Na moord Anne Faber: nu pas verplichte risicoanalyse voor verkrachters en moordenaars

De moord op Anne Faber heeft een beleidswijziging teweeggebracht. Nu is het namelijk (eindelijk) zo dat plegers van ernstige zeden- of geweldsmisdrijven alleen mogen worden overgeplaatst naar forensische zorginstellingen als er een uitvoerige risicoanalyse aan vooraf is gegaan.

‘Was dat eerder niet het geval dan?’ Nee! Michael P., die Anne Faber heeft vermoord, kon namelijk weigeren dat gegevens over zijn zedenverleden niet met de kliniek in Den Dolder zouden worden gedeeld. Compleet absurd natuurlijk, want deze overdreven bescherming van de privacy heeft er aan bijgedragen dat P. wist te ontsnappen. Zijn zorgverleners waren daardoor namelijk niet volledig op de hoogte van zijn toestand.

Naast dat dit nu verplicht moet worden gedeeld, worden diverse hulpverleners nu ook getraind in het maken van risicoanalyses. Ook komt er extra personeel die meehelpt met ‘delictsanalyses en risicotaxaties’, zo weet minister Dekker (Rechtsbescherming) mee te delen aan de Tweede Kamer.

Minister Dekker benadrukt wel dat zowel forensische zorg als de bijbehorende vrijheden onmisbaar zijn wat hem betreft:

“De kans dat een gedetineerde met een stoornis na zijn straf weer de fout in gaat, is mét behandeling kleiner, dan zónder behandeling. Maar het kan op onderdelen beter.”

Daar heeft hij gelijk in, maar na vrijlating neemt de kans op recidive wel ieder jaar toe. En dat geldt voor zowel zeden- als zware geweldsmisdrijven. Maar goed, niet op alle slakken zout leggen. Mooi dat informatie nu verplicht moet worden gedeeld. Dat verkleint de kans op weer zo’n loslopende tbs’er.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Jumping

  Het Linkse Demoniserende Rutte kartel beschermt alle moordenaars / verkrachters / zedendelinquenten enz.

  Behalve oa de brave burgers, bv personen die op de PVV en of het FvD stemmen.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  1. hans-e-pans

   Het is eigenlijk nog redelijk snel voor dit Nederlandse ambtenarenapparaat.

 2. merlot

  “Michael P. kon nog weigeren dat cruciale gegevens over zijn zedenverleden werden gedeeld met de kliniek in Den Dolder waar hij in de fout ging. Dat kan volgens Dekker nu niet meer. Toestemming van een gedetineerde is in die gevallen niet langer nodig.”

  Het is toch volkomen van de pot gerukt dat zo’n veroordeelde psychopaat ook maar iets in te brengen heeft (gehad) in dat soort zaken.

  Dat geeft wel aan dat in die klinieken de geitenwollen sokken het veel te lang voor het zeggen hebben gehad.

  Links…maakt meer kapot dan u denkt.

 3. Baron von Munchhausen

  De put dempen als het kalf verdronken is? Jarenlang opgemerkt dat dit noodzakelijk is! Weten we het nog,….Halsema destijds 2e kamer, na invoering van DNA gebruik: ” de identiteit, ook van criminelen, mag niet beschadigd worden!”
  Zo gaat het in de stolp Den- Haag.
  Als de moslims, toekomstig, Nederlanders gaan vermoorden, gaat men pas ingrijpen. Terwijl het nu al bekend is dat Moslims deze plannen voorbereiden!

 4. J.Rademaker

  Na een aantal ¨incidenten ¨ worden de man wakker, regeren is vooruitzien.
  Het is dat de TBS industrie te groot is anders zou men toegeven dat een hersenafwijking niet met praten te genezen is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.