Schijnveiligheid! Tbs-kliniek in Nijmegen laat stroomhek plaatsen

Geen categorieokt 26 2019, 8:00
De Pompekliniek in Nijmegen, bekend door een aantal tbs'ers die uit die kliniek zijn ontsnapt, laat nu een geëlektrificeerd hek plaatsen rondom het terrein. Maar of dat ook gaat helpen?
Bij de Pompekliniek zitten ze met een behoorlijk imagoprobleem. Het lijkt namelijk wel om de haverklap mis te gaan daar. Elke keer presteert een tbs'er het om te vluchten en de samenleving angst aan te jagen. Dus neemt de Pompekliniek maatregelen: een stroomhek.
Het stroomhek zou volgens de kliniek tbs'ers, die overwegen te vluchten, moeten afschrikken. En daaruit blijkt maar weer dat het slechts om een schijnoplossing gaat. Het doel is niet 'het voorkomen van ontsnappingen', want daar is een hek in zo'n situatie meestal voor bedoeld maar 'afschrikken'.
En wie de nieuwsberichten over ontsnapte tbs'ers even doorbladert valt ook binnen de kortste keren op dat die figuren tijdens proefverlof de benen nemen. En ik mag toch aannemen dat bijvoorbeeld een fietsverlof niet bestaat uit een paar rondjes fietsen op het terrein van de Pompekliniek? Nee, dat gebeurt buiten dat hekwerk om.
Volgens mij is het ook helemaal niet om het afschrikken van die tbs'ers te doen. Bestuur en personeel weten beide goed genoeg hoe hun cliënten denken. Het lijkt mij meer een stukje symboolpolitiek naar de burger: 'kijk eens hoe serieus wij jullie angstgevoelens nemen!' Wanneer er straks weer één ontsnapt tijdens z'n verlof, laat men een foto van een omheinde kliniek zien en een titel met 'tbs'er ontsnapt'. De beeldvorming is dan heel anders en dat het dan waarschijnlijk weer om een ontsnapping tijdens proefverlof gaat, is slechts een detail in de derde alinea.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten