Ingrid van Engelshoven (D66) lijdt aan toverspreukenziekte: “genderstereotype, inclusie, diversiteit, gelijke kansen…”

Minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven (D66) lijkt een beetje door te slaan als we haar brief aan de Tweede Kamer, de zogenaamde Emancipatienota 2018-2021 erbij pakken. Los van de interessante inhoud van de brief willen we ons focussen op de toverwoorden die ze gebruikt om haar beleid te rechtvaardigen. 

De aannamen onderliggend aan de beleidsmaatregelen die de minister voorstelt zijn veelvuldig. En de brief staat vol met zogenaamde ‘toverwoorden’. Dat zijn woorden waar na jarenlange attitude-campagnes via het onderwijs een positieve connotatie is blijven kleven in de cultuur. De attitude-campagnes worden georganiseerd op universiteiten en hogescholen, onder meer gesubsidieerd vanuit de Europese Unie en de Verenigde Naties.

Maar wat de woorden betekenen? Tja, goede vraag. De toverwoorden zijn veelal onmogelijk meetbaar, maar wel “heilige huisjes”. Op die manier verdienen bestuurders van D66 al jaren tonnen aan geld aan de perceptuele illusies die zij in taalgebruik creëren. Ook deze brief van de minister staat vol met ‘toverwoorden’. Denk aan de woorden ‘inclusie’, ‘diversiteit’ en ‘genderstereotype’.

Wat betekent dit überhaupt?

Wat zijn precies de huidige genderstereotyperende uitingen’ in het onderwijs? Je kunt het nauwelijks uitspreken, maar dat is wellicht noodzakelijk zodat het ook héél ernstig klinkt allemaal. Het bekt een beetje als een enge ziekte. En waarom moet de Rijksoverheid zich er mee bezig houden hoe mannen en vrouwen worden afgebeeld in schoolboeken of media-uitingen? Is dat niet iets voor de onderwijsinstellingen zelf? Nou, volgens de minister hierom:

“Door stereotypering tegen te gaan wil het kabinet de vrijheid vergroten van iedereen: mannen en vrouwen, meiden en jongens, en mensen die zich niet in een hokje laten vatten. Hiermee stimuleren we ook gelijke behandeling en verkleinen we maatschappelijke problemen zoals pesten, ongelijke verdeling van arbeid en zorg, lhbti-fobie en geweld in afhankelijkheidsrelaties.”

Er is geen enkel oorzakelijk verband aangetoond in de sociale wetenschappen, zo ver ik weet, die een dergelijke uitspraak rechtvaardigt. En het is ook enorm veel werk om alle huidige ‘stereotypes’ in kaart te brengen, te categoriseren en dan te vervangen. Voor wat eigenlijk? Waarom zouden we mensen gaan betalen om die categorisering te doen? Om “de vrijheid te vergroten”? Hoe maken we dat meetbaar?

Het lijkt er sterk op dat we een minister hebben die beleid maakt op basis van illusies. Een minister die brieven verstuurd naar het parlement vol dure woorden, zonder daadwerkelijk de relaties tussen de fenomenen te expliciteren, maar gewoon a priori aanneemt dat het wel goed komt omdat er toverwoorden in de brief staan. Plus het is een ‘emancipatiebrief’ dus niemand durft commentaar te leveren. Toch? Ik had willen schrijven dat het enige wat mist een betoog voor ‘gelijke kansen’ is, maar zelfs die toverspreuk staat erin.

Knap hoor, zo’n brief.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Regina

  Er plempen twee drollen in de pispot. Zei de een tegen de ander, zo wat stink jij zeg 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  1. Marija

   Redactie: wilt u ons svp plezieren en deze zielige trol verbannen?
   Zeer veel dank.

   1. edoc431

    Vergeefse moeite Marina
    Ze luisteren niet het zal ze wel niet boeien iedere hit is 1 zeg maar

    1. Siemien

     Negeren is het beste

 2. Marija

  Beetje zielig die brief.
  Ingrid raakt geheel verward in haar eigen moeilijke woorden en er komt niet veel zinnigs meer uit.
  Ach links D66, ook niet geschikt als volksvertegenwoordigers.

 3. plakband

  D66, geen daden maar woorden.
  Inmiddels ook veel woorden zonder enige betekenis.
  Kortom: academisch gezwam.
  #stemzeweg

  1. Siemien

   “Inmiddels ook veel woorden zonder enige betekenis.”

   Nou vergis je niet wat dit soort allemaal voor elkaar krijgt om te verkrachten, 1 daarvan is identiteit

 4. Siemien

  Dit soort vrouw is echt een ziekte in onze maatschappij, mensen hebben identiteit nodig en dit soort achterlijke wijven denken echt dat dit niet nodig is, zij is echt gestoord…

  1. Brazil

   We leven nu eenmaal niet meer in de jaren 30, vrouwen zijn tegenwwordig sterk en zelfstandig en daar wordt de blanke hetero man bang van.
   Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

   1. Siemien

    Jij begrijpt niet wat ik zeg anno 2019, je bent ook te dom om dit te begrijpen..

   2. DeBruijn

    @ Brazil

    U spreekt zeker foor uzelf, ik ken niemand die bang is voor vrouwen.

    D66 doet aan identiteitspolitiek en creeer weer allerlei zuilen, vrouw, homo, transgender, progressief, conservatief, enzovoorts. Zij ziet problemen die er niet zijn.

    Dat is juist niet wat we nodig hebben, we zijn allemaal gelijk in dit land, gelukkig maar.

   3. DeBruijn

    Ook Brazil, kan me weimig voorstellen dat u 87 bent. Want zelfs mijn oma was een sterke en zelfstandige vrouw, die leeft allamg niet meer.

    Net of vrouwen allemaal onderdrukt werden, misschien bij u in de familie, maar hier echt niet. Juist dankzij de vrouwen is onze streek groot geworden, omdat zij van aanpakken wisten en nog steeds weten.

    1. Ragmilla

     Daarom hebben conservatief gelovigen ook heilige boeken, misschien dat uw familie een uitzondering is.

     Het FvD en PVV doen net zo goed aan identiteitspolitiek, ik hoop dat dat u niet ontgaan is. Het FvD wil zelfs een nieuwe zuil bouwen, Cliteur was hiermee pas in het nieuws.

     4 partijen zijn wat mij betreft op een problematische manier met identiteitspolitiek bezig. DENK, Bij1, PVV en FvD.

     1. Sealgaire

      Blablablabla

     2. DeBruijn

      Niets uitzondering, ik schreef ‘streek’ en jawel een conservatieve landbouwstreek.

      Juist in een socialistische maatschappij als China zijn niet voor niets honderden miljoenen meisjes geaborteerd, alleen omdat het meisjes waren. En daarom hebben zij een gebrek van een aantal honderd vrouwen.

      Conservatieven zien de waarde van het leven en de vrouw. Kijk maar naar Merkel, zij is conservatief en de hoogste functie in Duitsland. Dat is in China nog geen vrouw gelukt, of Cuba, of Noord-Korea, of Venezuela, Frankrijk, enzovoorts. Of Thatcher of May, allemaal conservatieve vrouwen die de top bereiken.

      Dat zegt genoeg dat jou wereldbeeld niet klopt.

     3. Henk Albarda

      Geachte Ragmilla, gezien uw reactie zou u een menselijke reageerder op dit forum kunnen zijn, dus een reactie terug.
      Begrijp ik u goed dat u FvD, PVV, BIJ1 en DENK op 1 rij stelt?
      Als ik dat goed heb begrepen, mag ik u dan voorstellen nogmaals de uitgesproken EN niet uitgesproken communicatie acties van FvD en DENK van de afgelopen 12 maanden nog eens goed door te nemen?

     4. DeBruijn

      De aller grootste bedrijven worden in mijn streek geleid door twee conservatieve vrouwen.

      Tevens de rijkste mensen van de streek.

    2. Joop Klepzeikert

     @DeBruin: Brazil heeft het verstand van een geestelijk gehandicapt kind van 8,7. Zijn taalgebruik past in de verste verte niet bij iemand van 87.
     Eerder bij een werkschuwe verslaafde van een jaar of 35.

     1. Bosche draak

      Ik kan u verzekeren dat Brazielig absoluut niet tot mijn generatie behoord.
      Het ijlende gezever wat uit deze kansloze stakker druipt heeft wellicht meer weg van een seniele dwaas van 70+ of dergelijke…

 5. Vrijedenkert

  Iedereen gelijke kansen dat staat in de wet! Allemaal prima…

  Al die positieve discriminatie dus het bevooroodelen van bepaalde bevolkingsgroepen op basis van afkomst, religie en sekse en het maar bevorderen van massa-immigratie naar Europa en Nederland wat D666 en Groene Khmer willen bewerkstelligen via de EU en goedkope arbeidsmigratie binnen de EU is totaal ongewenst!

 6. victus

  En in de volgende brief staat in duidelijke taal dat de rente op studie leningen drastisch wordt verhoogd. Er is geld, veel geld nodig om al die toiletten genderspeciaalneutraal te maken. De rest van het bedrag gaat naar anti besnijding projecten in Afrika, zoiets.

 7. Henk Albarda

  Beste redactie, ik sluit me aan bij Marija. De soort totaal inhoudsloze en fantasieloze hatelijke opmerkingen van ‘Regina’ zijn uitsluitend een negatieve bijdrage op dit forum.
  Wat betreft de inhoud van het artikel, natuurlijk correct. Met name D66 en groen links zijn niet geinteresseerd in inhoud maar uitsluitend in links politiek correct klinkende kreten. Dat het gevolg is dat de ze daarmee verschillende bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten, wensen ze onder geen voorwaarde te erkennen. Zij hebben gelijk, ook als ze bewezen geen gelijk hebben.
  Lees DDS, Fenixx, OpinieZ, Elsevier Weekblad en zo nog enkele.
  Alle links politieke kretologie heeft inmiddels tot gevolg dat ik het tegengestelde geloof van wat NRC, Trouw, Volkskrant en deels zelfs AD publiceren.
  De enige reden dat AD zgn in de ‘asylzoekers’ misdaad-cijfers is gaan graven is een hernieuwde poging alle wandaden van die feitelijk illegale immigranten te verdoezelen.
  En FvD haters, dat blijft de komende jaren: Ik zeg ja, jullie zeggen nee.

 8. Joop Klepzeikert

  Het totaal debiele harses met dat Spermanentje erop zegt mij al genoeg. Dat soort omhoog gevallen huismoekes moet je niet op zulke belangrijke functies willen hebben. Dat gaat altijd de verkeerde kant op.

  1. Bosche draak

   Typisch vruchtenyoghurt-vrouwtje.

   Te lang niet doorgeroerd, het fruit is naar de bodem gezakt en ze is dus totaal verzuurd.
   Dan gaan dat soort mensen gekke dingen verzinnen om maar in godsnaam iets om handen te hebben.

   1. Joop Klepzeikert

    Dat soort ‘mensen’ zouden nooit in de politiek mogen komen.
    In de politiek horen enkel mensen met verstand en moraal te zitten, die het landsbelang dienen. Dus niet enkele en alleen het belang van kleine minderheden, zoals dit soort idioten al veel te lang doen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.