Wat een schaamlap! Carola Schouten wil verbod pulsvisserij via Europees hof nullificeren, maar is nu al kansloos

Wat een schaamlap! Carola Schouten wil verbod pulsvisserij via Europees hof nullificeren, maar is nu al kansloos

Afgelopen voorjaar bleek de minister van Landbouw en Visserij, Carola Schouten, niet in staat een Europees verbod op pulsvisserij te voorkomen. Tevens schond het kabinet Europese afspraken, die zij natuurlijk onderschrijven. Het gevolg? Tientallen gezinnen dreigen hun inkomen te verliezen of zelfs failliet te gaan. De lobby in Parijs was kansloos en diverse fracties in de Tweede Kamer verweten minister Schouten zwakte.

Nu, ruim een half jaar later na het definitieve verbod, komt Carola Schouten nog even op het idee om naar het Europees Hof te stappen om het verbod aan te vechten, zo meldt Algemeen Dagblad. Het is een schaamlap om haar falen en dat van het kabinet aangaande de verleende vergunningen aan pulsvissers te verbloemen, meer niet.

Schouten is van mening dat het besluit van de Europese Raad en het Europees Parlement om de pulsvisserij te verbieden is gebaseerd op foute informatie. Volgens de minister zouden de Europese gremia relevante wetenschappelijke gegevens over de pulsvisserij gewoonweg negeren en daar heeft zij zeker een punt. Zo bespaart het pulsvissen brandstof en lijken de eerste onderzoeken te suggereren dat deze methode ook beter is voor de zeebodem.

De werkelijke reden waarom de techniek is verboden is, is natuurlijk de milieulobby en de jaloerse Franse kotters, die het zinken sowieso nabij zijn. Het lijkt hartstikke nobel dat de minister werk maakt van het verbod op pulsvissen, maar het juridische proces bij het Europees Hof zal waarschijnlijk jaren duren. Ook is er geen garantie op succes. Ondertussen blijft het verbod gewoon van kracht.

Zogezegd is het idee van Schouten niets meer dan een wassen neus, een schaamlap om het eerdere falen van haar Ministerie -wat betreft de informatievoorziening over de vergunningen en de legal compliance aan de Europese wet- en regelgeving- te verbloemen. Eigenlijk is het aandoenlijk als het niet zo enorm schadelijk was voor de families die worden getroffen door het geklungel.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
Carola Schouten Pulsvisserij

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties