Spaanse rechtbank straft ontiegelijk hard! 13 jaar cel voor Catalaanse politici na referendum

In Spanje hebben ze wellicht een nog grotere angst en haat richting referenda dan onze aristocraten van D66. Het Spaanse Hooggerechtshof heeft zojuist straffen tot dertien jaar cel gegeven aan politici die verbonden waren met het referendum in Catalonië. De straffen lopen uit van negen tot dertien jaar, waarmee krachtig signaal is afgegeven. De Catalaanse onderdrukking gaat gewoon door

De politie had haar gehele corps de straten in gestuurd omdat men bang was voor massale demonstraties in Catalonië. Die ontstonden gelukkig niet, de Catalanen vreesde waarschijnlijk weer repressies net zoals twee jaar geleden. Dus die gedroegen zich ditmaal keurig.

Het referendum werd uitgeroepen in 2017 door de spanningen tussen Madrid en Barcelona die al decennia oplopen. De Catalanen menen nog steeds dat er een Franco-achtige houding is vanuit Madrid, vandaar dat ze nog steeds een afscheiding van het land willen. De autonome status vinden ze niet ver genoeg gaan.

De grondwet verbiedt een afscheiding, vandaar dat het referendum staatsrechtelijk illegaal werd verklaard – volksrechtelijk gezien maakten ze een punt. Ondanks het verbod op het referendum ging het referendum gewoon door, met alle gevolgen van dien. Duizenden gewonden leverde het op, en daarom moeten er ‘koppen rollen’.

Nu hebben de hoogste rechters van het land besloten om de prominente politici van het referendum flink te straffen. Negen tot dertien jaar cel, een duidelijk en ferm signaal dat een referendum uit den boze is.

Uiteraard neemt dit niet de onrust weg uit Catalonië, sterker nog de haat jegens ‘Madrid’ zal alleen maar toenemen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

51 reacties

 1. Joop Klepzeikert

  Het Catalaanse deel van Spanje betaalt ruim 80% van alle belastingen. Dat wil Spanje dus kosten wat het kost niet kwijt en spannen daarom zelfs ‘rechters’ voor hun karretje.
  De EUSSR laat dat uiteraard volledig ongestraft gebeuren, omdat die net zo gevaarlijk extreem socialistisch zijn als de Spaanse roverheid.

  1. Piet51

   @Klepzeikert
   “Het Catalaanse deel van Spanje betaalt ruim 80% van alle belastingen.”
   Waar haal je het vandaan. Dus Catalonië zou bijna heel Spanje kunnen onderhouden met slechts iets minder welvaart??? Als je alle onzin die je hier presenteert wilt corrigeren, heb je er wel een dagtaak aan. Denk eerst eens na, voor je wat naar buiten brengt.
   De feiten: Plm. 20% van de Spanjaarden woont in Catalonië en plm. 20% van het BNP komt daar vandaan. Ze hebben een gigantische schuld. Die onafhankelijkheidswens lijkt niet realistisch en was waarschijnlijk inderdaad meer symbolisch bedoeld, maar vervolgens uit de hand gelopen. Een straf kan ik me voorstellen, maar dan misschien ook symbolisch, 13 jaar vind ik in ieder geval buitenproportioneel.

   1. Joop Klepzeikert

    @Trol met een IQ van 51: Ik lees jouw braaksels niet.

    1. Piet51

     @Klepzeikert
     Je leest mijn braaksels niet, maar je reageert vreemd genoeg wel. Anderen lezen wel en reageren niet en dat is veel verstandiger voor hen en beter voor mij.

   2. Mezzadra

    Klepzeikert heeft een grote fantasie. Heel creatief.

    🙂

    1. Joop Klepzeikert

     @Trol met meer aliassen dan IQ: Ga eens werken joh, ipv 16 uur per dag alleen maar zwakzinnig trollen.

     1. Mezzadra

      Klepzeikert trolt op DDS vanaf zijn werk?

     2. Piet51

      @Klepzeikert
      Help me eens. Hoeveel aliassen heb ik ook al weer? Ik ben de tel kwijt.

     3. Piet51

      @niet links
      Dat deze bron van Klepzeikert inderdaad onbetrouwbaar is, is 100% zeker. Maar ik weet ook redelijk zeker dat hij geen bron heeft en dit uit z’n duim komt. De bewering is te gek voor welke info-bron dan ook.

    2. Joop Klepzeikert

     @Trol met meer aliassen dan IQ: Ik trol niet. Ik deel kennis en bewezen feiten en doe dat pas nadat ik klaar ben met werken. Zwakzinnige parasiet.

     1. Piet51

      @Klepzeikert
      Dan kun je waarschijnlijk ook je bron noemen over die 80% afdracht van alle Spaanse belastingen door Catalonië. Ik lees namelijk graag feiten en leer graag bij.

     2. Piet51

      @niet links
      Ik je inmiddels voldoende om te weten, dat je die bronnen triomfantelijk zou noemen, als je ze had. De bewering van Klepzeikert, en jouw bevestiging ervan, is kul.

   3. Henkdetenk

    @pietje51 lult uit zijn nek zonder cijfers en geeft @joop de pot verwijt de ketel reactie….
    @pietje51 dorpssukkel

    1. Piet51

     @Henkdetenk
     Maar ik geef toch nou juist wel cijfers. Hoe kan 20% van de bevolking en bedrijvigheid nu 80% van de belastingen opbrengen? Eenvoudiger kan ik het niet benoemen.

  2. Rechtsaf

   @Joop het is natuurlijk te schandalig voor woorden dat die 80% Catalaanse belasting misbruikt wordt door Spanje…

 2. Kretoloog

  Mag ik een voorspelling doen? De Europese Unie gaat hier helemaal niets over zeggen. Want “dit is een interne Spaanse aangelegenheid”. Diezelfde EU die wel Hongarije en andere Visegrad-landen zwaar bekritiseert en met sancties bedreigt, omdat hun rechters ‘nationalistisch zouden zijn’.

  1. FCKDopper

   U zou daarin best eens gelijk kunnen hebben

  2. Joop Klepzeikert

   @Kretoloog: Alles wat extreem links is wordt toegelaten door de extreem linkse EU. Alles wat niet extreem links is bestrijden ze te vuur en te zwaard.

 3. Jumping

  De EU is een ondemocratische organisatie.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

 4. FCKDopper

  Kennelijk zijn de rechters uit het Franco tijdperk gewoon gebleven.
  Dit is geen onafhankelijke rechtspraak en een deuk in het imago van Spanje

 5. Meriadoc Brandebok

  Het referendum was verboden. De organisatoren van het referendum hebben de wet dus overtreden.

  Logisch dat deze oproerkraaiers een celstraf wacht.

  1. Kretoloog

   “Logisch dat deze oproerkraaiers een celstraf wacht”.

   Net zo logisch als dat gereformeerde zuigtrollen moeten branden in de hel.

   1. Mezzadra

    Kreoloog gelooft in hemel en hel.

    Dat maakt het leven niet makkelijker.

    1. Kretoloog

     Ik verplaatste me even in de wereld van Maria Brandebok. Zelf geloof ik meer in de hel van Jean-Paul Sartre uit Huis Clos: “L’envers, c’est l’autres”.

    2. Meriadoc Brandebok

     Ja, Kretotrol presenteert zich als zijnde een vroom gelovige. Opmerkelijk.

   2. Robert75

    Het is helemaal terecht dat een stelletje separatisten even lekker lang mogen brommen. Geen enkel land hoeft namelijk te accepteren dat hun koninkrijk aan stukken wordt gescheurd door een stelletje gekken die denken zomaar even op te kunnen stappen. Zou mooie boel zijn. Dus als bv Friesland onafhankelijk wil worden dan moet dat blijkbaar zo maar even kunnen desnoods door het organiseren van illegale referenda’s ?

    1. Piet51

     @Robert75
     In principe met je eens. Maar ik zou een uitzondering voor Friesland willen maken. Denemarken geïnteresseerd? En ook Limburg hangt er een beetje raar bij. Kunnen we misschien overdoen aan België. Dan doen we er wat geld bij, zodat zij uit de kosten blijven. En Zeeuws Vlaanderen is eigenlijk al Vlaams; ook maar weg doen?

     1. Meriadoc Brandebok

      @Piet51

      En de Antillen verkopen aan de Verenigde Staten. 😉 Trump heeft vast wel interesse.

     2. Robert75

      Nou ik heb wel respect voor Friezen eigenlijk. Met name voor de blokkeerfriezen. Die komen tenminste nog op voor onze cultuur. Ja dat zien we ze in dat ultra linkse Amsterdam bv helaas niet doen, daar breken ze onze cultuur juist af. Dus eigenlijk zou ik willen aanbevelen om Amsterdam dan maar gewoon te verkopen voor een paar luttele centen want meer is die stad niet waard.

      Misschien dat Marokko nog interesse heeft.

     3. Piet51

      @Meriadoc Brandebok
      De Antillen naar Amerika, het overwegen waartd. Maar daar vragen we dan een flink bedrag voor. Het zijn prachtige eilanden, met heel mooie en vriendelijke mensen en Trump kan het betalen. Het levert nu in ieder geval niets op.

     4. Piet51

      @Robert75
      Ik heb ook wel respect voor de Friezen, maar ja, die taal hè? Misschien kunnen ze gewoon blijven, als ze niet meer blokkeren. En ze ook ophouden met dat rare taaltje. Zo.n aparte cultuur in een land moeten we niet willen, hoor ik steeds. Ik zelf vind dat niet zo erg, maar anderen hier willen dat immigranten ook Nederlands spreken, dan zouden de Friezen dat ook overal moeten doen.

      Amsterdam verkopen zou ik zonde vinden. Elke collectiviteit moet iets bijzonders hebben en dat is Amsterdam. Mijn eerste baan was in Amsterdam, hoewel iedereen mij waarschuwde daar nooit te gaan werken. Ik had een gouden tijd en jaren later ook nog eens bij een ander bedrijf daar. Zulke ervaringen gun ik iedereen. Nu werk ik in het oosten van het land en in Italië. Ook bijzonder, maar het blijft toch ver achter bij A’dam. Een gekke stad, met gekke mensen, maar die wel uiterst creatief gedrag vertonen. En een heel eigen cultuur koestert, waarin vreemdelingen net zo gemakkelijk worden opgenomen als geboren en getogen Amsterdammers. Klasse. Dat moeten we koesteren.

     5. Rechtsaf

      “Ik heb ook wel respect voor de Friezen, maar ja, die taal hè? ”

      Dat heeft piet dus helemaal niet, Piet staat in het midden en reaguurt precies zo dat hij altijd naar links of naar rechts kan bewegen zonder een mening..

     6. Meriadoc Brandebok

      @Piet51

      🙂

    2. M. Brandenburg

     Dus Belgie en Luxemburg dienen weer terug te keren in het Nederlandse koninkrijk, of nog beter we gaan weer terug naar de succesvolle Republiek der zeven provincien.

 6. Kees

  En dan durft zo iemand als Timmermans kritiek te hebben op de Poolse rechtspraak! Politieke gevangenen in de EU in 2019, ongelooflijk.

  1. Meriadoc Brandebok

   @Kees

   Dus de Spaanse rechter mag de wet niet handhaven? De wet geldt voor iedereen, ook voor de oproerkraaiers in Catalonië.

   1. Blitzkrieg

    Meriadoc Brandebok : De wet geldt voor iedereen, tenminste als het uitkomt.

    1. Meriadoc Brandebok

     @Blitzkrieg

     Hoe kijk jij dan concreet tegen de veroordeling aan?

     1. Blitzkrieg

      Meriadoc Brandebok : Ik reageerde op het feit dat de wet voor iedereen geldt. De wet is niet voor een ieder gelijk, kijk bijvoorbeeld naar Wilders. Een ander voorbeeld KOZP en de blokkeer Friezen. Er wordt in dit land met twee maten gemeten, degene die geldt voor de normale hardwerkende Nederlander en die van de vermeende onderdrukte. Politici behorend bij het kartel of degene die daar niet toe behoren zoals Wilders of Baudet en gedemoniseerd moeten worden. Kijk hoe extremische groepering extinction rebellion wordt behandelt in de media en bij demonstaties.

     2. Meriadoc Brandebok

      @Blitzkrieg

      Kan ik daaruit concluderen dat je meent dat de veroordeling van de Catelaanse oproerkraakers terecht is?

     3. Blitzkrieg

      Meriadoc Brandebok : Dat hangt er vanaf met welke maat je meet.

 7. RvdBe

  Waar blijft de eu nu met hun eeuwige gezaag over vrijheid en mensenrechten?
  NEXIT!!!

 8. fusilier

  Laten die rechters maar oppassen,die Basken en Catalanen laten zich niet onderdrukken, en reken maar dat hun wraak zoet is

 9. Bes Tolen

  Piet51. Van wat u schrijft, is best het één en ander van toepassing maar het hedendaagse Amsterdam faalt wel heel erg. De belangrijkste misdaad is daar in handen van vreemdelingen, die vanuit het buitenland hun medewerkers hier bij duizenden kunnen aansturen. Vreemdelingen, die ondertussen voor een miljard euro of honderdduizenden euro bezit hebben verkregen. Veel medewerkers hier hebben ook groot zij het minder groot bezit verworven. Dat is Amsterdam als nummer één. Elders in delen van het land is het ook falikant mis. Maar wie delen hier de lakens uit? Nu of anders wie straks?

 10. forestfriend

  Politieke gevangen in Europa!

  Is dat mogelijk?

  Is de EU nu een sovjet staat geworden?

 11. DidiMadloba

  Dat referendum was wel in strijd met de Spaanse Grondwet.

  Maar het strafrecht is natuurlijk een volstrekt verkeerd middel om een politieke strijd uit te vechten. Dat verergert het probleem alleen maar.

  De regering in Madrid heeft de regio’s al veel onafhankelijkheid gegeven, maar niet genoeg. Er moet een bemiddelaar komen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.