Wederom overwinning boerenprotest! Zuivelsector trekt stikstofplan in

Geen categorieokt 25 2019, 21:00
FrieslandCampina en brancheorganisaties NZO en ZuivelNL hebben besloten het stikstofplan in te trekken. Alle drie geven ze aan dat het door het boerenprotest is gekomen, want 'door acties van boeren is het draagvlak is weggevallen'. Overwinning voor de boeren dus!
Het hoofdkantoor van FrieslandCampina in Amersfoort werd vandaag door boeren geblokkeerd. Zij, samen met de andere vertegenwoordigers van de zuivelsector, zouden "zonder voldoende kennis" en "in grote haast" een nieuw stikstofplan in elkaar hebben geflanst, zo zeggen de boeren van Farmers Defence Force (FDF).
De kern van het plan zou betekenen dat boeren ernstig zouden worden belemmerd in eventuele groeimogelijkheden. Er zouden namelijk emissie-arme vloeren moeten worden gebouwd voor die boerderijen. Dat zou betekenen dat er nieuwe vergunningen zouden moeten komen voor stallen én dat uitbreiding daardoor niet zou kunnen, of ontzettend duur wordt.
Het gaat hier trouwens niet om álle boeren, zoals we die eerder in Den Haag en bij de diverse provinciehuizen konden zien, maar om de boeren van FDF. Agractie, de andere boerenprotestgroep, distantieert zich (in minimale bewoording) van deze protestactie. Dat doen ze niet zomaar. FDF opende namelijk 'de aanval' op de zuivelsector door de persoonlijke telefoonnummers van bestuurders van zuivelbedrijven te verspreiden. Dit leidt overigens niet tot een breuk tussen de twee organisaties. Zij blijven zoveel mogelijk één front vormen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten