Schijnveiligheid! Tbs-kliniek in Nijmegen laat stroomhek plaatsen

De Pompekliniek in Nijmegen, bekend door een aantal tbs’ers die uit die kliniek zijn ontsnapt, laat nu een geëlektrificeerd hek plaatsen rondom het terrein. Maar of dat ook gaat helpen?

Bij de Pompekliniek zitten ze met een behoorlijk imagoprobleem. Het lijkt namelijk wel om de haverklap mis te gaan daar. Elke keer presteert een tbs’er het om te vluchten en de samenleving angst aan te jagen. Dus neemt de Pompekliniek maatregelen: een stroomhek.

Het stroomhek zou volgens de kliniek tbs’ers, die overwegen te vluchten, moeten afschrikken. En daaruit blijkt maar weer dat het slechts om een schijnoplossing gaat. Het doel is niet ‘het voorkomen van ontsnappingen’, want daar is een hek in zo’n situatie meestal voor bedoeld maar ‘afschrikken’.

En wie de nieuwsberichten over ontsnapte tbs’ers even doorbladert valt ook binnen de kortste keren op dat die figuren tijdens proefverlof de benen nemen. En ik mag toch aannemen dat bijvoorbeeld een fietsverlof niet bestaat uit een paar rondjes fietsen op het terrein van de Pompekliniek? Nee, dat gebeurt buiten dat hekwerk om.

Volgens mij is het ook helemaal niet om het afschrikken van die tbs’ers te doen. Bestuur en personeel weten beide goed genoeg hoe hun cliënten denken. Het lijkt mij meer een stukje symboolpolitiek naar de burger: ‘kijk eens hoe serieus wij jullie angstgevoelens nemen!’ Wanneer er straks weer één ontsnapt tijdens z’n verlof, laat men een foto van een omheinde kliniek zien en een titel met ‘tbs’er ontsnapt’. De beeldvorming is dan heel anders en dat het dan waarschijnlijk weer om een ontsnapping tijdens proefverlof gaat, is slechts een detail in de derde alinea.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Sergeant Monty

  “Schijnveiligheid”

  Toch zouden sommige mensen en een politicus zo’n hek toch graag rond onze landsgrenzen zien in de overtuiging dat er dan niemand meer ons land binnen kunnen dringen.

 2. Jumping

  Inderdaad de schijnveiligheid van het Ruttekartel.
  Het bedrijf dat de hekken gaat plaatsen, moet zorgen dat het totale hekwerk wordt voorzien, van voldoende vluchtdeuren en de stroomvoorziening is ook gemakkelijk uit te schakelen, voor iedere inwoner van de Pompekliniek.

  Hongarije heeft bewezen, dat het hekwerk wat zij hebben geplaatst, wel degelijk helpt.

  1. tonna

   @jumping:
   Juist,een Hongaars hekwerk om de EU buitengrenzen!
   Het is omdat het moet én het kan!

   1. Sergeant Monty

    “hekwerk om de EU buitengrenzen!”

    Wat is er mis met de Nederlandse buitengrenzen?
    Zoals sommige mensen en een politicus als ultiem middel zien om ons land te beschermen.

 3. fusilier

  220 of 380 anders heeft het weinig zin.

  1. tailgunner

   Maar dan wel gelijkstroom graag. Dan blijven ze er aan vast plakken.

 4. Veteraan

  Wat een maatregel.
  Misdadigers in leven houden in een TBS kliniek is voor niemand goed.
  Het kost miljarden en iemand 20 jaar opsluiten is ook onmenselijk.
  Dus euthanasie graag want je wil ze ook niet los hebben lopen.
  De menselijke oplossing !

 5. Rud56

  Straks komt er weer zo’n VN-mokkel om even aan te kaarten dat dit geen humane maatregel is, of komt dat Amnesty dat dit vrijheidsberovend is.

  Enfin, het is inderdaad een complete schijnmaatregel! Vrijwel alles wat in die TBS zit hoort nimmer meer een voet te zetten in de samenleving!

 6. Isengrijn

  Ik heb het idee dat veel DDS reaguurders (#Jumping #debontereus #Lugar van Siemien) die daar wonen sowieso al weinig buitenkomen. Waarschijnlijk hebben ze het zelfs niet eens in de gaten gehad dat er een elektrisch hekwerk geplaatst is.

  Je kunt ze beter hun Wi-Fi afnemen.
  🙂

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.