Subsidies voor isolatie en verduurzaming massaal aangevraagd

De subsidies voor woningisolatie en verduurzaming van woningen worden massaal aangevraagd. Sinds 15 augustus 2019 is er een nieuwe subsidie geopend voor het isoleren van je woning. Neem je minimaal 2 isolatiemaatregelen, dan kun je daar subsidie voor aanvragen. Nederland hapt toe: er zijn in een maand tijd al ruim 550 aanvragen binnengekomen.

Isolatie subsidie: 84 miljoen euro

De isolatie subsidie was een aantal jaren geleden ook in het nieuws. Toen vooral omdat het geld al binnen een jaar op was, terwijl de overheid had verwacht wel een aantal jaren vooruit te kunnen. Veel mensen visten achter het net. Zij isoleerden hun woning, maar het geld was op en ze kregen dus geen subsidie meer. Nu is een nieuwe subsidie ronde gestart. De overheid heeft 84 miljoen euro uitgetrokken voor het isoleren van woningen, waarvan in de eerste maand al bijna 1,5 miljoen euro was aangevraagd. Gaat de overheid weer te snel met het uitgeven van de subsidie?

Hoe werkt de subsidie eigenlijk?

De subsidie voor isolatie werkt vrij eenvoudig. Eerst laat je een bedrijf je woning isoleren. Je kunt kiezen voor verschillende isolerende maatregelen, zoals dakisolatie of vloerisolatie. Je mag niet zelf isoleren, dat moet een speciaal bedrijf doen. Je betaalt de factuur en die stuur je, samen met foto’s als bewijsmateriaal, met je aanvraag mee. De overheid heeft zichzelf weer goed ingedekt: je krijgt binnen 13 weken te horen of je inderdaad recht hebt op de subsidie. Het kan wel drie maanden duren voordat je uitsluitsel krijgt. De aanvragen die na 15 augustus begonnen binnen te stromen, zijn dus nog nauwelijks uitbetaald.

Subsidie voor een duurzamere woning

Natuurlijk wil de overheid graag dat we duurzamer worden. Tenslotte moeten we de CO2 uitstoot dringend terugbrengen. Je krijg dus niet alleen subsidie voor isolatie, maar ook voor andere duurzame maatregelen. Je kunt bijvoorbeeld subsidie krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp, pelletkachel of biomassaketel. Deze subsies werken ongeveer hetzelfde: eerst schaf je het nieuwe product aan en je laat het installeren. Daarna kun je de rekening opsturen en krijg je, als je in aanmerking komt, een deel van het geld weer terug op je rekening.

Tips om aan subsidie te komen

Er zijn wat praktische tips om in aanmerking te komen voor deze subsidies. Allereerst is het goed om te kijken of ook je energielabel verbeterd wordt. Daarnaast kies je minstens twee isolatiemethodes, want anders heb je geen recht op de vergoeding. Je krijgt nooit het hele aankoopbedrag terug, maar je kunt wel recht hebben op een flink geldbedrag. Hoe groter de investering, hoe meer je terugkrijgt. Heb je weinig geld om te investeren in isolatie? Dan kun je daar een speciale lening met een lagere rente voor aanvragen. Daarmee kun je dan de duurzame maatregelen betalen, waarna je weer subsidie kunt aanvragen.
De subsidie wordt in Nederland massaal aangevraagd. De overheid had bedacht dat de 84 miljoen euro wel genoeg zou zijn voor de komende jaren. Maar als het zo doorgaat, is de kans groot dat het geld al voor eind 2020 op is. Toch is dat niet erg, vinden politici, als dat geld dan wel echt goed besteed wordt aan duurzamere woningen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Mycase

  Zodra het rechtse geld op is, stopt links met regeren.

  1. Vlaswiek

   Vergeet niet dat de belastingen gewoon worden verhoogd, en als dat niet lukt ‘verstoppen’ ze het in ‘transsportkosten’.

   1. Joop Klepzeikert

    @Vlaswiek: Op een gegeven moment houdt dat belastingen, premies en ‘transportkosten’ verhogen ook een keer op. Dat kan men op een gegeven moment niet meer betalen.
    Er vluchten nu al steeds meer mensen uit Nederland, onderhand zo’n 130.000 per jaar, omdat die inzien dat het zowel financieel als cultureel bijna nergens ter wereld meer zo slecht is als in Nederland.
    Die 130.000 betalen allemaal geen belastingen meer in Nederland, terwijl Nederland wel ruim 250.000 profiteurs per jaar binnen laat.

    1. Sergeant Monty

     “Er vluchten nu al steeds meer mensen uit Nederland, onderhand zo’n 130.000 per jaar”

     Daar ben jij er ook één van toch?
     Waar ben jij met open armen ontvangen Joop?

     1. Joop Klepzeikert

      @Trol met meer aliassen dan IQ: Ga je GGZ begeleider trollen. Hier zit niemand op jou en je tientallen aliassen te wachten. Doei.

     2. Stanly2000

      HoHo, hij is wel bevorderd.

     3. Joop Klepzeikert

      @Stanly2000: Tot opper trol bevorderd zeker?

 2. Tman

  Leuke info,maar ik heb enkele maanden geleden een nieuwe aardgasketel-CV laten plaatsen en ga verder helemaal niets doen wat de klimaatdoelstelling idioten graag gerealiseerd willen hebben en promoten!
  Ik hoef en heb ook geen zonnepanelen en/of extra islolatie,heb namelijk een flinke overmaatse houtkachel!
  Fuck,de klimaat onzin!!!

  1. Ben-NIET-Groen-L

   Tman,

   Hier nog één …ik laat ook binnenkort een nieuwe Cv-ketel plaatsen en verder niets…geen zonnepanelen, geen warmtepomp, niet koken op elektriciteit …helemaal niets!!!!!!!!!

   1. Mezzadra

    Slim hoor.

    🙂

    1. Vlaswiek

     De aandoenlijke kan het niet, hij wil het niet en hij doet het ook niet. Het is en blijft een volkomen kansloze figuur. De aandoenlijke heeft zijn digitale scheetje weer gelaten.

    2. Blitzkrieg

     Mezzadra : Inderdaad slim die Ben-NIET-Groen-L, nog niet heel Nederland is compleet waanzinnig geworden. Het staat je uiteraard vrij om een deuginstallatie aan te schaffen en je gezondheid te verpesten met een kapot geisoleerd huis.

 3. Blitzkrieg

  Laat m’n huis nog niet isoleren met alle subsidies van de wereld. Hartstikke slecht voor de gezondheid zo’n kapot geïsoleerd huis. De isolatie propaganda van de dagelijkse standaard valt me wel tegen eerlijk gezegd. Hoe sneller mensen beseffen dat we geen probleem hebben met het klimaat en dus ook niet met CO2, hoe beter het is.

 4. Nep

  Klopt op onze boerderij hebben we vele zonnen collectoren geplaatst. Al een aantal jaren geleden en we profiteren nu van onze stroom!

  1. Blitzkrieg

   Nep : Binnenkort wordt je voor een dubbeltje uitgekocht en weggesaneerd. Dacht je het eindelijk voor elkaar te hebben, ben je weer de lul.

   1. Mycase

    Die heeft geen boerderij laat je door die kleuter niks wijs maken

    1. Joop Klepzeikert

     @Mycase: nep heeft wel een boerderij, van plastic, bij de Action vandaan, voor weinig. Made in China.

     1. Mycase

      Precies playmobiel was te duur maar ook te moeilijk voor hem haha

    2. Blitzkrieg

     Mycase : Die kleuter maakt me niks wijs, geen zorgen. Iemand als Nep was door de boeren al lang gelyncht. Mijn antwoord aan hem was pure ironie.

  2. Tman

   nep:
   Veel plezier naïef mens zonder principes,je krijgt het predicaat kuddedier 1e klasse!

 5. Joop Klepzeikert

  Mooi, 84 miljoen soepsidie voor 7,8 miljoen huizen… Dat is wel €10,75 soepsidie per woning. Daar haal je ongeveer 2M² van de goedkoopste steen- of glaswol isolatie voor.

 6. Ben-NIET-Groen-L

  Fijn, die subsidie die betalen wel u en ik…houd u daar rekening mee?
  En NEE, ik ga mijn huis niet leefbaar-ongezond maken door het te isoleren!

 7. toetssteen

  Ik betaal het zelf. Heeft veel geld gekost, maar wij trekken er profijt van.
  Alleen nog wat doen aan dat maffe vastrecht. Immers mijn afname is minimaal door allerlei maatregelen. Een cv ketel heb ik niet. En toch is het hier nu 20,5 graden binnenshuis.
  In de zomer is de meter niet verder gekomen dan 24 graden overdag, dus met goede isolatie kunt u alle kanten uit.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.