Nederlandse economie zo traag als Zuid-Europa, hobbelt achter boreale EU-landen aan

De partij Forum voor Democratie is allerminst tevreden met de voortgang van de Nederlandse economie sinds de economische crisis van 2008. Op hun Facebookpagina deelden ze een kaart met daarin gegevens over de economie van de diverse Europese regio’s. Direct valt op dat de Nederlandse economie het moeilijk heeft. De economie is in sommige regio’s zoals Drenthe nog steeds niet hersteld van de klap van 2008. 

De premier van Nederland, Mark Rutte (VVD) houdt ons voor dat we ‘een ontzettend gaaf land’ zijn en dat het ‘goed gaat met de economie’, maar als we kijken naar de bovenstaande gegevens van Eurostat dan blijkt dat de Nederlandse economie maar langzaam is hersteld van de klap van 2008.

In sommige provincies is het welvaartsniveau van 2008 niet eens geëvenaard, zoals in Drenthe. Daarmee scharen diverse Nederlandse regio’s zich in het rijtje van economische dramalanden als Italië, Griekenland en Spanje. De vraag is natuurlijk hoe het kan dat Nederland zo slecht is hersteld van de crisis, wat zijn de oorzaken?

Het is erg lastig te zeggen waarom de economie in bepaalde regio’s krimpt, maar aangezien het uitzonderlijk slecht gaat in Drenthe in vergelijking met de andere Nederlandse regio’s is het de verwachting dat de omvang van de demografie hierin de grootste voorspeller is. De Drentse bevolking is sinds 2011 sterk gekrompen en dit heeft mogelijk zijn weerslag op de economische cijfers.

Ook lopen regio’s als Drenthe enorm achter qua infrastructuur en voorzieningen. Op diverse plekken zijn niet eens snelle internetverbindingen beschikbaar, waardoor ondernemers die daarvan afhankelijk zijn sowieso niet in die regio’s kunnen ondernemen.

Dat laatste is vooral een probleem voor jonge gezinnen, die afhankelijk zijn van werk en inkomen, doktoren, apothekers, supermarkten, tandartsen, scholen en kinderopvang. Valt één van de basisvoorzieningen weg dan zoekt men elders heil. Hierdoor versterkt de krimp zichzelf en leidt het tot het ‘probleem van krimpende markten’.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

52 reacties

 1. Jumping

  Inderdaad dit Nederland is een keiverrot land geworden, onder Rutte.

  Rutte belazerd de boel.

  Hij speelt het spel vanachter gesloten deuren, zijn instructies ontvangt hij, van de club van Opa BvL.B.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  1. DidiMadloba

   Opa was helemaal van het bedrijfsleven dus harstikke rechts.
   Die linkse Jumping kan beter naar JOOP verkassen.

 2. Politiek Profeet

  Drenthe is idd een krimpprovincie waar veel jeugd geen toekomst inzien en wegtrekken.
  Ook is Drenthe de gezondste provincie met de zuiverste lucht en de minste stikstofuitstoot.
  Geen vervuilende industrie en geen milieuvervuilende bedrijven.In ieder geval ver onder het gemiddelde.
  Boeren zijn veelal agrarisch,land en akkerbouw, weinig vee.
  Een groot voordeel van dit alles is dat er veel grote vrijstaande huizen te koop staan en vaak voor een lage prijs,gezien e.e.a. nogal gedateerd is.
  Verder is er weinig stresssssss en maken de meeste mensen zich niet al te druk om het landelijk gedoe.
  Prima provincie dus waar het schoon,zuiver, mooi en betaalbaar wonen/leven is.
  Dus graag een hek eromheen en laat vooral de randstad verzuipen tot Hoogeveen aan de Zee!

  1. Blokkeer-Fries

   Precies Politiek Profeet, je moet er alleen voor waken dat de extreem linkse, Eutopische Randestedelingen, de boel niet slopen door hun CO2 en Stikstof uitstotende, bio diversiteit killende, subsidie slurpende en milieubelastende windmolens en zonnepaneelakkers, niet de boventoon gaan voeren, om de Randdebiele stad van energie te voorzien, terwijl ze de bodemschatten leegroven en voor een peulenschil aan het buitenland verkopen.

   nam.nl/gas-en-oliewinning/locaties-en-activiteiten.html#iframe=L21hcHMvZGVmYXVsdC8

 3. Cycle25

  Oppergraaier Rutte, zijn wijken floreren optima forma.

  De rest kan de tering krijgen…

  1. Watcher

   Wat een linkse gedachte.

   1. Blitzkrieg

    Watcher : Hé paalkikker, “@B je vindt schelden, tieren, doodsbedreigingen, geweldbedreigingen enz normaal fatsoenlijk gedrag ?”. Jij bent de vleesgeworden fatsoenlijkheid, hou toch op!!!

   2. Bosche draak

    Wat een stupide uitspraak

 4. Rechtsaf

  Oproergraaier en Leugenclown Rutte zou zich kapot moeten schamen, ik geloof dat dit alles wat we zien in Nederland een achterliggende reden heeft EU-technisch gezien…

  1. Crassus

   Laat u horen @Rechtsaf. Aan geloof is geen houvast te klampen, wat denkt u, wat is de achterliggende gedachte? Feiten wil ik zien.

   1. Rechtsaf

    “Feiten wil ik zien.”

    Hieruit concludeer ik dat je onder steen leeft..

    1. Vlaswiek

     Feiten:

     volkskrant.nl/kijkverder/v/2019/politieke-integriteits-index-vvd-partij-met-meeste-en-de-ernstigste-integriteitsaffaires/

     En natuurlijk de keiharde leugens van Rutte:

     1. Om te beginnen met de klassieker ‘geen cent meer naar Griekenland’. Enfin u weet hoe dit verder afliep.

     2. Kent u die mop van iedere werkende Nederlander die € 1.000 zou krijgen?

     Dit grapje zou gefinancierd worden door bezuinigingen op ambtenaren, subsidies en ontwikkelingssamenwerking.

     Die € 1.000 kwam er niet, net zo min als de beloofde bezuinigingen. Integendeel…

     3. De hypotheekrente-aftrek stond als een huis bij de VVD en Rutte. Dan weet de goede verstaander eigenlijk al voldoende…

     4. ‘Windmolens draaien op subsidie’ wist Rutte jaren geleden al toen ie nog niet gecorrumpeerd was door de groene lobby. Tegenwoordig is ie de grootste pleitbezorger voor deze windhandel.

     5. Je hebt leugenaars en je hebt Rutte. Zelfs voor het liegen over zijn eigen partijprogramma tijdens een live tv-debat draait deze pathologische leugenaar zijn hand niet om.

     6. Volkert van de Graaf zou niet op proefverlof, daar zou Rutte persoonlijk een stokje voor steken!

     Niet alleen ging de moordenaar van Pim Fortuyn op proefverlof, hij werd nadien op alle mogelijke manieren door de overheid gefaciliteerd.

     7. Rutte zou de uitslag van het Oekraïne-referendum respecteren. Wat volgde waren geitenpaadjes, betekenisloze inlegvelletjes…en werd er ‘gewoon’ bij het kruisje getekend.

     8. Ook Dividendbelasting-gate mondde uit in een typisch Ruttiaans leugenfest. Alleen lopen zelfs de meest doortrapte leugenaars weleens tegen de lamp. Dan wil acuut geheugenverlies nog weleens helpen. “Ik heb er geen herinnering meer aan”

     1. DidiMadloba

      Wat punt 7 betreft: het Kabinet heeft het Oekraïne-referendum wel degelijk gerespecteerd. Het was namelijk een raadgevend referendum, en dat roept slechts op tot heroverweging En dat heeft het Kabinet gedaan door de (al dan niet terecht) gerezen angst weg te nemen dat Oekraïne op korte termijn tot de EU zal toetreden.

      En dat referendum is afgeschaft omdat populisten er iets anders van maakten.

     2. Henkdetenk

      @didimadloba vroeger had je als trol nog aanzien.
      Tegenwoordig reageren ze nog maar amper op je.
      En als dan word je getrolt als trol.
      Ja vroeger dat waren mooie tijden toen als trol.

 5. Fortiori

  Economische groei

  Nederland is een klein land binnen Europa. Niettemin draagt ons land bijna 5 procent bij aan het bruto binnenlands product van de Europese Unie en is daarmee de zesde economie van de EU. Ieder land heeft zo zijn regio’s waar het minder loopt. Het grote geheel telt. In de Zwitserse Alpen zal het ook wel wat minder zijn dan in Luzern Bern of Lausanne en Zürich.

  1. Blitzkrieg

   Fortiori : Mooi stuk proza, het heeft alleen niks met de vermeende economische groei van Nederland te maken. Groei is nog altijd een verandering, gemeten tussen twee punten. Europa heeft er geen bal mee te maken.

   1. Fortiori

    Er is geen ” vermeende groei” in Nederland.

    1. Blitzkrieg

     Fortiori : Moet je dat ook niet boven je comment zetten, en Nederland 5% van het Europees bruto binnenlands product toedichten.

 6. Groeneveld

  Drenthe is dus bij uitstek de beste plek om te wonen in Nederland. Geen 24-uurs economie, goedkopere huizen, volop natuur (voor Nederlandse begrippen) en een vriendelijke bevolking. Waarom zou je je hele leven kapot werken in de tot op het bot vervuilde Randstad? Vlucht nu het nog kan, ga lekker naar Drenthe. Het lijkt wel een beetje op de Eifel.

 7. Mezzadra

  Als ik Teunis goed begrijp gaat het heel goed met Nederland maar dat de krimpregio Drenthe een beetje achterblijft.

  Tja.

 8. tailgunner

  “…hobbelt achter boreale EU-landen.” ?????

  Teunis, weet je eigenlijk wel wat boreale EU-landen zijn? Nee hè? Want dan had je niet zoiets doms geschreven. Bedoel je de Scandinavische landen? Zal ik je een geheugensteuntje geven? Denk maar aan Aurora Borealis. Dat is het NOORDERlicht. Boreaal is ‘noorderlijk’, of ‘het noorderlijke’.

  Dat woord vond zijn oorsprong in het Grieks, want Boreas (god) is de Griekse god van de noordenwind.

  Alleen linkse oetlullen die te dom zijn om te poepen en de betekenis niet kennen hangen er dan maar een eigen idiote racistische verklaring aan. Wat natuurlijk nergens op slaat, maar het bekt zo lekker alleen al omdat een politicus van rechtse aard deze term ooit heeft gebruikt.

  Dat afstuderen op de RUG krijg je tegenwoordig zeker ook bij een pakje boter? Ik had van jou toch wel meer verwacht…

  1. DidiMadloba

   Juist gisteren las ik dat de moderne student zijn afstudeerscriptie niet zelf schrijft maar daar een bureautje voor inhuurt. Voor nog geen € 2000 een complete scriptie! Je kunt delegeren of je kunt het niet.

   Gevolg is wel dat “afgestudeerd zijn” tegenwoordig niets meer zegt qua wetenschappelijk niveau.

 9. Dollaert

  Waarom moeten mannen , die ook nog verplicht in militaire dienst moesten in de jaren 70 van de vorige eeuw , ineens doorwerken tot 67-68 jaar?
  De AOW is al geen vetpot , maar deze beslissing genomen door de meerderheid van onze gekozen “volksvertegenwoordiging” in 2012 geeft toch te denken niet?

  1. tailgunner

   @Dollaert
   Waarom doorwerken tot 68? Nou, gewoon om te zorgen dat ze in de onderstaande EU landen gewoon eerder met pensioen kunnen:

   Bulgarije 63
   Estland 63
   Frankrijk 62
   Hongarije 62
   Kroatië 63
   Letland 62
   Litouwen 63
   Malta 62
   Slowakije 62
   Tsjechië 62
   Zweden 61

   Mooi man, dat Europa. Zo eerlijk verdeeld ook…

 10. Heras

  En wat importeert nederland: juist analfabeten en laagopleide mensen. Goed zo, zij gaan de economie redden…

 11. DidiMadloba

  Zuid-Europa minderwaardig?
  De oerdegelijke Deutsche Bahn koopt nu zelfs Spaanse treinen, en niet bij huisvriend Siemens.

  1. Henkdetenk

   @didimadloba komt weer met een vergelijking die als een tang op een varken slaat dom trolleke.

   1. DidiMadloba

    Snap je het niet?

 12. DidiMadloba

  De Spaanse treinenfabrikant levert nu zelfs treinen in Duitsland. Het is eeuwen geleden dat Nederland zelf treinen bouwde.

  Italië heeft nog steeds Fiat, en Alfa Romeo, en Ferrari. Nederland fabriceerde ooit een truttenschudder, en maakt nu helemaal geen eigen auto’s meer. Het is triest.

  1. Ron

   En dan wil jij de boeren ook nog weg hebben.

   Triest

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.