Taal van ambtenaren moeilijk te begrijpen, moeten op extra taalcursus van het kabinet

Geen categorieokt 23 2019, 16:00
De ambtenarij moet op cursus van het Kabinet Rutte 3! En niet zomaar een cursus, maar een heuse cursus taalbeheersing. Volgens Nederlanders is het taalgebruik van de beambten soms onbegrijpelijk en gaat veel tijd verloren aan 'communicatie over communicatie' (meta-communicatie). Omdat de kosten de klauwen uitlopen moeten de ambtenaren op cursus zo lezen we op NOS Teletekst.
Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken vervangt de momenteel van ziekte herstellende Kajsa Ollongren (D66) en nu de minister afwezig is heeft staatssecretaris Knops zijn handen vrij om zich nuttig te maken. Dat doet hij door het bestaande taalprogramma te updaten en extra cursussen aan te bieden aan de ambtenarij.
Knops ziet al behoorlijk wat verbetering bij de ambtenaren aangaande het taalgebruik, maar wil dat ze er een schepje bovenop doen en in hun communicatie met burgers 'direct en duidelijk' zijn, dat betekent dus minder toverwoorden en meer woorden met betekenis. Dat is hard nodig omdat veel burgers gewoonweg niet begrijpen wat ambtenaren precies bedoelen met hun teksten.
De extra bijscholing voor de ambtenaren kost natuurlijk wel wat geld, zo'n drie miljoen euro, maar men verwacht dat de resultaten goed zijn en de ambtenaren in de toekomst betere teksten ontwikkelen. Hierdoor zal behoorlijk wat tijd worden bespaard aan communicatie over communicatie, waardoor de rekening netto goed uitvalt. Niet alleen bespaard het tijd en frustraties bij burgers, maar dus ook die extra communicatie over de communicatie. En dat is wel zo prettig.
Goed voorstel van Knops!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten