Honderden boze Belgen demonstreren tegen vrijlating handlanger Marc Dutroux

Geen categorieokt 20 2019, 18:00
Belgen zijn in grote getale op komen draven in Brussel om te protesteren tegen de vrijlating van Marc Dutroux zijn handlanger, Michel Lelièvre. Belgen noemen het de 'zwarte mars'.
Lelièvre werd in 2004 veroordeeld tot 25 jaar cel voor 'een lange reeks misdaden', waaronder foltering en het opsluiten van jonge meisjes. Een behoorlijke smeerlap dus. In 2018 mocht deze viespeuk onder toezicht op verlof (jij zat namelijk al sinds 1996 in de cel, vandaar dat de jaartallen in eerste instantie niet lijken te kloppen).
Demonstranten zijn dus begrijpelijk heel boos dat Lelièvre vrij dreigt te komen, want ze vrezen voor hun kinderen en kleinkinderen. Maar ja, zijn straf zit er nu eenmaal bijna op. Natuurlijk maken de demonstranten zich ook zorgen over Marc Dutroux zelf, want die dreigt misschien zelfs binnen een jaar of twee vervroegd vrij te komen.
De vrijlating van beide figuren lijkt onafwendbaar, dus is daarmee de zwarte mars ook eigenlijk ineffectief op dat vlak. Anderzijds laat het wel zien dat de pijn die ze hebben veroorzaakt niet vergaan is, waarmee de zwarte mars wel een moreel signaal weet af te geven.
Zowel Lelièvre als Dutroux zouden er denk ik goed aan doen om zo snel mogelijk België te verlaten, want als iemand ze in het openbaar spot is het waarschijnlijk snel met ze gedaan. En de dader wordt dan direct uitgeroepen als volksheld ook nog.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten