Sluwe minister Wiebes schuift falen van politiek bij Groningse huizenversterking handig van zich af

De VVD-minister van Economische Zaken, Eric Wiebes, is een sluwe vos zo blijkt uit zijn woorden vandaag in de studio van RTV Noord. Daar sprak hij over de afhandeling van de schade door de mijnbouw en de versterkingsoperaties van huizen. Wiebes schuift de verantwoordelijkheid voor de trage processen makkelijk van zich af, volgens Wiebes is de organisatie Centrum Veilig Wonen verantwoordelijk. Lekker makkelijk! 

Het ontstaan van de organisatie Centrum Veilig Wonen(CVW) komt natuurlijk voort uit de noodzaak om via deze organisatie de fouten van de politiek af te schuiven op een stropop. Want laten we heel eerlijk zijn: voor de veiligheid van de Groningse regio is uiteindelijk de Rijksoverheid verantwoordelijk.

Voor de exploitatie van bodemschatten eveneens. In het geval er aardgas of olie in de grond wordt gevonden, dan is de vondst direct ‘eigendom van de staat’. Dat geldt voor alles van waarde eigenlijk, behalve dan voor de in Natura2000-gebieden aangetroffen stikstof-deposities, die zijn plotseling ‘van de boer’.

Het geluk van Wiebes is dat het afschuiven van de verantwoordelijkheid op de subsidiehazen van CVW niet tot beterschap hoeft te leiden bij deze organisatie. De subsidieorganisatie houdt namelijk eind dit jaar op te bestaan. Dus dat is lekker makkelijk: alle schuld afschuiven op een organisatie die toch geen beterschap kan beloven. Perfect! En ondertussen is er wéér een jaar voorbij gegaan en wachten Groningers ‘al zo lang’. Maar dit was natuurlijk niet de opzet, nee, het is allemaal “per ongeluk” misgegaan.

Als we kijken naar de prestaties van CVW dan zijn deze geheel in lijn met de prestaties van overige subsidieclubs in Nederland: bijzonder dramatisch. En het is ook zo voorspelbaar. De Amerikaanse econoom Milton Friedman zei het 50 jaar geleden al

“niemand geeft zijn geld zo verstandig uit als zijn eigen geld, andermans geld geef je onverstandig uit”.

De organisatie CVW kwam volgens Wiebes ‘haar afspraken niet na’ en verraste de minister met de tegenvallende prestaties, maar eerder ingrijpen deed hij evenmin. Wiebes liep alles, ondanks de klachten vanuit Groningen en de Tweede Kamer, op z’n beloop gaan. Na maanden tijdsverspilling komt dan ook minister Wiebes tot de conclusie die iedereen wist: de organisatie CVW presteerde onvoldoende.

“Achteraf kun je veilig stellen dat we dat eerder hadden moeten weten. Want het was echt een buitengewoon onaangename verrassing”

De onbekwame bestuurders van het rampenkabinet Rutte 3 weten goed hoe ze moeten omgaan met ‘foutjes’ -die komen toevallig “als een verassing”. Een sterker brevet van onvermogen voor bestuurders bestaat eigenlijk niet, immers is besturen vooruitkijken. En niet, zoals Wiebes doet, achteruit kijken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Jumping

  Een sluwe Minister.?

  Het is gewoon, een zielig figuur net als Rutte.
  Durven zelf, geen verantwoordelijkheid te dragen.

  Waardeloze mislukkelingen.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  1. hans-e-pans

   Het gezegde is. “Regeren is vooruitzien”, onder de kabinetten Rutte 1, Rutte 2, en Rutte 3 is het gezegde verandered in “Regeren is vooruitschuiven”.

 2. Stanly2000

  Hoe is het mogelijk dat deze man nog minister is, na al de blunders die op zijn conto kunnen worden bijgeschreven?

 3. Watcher

  Rampen kabinet Rutte III.

  Ben absoluut geen fan van Rutte maar er was toen geen keus voor een andere coalitie.

  Bij de volgende TK verkiezing is de VVD weer de grootste en mag dus beginnen.
  Dus voor al die sneue rechtse reaguurders, VVD blijft aan de macht.

  FvD PVV weer in de opositie.
  Het volk is niet dom…

 4. KingRich

  Kwiebes is een visieloze minkukel, volledig ongeschikt. Onbegrijpelijk dat deze idioot na het debakel bij de belastingdienst dit ministerie onder zn zwakke hoede heeft.
  Eerst moet iedereen zonnepanelen kopen waarna hij de terugverdientijd verlengt, dan moeten we ineens allemaal van het gas af. Intussen wordt er 11 miljard geinvesteerd in biomassacentrales omdat die uitstoot niet meetelt maar wel veel belastender blijkt voor het milieu, en er worden scheepladingen hout uit de vs hierheen gevaren (zwaar vervuilende zeescheepvaart) om die centrales te draaien.
  En de dakloze mensen in groningen krijgen een rotfooitje of helemaal niks, respect voor de Groningers, ik had kwiebus al lang verrot geslagen met een geïmporteerd stuk hout.

 5. Joop Klepzeikert

  Dit was inderdaad niet de opzet, nee, het is allemaal per ongeluk misgegaan, door wzwakzinnig linkse onkunde van een heel zooitje linkse leipelingen, die niet geschikt zijn voor het erenbaantje wat ze toegeschoven hebben gekregen. Inclusief die Kwiebus.
  In een normaal land gaat het er niet om wie je bent en uit welke familie je komt, maar om wat je kunt. In Nederland doet het er totaal niet meer toe wat je kunt, als je maar uit de juiste kringen komt.

 6. Politiek Profeet

  Tijdens de franse revolutie zijn die zogenaamde juiste kringen vakkundig een kopje kleiner gemaakt.
  De geschiedenis zal zich wederom herhalen…

 7. Rud56

  Al de regeringen waarin de VVD zat en zit hadden en hebben niet één, maar tientallen brevetten van onvermogen. Een VVD’er is namelijk niet in staat tot vooruitzien, laat staan regeren. Die kennen alléén maar de kortetermijnpolitiek, geheel VVD-eigen!

 8. Pescador

  wiebes is een grote leugenaar heeft tie van rutte geleerd volgens mij, het is een landverader en grote klootzak.

 9. Vlaswiek

  Sluwe vos? Nee hoor, een snotgladde paling! Eigenlijk net als de aandoenlijke maar dan minder erg.

 10. Jack Flash

  Niets nieuws.De groningers zeiden jaren geleden al bij de komst van Kwiebus;
  “Volgende kwakzalver”

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.