Wanneer pakken we onze demografische groei eens aan? ‘Alweer een grote stad erbij’

Demograaf en hoogleraar Jan Latten uit zijn bezorgdheid in de Telegraaf. De Nederlandse samenleving stevent dit jaar op een bevolkingsaanwas van maar liefst 120.000 mensen. Het formaat van een grote stad komt is er dus bijgekomen dit jaar. Cijfers die ons aan het denken zetten, want waar zit de grens? Hoeveel meer mensen kunnen we nu nog aan?

De paradox: er worden steeds minder kinderen geboren, toch groeit onze bevolking als kool. Dat is natuurlijk problematisch, de immigratie blijft enorm. Of het nu gaat om kennismigratie of asielmigratie, er moet serieus worden nagedacht over de inperking van de migratie.

Deze trend is nu al drie jaar aan de gang, drie jaar geleden stond de teller op 86.000 en dit jaar wordt het verwacht op zo’n 120.000. Er vindt dus een flinke groei plaats. Sinds 2011 zijn er 400.000 mensen bijgekomen in Nederland, dit tegenover de periode Balkenende waar de teller in 2010 op zo’n 40.000 staat.

Collega demograaf Jan van de Beek verklaart dit aan de hand van de groeiende economie. Onze economie draait op volle toeren, dit trekt dan ook enorm veel mensen aan. Van Polen tot hoogopgeleide Indiërs, Nederland is in trek.

Dit brengt een groot probleem met zich mee: de huizenmarkt. Die staat al jaren onder druk en kan de vraag eigenlijk totaal niet aan. Latten hekelt ook de houding van veel beleidsmakers, dat het wel zal ‘afvlakken’. Hij is namelijk van mening dat we ook moeten mee rekenen wat de effecten zijn de migratie die al is binnengekomen op verschillende voorzieningen.

Van de Beek is vooral bang voor segregatie binnen de samenleving. De tekenen zijn er meer dan genoeg, verschillende bevolkingsgroepen leven gewoon compleet gesegregeerd van elkaar.

We zien nu dat sommige groepen goed opgaan in de samenleving en via relaties vermengen met autochtonen”, stelt Van de Beek. „Bij de gastarbeidersgroepen, zoals de Turken en Marokkanen zie je dit juist heel weinig. Sterker: onder een deel van de moslims bestaat zelfs een neiging om zich af te zetten tegen de Nederlandse samenleving”, constateert hij. „Als zulke etnische breuklijnen blijven bestaan, dan is dat niet bevorderlijk voor de samenhang van de samenleving als geheel.”

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

66 reacties

 1. Heras

  Dat is een economische ramp, nog meer mensen. Dit zien de meesten eindelijk in. Maar ja, wat doe je met al die uitkeringsgerechtigden? Er zijn mensen die nog nooit gewerkt hebben. En anderen werken 50 uur per week.

  1. Henkdetenk

   Dit kan met de tijd alleen uitlopen op een burgeroorlog..
   Waar de islamieten qua percentage van de bevolking groeit, gaan ze steeds meer eisen stellen om het land islamitischer te krijgen en of sharia door te voeren.
   Er worden steeds minder echte blanke Nederlanders geboren.
   De populairste jongensnaam bij geboorte in Nederland is Mohammed
   Vanaf nu 20 tot 40 jaar verder zonder dat er nu zware maatregelen worden getroffen, is Nederland islamitisch.

  2. Original NL

   Quote…..Dit zien de meesten eindelijk in……
   Waaruit blijkt dat dan????
   Het stemvee in ieder geval niet……die gaan voor wat ze al 40 jr doen..ogen en oren dicht en rutte stemmen.

   1. Broodnuchter

    Inderdaad, de democratie laat dit niet zien. De zelfdestructieve mensen zijn kennelijk in de meerderheid.

 2. loodklopper

  DDR66,PvdA,CDA,VVD dat zijn de partijen die de laatste 40jaar aan de macht zijn geweest. Do the math.

  1. Willemm

   Die partijen zijn aan de macht geweest omdat een merendeel van Nederland op ze blijft stemmen. Dit krijg je als ze het al decennia goed doen en afgezien van wat zeurders op DDS iedereen tevreden is met de gang van zaken in Nederland.

   1. Nep

    Goed gezegd Willemm. Zeurders!

    1. Mieremet

     Willemn en jij zijn dezelfde. Uilebal.

 3. Ritter

  Maak u borst maar nat.

  De Europese landen zetten hun grenzen wijd open voor z.g “vluchtelingen” uit het Midden-Oosten en Afrika.

  Zojuist gehoord op BNR dat makelaars rekening houden met een enorm tekort aan woningen aangezien “vluchtelingen” voorrang krijgen op Nederlanders.

  “vluchtelingen” moeten opgevangen worden in de regio. Het naar Europa laten komen van deze z.g ” vluchtelingen” brengt onoplosbare problmemen met zich mee.

  Behalve het financiële plaatje ( opgehoest door de belastingbetaler) nemen deze “vluchtelingen” ook hun waarden/normen/gebruiken/religie/ levenswijze met zich mee en houden daaraan vast.

  Aangezien de islam niet compatibel is met onze westerse waarden levert dat steeds meer problemen op.

  Ieder jaar neemt het aantal gevallen van eerwraak; kinderhuwelijken;vrouwenbesnijdenis; antisemitisme; enzovoorts toe in de Europese landen. Ook het aantal islamitische scholen en dat soort dingen.

 4. Joop Klepzeikert

  De werkelijke cijfers zijn nog veel verontrustender dan het CBS laat zien.
  Die 120.000 is wat er over blijft als de meest hoogopgeleide emigranten van de werkschuwe hersenloze immigranten afgetrokken zijn.
  De werkelijkheid is dat er onderhand meer dan 250.000 terroristen per jaar bij komen en er zo’n 130.000 meest hoogopgeleide mensen weg gaan.

  1. Willemm

   Helaas verdwijnen de hoogopgeleide werkelozen als Joop Klepzeikert één voor één uit ons land. Het lukt ze niet om een uitkering te krijgen, wat uiteraard de schuld is van alle vluchtelingen. Een groot verlies voor ons mooie landje.

  2. Piet51

   @Klepzeikert
   Je bent de andere lezers verplicht om voor dergelijke onzin je bronnen te noemen, vind ik.
   Je interpreteert er maar weer wat op los, verdraait cijfers, stookt en misleidt. Er komen volgens het CBS geen 250.000 vluchtelingen bij. Het CBS noemt trouwens 241.000 in 2018 (dus Latten zou heel goed gelijk kunnen hebben) en dat zijn immigranten uit alle landen van de wereld, inclusief zelfs de terugkerende Nederlanders. Jij hebt een ongezonde interesse in immigranten uit niet-westerse moslimlanden. Dat waren er in 2018 rond de 38.000. Ruim 12.000 emigreerden, zodat een saldo overblijft van 25.000 à 26.000. En die 25.000 à 26.000 zijn bijna nooit terrorist een heel enkele uitzondering wellicht daargelaten. De officiële cijfers van 2019 zijn er nog niet, die kunnen best wel iets hoger zijn, maar niet de idiote aantallen die jij noemt.

   Latten werkte eerder voor het CBS, dus hij weet van de hoed en de rand. Al je toegevoegde uitleg is interpretatie en slaat helemaal nergens op. En 130.000 meest hoogopgeleiden (waarvan) zouden vertrekken??? Ik heb eigenlijk wel bewondering voor je fantasie, maar je hebt geen idee wat je cijfers betekenen. Je kletst maar wat raak. Ga vooral zo door en zult ooit misschien nog waardering krijgen, …………. als auteur van fictie of sprookjes.

 5. Vraagtekentje

  “Er worden steeds minder mensen geboren” Tja en degene die worden geboren worden opgeleid tot NL hater. We gaan gesmeerd.

  1. Mezzadra

   Ik ben ook wel bezorgd over de Nederland-haat die op dit blog dagelijks wordt uitgebraakt.

   1. Vraagtekentje

    Wij haten ons land niet maar, de “bestuurders”!

    1. Mycase

     links laten liggen @vraagtekentje beter is het helemaal niet te reageren op de trollekes

   2. Vraagtekentje

    Dat zijn niet meer dan LANDVERRADERS

    1. Original NL

     Waarvan mezzaadje er ook èèn is!!

   3. Cycle25

    Lol, bij gebrek aan beter krijg je dit soort onzin…

   4. Rechtsaf

    Van Nederland-haat, ja daar weet mezzadra alles van..

 6. Mycase

  Tja Nederland raakt vol ben blij dat ik er niet meer woon

  1. Vraagtekentje

   Je hebt gelijk, het is dat ik er al 2/3 van mijn leven op heb zitten en me gelukkig niet heb voortgeplant, anders zou ik ook emigreren.

  2. Willemm

   Tot ons grote verdriet woont ook Mycase niet meer in Nederland. Hij is niet de eerste Nederland hater die Nederland beter denkt te kennen dan mensen die er daadwerkelijk wonen en van Nederland houden.

   1. merlot

    Sokpop-alert!!

   2. Mezzadra

    Groeneveld en merlot wonen ook al jaren niet meer in ons land maar menen er wel alles over te weten.

 7. Jumping

  De omvolking ligt op schema.

  De club van Bernhard heeft opdracht gegeven om de omvolking te versnellen.

  En uit de strot van Rutte komen alleen maar leugens.

  Voor de goede orde, de gelukszoekers die in Nederland verblijven zijn goed voor ca 6 nakomelingen per gezin.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

 8. RvdBe

  Is idd handig, 120000 mensen toelaten en bouwprojecten stilzetten omdat die onbenullen in Den Haag hun oren laten hangen naar allerlei groene nitwit clubjes.

 9. debontereus

  Het tar-reltje krijgt weerstan en houdt verstandig zijn vretert dicht .
  Nu nog weg blijven hier en hopen dat hij opgepakt wordt voor zijn hobby bij de basisschool .
  Zijn we er eindelijk van verlost.

 10. debontereus

  Weerstan is weerstand

 11. Agios

  En weer is dit geen nieuws omdat iedereen het op zijn Hollandse klompen heeft aangevoeld, dat het gierend uit de hand loopt. Het ‘Welkom, welkom in mijn land’ is het verraderslied van de linkse kliek.

  1. Piet51

   @Agios
   Een groot deel van die 120.000 zijn kenniswerkers, waar we voor een deel heel veel geld aan verdienen, anderen zijn arbeidsmigranten die hier komen werken, omdat dat nodig is, er zijn veel studenten en zelfs terugkerende Nederlanders bij en dan is er ook nog plm. 25% migranten (migratiesaldo minder dan 30.000) uit probleemlanden, vaak moslimlanden. Een groot deel van die kenniswerkers en arbeidsmigranten wordt door bedrijven hier naartoe gehaald. Dat kunnen bedrijven en mensen uit de linkse verraderskliek zijn, maar dat geloof je zelf waarschijnlijk niet eens. Dan begrijp ik niet, dat je dat hier gewoon opschrijft. Erg clever komt het niet over.

   1. Agios

    Als je even nadenkt dan kom je tot de conclusie dat het verrekte clever is. Om aan alle problemen, zoals links ons die dagelijks aanreikt, een einde te maken, is het noodzakelijk dat het aantal mensen drastisch af dient te nemen. Dus niet met enorme mensenaantallen hier naar toe te halen. We zullen het dan met wat minder moeten doen, maar wie problemen wil oplossen, moet ze niet vergroten. En je kent mijn motto: Links is het probleem. Zij pakken de problemen niet echt aan. Capito?

    1. Piet51

     @Wat zegt je nou? Capito? No, non capisco. Sinistra non è il problema, neanche è destra. La gente que non capisce niente, o non vuole capire niente, come tu, è il problema.

     1. Agios

      Ik begrijp het heel goed man. Doe maar niet zo gewichtig.

   2. Mezzadra

    Dank Piet.

    Het gaat dus weer eens nergens over.

    Dit is zo’n typisch DDS-itempje met het doel de zaak op te juinen.

    1. Piet51

     @Mezzadra
     Maar hoe maak ik nu duidelijk, dat die kale cijfers weliswaar ongeveer kloppen, maar dat de betekenis die men hier aan die cijfers geeft grote onzin is. Dat is toch lachwekkend. Ik kan het gewoon niet uitleggen, want ik heb het sterke vermoeden dat men het inderdaad niet begrijpt. Hier wordt voortdurend van alles beweerd dat er gewoon niet staat. De cijfers van het CBS worden gebruikt, maar niet op de manier zoals ze dat daar bedoelen. Als er jaarlijks 250.000 vreemdelingen uit moslimlanden zouden binnenkomen, zoals hier wordt gesuggereerd, zouden we dat toch gewoon weten? Zulke aantallen kun je toch niet over het hoofd zien? Waar blijven die mensen elk jaar dan. De AZC’s hebben plm. 25.000 plekken. Elk jaar 250.000 vluchtelingen uit moslimlanden erbij en 130.000 die vertrekken, zoals Klepzeikert ons voorhoudt, dat zijn 380.000 verplaatsingen van mensen. Dat doe je toch niet gewoon eventjes. Waarom denken deze mensen niet even na voor ze dergelijke nonsense opschrijven. En ik ben zo goed, en jij trouwens ook, om daar nuancerende opmerkingen bij te maken, niet voor deze schrijvers, maar zodat die veel grotere groep lezers die niet reageert dat in ieder geval ook ziet. Ik ga ervan uit, dat die wijzer zijn. De vaste reageerders zijn reddeloos verloren in hun eigen denkwereld en worden nooit wijzer.

     1. Rechtsaf

      “En ik ben zo goed, en jij trouwens ook, om daar nuancerende opmerkingen bij te maken, niet voor deze schrijvers, maar zodat die veel grotere groep lezers die niet reageert dat in ieder geval ook ziet.”

      De arrogantie ten top natuurlijk.
      Het enige waar jullie beide goed in zijn is jullie dikke harses in het beton te stoppen, beetje goochelen met wat cijfertjes het anders noemen, terwijl het daar niet om gaat sterker nog, “De Nederlandse samenleving stevent dit jaar op een bevolkingsaanwas van maar liefst 120.000 mensen.”
      Nergens wordt gesproken over wie of wat, sinds 2011 400.000 mensen erbij..

     2. claus

      piet,
      Omdat niemand tegelijk in Groningen en Maastricht kan zijn,zijn deze volksbewegingen niet merkbaar!
      Overigens gebeurt het niet op één dag,met z’n allen tegelijk!

     3. Mezzadra

      “ Dat is toch lachwekkend. Ik kan het gewoon niet uitleggen, want ik heb het sterke vermoeden dat men het inderdaad niet begrijpt. Hier wordt voortdurend van alles beweerd dat er gewoon niet staat.”

      Ik snap je verbazing, Piet51. Deze bubble van nepnieuws gaat niet over feiten maar over een gedroomde werkelijkheid waarin mensen elkaar wijsmaken dat er een beleid van omvolking bestaat, dat Nederland islamiseert, dat de misdaad toeneemt, dat de EU een dictatuur is en dat we in de greep zijn van linkse deugterreur die ons de mond wenst te snoeren.

      Deels is het onwetendheid maar vaker een bewuste strategie om de zaken onjuist voor te stellen. Dat begint, zoals ook in deze draad, overigens meestal met een totaal fakeverhaal van een DDS-artikelboer die hoopt daarmee de meute op te fokken.

      Het gaat hier niet om feiten en werkelijkheid maar om een rechts-populistische constructie van de werkelijkheid op basis van evidente leugens.

      Verontrustend, maar de enige manier om het te bestrijden is de manier waarop jij dat doet: geduldig en beschaafd de feiten blijven melden en hopen dat een deel van het zaad in vruchtbare bodem valt.

     4. Groeneveld

      Piet51, deze draad gaat over de feitelijke bevolkingsaanwas van 120.000 mensen, een stad ter grootte van Maastricht. Een demografisch topic dus.

      Het aantal valt niet te ontkennen en lijkt me desastreus voor de ontwikkelingen in Nederland: er is een roodgloeiend tekort aan huizen, schreeuwend tekort aan recreatieruimte, de infrastructuur barst uit zijn voegen en schiet tekort, enz. En dat, terwijl de enige logische oplossing zou zijn krimp in plaats van groei om zo’n kleine oppervlakte leefbaar te houden..

      Nederland is op weg naar het einde. En dat zal niet vrolijk zijn.

   3. Rechtsaf

    “Een groot deel van die 120.000 zijn kenniswerkers”

    Ja en, die gaan wél weer terug domoor, we noemen het gewoon anders dan valt het wel mee, ik merk dat piet het allemaal maar een beetje bagatelliseert en goed praat.

    “anderen zijn arbeidsmigranten die hier komen werken, omdat dat nodig is”

    onzin, WIJ hebben die helemaal niet nodig, erger nog, dit soort arbeiders dringen zich op in onze maatschappij, gaan voor weinig aan het werk, omdat de bijstandsnorm voor die arbeidsmigranten heel veel is hun eigen land, daarnaast maken deze arbeidsmigranten ernstig misbruik van ons sociaal fiscaal economisch stelsel door misbruik te maken van WW rechten, die overigens door de EU door de strot is gedrukt

    1. Piet51

     @Rechtsaf
     Eerder hier geschreven: “Ga eens naar het Westland en vraag of ze het erg zouden vinden als de Polen vanaf nu verboden wordt daar te werken. Ik ken Westlanders, want ik heb er gewerkt. Je mag blij zijn als je ongeschonden het erf af mag.”
     Ze maken geen misbruik van onze sociale rechten. Ze betalen premies en krijgen dan,als het nodig is, waar ze recht op hebben. Als dat een enkele keer niet helemaal gaat zoals bedoeld, wordt dat zo snel mogelijk gecorrigeerd.

     1. Rechtsaf

      Tuurlijk maken ze wel gebruik van de mazen in de wet, ik weet hoe bollenboeren of tuinders werken dus kom niet met die kulverhaaltjes.

 12. Agios

  Als het land te vol is, moet je maatregelen nemen, o.a het afschaffen van de kinderbijslag vanaf het derde kind en het opleggen van een boete vanaf het vijfde kind. De vervuiler betaalt en dat is een goed principe.

 13. tonna

  kennismigratie? haha.
  Neen,nuttige immigranten gaan naar Canada of Australië!

 14. RvdBe

  Er is maar 1 radicale oplossing, een rechtse dictator aan de macht, dat het zover heeft moeten komen is de schuld van links.

  1. Mezzadra

   Het fascisme is niet dood, blijkt uit de oproep van RvdBe.

   Vergis je niet, dit soort tuig kan zo maar bij je in de straat wonen.

   1. Rechtsaf

    mezzadra is niet dood, vergis je niet, dit soort p̧edotuig kan zo maar bij je in de straat wonen.

 15. goedisfout

  Samenleving? Langs elkaar heen leving! En zodra Wilders aan het woord is in de kamer dan kijkt Rutte als een stier verveeld op zijn mobieltje. De l*l heeft het allemaal visieloos laten gebeuren.

  1. van Urk

   Demografische groei betekent per hoofd ook veel stikstof en CO2 verbruik.

  2. Trude Herr

   Met Baudet wordt het anders, dan wordt het een dagelijkse cabaret voorstelling in de kamer. Met fotoshots in alle poses van de leider achter de (s)preekstoel.

   1. Mieremet

    Oh ja trude Herr, nog zo’n alias van Mezzadrama.

 16. Toverkol

  En wat krijgt de Nederlandse bevolking ?
  Een uitgesteld pensioen, minder sociale zekerheid, meer criminaliteit en meer terrorisme dreigingen !

  Tja….. iemand moett toch aan het werk voor Ali Baba en zijn 119.999 rovers…..

 17. EmC2

  Het moet gaan over kwaliteit en niet over kwantiteit nu worden verschillende groepen allemaal als één beschouwd.

 18. Angelus pacis

  Te veel, co2. te veel stikstof, ontbossing, krapte huizenmarkt, te veel oorlog……
  Thanos heeft een beetje heel veel gelijk. De balans is totaal zoek. De ongebreidelde groei der Mensch wordt in geen enkele discussie genoemd.

 19. Mieremet

  Van Polen tot hoogopgeleide Indiërs. OK verder niks? Oh 95 % is asielmigrant, maar dat telt niet, die werken niet dus houden we geen rekening mee.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.