja, hij zou inderdaad een uitstekende docent zijn. En weet je wat? Dat is wat hij zelf ook liever zou doen. Hij is tegen wil en dank de politiek ingegaan, omdat hij ergens voor staat en ergens in geloofd. En hij is bereid om daar zijn nek voor uit te steken. Of jullie het nu leuk vinden of niet, hij behartigt ook jullie belangen. Ga dan zelf de politiek in, als jullie het beter denken te weten/kunnen. Dan kunnen jullie zelf uitglijders maken, omdat jullie dan gewoon óók zo groen als gras zijn en nog veel moeten leren, om in die slangenkuil te overleven. Dus kom op, een beetje meer waardering voor wat hij doet is wel op zijn plaats.

 14. Sjiek de friemel

  Dit is de Vrede van Münster uit 1648, niet hebben wat Baudet zegt. Maar dit past in het rijtje van feitelijke onwaarheden die Baudet al langer roept.

  PVV 2026

 15. Riesmog

  Fout … het gaat hier om de vrede van Münster, daarnaast is de Schotse onafhankelijksverklaring veel ouder, gaat het om een replica,

  Wat een idioot!

 16. Mar

  Oeps, foutje bedankt

  ad.nl/politiek/baudet-blundert-met-topdocument-nederlandse-geschiedenis~aa027bb9/

 17. Bes Tolen

  Zo 500 jaar voor Christus vestigden zich Puniërs in Zuid Spanje. Zij kwamen uit Noord Afrika en wel in het bijzonder uit Tunesië en West Lybië. Hun belangrijke hoofdstad was Carthago, dat zo 750 jaar voor Christus is gesticht. De Puniërs waren van oorsprong Feniciërs, die zich zo 1200 tot 1300 jaar voor Christus in Noord Afrika vestigden. De gemeenschappelijke godsdienst was in een groot deel van Noord Afrika en het Midden Oosten de Baäls(Bel)godsdienst.
  Onder de Romeinen waren Joden, meest afkomstig uit toen nog Punisch sprekende bevolking, hun elitaire dienstverleners (o.m. bankiers). Pas later ontstond de islam waartoe het grootste deel van de vanouds Punische bevolking van Zuid Spanje over ging.
  Bij de verovering van Spanje (voor het grootste deel) werkten Joden en Islamieten samen. Men verkreeg daarbij steun van uit Noord Afrika.
  In de vijftiende eeuw na Christus ging het veruit grootste deel van de Joden en Islamieten van Spanje over naar het christendom. Dat onder gunstige voorwaarden. Onder meer de familie Alva. De Alva, die als Spaans legeraanvoerder naar de Nederlanden kwam, was berucht om zijn wreedheid. Hier nog eens in de praktijk gebracht.
  Bouwwerken als het Alhambra werden gebouwd onder verantwoordelijkheid van architecten uit Noord West Frankrijk. In Andalusië en omgeving was men niet in staat dat zelf te bouwen.

  1. toetssteen

   @Bes
   Klopt!

 18. Meriadoc Brandebok

  Dit is het plakkaat van Verlatinghe niet en het is ook niet de oudste onafhankelijkheidsverklaring ter wereld.

  Baudet zet zichzelf weer eens vakkundig voor gek.

  1. BudaeJjigae

   Inderdaad, helaas maar waar, en dat zelfs al los van de fout in de titel. Het filmpje rammelt ook aan alle kanten.
   Dan vraag je je ook af wie nou dit gefactcheckt heeft.. zo’n fouten moeten toch op te merken zijn? Je zou haast denken dat het met opzet is.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.