Veiligheidssituatie Amsterdam te complex voor De Nederlandse Bank, verhuist goudvoorraad naar Zeist

De veiligheidssituatie in Amsterdam is te complex voor De Nederlandse Bank en daarom verhuist men de Nederlandse goudvoorraden naar het bosrijke Zeist. Eer het zover is worden de goudreserves naar Haarlem gebracht. De reden  heeft alles te maken met de veiligheidssituatie in Amsterdam. Die zou dermate “complex” zijn dat het beter is om de goudvoorraden te verhuizen, zo meldt NOS

In Zeist wordt momenteel op een terrein van het Ministerie van Defensie de nieuwe goudkluis van Nederland gebouwd. Nu het kantoor van de DNB wordt gerenoveerd, maar Fort Zeist nog niet gereed is voor de ontvangst en beveiliging van de goudbaren, zal men Haarlem gebruiken al tussen depot. In 2023 moet al het goud worden verhuisd van Haarlem naar Zeist, maar in Amsterdam zal het goud niet meer worden opgeslagen.

Tot het jaar 1971 (toen men nog wél begrotingsdiscipline had) was het geld gekoppeld aan goud, de zogeheten gouden standaard onder het internationale systeem ‘Bretton Woods’. Dit stelsel garandeerde prijsstabiliteit en kende weinig nadelen. Behalve dan de beperking dat men geen ‘geld uit het lucht’ kon scheppen om ongebreidelde economische groei op korte termijn aan te jagen. In principe kon je voor 1971 je guldens omruilen voor goud bij een bank. Ook waren destijds zilveren Rijksdaalders in omloop met zo’n 10 gram aan zilver in één munt. Een Rijksdaalder van 1966 is nu bijna 6 euro waard en dat is omgerekend meer dan 12 gulden!

Deze cijfers geven een idee in welke mate het failliete rentebeleid van de afgelopen decennia het geldsysteem heeft uitgehold. De Nederlandse Bank heeft 600.000 kilo aan goud met een waarde van zo’n 6 miljard euro. Jammer genoeg is Nederland het meeste goud eigenlijk al kwijt. Na de Tweede Wereldoorlog verplaatste de DNB het grootste deel van het goud naar het buitenland (!). Zogenaamd “om veiligheidsredenen”.

Amsterdam is echter niet veilig genoeg en daarom wordt het kleine beetje goud dat nog wél in ons land huist verplaatst.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Jack Flash

  €6 zou eigenlijk 13,20 gulden moeten vertegenwoordigen.In1995 had je dan nog een aardige boodschappentas vol maar voor €6 koop je niets meer.De Gulden is als oud roest weggedaan.

  1. DidiMadloba

   Als de gulden was blijven bestaan had je voor f 13,20 ook niet zo veel meer gekregen.

 2. Jack Flash

  Breng de rest ook maar naar of Londen of Ottowa Want binnen Nederland is niets meer vertouwd btw.

 3. EU kok

  Gelukkig heb ik het originele artikel gelezen.
  Teunis maakt er weer een geheel eigen verhaal van.

  1. DidiMadloba

   Een populistische “journalist” laat zich toch niet van de wijs brengen door zo iets onbenulligs als FEITEN?

 4. Agios

  Amsterdam wordt voorbereid voor de zelfstandigheid. De Bank ziet het goed. Amsterdam is verloren. Links is erin geslaagd een prachtige stad naar de kl.. ten te helpen.

  1. DidiMadloba

   Washington ligt al in een apart staatje: “District of Columbia” (vandaar “Washington DC”). Berlijn is niet alleen de naam van een stad, maar ook van het Bundesland waar het in ligt. Helaas heeft Nederland geen federale structuur meer (al ruim twee eeuwen). Er wordt geklaagd over de macht van Brussel, maar “Den Haag” heeft écht te veel macht in Nederland.

 5. ZiggyStardust

  Teunis, als DNB 600.000 kilo goud heeft, met een dagkoers van 44.188 euro/kg, kom ik uit op een totale waarde van 26,5 miljard euro, en niet 6 miljard euro. Is best een groot verschil.

  1. EU kok

   Lees het originele artikel voor een duidelijker verhaal .

   1. DidiMadloba

    Dat is sowieso een goed advies bij DDS berichten, want die kloppen vaak niet, zeker als DDS “schande” roept (d.w.z. bij vrijwel elk bericht).

 6. Broodnuchter

  Hopelijk is er over het transport van die miljarden aan goud ook goed nagedacht, gezien de criminelen het nieuws ook mee kunnen lezen.

 7. Jack Flash

  Voor 2014 lag eenderde goud van DNB nog in New york, maar daar is een gedeelte van teruggehaald.Was toen op Npo toen ik nog keek.

  1. Fortiori

   “Toen ik nog keek” hoe belangrijk is die toevoeging voor de lezer? Brrr

   1. DidiMadloba

    Het hoort bij het format van deze website dat je de NPO verkettert. Wie bekent toch naar de NPO te kijken of luisteren riskeert te worden uitgemaakt voor extreem links, en dat afschuwelijk lot heeft deze reageerder willen ontlopen.

 8. Bes Tolen

  De regeringen beroven de autochtone bevolking Dat blijkt onder meer uit de belastingwetgeving en het pensioenbeleid inclusief de grepen uit de kas van ABP en beperking van de opbouw bij bedrifspensioenfondsen vanaf de tachtiger jaren. Maar wel een al te krachtig voor het grootste deel geheimzinnig en geheim immigratiebeleid, dat tot veel heel scheve toestanden leidt. En dat heeft niet bepaald in de eerste plaats alleen ernstige financiële gevolgen. Dat gaat om veel meer dan zes miljard aan goudstaven, die de kans lopen geroofd te worden. Juist in Amsterdam. Maar die goudstaven zijn met enkele tientallen jaren toch ook elders in Nederland geroofd.

 9. DidiMadloba

  Een beetje boef slaat natuurlijk toe op het moment van het transport naar Haarlem en Zeist.

 10. Joop Klepzeikert

  Best wel ‘bijdehand’ om vooraf aan te kondigen dat er miljarden aan goud getransporteerd gaan worden. Kunnen criminelen zich daar alvast op gaan voorbereiden.
  Stelletje kneuzen.

 11. DidiMadloba

  “Tot het jaar 1971 (toen men nog wél begrotingsdiscipline had) was het geld gekoppeld aan goud”.

  Tegen dit soort “onveiligheid” zijn ze nergens beschermd, waar ze het goud ook opslaan.

  Ik zou van DDS trouwens verwachten dat ze een hekel hebben aan “begrotingsdiscipline” omdat die aan Brussel doet denken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.