shutterstock 160644944

Wanneer pakken we onze demografische groei eens aan? 'Alweer een grote stad erbij'

Geen categorieokt 14 2019, 14:00
Demograaf en hoogleraar Jan Latten uit zijn bezorgdheid in de Telegraaf. De Nederlandse samenleving stevent dit jaar op een bevolkingsaanwas van maar liefst 120.000 mensen. Het formaat van een grote stad komt is er dus bijgekomen dit jaar. Cijfers die ons aan het denken zetten, want waar zit de grens? Hoeveel meer mensen kunnen we nu nog aan?
De paradox: er worden steeds minder kinderen geboren, toch groeit onze bevolking als kool. Dat is natuurlijk problematisch, de immigratie blijft enorm. Of het nu gaat om kennismigratie of asielmigratie, er moet serieus worden nagedacht over de inperking van de migratie.
Deze trend is nu al drie jaar aan de gang, drie jaar geleden stond de teller op 86.000 en dit jaar wordt het verwacht op zo'n 120.000. Er vindt dus een flinke groei plaats. Sinds 2011 zijn er 400.000 mensen bijgekomen in Nederland, dit tegenover de periode Balkenende waar de teller in 2010 op zo'n 40.000 staat.
Collega demograaf Jan van de Beek verklaart dit aan de hand van de groeiende economie. Onze economie draait op volle toeren, dit trekt dan ook enorm veel mensen aan. Van Polen tot hoogopgeleide Indiërs, Nederland is in trek.
Dit brengt een groot probleem met zich mee: de huizenmarkt. Die staat al jaren onder druk en kan de vraag eigenlijk totaal niet aan. Latten hekelt ook de houding van veel beleidsmakers, dat het wel zal 'afvlakken'. Hij is namelijk van mening dat we ook moeten mee rekenen wat de effecten zijn de migratie die al is binnengekomen op verschillende voorzieningen.
Van de Beek is vooral bang voor segregatie binnen de samenleving. De tekenen zijn er meer dan genoeg, verschillende bevolkingsgroepen leven gewoon compleet gesegregeerd van elkaar.

We zien nu dat sommige groepen goed opgaan in de samenleving en via relaties vermengen met autochtonen”, stelt Van de Beek. „Bij de gastarbeidersgroepen, zoals de Turken en Marokkanen zie je dit juist heel weinig. Sterker: onder een deel van de moslims bestaat zelfs een neiging om zich af te zetten tegen de Nederlandse samenleving”, constateert hij. „Als zulke etnische breuklijnen blijven bestaan, dan is dat niet bevorderlijk voor de samenhang van de samenleving als geheel.”

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten