Nederlandse loyaliteit aan Afghaanse tolken is kwestie van eer, maar regering wil hen mogelijk uitzetten

De Nederlandse loyaliteit aan Afghaanse tolken staat onder druk. Nu diverse Afghanen dreigen te worden uitgezet intensiveert de discussie zich. Volgens het SP-Kamerlid Jasper van Dijk moet de Minister van Justitie en Veiligheid af zien van het uitzetten van Afghanen die in Nederlandse dienst zijn geweest wanneer hen in het thuisland vervolging wacht. 

Dat het noodzakelijk is om de Afghaanse tolken te beschermen staat buiten kijf. Zo ontvangen ze zelfs in Nederland nog doodsbedreigingen vanuit Afghanistan. Maar behalve het persoonlijke belang van de Afghaanse tolken staat ook onze nationale reputatie op het spel.

Immers zou het raar zijn als Nederland de Afghanen eerst om een dienst vraagt om hen vervolgens wanneer de situatie dreigt te escaleren, te laten vallen. Zoiets zou doen denken aan het debacle van de Molukken, waarna Nederland diverse beloften brak.

In dit soort gevallen gaat het dus niet alleen om het persoonlijke belang van de tolken, hun veiligheid, of wat mij betreft de juridische mogelijkheden, maar is het een kwestie van eervol handelen. Daarom is het ook goed dat Kamerlid Van Dijk de handschoen oppakt en  de Nederlandse eer in deze verdedigt. In de Kamervragen gericht aan minister Ankie Broekers-Knol schrijft hij het volgende:

“Bent u bereid om Afghanen die bijvoorbeeld als tolk hebben gewerkt voor westerse mogendheden en daarmee in de ogen van de Taliban met de vijand hebben geheuld, categoriale bescherming te bieden? Zo nee, waarom niet?”

Verder ziet Van Dijk dat het terugsturen van de bedreigde Afghaanse tolken een schending is van het “non-refoulement”-principe in het international recht. Dat principe stelt dat je geen vluchtelingen kunt uitzetten wanneer redelijkerwijs kan worden aangenomen of aangetoond dat zij in het land van herkomst worden bedreigd vanwege ras, godsdienst, politieke visie of omdat zij tot een bepaalde groep behoren, zoals bijvoorbeeld LGBTQ+’ers.

Het is dus goed om te zien dat de rode linkiewinkies van de Socialistische Partij hun ogen open hebben. Niet alleen om de Afghaanse tolken te beschermen, maar ook om te voorkomen dat straks in chocoladeletters in de internationale pers leesbaar is “Door Nederland uitgezette Afghaan terechtgesteld door Taliban”.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Joop Klepzeikert

  Dus volgens het SP-Kamerlid Jasper van Dijk moet de Minister van Justitie en Veiligheid ook maar af zien van het uitzetten van andere criminelen van over de hele wereld, omdat ze anders in eigen land vervolgd zouden kunnen worden voor hun misdaden?
  Lijkt mij nogal behoorlijk getikt om elke crimineel maar asiel in Nederland te gaan geven.

  1. Korporaal Monty

   Jij bent helemaal niet in het buitenland hè. Geen enkel land zit op zo’n Klepzeiker als jou te wachten.
   Of niet?

  2. Pauline Kummer

   Het zal wel weer een kwestie zijn van “wat kost het” En dan komt het telraam te voorschijn. Alleen het menselijk aspect ontbreekt. Misschien eerder “wat levert het op”

   1. Siemien

    Nederland puilt uit van het menselijk aspect, jullie ondankbare ratten

 2. Jumping

  Zijn dit drie tolken uit Afghanistan, die moeten vrezen voor hun leven, als zij worden teruggebracht naar hun vaderland.?

  Vlgs mij, zijn het drie klimaatspijbelaars.

  1. ikweetwatikwil

   Jumping 1 dag geleden . Je haalt me de woorden uit de mond. 🙂

 3. Politiek Profeet

  Nederigland heeft totaal niets te zoeken in/bij buitenlandse woestijn-zandbakkenlanden waar men op stamniveau elkaar al eeuwenlang de hersens inslaan omdat Ali de geit van Achmed heeft geneukt terwijl het ramadan was???
  Flikker op met dat buitenlands ge-etter.
  Blijf gewoon thuis in west Europa…..laat ze elkaar lekker uitmoorden daar, komen er ook minder als dobbernegertjes hierheen.
  Win-winst situatie…Nederland weer teruggeven aan de Nederlanders…

 4. Trude Herr

  Natuurlijk kunnen die Afghanen die ons ten dienste zijn geweest niet terugsturen. Zij genieten onze rechtsbescherming. Klar.

 5. C.A.Barstow

  Zolang er geen beloften aan deze heren gedaan zijn,
  bedank hen dan voor de goede diensten en wijs hen uit.
  Geen uitzonderingen!

  Stem FvD.

  1. Vanduinen

   Terugbrengen is het minste wat je kunt doen. Maar dat kost geld, dus niet doen. Royal class vliegen is kostbaar en milieuvervuilend. Allemaal zaken die meespelen. Misschien opleiden tot leraar…

 6. fusilier

  Risico van het vak, en Afghaanse islamitische tolken vertrouw ik sowieso niet.

 7. J.Rademaker

  Op 20.000 migranten per jaar, waar gaat dit over wat is de werkelijke reden.

  1. Siemien

   Bilderberg

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.