Geert Wilders schiet gepensioneerden te hulp, eist ‘compensatie van Rutte voor greep uit de kas bij ABP’

Toen in de jaren ’80 de Rijksbegroting op losse schroeven stond bedacht het kabinet Lubbers een geniaal plan: de overheid zou staatsobligaties uitgeven om geld te lenen. Maar toen was er te weinig animo en bleef de kas leeg. Het kabinet koos ervoor het pensioenfonds ABP staatsobligaties aan te smeren. Tegelijkertijd verlaagde het kabinet Lubbers de premieafdracht. Hierdoor zijn gepensioneerden ruim 30 miljard gulden in waarde misgelopen. En de schoen begint hem nu te wringen. 

Volgens PVV-voorman Geert Wilders is het daarom tijd dat de Rijksoverheid compensatie biedt voor de ‘greep uit de kas bij ABP’. Zo lezen we op de website van de Tweede Kamer dat Wilders een aantal Kamervragen heeft ingediend, gericht aan minister-president Mark Rutte. Wilders verzoekt de regering om het pensioenfonds ABP te compenseren voor de geleden verliezen.

Zo schrijft hij het volgende:

Vraag 1: Bent u bekend met het bericht «De greep in de ABP-kas»?1
Vraag 2: Deelt u de mening dat het niet valt te verkroppen dat pensioenfonds ABP en
daarmee de pensioendeelnemers door opeenvolgende kabinetten-Lubbers
voor meer dan 30 miljard gulden aan te weinig afgedragen pensioenpremies
zijn benadeeld?
Vraag 3: Deelt u de mening dat het ABP voor deze grote politieke misstand, waarbij de
regering ongestoord miljarden uit de pensioenkas kon grijpen, niet is
gecompenseerd? Wat gaat u doen om deze greep uit de APB-pensioenkas
alsnog te compenseren?
Vraag 4: Kunt u zich als Minister-President inzetten om dit onrecht uit het verleden te
herstellen, het APB en de gepensioneerden alsnog recht te doen, en wilt u
deze vragen zelf beantwoorden?”

Als het aan Wilders ligt wordt het pensioenfonds ABP gecompenseerd voor de verliezen, maar het probleem is niet zo makkelijk op te lossen. Met welk geld moet de Rijksoverheid het ABP -Wilders spelt de naam overigens verkeerd als ‘APB’- dan compenseren? Heeft iemand de Rijksbegroting van afgelopen jaar weleens bekeken? Die is namelijk tijdens Prinsjesdag gepubliceerd en het zag er mager uit.

Er is zelfs niet op tijd geld beschikbaar om operationele klusjes bij DUO uit te voeren. Laat staan om miljarden in het ABP te pompen. Liquiditeit is gek genoeg erg schaars, ondanks de lage rentestanden. Kortom: het idee en het voorstel van Wilders is nobel, maar volstrekt onrealistisch. Zeker op dit moment.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

46 reacties

 1. Mycase

  welnee teunis je klets weer eens uit je nek er liggen nog goudstaven genoeg inleveren die hap

 2. Politiek Profeet

  Minder minder minder besteden aan geimporteerde gelukszoekers, minder minder minder uitkeringen aan gelukszoekers.
  Minder minder minder huisvestiging aan gelukszoekers,minder minder minder politiek correct geneuzel voor en over gelukszoeker.
  Komen die geroofde miljarden zo weer terug in het ABP fonds….

 3. Siemien

  Er zijn hier een paar die echt vinden dat het wel meevalt en dat de leugen in stand gehouden moet worden dat anders de nieuwe generatie niet genoeg heeft aan het eind van hun nog jonge leventje waarin ze nagenoeg nog niets hebben bijgedragen…

 4. EU kok

  Volgens mij is dat geld gebruikt om het overheidstekort toentertijd niet bij de burgers neer te leggen.
  Draait iemand die “greep” terug, mag elke belastingbetaler er voor opdraaien.

  1. Siemien

   “Draait iemand die “greep” terug, mag elke belastingbetaler er voor opdraaien.”

   EU dickje kraamt weer onzin uit, de economie floreert er komt meer geld binnen dan ooit, het komt alleen niet bij de Nederlanders terecht

   1. Crassus

    Dankzij de florerende economie is er voor het werkende deel van de bevolking wel ruimte om CAO lonen te verhogen. Wat ook is gebeurd. Maar wat Wilders wil laten doen voorkomen dat zijn idee er toe bijdraagt dat er voor de gepensioneerden “iets” te verwachten valt is misleidend. Het gaat nog steeds om dekkingsgraden en rente.
    Wellicht levert het toch wat stemmen op voor zijn PVV .

    1. Siemien

     “Het gaat nog steeds om dekkingsgraden en rente.”

     Ja en daarom ook de graai uit die pensioenkas

     1. Crassus

      U stelt voor de rente naar 6% Waar gaat de hypotheek rente naar toe. Rente voor leningen in het bedrijsleven. U reageert alleen maar op het woordje graai.

  2. Mycase

   Mag ik hier uit opmaken dat eu cock er op tegen is dat het terug wordt betaald omdat hij er aan meer moet betalen ??????????? mooi zo zullen we nu alle subsidies meteen even afschaffen waar ik me scheel aan betaal maar er helemaal niets aan heb ???

   1. Top

    ” Omdat hij er aan meer moet betalen?”

    hahahaha, hij is leuk. Want u weet net als ik, dat jabba de slijmslak, alleen maar een uitkering geniet en dit al meer jaren, dan dat ik op aarde rondhobbel. . En verders nooit iets nuttigs gepresteerd heeft. Een soort teek dus.
    hij glibberd maar wat rond hier en probeert hier, bijdehand te zijn.

  3. Blitzkrieg

   EU kok : Dat de burger er weer voor mag opdraaien is zeker. Overheidstekort… tja, je kan niet uitgeven dat wat je niet hebt. Minder Europa, minder klimaat en minder asielzoekers…

  4. Mezzadra

   Ja, het komt altijd uit de lengte of uit de breedte. Als we de gepensioneerde willen compenseren zullen jongeren er voor op moeten draaien.
   Dit is schrijnend, temeer omdat de meeste ouderen er bijzonder warmpjes bij zitten.

   1. Siemien

    Wat een leugen verteld mezzadraatje hier weer, de ouderen hebben hun leven lang betaald achterlijk mongool dat je bent, laat die jongere generatie eerst maar eens tot hun 67ste werken en dan pas gaan zeuren, overigens als deze generatie zo oud is de vergrijzing allang voorbij…

    1. EU kok

     Zou die simpele Zie-Mientje-Niet wel eens nadenken voordat hij/zij/het hier een brevet van onvermogen demonstratief laat zien?

     1. Siemien

      EU dickje zonder inhoudt uiteraard..

   2. Shadow1100

    Ik kreeg 50 jaar geleden medegedeeld dat ik na 40 jaar mocht stoppen met werken en met pensioen kon gaan.
    NEE, nu door tot 67 jaar en 4 maanden.
    Het pensioen zou gebaseerd zijn op basis het laatst genoten salaris.
    NEE, het is nu gebaseerd op het middelloon.
    Het zou waardevast zijn.
    Nee, zie volgende.
    Het pensioen zou jaarlijks geïndexeerd worden.
    Nee, al 10 jaar niet geïndexeerd. Het wordt misschien zelfs (zeker) gekort.
    Vrijwel alle gepensioneerden hebben sinds 2008 tot wel 12 procent ingeleverd.
    Al die jaren is iedere maand meer dan 1/4 van mijn salaris ingehouden voor mijn pensioen. (27,6%). Dus gewoon achtergesteld salaris, NIKS uitkering, gewoon eigen geld.

    Gezamenlijke waarde pensioenpotten:
    Eind 2007: 683,193 miljard euro
    Eind 2008: 576,049 miljard euro
    Eind 2009: 663,910 miljard euro
    Eind 2010: 746,660 miljard euro
    Eind 2011: 802,201 miljard euro
    Eind 2012: 916,876 miljard euro
    Eind 2013: 951,466 miljard euro
    Eind 2014: 1133,424 miljard euro
    Eind 2015: 1148,156 miljard euro
    Eind 2016: 1265,534 miljard euro
    Eind 2017: 1338,065 miljard euro
    Eind 2018: 1322,572 miljard euro
    Tussenstand 2019: 1.600.000.000.000,00 euro (1.6 biljoen €)

    Dat is €. 94.000,- per inwonende van Nederland. Van baby tot grijsaard!
    Bijna alle fondsen hebben, ondanks crisis en lage rente, een rendement behaald van 8,6(!) procent (PFZW) per jaar (=137,6 miljard). Echter, de door de overheid en De Nederlandse Bank opgelegde kunstmatig lage rekenrente van 1,577 procent, zorgt ervoor dat de voor indexering vereiste dekkingsgraad van 110 procent niet wordt gehaald. 
    Het geld klots tegen de plinten op. Jaarlijks maken de pensioenen vele miljarden €uro’s winst maar ze doen zich voor als de armste kerkratten.

    Dekkingsgraad bij geen pensioenroof
    Wat als de overheid in de vorige eeuw het niet geringe vermogen niet had afgeroomd, hoe zou de financiële situatie er nu voor staan? In totaal is 32,86 miljard gulden door de (r)overheid (Lubbers/Kok) afgepakt en dat komt overeen met 32,86/2,20 = 14,91 miljard euro. Voor het gemak houden we 1990 als gemiddelde jaar aan voor de periode, dat de overheid geld aan het pensioenfonds heeft onttrokken. Tussen 1990 en eind 2015 zit 25 jaar. Oftewel het zou inmiddels gaan om een opgebouwd bedrag van 14.910.000.000 * 1,062^25 = 67,08 miljard euro, waarmee het ABP een vermogen van 351 + 67 = 418 miljard euro zou hebben. Dit vertaalt zich naar een theoretische dekkingsgraad van 418/(351/0,982) = 117%. Hiermee zou het ABP aan de minimale eis van 110% voldoen, waardoor een verhoging van de pensioenen terecht zou zijn.

    De pensioenuitvoerders hebben zichzelf wel een salaris aangemeten van tussen de 250.000,00 en 600.000,00 €uries. Dik boven de Balkenende Norm van €. 187.000,00,
    inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering, belastbare onkostenvergoedingen en pensioenbijdragen.
    Als straks onze pensioenpotten verdeeld gaan worden over de Europese landen zullen de arme(?) landen daar heel blij mee zijn en kunnen ze daar nog eerder met pensioen.

    Kijk ook eens naar de grote tekorten in de pensioenpot van “onze” europarlementariërs.
    Die betalen weinig premie, worden niet gekort en krijgen toch een riant pensioen, rara.
    Het tekort bij het aanvullende pensioenfonds van het Europarlement is opgelopen tot ruim 326 miljoen euro. Als het Europarlement niet ingrijpt is het fonds tussen 2024 en 2026 helemaal leeg. Een groot probleem dat dan op het bord van de Europese burger, de belastingbetaler, komt te liggen. De uitkering van het aanvullende pensioenfonds aan de deelnemers is namelijk gegarandeerd. Ook wanneer de pot leeg is.

    1. Fortiori

     U betaalt pensioen premie over uw pensioengevend salaris en de werkgever betaalt een deel. U kunt nooit een kwart betaald hebben aan pensioenpremie.

    2. werikke

     alles nagekeken en u heeft echt op veel issue’s gelijk. De werkenden van nu betalen nog steeds voor pre pensioen van vorige generatie. Maar inderdaad men wil doen geloven dat wij allemaal tot 75 ste jaar moeten werken maar de overschotten die er nu zijn hebben al te maken met vooruitgeschoven AOW etc.

    3. Vanduinen

     Een pensioenfonds kijkt naar de dekkingsgraad. Beleidsdekkingsgraad en economische dekkingsgraad. Pas als de economische dekkingsgraad de beleidsdekkingsgraad overstijgt is er een mogelijkheid tot indexering.
     Het zeer zit ‘m in de economische dekkingsgraad. Bij de economische dekkingsgraad berekent een Pensioenfonds zowel de waarde van de beleggingen als de waarde van de verplichtingen met behulp van de actuele rente.

 5. Pauline Kummer

  Het zal niet zorgen voor een indexering waarop een ieder zit te wachten die bij het ABP zit. Niet lekker maken Geert!

  1. Mart

   Ik reken al op 10 tot 15 % MINDER.

 6. Riesmog

  Het APB…Wilders roept weer wat…wat een trieste man

  1. Top

   Ik dacht toch, dat je moeder en je partner, daarmee zijn getrouwd. En ja, dat is heel triest.

 7. Michael M

  Kabinet Rutte is de slechtste kabinet van de afgelopen 700 jaar waarin Nederland ooit ontstond in het regeren. Maar ook velen zielen houden zich maar amper met politiek bezig. Zo blijf je dom!

 8. Michael M

  Als je de meeste reacties hier leest, kijk je er eigenlijk al dwars doorheen. Het is de gemiddelde doorsnee Nederlander met een simpel laaggeschoold baantje, veel smartphone chatters. Heel erg huisje boompje beestje en nooit eens een live debat politiek gevolgd. Wel spugen maar geen kennis vergaren.

  1. Vanduinen

   @Michael M, “de slechtste kabinet” zegt mij al voldoende. “de” begrijpt u.

   1. Siemien

    vendjunen laat net als EU dickje zijn inhoudsloosheid zien

  2. Top

   Ach gossie, een Janlul, die denkt dat hij het weet en zo diepzinnig ook. Zeker in de jaren ’90 geborten ofg na 2000. Niets van te verwachten, dan stinkende luchten.

 9. FJ

  Het ABP is het pensioenfonds voor ambtenaren, die jaren geen AOW/AWW hoefden te betalen en altijd al een pensioen opbouwden, toen de rest van Nederland nog niet wist wat een pensioen was.
  Zij kregen ook het onbetaalbare 70 % van het laatste salaris en veel ambtenaren kregen de laatste jaren dan ook nog eens extra opslag om het pensioen zoveel mogelijk te laten groeien.

  Dat is allemaal voorbij en ambtenaren roepen altijd over de salarissen in het bedrijfsleven, maar daar moet je er ook iets voor doen.
  Gezien alle tekortkomingen die we de laatste tijd zien het ons ambtenarenbestel, mag het gerust een paar stappen terug en hoeven wij als belastingbetalers toch niet die 30 miljard op te brengen. Laten ze de niet betaalde AOW maar verrekenen en het tekort maar overboeken naar de staat, dan kunnen eindelijk alle ouderen profiteren ipv de elite ambtenaren als enige.

  1. Tman

   FJ:
   Juist,eindelijk iemand die het verschil kent tussen een ABP en bijvoorbeeld een PME pensioen!
   Naar mijn weten hebben ABP pensioen genieters nog niets hoeven inleveren,in tegenstelling tot boven als voorbeeld genoemde PME genieters/inleggers!
   Ambtenaren romen áltijd beter af dan de rest van het werkend volk!

   1. Pjotter

    Tman ABP gepensioneerden hebben 12 jaar geen indexatie gehad en 3 maal gekort in hun pensioen en de 4e maal komt er aan en kan tot 19% gaan belopen.

    1. Mezzadra

     Dat die indexatie niet mogelijk was is jammer, maar de Overheid kan dit prima budgetneutraal compenseren door voor gepensioneerden de lagere belastingschijf te verlagen (schijf 1 en 2) en die voor de rijke bejaarden (schijf 3 en vier) te verhogen.

 10. Joost mag het weten

  Het was 32 niet 30 miljard maar waar hebben we het over. De 500 miljard aan pensioenreserves die DNB uit de boeken heeft laten verdwijnen is mijns inziens wat ingrijpender. Er is helemaal geen noodzaak om de pensioenen te korten. Dat neemt niet weg dat Rutte die 32 miljard die hij gejat heeft wel even terug moet storten in onze spaarpot.

  1. Joop Klepzeikert

   @Joost mag het weten: Die 32 miljard gulden, ofwel zo’n 14,5 miljard is inderdaad een druppel op de gloeiende plaat van de 1600 miljard die de pensioenfondsen nu in kas hebben.
   Als ze die 1600 miljard eerlijk over alle werkende en gepensioneerde mensen zouden verdelen zou ieder ruim 155.000 krijgen.
   Dat tegen 6% rendement wegzetten (1% minder dan de pensioenfondsen op papier halen) = 9300 per jaar = 775 per maand.
   Er wordt nu slechts 800 aan elke gepensioneerde uitgekeerd, terwijl ruim 9 miljoen werkenden elke maand geld in die bodemloze put blijven storten.

   De Nederlandse pensioenen zijn DE grootste oplichterij ter wereld. Zelfs de Italiaanse maffia zou er trots op zijn.

 11. Joop Klepzeikert

  Leuk, een aantal miljard erbij in de ABP kas, maar daar schieten gepensioneerden en werkende mensen die pensioen opbouwen weer geen fluit mee op. Zolang er met rekenrente gerekend wordt en niet met werkelijk rendement blijven de pensioenen achteruit gaan en de premies stijgen. Tel daarbij het gepruts en de veel te hoge ‘kosten’ van die zogenaamde ‘fondsen’ op en je weet waarom we in Nederland de ALLER laagste pensioenen tegen de aller hoogste premies van de westerse wereld hebben.
  Jan Doedel die zich minister president van Nederland mag noemen vind dat het ‘allerbeste pensioenstelsel ter wereld’. Toch vreemd dat ALLE andere landen op de wereld minder premies betalen, eerder met pensioen mogen en ook meer pensioengeld per maand krijgen.
  Alleen de Nederlandse AOW voor mensen die nog nooit gewerkt hebben en dus ook nog nooit premies hebben betaald is WEL het hoogste ter wereld.

 12. Duckday

  ER is geld zat Nederland staat toch aan de top Het geld moet naar ABP daar hebben de mensen recht op
  WAt heeft de EU en Euro onds nu voor voordeel welvaart werkgelegenheid gebracht voor de NORMALE man vrouw in Nederland We worden overstroomd door handophouders Scheefwoners worden uitgekleed kunnen geen kant op gaan ze uit dat huis wordt het opgekocht en de buitenlanders knappen het op gaat weer voor 3 ton in de verkoop waar zo n stom voorstel
  Asiel zoekers gewoon terug als het land weer veilig is Grenzen dicht baas in eigenland
  Geen dubbele paspoorten meer Stop al dat geld naar Brussel

 13. C.A.Barstow

  Rutte is een smerige bandiet die gewoon doet wat hij wil.
  Goed geprobeerd van Wilders maar ik geef hem geen kans van slagen.

  Stem FvD/PVV.

 14. van Urk

  De overheid heeft in de jaren negentig inderdaad miljarden guldens uit de kas van ABP geroofd. Oud-topman Jan van de Poel verklaarde dat al in 2010 tijdens een interview in het Parool. “Toen ik financieel directeur werd lag een rapport van de algemene rekenkamer op mijn bureau. Daarin stond dat de regering 30 miljard gulden uit het fonds had gesloopt. De rekenkamer was daar ziedend over. Maar niemand las dat rapport en geen journalist schreef erover. ” Ook oud-directeur beleggingen ABP Jean Frijns had in dat jaar zijn ongenoegen over de roofbouw die de overheid pleegde getoond. “Als het ABP toen een dekkingsgraad had gehad van 160 tot 170 procent, wat na zo,n lange tijd van economische voorspoed redelijk zou zijn geweest, dan had het fonds er nu heel wat beter voor gestaan. Het is natuurlijk een zware uitspraak, maar ja, de overheid heeft hier aan bijgedragen. ” Het ABP heeft gedurende jaren de overheidstekorten opgelost. Het zou niet meer dan eerlijk zijn wanneer de overheid nu de tekorten bij het ABP oplost. Kortom: van Uitnamewet naar Teruggavewet.

 15. Sauromatum

  Zou het dan toch nog gebeuren dat ik op Wilders ga stemmen. Mijn portemonnee zegt ja! Het is natuurlijk ook raar dat dit artikel eindigt of er nu wel gecompenseerd kan worden. Er is een recht om gecompenseerd te worden. Verhoog de belastingen aan de top, en verhoog de pensioenpremie weer. Het is toch te idioot voor woorden dat we nog steeds moeten soebatten om gecompenseerd te worden vanwege een regelrechte diefstal. De twee daders liggen op het kerkhof, die kun je niet meer voor de rechter brengen.

 16. Heras

  Nederland moet gewoon kapot gemaakt worden. Enkele schreeuwers gaan naar de VN, daar krijgen ze zelfs een podium. IPV dat rutte ingrijpt en ons verdedigt kunnen die werkloze troela’s gewoon hun gang gaan.
  En nu dit weer. Hele gezinnen, van vissers en boeren moeten bloeden worden. Waar blijft de verdediging????
  Wanneer staat links nou eens op, al was het maar voor even….

 17. Pjotter

  Ruim 30 miljard pure diefstal van uitgesteld loon ruim 80 jaar geleden en dat met rente op rente, tel uit je winst, Lubbertje had het voorop gezette doel nooit terug te betalen, hgij regelde het via een uitname wetje en nuy worden de gepensioneerden weer genaaid door de lage rentestand en de rekenrente die word gehanteerd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.