Kwestie van persvrijheid?! Julian Assange verschijnt vandaag voor de rechtbank in Londen

Kwestie van persvrijheid?! Julian Assange verschijnt vandaag voor de rechtbank in Londen

Demonstranten komen op voor Julian Assange Bron: Shutterstock: Door Alexandros Michailidis

Voor de rechtbank in Londen is het een drukke boel vandaag. Voor- en tegenstanders hebben zich massaal gegroepeerd om hun steun of afkeur te betogen. Zijn we getuigen van een legendarische rechtszaak? De kwestie vandaag gaat over de uitlevering naar de VS, de Amerikanen zien hem als een groot gevaar. De advocaten van Assange menen dat de VS probeerde Assange te ontvoeren.

De meningen over Assange lijken zich te verdelen in twee kampen. Het ene kamp beschouwt de voorman van WikiLeaks als de held van het vrije woord en de persvrijheid, de andere kant gruwelt van de man en ziet niks anders dan een door het Kremlin aangestuurde lastpak in hem - ondanks dat WikiLeaks genoeg smurrie over het Kremlin naar buiten heeft gebracht.

De Amerikanen ruiken bloed en willen hem maar al te graag achter de tralies in de VS zien. Ze eisen bij elkaar maar liefst 175 jaar - het Amerikaanse rechtssysteem is 'bijzonder' - waar onder andere samenzwering en staatsgeheimen lekken onderdeel van zijn. In totaal komen de Amerikanen met achttien punten waarop ze menen dat Assange de grens overging.

De advocaten van Assange menen op hun beurt dat de VS zelf ook genoeg vuile dingen heeft gedaan. Zoals de mails van Assange hacken en 'gemaskerde mannen' naar de ambassade sturen.

Voorstanders van Assange zien dit als een uiterst belangrijke rechtszaak omdat de persvrijheid onder druk staat. Assange is met WikiLeaks één van de weinige die de grootschalige machtsmisbruik van diverse overheden aan de kaart durfden te stellen. Andere menen dat het niet ging om machtsmisbruik 'lekken' maar om het lekken van kwesties die gevaarlijk zijn voor de staatsveiligheid.

We zullen zien wat de Londense rechtbank beslist!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties