Geert Wilders schiet gepensioneerden te hulp, eist 'compensatie van Rutte voor greep uit de kas bij ABP'

Geert Wilders schiet gepensioneerden te hulp, eist 'compensatie van Rutte voor greep uit de kas bij ABP'

Toen in de jaren '80 de Rijksbegroting op losse schroeven stond bedacht het kabinet Lubbers een geniaal plan: de overheid zou staatsobligaties uitgeven om geld te lenen. Maar toen was er te weinig animo en bleef de kas leeg. Het kabinet koos ervoor het pensioenfonds ABP staatsobligaties aan te smeren. Tegelijkertijd verlaagde het kabinet Lubbers de premieafdracht. Hierdoor zijn gepensioneerden ruim 30 miljard gulden in waarde misgelopen. En de schoen begint hem nu te wringen.

Volgens PVV-voorman Geert Wilders is het daarom tijd dat de Rijksoverheid compensatie biedt voor de 'greep uit de kas bij ABP'. Zo lezen we op de website van de Tweede Kamer dat Wilders een aantal Kamervragen heeft ingediend, gericht aan minister-president Mark Rutte. Wilders verzoekt de regering om het pensioenfonds ABP te compenseren voor de geleden verliezen.

Zo schrijft hij het volgende:

"Vraag 1: Bent u bekend met het bericht «De greep in de ABP-kas»?1
Vraag 2: Deelt u de mening dat het niet valt te verkroppen dat pensioenfonds ABP en
daarmee de pensioendeelnemers door opeenvolgende kabinetten-Lubbers
voor meer dan 30 miljard gulden aan te weinig afgedragen pensioenpremies
zijn benadeeld?
Vraag 3: Deelt u de mening dat het ABP voor deze grote politieke misstand, waarbij de
regering ongestoord miljarden uit de pensioenkas kon grijpen, niet is
gecompenseerd? Wat gaat u doen om deze greep uit de APB-pensioenkas
alsnog te compenseren?
Vraag 4: Kunt u zich als Minister-President inzetten om dit onrecht uit het verleden te
herstellen, het APB en de gepensioneerden alsnog recht te doen, en wilt u
deze vragen zelf beantwoorden?"

Als het aan Wilders ligt wordt het pensioenfonds ABP gecompenseerd voor de verliezen, maar het probleem is niet zo makkelijk op te lossen. Met welk geld moet de Rijksoverheid het ABP -Wilders spelt de naam overigens verkeerd als 'APB'- dan compenseren? Heeft iemand de Rijksbegroting van afgelopen jaar weleens bekeken? Die is namelijk tijdens Prinsjesdag gepubliceerd en het zag er mager uit.

Er is zelfs niet op tijd geld beschikbaar om operationele klusjes bij DUO uit te voeren. Laat staan om miljarden in het ABP te pompen. Liquiditeit is gek genoeg erg schaars, ondanks de lage rentestanden. Kortom: het idee en het voorstel van Wilders is nobel, maar volstrekt onrealistisch. Zeker op dit moment.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
Geert Wilders ABP Pensioenen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties