Joël Voordewind geschrokken van Turkse militaire inval “dolksteek in de rug van onze bondgenoot in strijd tegen ISIS”

Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie is geschrokken van de Turkse militaire acties in het noorden van Syrië. Volgens diverse Turkse bronnen is de actie bedoeld om het gebied te zuiveren van terroristen, die vanuit het gebied Turkije bestoken. Echter vrezen anderen dat Turkije de actie zal misbruiken om territoria te annexeren. De militaire acties zijn net begonnen, het is dus nog te vroeg om conclusies te trekken. Toch neemt Voordewind het initiatief in de Tweede Kamer.

Als we kijken naar de bovenstaande Tweet dan zien we daar een flinke rij met partijen staan die de motie van de ChristenUnie steunen. Samen zijn de bovenstaande partijen bijna voldoende voor een meerderheid, maar de VVD ontbreekt vooralsnog als coalitiepartij. Dat is natuurlijk wel opmerkelijk. Ook Forum voor Democratie lijkt nog te willen wachten met een oordeel over de situatie. De SP is faliekant tegen de inval in Noord-Syrië en noemt deze “illegaal”.

Volgens het ChristenUnie-Kamerlid Voordewind is de inval een “dolksteek in de rug van de Koerden, onze bondgenoot in strijd tegen ISIS”. Hij bepleit daarom het instellen van sanctie stegen Turkije, maar is wel wat vaag over hoe de sancties er dan concreet uit moeten zien. Dat moet worden besproken in de commissie van Buitenlandse Zaken, waartoe Voordewind zelf ook behoort.

Er wordt wisselend gereageerd op de militaire acties van Turkije. Aangezien de acties net zijn begonnen is het te vroeg om conclusies te trekken over de intentie van de Turken. Immers moet nog blijken waartoe zij bereid zijn en wat het uiteindelijk doel is. Dat zullen we over enkele dagen of weken wel gaan zien, immers is het Turkse defensieapparaat één van de sterkste ter wereld en zouden de Turkse troepen de regio vrij snel moeten kunnen beveiligen.

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

70 reacties

 1. Anne Sophe Schillersdorf

  Voordewind is een papieren tijger. Er is maar een mogelijke manier om Turkije te straffen voor hun acties en dat is het land uit de NAVO te zetten en EU lidmaatschap voor eeuwig uitsluiten

  1. jan1

   De hele wereld wist dat dit kwam .
   Maar maar Voordewind schrikt?

 2. Agios

  Erdogan is een moslim en daarvan kun je verwachten dat ze lak hebben aan algemeen geaccepteerde fatsoensnormen en waarden. Anders gezegd: Ze hebben sc.. t aan alles en iedereen.

 3. merlot

  De politici spreken over het binnenvallen van Syrië maar zien kennelijk over het hoofd dat het Syrische leger zelf ook aan de acties meedoet.

  Het is dus geen aanval op Syrië maar een gezamenlijke aanval op de Koerden. Erdogan laat op twitter weten dat de Syrische nationale integriteit niet zal worden geschonden.

  Uiteraard is het niet mijn bedoeling om dit geweld goed te praten. Ik wijs slechts op wat sterk lijkt op een stelletje Nederlandse politici die hun huiswerk weer eens niet goed hebben gedaan.

  1. Meriadoc Brandebok

   @merlot

   Waar in de motie wordt er dan gesproken over een “aanval op Syriė”?

   1. merlot

    Hoe valt de term “binnenvallen” anders te interpreteren?

    1. Mezzadra

     Het betreft geen aanval op Syrië maar de inval is gericht op de Koerden.

     Meriadoc heeft dus gelijk.

     1. merlot

      “Meriadoc heeft dus gelijk.”

      Meriadoc stelde slechts een vraag, maar z’n rugridder is er als de kippen bij om z’n luier te verschonen.

      Je blijft lachen met die twee.

     2. Mezzadra

      Het was een retorische vraag, merlot. Maar mogelijk ontging je dat.

     3. merlot

      Ik wacht nog op z’n antwoord op de “retorische vraag”.

     4. Mezzadra

      Een retorische vraag is geen vraag maar een bewering in de vorm van een vraag, beste merlot.

      De bewering is dat de inval in Syrië geen aanval is op de Syrische staat, zoals Assad ook ongetwijfeld zal hebben begrepen.

     5. toetssteen

      @M
      Er zijn nogal wat stromingen onder de Koerden en dat wordt eigenlijk nergens verduidelijkt.
      Ik krijg zelf de indruk dat het vooral gaat om de YPG waar het feminisme indrukwekkend genoemd mag worden. Dat schijnt iets te zijn waar Erdogan niet zo content mee is.

     6. Mezzadra

      “Er zijn nogal wat stromingen onder de Koerden en dat wordt eigenlijk nergens verduidelijkt.”

      Nee, en dat is hier ook niet relevant.

     7. merlot

      “De bewering is dat de inval in Syrië geen aanval is op de Syrische staat,”

      Dat beweerde ik zelf al, dus dat roept de vraag op waarom Brandebok mij dan een retorische vraag zou moeten stellen.

      Je getrol loopt alweer snel vast. Je bent kansloos.

     8. Mezzadra

      Mooi, merlot, we zijn het eens.

     9. Vlaswiek

      “Je getrol loopt alweer snel vast. Je bent kansloos.”

      Dat is geen nieuws maar een feit.

     10. Kretoloog

      D66’er Mezzadra geeft CUer Brandebok gelijk.

      De organen rovende atheïst en de fijngemalen poppenstront christen hebben elkaar weer gevonden.

      “Zingt Hallelujah voor Allah”.

    2. Meriadoc Brandebok

     @merlot

     Als een vaststelling dat de Turkse troepen militaire operaties hebben gestart op Syrisch grondgebied.

     Dit is geheel accuraat.

     1. merlot

      Binnenvallen volgens Encyclo: 1) Bezetten 2) Binnendringen 3) Invallen 4) Onverwacht komen aanzetten 5) Onverwachts binnenkomen 6) Onverwachts komen aanzetten

      Dat is dus NIET wat er is gebeurd. Het betreft immers een gezamenlijke operatie met het Syrische leger.

      De politici wekken door deze bewoording de verkeerde indruk. Dat is op z’n minst erg onzorgvuldig.

     2. Meriadoc Brandebok

      @merlot

      In de motie wordt er geen enkele verkeerde indruk gemaakt. Jij interpreteert dit woord “binnenvallen” als een aanval van de Turkse staat op de Syrische staat. Dat houdt het woord volgens Encyclo ook niet in.

      “Invallen” – de Turkse strijdkrachten zijn ingekomen.
      “Binnenkomen” – de Turkse strijdkrachten zijn binnengekomen.
      “Bezetten” – de Turkse strijdkrachten bezetten momenteel een deel van Syrië.

      De motie geeft een feitelijk verslag van de situatie.

     3. merlot

      Het bokje wrijft nog even in z’n zelfgemaakte vlek.

     4. Mezzadra

      Merlot is een kampioen in doorwrijven in de zelfgemaakte vlek:

      Vraag Meriadoc: “Waar in de motie wordt er dan gesproken over een “aanval op Syriė”?”

      Antwoord merlot: ” Hoe valt de term “binnenvallen” anders te interpreteren?”

      Merlot probeert zich er later weer uit te draaien maar hier beweert hij feitelijk dat ‘binnenvallen’ hier wel degelijk slaat op een aanval op Syrië.

      Vermoeiend allemaal.

     5. Meriadoc Brandebok

      @merlot

      De definitie van binnenvallen is volgens de gegevens die jij hier plakte, onder meer: “invallen”, “binnenkomen” en “bezetten”. Elk van deze woorden is van toepassing op de start van militaire operaties in Noordoost-Syrië. Men kwam binnen, viel in en bezette de streek met manschappen.

      De logische conclusie is dan ook dat je “binnenvallen” onjuist hebt geïnterpreteerd.

     6. merlot

      “invallen”, “binnenkomen” en “bezetten” is wat de Duitsers in WO2 deden.

      Dit is een gecoördineerde actie met medewerking van het land waarin het plaatsvindt. Wie dat een inval noemt moet terug naar school.

     7. Meriadoc Brandebok

      @merlot

      Het een sluit het ander niet uit. Ook als de operaties op elkaar zijn afgestemd kan een land “binnenvallen” door militaire operaties te starten op ander grondgebied. De motie geeft dus in feite een correct verslag weer van de situatie.

  2. Siemien

   Ja mezzadra en zijn bipsmaatje occult fantasietje weten niet hoe snel ze dit goed moeten praten, met nuance en het rechtvaardigen van aanvallen op Koerden, het zijn islamisten tot op het bot en lovers van dictator Erdogan..

 4. Mezzadra

  De oorzaak van deze ellende ligt direct bij Trump. De man nam na een telefoontje met Erdogan op eigen houtje een onverantwoordelijke impulsieve beslissing zonder zijn adviseurs te raadplegen en tegen het nadrukkelijke advies van het Pentagon. Inmiddels zijn honderden burgerslachtoffers te betreuren. Het einde van deze tragedie is niet in zicht.

  1. Mycase

   Heb je daar enig bewijs voor ??
   Graag feiten

   1. Mezzadra

    Alle feiten staan in dit artikel: ht*ps://nos.nl/artikel/2305062-vs-geeft-turkije-de-vrije-hand-in-noorden-syrie.html

    1. Mycase

     Doden sneukont doden je raaskalt

     1. Nep

      Ja hoor je bent van een zeer laag allooi. Sneu, vooral met zo’n vrouw achter de aanrecht!

     2. Mezzadra

      Het lijkt wel moderne poëzie, Mycase.

      🙂

   2. Vlaswiek

    “Graag feiten”

    Neem je genoegen met de Staatsomroep?

    1. Mezzadra

     Ja, ik heb geen enkele reden om aan te nemen dat die feiten niet kloppen.

     Er zijn overigens tientallen bronnen te leveren met dezelfde strekking:
     ht*ps://www.washingtonpost.com/world/national-security/a-tumultuous-week-began-with-a-phone-call-between-trump-and-the-turkish-president/2018/12/21/8f49b562-0542-11e9-9122-82e98f91ee6f_story.html

     ht*ps://www.newsweek.com/exclusive-official-who-heard-call-says-trump-got-rolled-turkey-has-no-spine-1463623

     1. merlot

      “Ja, ik heb geen enkele reden om aan te nemen dat die feiten niet kloppen.”

      Daar is heel veel reden voor. Deze media voeren immers al 3 jaar een heksenjacht op Trump, schuwen het liegen en verdraaien niet en doen alles om Trump zo zwart mogelijk af te schilderen. Een gezonde dosis scepsis is daarbij op z’n plaats.

      De NPO volgt dit patroon helaas.

     2. Mezzadra

      Het is me bekend dat merlot de gewoonte heeft onhoudbare standpunten in te nemen maar betwist hij werkelijk dat Trump na een telefoongesprek met Erdogan besloot tot terugtrekking van de Amerikaanse troepen, tegen het advies van het Pentagon?

     3. Siemien

      uiteraard beticht mezzadraatje Trump ervan dat Erdogan Syrië binnenvalt, hoe geschift kun je zijn? nou mezzadraatje laat het graag even zien op DDS, dom jongetje

     4. merlot

      “Het is me bekend dat merlot de gewoonte heeft onhoudbare standpunten in te nemen”.

      Het verdedigen van onhoudbare standpunten is meer Mezza’s ding. Wat de toedracht precies is geweest weet ik niet maar Mezza en Brandebok (die altijd pretenderen exact te weten hoe de vork in de steel zit) weten het evenmin. Feit is dat die terugtrekking al lang geleden is aangekondigd en dat het maar een man of honderd betreft.

      Het conflict tussen de Koerden die een eigen staat willen en de soevereine staten Turkije, Syrië en Irak duurt al decennia. Trump is het zat dat de USA steeds maar weer de kastanjes uit het vuur moet halen terwijl de nietsnutten in Brussel en Straatsburg zich tegoed doen aan gratis eten van Michelin-niveau. Daar kan ik hem geen ongelijk in geven.

     5. Mezzadra

      @Merlot,

      Dat Trump de Amerikaanse troepen wenst terug te trekken is in de kern zowel juist als begrijpelijk. De Amerikanen hadden er niet eens moeten zitten.
      De realiteit is echter dat de Amerikanen besloten zich in die burgeroorlog te mengen en kozen daarin ook partij, met name door de Koerden, waarvan bekend is dat die naar eigen staat streven op het grondgebied van zowel Turkije, Irak als Syrië, als bondgenoot te kiezen in de strijd tegen IS. Die keuze brengt de verantwoordelijkheid met zich mee dat je je pas terugtrekt als je politiek en militair een stabiele situatie achterlaat. Men kan cynisch beweren dat die stabiliteit in die regio niet realiseerbaar is maar je zou tenminste een poging kunnen een begin van stabiliteit uit te onderhandelen met Assad, Erdogan en de Koerden.
      Dat heeft Trump allemaal niet gedaan; hij heeft onverwacht en halsoverkop zijn troepen teruggetrokken na een telefoontje met Erdogan. Dom en onverantwoordelijk met de ellendige gevolgen die we nu kunnen waarnemen.

      Ik denk dat veel Republikeinen in de V.S. op dit moment hun knopen tellen. Ze zullen weinig voelen voor een afzetting van deze president zoals de Democraten die begeren maar doorgaan met deze president die zoveel internationale schade voor de V.S. veroorzaakt is toch ook geen aantrekkelijk vooruitzicht.

     6. merlot

      “Dat heeft Trump allemaal niet gedaan; hij heeft onverwacht en halsoverkop zijn troepen teruggetrokken na een telefoontje met Erdogan.”

      Dat dit een valse voorstelling van zaken is, kan je zelfs uit de berichtgeving van de NOS afleiden: ht*ps://nos.nl/artikel/2267377-trump-dreigt-turkije-met-economische-verwoesting-bij-aanval-op-koerden.html

      Dit bericht is 9 maanden oud. Het woord “halsoverkop” is derhalve misleidend en de suggestie dat Trump in z’n eentje heeft gehandeld snijdt geen hout. Dat hij uiteindelijk zelf de knoop heeft doorgehakt is normaal, daar is hij de president voor.

      Of Trump hiermee internationale schade heeft veroorzaakt valt nog te bezien. Hij heeft (in z’n bekende horkerige stijl) laten weten dat Ergodan zeer zeker geen vrije hand heeft en er sancties zullen volgen als hij te ver gaat.

     7. Mezzadra

      “Het woord “halsoverkop” is derhalve misleidend en de suggestie dat Trump in z’n eentje heeft gehandeld snijdt geen hout.”

      De terugtrekking kwam in elk geval voor de Koerden en de EU als een totale verassing.

      Dat het Pentagon bezwaar maakte tegen dit besluit lijkt me ook onbetwistbaar. De reacties van de GOP, die er ook totaal door werden overvallen, loog er ook niet om.

      Lees je wel eens een krant?

     8. Mezzadra

      ht&ps://www.nrc.nl/nieuws/2019/10/09/onberekenbare-donald-trump-is-risicofactor-in-syrie-a3976051

     9. Siemien

      Dictator Erdogan maakt ernstig misbruik van de situatie dat is duidelijk, en waar is de EU met haar grote bek? die zegt, we geven Turkije een sanctie pffchhrrr Turkije lacht zich kapot..

     10. merlot

      “Lees je wel eens een krant?”

      Jazeker. Maar met een kritisch oog.

      Daaraan schort het bij jou en je gristelijke vrind.

     11. jan1

      Ik vond het snijwerk van NPO gister wel aardig?
      Onze GROFAZ(Duits) grootste veldheer aller tijden?
      Als Erdi denkt dat wij dit gaan betalen heeft hij het goed mis???
      Met dit snijwerk lijkt het? dat de EU meer zorgen heeft? van wat kost dit dan het lot van de koerden .

   3. Nep

    Ja hoor heb je de aanrechtman weer!

  2. Siemien

   Nee mezzadraatje die ligt bij Erdogan die valt Syrië aan niet Trump, maar iedereen weet dat jij de islam, Erdogan graag verdedigd natuurlijk, je bent echt een klootzak die zijn islamitische sympathieën maar moeilijk voor zich kan houden…

  3. Siemien

   De nos is natuurlijk zo links als het maar kan, die laten gelegenheid voorbij gaan om Trump negatief in het nieuws te brengen…

  4. Bosche draak

   Dat maakt die machtwellustige schoft van een Erdogan nog altijd de schuldige jij gruwelijk onbenul!
   Amerika heeft lang genoeg het handje van Europa vastgehouden, mieter Turkije uit de Navo, sanctie ze de grond in en sluit de grenzen…

 5. Ritter

  Heeft Nederland ( of de andere Europese landen) al troepen gestuurd om de Koerden bij te staan?

  1. AS210854

   Ritter, nee natuurlijk niet onze linkse onbenul regering, heft alleen maar het VINGERTJE naar jan en alleman, maar nooit naar zichzelf.

 6. Sabreur

  De inval in Noord-Syrië is niets meer dan een daad van agressieve oorlogsvoering.
  Als onze regering écht geschokt is, dan verbreken ze direct alle bilaterale verdragen, zet ze het turkse diplomatieke corps uit en verbreekt alle betrekkingen met die schurkenstaat. Verder moet er heel hard opgetreden worden door de EU en de VN tegen turkije. Gebeurt dit niet, dan mogen beide nutteloze instellingen verdwijnen of ontdaan worden van hun politieke macht over anderen.

  1. Anne Sophe Schillersdorf

   Helemaal mee eens. Er is in feite een manier hoe je Erdogan kan aanpakken en dat is door Turkije uit de NAVO te schoppen. Aangezien de geopolitieke machtsverhoudingen en belangen gaat dit nooit gebeuren

  2. Giovi

   @Sabreur
   “Als onze regering écht geschokt is, dan verbreken ze direct alle bilaterale verdragen, zet ze het turkse diplomatieke corps uit en verbreekt alle betrekkingen met die schurkenstaat. Verder moet er heel hard opgetreden worden door de EU en de VN tegen turkije.”

   Dat gaat niet gebeuren; bang als onze slappe, Nederlandse en Europese regeringsleiders zijn voor de grootmoefti en dictator Erdogan. Hij wil niet alleen een veilige zone creëren in het zuiden van het Ottomaanse rijk in wording maar alle Koerden hun identiteit ontnemen. Doet me denken aan de genocide van 1915 toen 1,5 miljoen Armeniërs de dood vonden door de Turken. De Wereld stond erbij en keek ernaar.

   Trump is een smerige verrader. Eerst de Koerden de kastanjes uit het vuur laten halen en dan de dappere Peshmerga’s een dolk in de rug laten steken door NAVO bondgenoot Turkije. De Donald is daadwerkelijk seniel geworden en dient onmiddellijk te worden afgezet.

   Wat er moet gebeuren is dat de Koerden een eigen land gaan krijgen. Zo niet, dan hebben ze toch tenminste recht op zelfbestuur in hun regio’s. Ik zie het helaas somber in met deze Europese, Erdogan hielen likkende leiders. Zo was het, zo is het en zo zal het helaas altijd blijven. Zie hier het failliet van Europa. 🙁

 7. Mezzadra

  Voor wie de signalen durft op te pikken: Foxnews begint te schuiven:

  ht*ps://www.foxnews.com/politics/fox-news-poll-record-support-for-trump-impeachment

 8. Bes Tolen

  De oorzaak van de weifelende houding van het Westen zit in de oude politiek van het Vaticaan, dat er altijd op uit is geweest het oostelijke Romeins keizerschap en christendom een kopje kleiner te maken. Die politiek is begin vierde eeuw na Christus ontstaan. De macht van de paus, die kwam te staan tegenover de naar Constantinopel vertrokken keizerlijke macht. Dat heeft tot opbouw van de pauselijke macht in het westen geleid. Tot de stichting van het heilige Roomse Rijk van de Duitse Natie en van het Rijk van de fanatieke Polen en Litouwers. Waarbij dat van westelijke Slaven nog aanmerkelijk gewelddadiger was dan dat van de nieuwbakken keizer Karel de Grote en zijn voorgangers. Nog altijd weet Rome de mensen wijs te maken dat de Kruistochten gingen om verovering van het Heilige Land maar in werkelijkheid was het om het oostelijke Romeinse Rijk te doen, dat daardoor verzwakt werd. Dat het op het minst mogelijk maakte dat de Turken enorme gebieden konden veroveren. Ach armzalig Westen, ach arme volken in het Midden Oosten en Oost Europa, die zo massaal slachtoffer zijn geworden van ja, waarvan? Zegt u het maar. Maar ook wij in het westen zijn slachtoffer. Engeland als bewaker van het vasteland van Europa bijvoorbeeld, dat mee tot escalatie leidde en daarmee tot de Tweede Wereldoorlog. Daarmee wel te verstaan maar toch wezenlijk. Ook hier het valse beeld, dat dadelijk ontstond over Chamberlain Wie deed dat? Juist, Churchill. Nou, zo dankbaar hoeven we niet te zijn voor diens daden. Geschifte politici zat toen. En nu? Wat zal er nu gebeuren? Zal het Westen het alleen bij woorden laten? Het zit er dik in.

 9. Tguard

  Toch interessant dat baudet belachelijk werd gemaakt tijdens de debatten waar hij dit voorspelde en iedereen over zich heen kreeg!

 10. Jumping

  Als deze Voordewind, is geschrokken van de laffe moordaanvallen, van de Turken op de Koerden is hij heel naïef.

  Turken staan voor schoon schip maken.

  Voorbeelden in overvloed.

  1. Siemien

   Turkije is ook islamitisch nou we weten allemaal wat dat inhoudt

 11. Sando

  Dit is in mijn ogen prima dit zijn toch moslims onder elkaar nou en?

 12. Heras

  Hoe kun je nou geschrokken zijn van iets dat zo voorspelbaar is.
  Die erdogan en de hele kluit in het M-O is gewoon niet te vertrouwen.

  De ‘aanwezigen’ in onze regering denkt nog steeds dat afspraken, verdragen, getekende documenten, van betekenis zijn voor islamieten. Niet dus. Die hebben hun eigen agenda.

  In dat opzicht is de houding van onze ‘bekwame’ regering niet veranderd en hebben ze niets geleerd. Zo zijn duitsers ook nederland binnengevallen. Ondanks de afspraken bezetten ze ons. De bevolking zag het aankomen maar de regering was ‘geschokt’…

  1. jan1

   Straks rijden de turken als bevrijders de kampen binnen?Verbaast zal voordewind zich de vraag stellen ?
   Zal er een verbinding kunnen zijn tussen het moslimbroederschap/erdogan en het IS?

  2. Meriadoc Brandebok

   @Heras

   Waaruit maak je op dat de regering geschrokken is?

 13. RvdBe

  Erdogan kan doen en laten wat ie wil, de almachtige en alwetende eu heeft een aantal jaren geleden een vluchtelingendeal in al haar naiviteit met deze sultan afgesloten, de sultan dreigt nu met het loslaten van 3.5 miljoen vluchtelingen als de eu zijn kritiek op de inval in Syrie niet ontrekt.
  De eu, een onmachtige besluiteloze tandeloze baantjesmachine, het lachertje op het wereldtoneel.
  NEXIT!!! ( zijn we gelijk verlost van die boosaardige grafkabouter met zijn dikke reet).

 14. Jantje

  Erdogan kon niet snel genoeg die oorlog beginnen om de zaak af te leiden van de interne ellende in Turkije.
  Ik heb wel eens gelezen dat zodra het Turkse leger gaat marcheren het faillissement van Turkije snel naderbij komt.
  Verder vraag ik mezelf af hoe Syrië en Rusland hierop gaan reageren.

 15. rujoleki

  De walgelijke gristenunie laat van zich spreken. Hopelijk gaan al die huichelachtige gristenen branden in de Hel.

 16. C.A.Barstow

  Zou Erdogan de galg voor de EU worden, laten we het hopen.
  Voordewind is een slappe linkse idioot, iedereen weet wat Erdogan wil en doet
  en meneer de slappe linkse idioot schrikt ervan.

  Stem FvD/PVV.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.