Nog meer schulden! Steeds meer studenten lenen, schulden lopen explosief op

We kunnen het ons allemaal nog herinneren, de invoering van het leenstelsel. Het zou in feite geen verschil betekenen, althans dat zeiden politici die dit plan door dik en dun moesten verdedigen. Volgens nieuwe cijfers van het CBS is het alleen maar ‘minder’ geworden voor studenten. Alles wordt duurder, en dus moet er meer geleend worden.

CBS meldt dat het aantal leerlingen dat leent enorm is gegroeid. Ook is het bedrag dat studenten lenen ook fors toegenomen. Dit jaar staat de studieschuld van studenten en oud-studenten op 19,3 (!) miljard euro. Een enorm bedrag, wat vele oud-studenten voor een lange tijd met zich meedragen – met alle financiële gevolgen van dien.

In 2015 werd het ‘fantastische’ plan ingevoerd door de overheid, onze schuldenmaatschappij kon namelijk nog wel wat meer gedupeerden gebruiken. Sinds de invoering van het leenstelsel is het aantal studentleningen fors toegenomen. Tussen 2018 en 2019 is het totaal bedrag aan schulden met maar liefst 1,9 miljard euro toegenomen, een extreme stijging van 11 procent.

Ook is het aantal studenten dat schulden heeft vanaf 2015 met bijna 400.000 toegenomen een stijging van bijna 30 procent, absurde cijfers natuurlijk. Terecht dat er veel kritiek is op het huidige systeem, dit is niet langer houdbaar. De cijfers zijn niet positief voor het kabinet. Die zullen met een plan moeten komen om alsmaar stijgende schulden tegen te gaan, want dit kan niet langer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. EU kok

  Arme Bart.
  Tracht een vertekend beeld te scheppen.
  Mijn conclusie is dat ex-studenten minder hebben afgelost waardoor de totale schuld stijgt.
  Niet de overheid maar de in luxe levende (ex)studenten zijn de oorzaak.

  1. FCKDopper

   Beste EU Kok,
   Ik neem aan dat uzelf ook een studie gevolgd heeft.
   Vermoedelijk heeft u toen ook studiefinanciering mogen ontvangen.
   Indien u werkelijk zo over de zaken denkt, waarom biedt u dan niet vrijwillig aan om dit terug te betalen aan de staat?
   Uiteraard, in dien ik ernaast zit en u heeft geen studie gevolgd, mea culpa.
   Met vriendelijke groet,
   FCK Dopper

   1. Stanly2000

    Cursus frietenbakken is gratis!

   2. EU kok

    Beste F*CK Dopper.
    Jammer van het negatieve statement dat u met uw inlog tracht te maken.
    Betreffende mijn studies, allemaal zelf betaald, niemand (buiten ouders ) voor nodig gehad.

    1. FCKDopper

     Beste heer EU-Kok,
     Dat is natuurlijk grote nonsens.
     Er is niemand in NL die een studie heeft genoten en geen gebruik heeft gemaakt van de studiefinanciering. (dus niet het geleende bedrag, doch de overheidsbijdrage die niet terugbetaald hoeft te worden).
     Uit uw woorden valt op te maken dat u niet echt weet hoe het werkte in die tijd, waarmee aangenomen kan worden dat u geen studie gevolgd heeft. Mea Culpa, voor mijn verkeerde inschatting.

     1. EU kok

      Mogelijk komt u tot een ander inzicht indien u kijkt naar de kosten van de HEAO zo rond 1965.

    2. kweetniet

     cursus frituren zal zeker in de papieren lopen

   3. Joshuak

    Ligt eraan.. Mijn idee ligt denk ik in het feit dat leerlingen vaak extreem veel bijlenen naast wat ze daadwerkelijk nodig hebben..

    En tot MBO 2 of 3 is de basis studiefinanciering die je krijgt helemaal gratis maar kan je de beslissing om extra bij te lenen.. Geloof dat je in principe honderden euros in de maand kan bijlenen..

    Alleen voor hogere opleidingen moet je wel alles lenen.. Aan de ene kant wel redelijk want dat zijn ook de beroepen waar je meer verdient later..

    Mijn idee is dat het probleem is dat heel veel van die mensen die hogere opleidingen halen uiteindelijk misschien wel niet een baan in die sector kunnen vinden en met een schuld zitten die je dan niet af kan betalen..

    Dat is het probleem met het idee van iedereen moet naar de universiteit of hogere opleidingen te doen om een goed leven te krijgen maar dat hoeft zeker niet..

    Vroeger was dat zo want er was een hoge vraag naar hoog opgeleid personeel.. Maar de vraag is nu hetzelfde maar de aanbod van personeel een stuk hoger. Of ze hebben een verkeerde keus gemaakt..

    Goed voorbeeld vindt ik zelf van mensen die enkele jaren geen baan vinden in hun sector konden vinden, om daarna als die banen er weer zijn te horen dat veel van je kennis is verjaard en dat ze liever iemand nieuw van de universiteit trekken..

    Het is een nare cirkel maar precies de reden waarom je de klassen op universiteiten klein moet houden.. Want dat is de enige manier om iedereen die betaald heeft voor die opleidingen om een baan te vinden.

    Of je moet onderwijs gratis maken en zo die last verlichten.. Maar je behoud dan hetzelfde probleem dat mensen dure opleidingen halen waar ze later niks mee doen..

  2. An Michelle Patinama

   W*mpie, de tijd toen jij onderwijs genoot was alles gratis! Ook alle linkse ‘onzin’ studies in die tijd alles helemaal gratis! Gouden tijden toen waar elk kind zo’n beetje elke studie richting kon volgen. Daar zijn meerdere briljanten uitgekomen die in die tijd Nederland op de kaart hebben gezet.

 2. Jumping

  Inderdaad dit Nederland is een keiverrot land geworden.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland stort Nederland in een poel van ellende.

  Rutte is het slechtste wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

 3. FCKDopper

  Studeren is straks alleen nog maar voor de elite betaalbaar.
  De elite klaagde de laatste tijd nogal over de tarieven van de vakmensen die steeds zeldzamer werden.
  Het bizarre is, dat de linkse partijen als GroenLinks hiermee ingestemd hebben

 4. Mycase

  Mooie foto ook gaan die twee voorop al met pensioen zo zien ze er wel uit man man .
  Geen wonder dat ze de kont vol schulden hebben werkschuw tuig .

 5. kweetniet

  tja , de rubberbootjes hobby moet toch ergens van betaald worden

  1. van Urk

   Een staanplaats om op de dam te kunnen demonstreren voor het klimaat kost ook geld.

 6. Siemien

  Studenten lenen goedkoop om later een buffer te hebben van 10/12% van de aankoopsom van een huis…
  Of ze zuipen alles op…

 7. Joop Klepzeikert

  Studenten MOETEN niet lenen. Ze WILLEN lenen en doen dat ook massaal, in de hoop dat het later toch wel kwijtgescholden wordt.
  Ze willen allemaal op kamers, de duurste laptop, tablet en smartphone en uiteraard allemaal de nieuwste en duurste merkkleding. Allemaal elke dag uit eten, de kroeg in en feesten, maar er niet voor werken.
  Vroeger hadden de meeste studenten een bijbaantje, waarvan ze alles betaalde. Tegenwoordig lenen ze alles en gaan dan klagen dat ze zo’n hoge ‘studie’ schuld hebben.

  1. van Urk

   Lenen kost geld. Dat zou een leerling met universitair niveau moeten weten.

   1. Joop Klepzeikert

    @van Urk: Zelfs een VMBO leerling zou al moeten weten dat als je geld leent je dat later terug moet betalen. Helaas leren ze niets fatsoenlijks meer op de scholen in Nederland, waardoor ze steeds verder in de problemen komen.

  2. kweetniet

   klopt naadloos Joop, liefst uitwonend bij tante dan is de beurs nog een stukje hoger

 8. forestfriend

  Deze regering maakt van onze kinderen horigen. Het is een schande en een vorm van moderne slavernij.

  Je kunt beter deels werken en avondstudie doen. Dan studeer je gericht en dit kan zelfs versneld.

 9. rujoleki

  Eindelijk weer eens goed nieuws. Heerlijk om te lezen hoe die d666 studielullen in de problemen komen. Hopelijk wordt het nog veel erger. Dat gun ik de d666 stemmers van harte. Eigen schuld!!
  Echt heerlijk nieuws!!

  1. Rosasolis

   @rujolki. Wat, geen studenten meer? Geen vooruitgang in het samenleving en ook in veel andere vakken niet meer? Wij hebben D66 helemaal niet nodig om te vertellen HOE het moet gaan om onze onderwijs door te zetten.
   Maar onderwijs voor mannen en vrouwen moet wel kunnen doorgaan, als wij onze planeet willen redden. Zonder vooruitgang in het onderwijs,
   kunnen wij niet verder doorgaan.

 10. Rosasolis

  Het aller ergste dat aan een jonge universiteit student kan gebeuren, meestal eerste jaar, is dat hij/zij hoort dat er geen geld van de familie is, om haar/zijn jarenlange studie te financeren. Dit jonge student is wel aangenomen maar krijgt geen financiele steun van de familie. Omdat zij arm zijn en ook nog 2 kinderen hebben die ook met hun studie willen doorgaan. Dus wat doet de eerste kind: een kleine bank lenig voor het voortzetten van het dagelijkse leven, terwijl je je verder studie doorzet. Je moet ook als student kunnen leven en eten? Maar ook als je een toegewijde leerlinge ben, wat vind je dat vele arme
  banken ontdekken dat je ouders heel arm zijn en uw verder onderwijs kosten niet kunnen steunen. Een vreselijke schok voor ieder student omdat ma of pa nooit heeft vertelt dat zij geen geld voor het onderwijs voor hun kinderen hadden. Dus wat doe je als jonge student om te zorgen dat je voor je kleine student kamertje kan betalen en wat te eten: je vraagt met veel tegenzin een studenten loon aan. En dan zit je helemaal vast…omdat de bank gaat nooit verzorgen dat je na je lange toegewijde studie en eind- diploma, dat ze voor zorgt om voor je een goede baan te vinden, zodat je je leningschuld zou kunnen aflossen. Het gaat alleen hierom: arme studenten die een studie lening hebben gekregen, kregen na hun studie zeer hoge maandelijkse rekeningen met hoge rente tarieven op hun toenmallige noodzakkelijk studenten lening. Terwijl ze nog steeds geen ban heb kunnen vinden, zitten deze hoogbegaafde arme studenten nog steeds vast aan hun arme student lening, waarvan maandelijks, behalve het aflossings bijdrage, de rente van de studente lening steeds hoger groeit!
  Is er in ons land nu een vreselijke discriminatie tegen arme, hoog intelligente studenten?

 11. Westerling 1

  EU kok

  Er bestond nog geen HEAO in 1965. Deze opleiding kwam pas met de invoering van de Mammoetwet in 1968.

 12. Bes Tolen

  De PvdA minister mevrouw B. in het vorige kabinet, die haar vader hekelde omdat ze de man een koloniaal vond en daarom alle Nederlandse studenten extra belastte met 1 (één) miljard euro per jaar is nog steeds niet gearresteerd wat mij verbaast. Nodig is eerst een justitieel onderzoek en vervolgens naar de strafrechter. Dat lijkt mij een zinnige actie, die voor de toekomst andere dergelijke gevallen van politiek bedrijven kan tegen houden. Per jaar één miljard euro rechtstreeks bedoeld om wel meer buitenlandse studenten aan te trekken. Dus die studenten mochten wel één miljard extra gaan kosten! Er zijn te veel buitenlandse studenten in Nederland en zeker die uit verre landen moeten we hier niet hebben. Slechte ervaringen zoals in de medische sector zijn er. het is een sector waar weinig van slecht werk naar buiten komt. Maar vermijdbare waaronder heel duidelijk vermijdbare als men maar van het verleden zou leren, omstandigheden zijn volop mee een oorzaak. Met de tandartsen bijvoorbeeld gaat het al lang beroerd en de overheid blijft volharden in een voor Nederlandse potentiële studenten discriminerende gang van zaken. Een diepgaand onderzoek is hier gewenst maar zal ten onrechte nooit plaats vinden. Is al vele decennia sprake van een wantoestand en zelfs politieke corruptie? Dat moet worden onderzocht en niet door een ambtelijke commissie, die niet berekend is op dergelijke onderzoeken..

 13. Agios

  Klopt, maar een universiteit is ook geen kroeg die de hele dag open is…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.