Joël Voordewind geschrokken van Turkse militaire inval "dolksteek in de rug van onze bondgenoot in strijd tegen ISIS"

Geen categorieokt 09 2019, 19:00
Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie is geschrokken van de Turkse militaire acties in het noorden van Syrië. Volgens diverse Turkse bronnen is de actie bedoeld om het gebied te zuiveren van terroristen, die vanuit het gebied Turkije bestoken. Echter vrezen anderen dat Turkije de actie zal misbruiken om territoria te annexeren. De militaire acties zijn net begonnen, het is dus nog te vroeg om conclusies te trekken. Toch neemt Voordewind het initiatief in de Tweede Kamer.
Als we kijken naar de bovenstaande Tweet dan zien we daar een flinke rij met partijen staan die de motie van de ChristenUnie steunen. Samen zijn de bovenstaande partijen bijna voldoende voor een meerderheid, maar de VVD ontbreekt vooralsnog als coalitiepartij. Dat is natuurlijk wel opmerkelijk. Ook Forum voor Democratie lijkt nog te willen wachten met een oordeel over de situatie. De SP is faliekant tegen de inval in Noord-Syrië en noemt deze "illegaal".
Volgens het ChristenUnie-Kamerlid Voordewind is de inval een "dolksteek in de rug van de Koerden, onze bondgenoot in strijd tegen ISIS". Hij bepleit daarom het instellen van sanctie stegen Turkije, maar is wel wat vaag over hoe de sancties er dan concreet uit moeten zien. Dat moet worden besproken in de commissie van Buitenlandse Zaken, waartoe Voordewind zelf ook behoort.
Er wordt wisselend gereageerd op de militaire acties van Turkije. Aangezien de acties net zijn begonnen is het te vroeg om conclusies te trekken over de intentie van de Turken. Immers moet nog blijken waartoe zij bereid zijn en wat het uiteindelijk doel is. Dat zullen we over enkele dagen of weken wel gaan zien, immers is het Turkse defensieapparaat één van de sterkste ter wereld en zouden de Turkse troepen de regio vrij snel moeten kunnen beveiligen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten