Europees Hof leest Italië de les: 'maffiawetgeving schendt de mensenrechten van de maffiosi'

Geen categorieokt 09 2019, 18:00
Volgens het Europees Hof van de Rechten van de Mens schendt de Italiaanse regering de mensenrechten van veroordeelde maffiosi, die in sommige gevallen verantwoordelijk zijn voor tientallen moorden. Volgens het hof in Straatsburg is het Wetsartikel 41-bis te streng omdat de veroordeelde maffiosi worden geïsoleerd en slechts één keer per maand interactie hebben met een familielid, via de Volkskrant.
Dat is natuurlijk heel erg zielig voor de veroordeelde maffiosi en daarom tikken de rechters in Straatsburg de Italianen op de vingers. Met de uitspraak bemoeit het hof zich met de binnenlandse wetgeving van de Italianen, die overigens zeer effectief is. De indiener van de wet, Giovanni Falcone, riskeerde zijn leven om de wet door het parlement te krijgen en werd niet veel later vermoord.
De door de eurofielen gewraakte wet is bedoeld om de maffiosi aan het praten te krijgen, maar hun erecode, 'de omerta', weerhoudt maffiosi ervan om elkaar te verlinken. Door de 41-bis wetgeving slaan echter alle stoere mannen uiteindelijk aan het praten omdat zij volledig worden geïsoleerd. En dat is geen pretje. Nou ja bijna alle stoere mannen dan. Er is één bekende maffiosi die al ruim 20 jaar zwijgt, ondanks het isolement. Ook voorkomt de wet dat maffiosi vanuit hun cel het netwerk aansturen. In het algemeen kan dus worden gesteld dat de wet 'zijn werk doet'.
Maar als het aan de Europese rechters in Straatsburg ligt moet de wet worden gewijzigd, want het schendt 'de mensenrechten van veroordeelde criminelen'. De minister van Buitenlandse Zaken, Luigi Di Maio -een partijgenoot van Matteo Salvini-, reageerde verbaasd en bezorgd: "is dit een grap?!" Nou nee, deze rechters zijn bloed en bloed serieus en precies dat is het probleem.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten