23 dagvaardingen voor discriminatie op social media na livestream over sinterklaasintocht

Tijdens de sinterklaasintocht van 2018 in Amstelveen, verscheen er een livestream op Facebook. Op deze livestream waren demonstrerende leden van Kick Out Zwarte Piet te zien. Alleen het uitspreken van deze naam werkt tegenwoordig al als een rode lap op een stier. De video leverde dan ook veel negatieve reacties op. Journalist Clarice Gargard besloot zelfs om aangifte te doen. Via AD.

Sommige mensen gingen zelfs zo ver in hun uitlatingen dat er sprake is geweest van discriminatie, bedreiging en opruiing. Deze reacties richtten zich niet alleen op KOZP-demonstranten die in het filmpje te zien waren, maar ook richting journalist Clarice Gargard, die deze video heeft gemaakt. Zij besloot uiteindelijk om aangifte te doen.

Het Openbaar Ministerie heeft onderzoek gedaan en deze is nu afgerond. In totaal zijn er 23 verdachten die binnenkort een dagvaarding tegemoet zullen zien.

“Uitlatingen gedaan binnen het maatschappelijke debat worden in hoge mate beschermd door dit recht. Echter, deze bescherming houdt op indien sprake is van het plaatsen van puur racistische, bedreigende en opruiende uitlatingen.”

En ook het feit dat bepaalde uitlatingen zijn gedaan richting een journalist, schiet bij het Openbaar Ministerie volledig in het verkeerde keelgat:

“Journalisten vervullen een belangrijke rol in onze rechtsstaat en moeten hun werk kunnen doen zonder dat zij te maken krijgen met agressie, dreiging en geweld.”

Het moge dus duidelijk zijn dat het Openbaar Ministerie zeer hoog inzet als het gaat over ‘strafbare feiten’ op social media. Volgens het AD staat de bestrijding hiervan dan ook ‘hoog op de agenda’ van het OM. Daar zijn deze dagvaardingen dus een voorbeeld van.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

80 reacties

 1. werikke

  Dus daar heeft het OM wel tijd voor. Mensen moeten nooit meer zeggen dat in Rusland je wordt vervolgt voor je mening want dat is in Nederland ook zo. Juist dit soort vervolgingen geven aan dat ons Nederland wordtbestuurd door links volk en buitenlanders die dan ook weer worden verdedigd door d66 rechters. Al met al Nederland is verkwanselt. Jammer

  1. Watcher

   @W
   Gelul van een dronken aardbei !!
   Zodra het gebruik van VPN wordt verboden heP je recht van spreken.

   1. werikke

    nee hoor dat recht heb ik nu ook al

   2. Joshuak

    Het is diep triest dat je een VPN nodig hebt om je ding online te kunnen zetten..

    Maarja dat is gelukkig altijd het eerste wat ik op me telefoons, Xbox of computer zet..

    Als je mij doxxed vindt je een IP adres in India

    1. Watcher

     @Lugár de Chileen

     De man met meer dan 10 nicks die anderen verwijt dat ze zoveel nicks hebben.

     1. Joshuak

      Zoveel nicknames? Dit is gewoon mijn eerste en laatste account hoor.

      Als ik wordt verbannen kom ik ook niet terug met een nieuw account want zo interessant is deze website ook weer niet.

      En die reacties al helemaal niet.. Enige reden dat ik hier reageer is omdat ik laatste past maand rustig heb op werk

     2. Top

      Aldus, schrijft de ‘lafaard’!

     3. EU kok

      Quote : Zoveel nicknames? Dit is gewoon mijn eerste en laatste account hoor.
      .
      Als het klinkt als een lugar, beweert als een lugar en liegt als een lugar, dan is het ……

     4. Joshuak

      Weet nieteens wat je bedoelt met dat Lugar maarja zal wel autistisch trekje ofzo van je zijn..

    2. Jehoeda

     Waarom geen Chili, dat ligt meer voor hand.

   3. Blitzkrieg

    Joshuak : De mijne zit – op dit moment – in Zweden.

    1. Joshuak

     Groot gelijk, kies zelf India want daar heeft Nederlandse justitie geen contact mee.

     Maar kan hem ook zo instellen dat hij spring naar een nieuw adres elke 10 minuten maar dat sloopt je internet snelheid dus heb zelf om de dag dat het veranderd

  2. Julian

   Wat een dom gelul. En dan nog janken over een VPN zodat je lekker anoniem bent. Vrijheid van meningsuiting is heel wat anders dan bedreiging, racisme en discriminatie. Iets waar het in het geval van de journalist om gaat. Dat heeft niks te maken met wie dit land bestuurd…Nederland wordt in mijn ogen verkwanselt door lieden zoals u die maling hebben aan de wet als het gaat om bedreiging. Iemand die nu zeurt over vrijheid van meningsuiting en tegelijkertijd buitenlanders en groepen zoals kzop de mond wil snoeren…

   1. Bosche draak

    Dat tuig van KOZP heeft nul bijgedragen aan ons land maar zich wel willen beroepen op onze wet als de mensen hun geziek voort spuugzat zijn?

    Zij zien het probleem en laffe jakhalzen die het lopen goed te praten zijn net zo erg!

    1. Julian

     Het gaat om de jounalist hier draak! Daarnaast ken je dat zogenaamde tuig van KOZP helemaal niet en lul je maar een hoop mensen na..
     Lekker is dat.. De wet geldt alleen voor mensen die niet zeiken etc…
     Dat gaat lekker… En jij maar klagen over d’66 rechters…. Wat een gelul allemaal.

     1. Bosche draak

      Ik kan prima voor mezelf spreken stuk broekhoest daar heb ik geen hulp voor nodig, en KOZP activisten zijn nutteloze uitvreters met nul kennis, die huilebalken kunnen nog racist van een racekar onderscheiden.
      Het is allemaal boehoe snik onderbuik gereutel.

      Iemand met een baan heeft geen tijd om zo vaak de pias uit te hangen als zij doen.
      Met opper niksnut Airfryer voorop
      Dichter? Laat me niet lachen eerder oplichter!

  3. Bolkestein

   Het wordt echt hoog tijd voor een revolutie en een Neurenberg 2.0 voor deze linkse landverraders.

  4. Bolkestein

   Bijna dagelijks een steek- of schietpartij, voedselbanken kunnen het niet aan, ruim 40.000 daklozen en duizenden mensen die hun energierekening niet kunnen betalen. Maar voor meningsjuridisering tegen realisten heeft de overheid wel alle middelen vrij. Wat mij betreft mag er een revolutie uitbreken om de democratie te kunnen doen herstellen. Power to the people! Kom in verzet, Nederlands verzet!

   1. Vlaswiek

    @Bolkestein: Rutte gaat dit niet volhouden, er komen nieuwe verkiezingen en je weet welke partij bij de vorige landelijke verkiezingen de grootste werd.

 2. Wesley Benbow

  Helaas is hiermee voor de zoveelste keer aangetoond dat de pro-Pieters worden gedreven door racisme en haat.

  Heel triest dat dit in Nederland gebeurt.

  1. Joshuak

   Flikker toch op man..

   Enige wat dit bewijst is dat justitie weer lekker links is.. Want als er bedreigingen of wat dan ook komt van hun kant is er niks aan de hand en wordt er niks aan gedaan..

   Zoals altijd is het weer lekker eenzijdig.. Geloofwaardiger wordt de politiek, justitie en media er niet op

  2. Wesley Benbow

   “Je zou denken dat ongeacht je standpunten, geweld jegens Nederlanders altijd veroordeeld wordt. Zwijgen is in deze niet enkel toestemmen, maar ook faciliteren. Inmiddels stromen reacties langzaam binnen van partijen als GroenLinks, Denk en PvdA. Maar het is bij lange na niet genoeg.
   Een sterk tegengeluid kwam verrassend genoeg wél van het KNHG, de beroepsorganisatie van historici. Zij noemde de aanval „een gewelddadige uiting van antizwart racisme tegen de lichamelijke integriteit van veelal zwarte activisten”.
   Wanneer wetenschappers – die zich zelden uitspreken – voorbeeldiger leiderschap vertonen dan politieke leiders, die normaliter niet stil te krijgen zijn, is er iets goed mis.
   Deze discussie gaat al lang niet meer om de kleur van Zwarte Piet. Maar om dat sommigen niet willen dat zwarte Nederlanders inspraak hebben en aandacht vragen voor hun achtergestelde politieke, economische, sociale en culturele positie in een land dat ook van ons is.”

   1. Agios

    Als het niet meer om de kleur gaat, wat mekkeren de anti-zwarte -pietjes dan?

   2. Vrijedenkert

    Wesley Benbow aka Noppen aka Mezzadra…

    1. Wesley Benbow

     Oké, Vrijedenkert, je vraagt er om.

     1. Vrijedenkert

      Mijn reacties worden niet geplaatst… Redactie waarom niet?

  3. werikke

   ik ben pro- pieter en als jij dat ziet als racisme dan mag dat hoor maar haat is niet goede woord hiervoor maar gaat mij meer om het verdedigen van wat ik zie als mijn cultuur en daar heb ik alle recht op.

   1. Jehoeda

    Gekleurde piassen en een man met een nep-baard met een jurk aan als cultuur zien verdwijnt wel wanneer je dat het hele jaar door mag aanschouwen. Denk ik

   2. Original NL

    Idd werikke… van Vollenhove is best een fijne vent!

  4. Top

   Blaaskaak! Bla,bla,bla! #Viezerik!

 3. EU kok

  Quote: Sommige mensen gingen zelfs zo ver in hun uitlatingen dat er sprake is geweest van discriminatie, bedreiging en opruiing.
  .
  Gelukkig komen dit soort zaken op DDS niet voor.

  1. Watcher

   @EU
   Pssst niet verder vertellen hoor, maar als je in een reaguursel klaagt dat er veel agressieve extreemrechtse reaguurders zijn, dan krijg je een waarschuwing van de redactie van DDS.

   Het straalt zo negatief af op DDS.

   1. werikke

    kunnen jullie niet samen met andere gelijkgezinden ergens anders gaan zuigen?

   2. Wesley Benbow

    Op DDS wemelt het van racistische oproepen tot geweld jegens anti-Pieters. Ik zou het zeer op prijs stellen als de redactie daar op zou modereren. Het is vaak echt te walgelijk voor woorden.

    1. werikke

     Iets als racisme zien is subjectief wat jij als racisme ziet zie ik als gewone meningsuiting dus jij wilt dat mensen die andere mening hebben uitsluiten dat geeft dus aan hoe extreem jij bent .

     1. Julian

      Hmmm Dat is vreemd… En jij wil zelf mensen als KZOP uitsluiten en de mond laten houden…. Je vindt zelf dat je extreem bent dus… Knap wat een zelfkennis….

    2. Top

     Blaaskaak! Bla,bla,bla! #Viezerik! Dat ben je zeker! Te walgelijk voor woorden.

    3. Scheve Tinus

     Ik zou het zeer op prijs stellen als de redactie op al eerder gebande individuen gaat modereren.

     Het is vaak echt te walgelijk voor woorden.

 4. Wesley Benbow

  Deze column van Clarice Gargard zegt het heel helder:

  ht*ps://www.nrc.nl/nieuws/2019/11/13/discussie-gaat-al-lang-niet-meer-over-piet-a3980270

  1. Top

   Blaaskaak! Bla,bla,bla! #Viezerik!

  2. werikke

   wel vreemd dat jij ineens met deze inlognaam weer hier komt . blijkbaar had je hiervoor een andere naam maar wel met dezelfde onzin . Geef toe je geilt erop dat je reacties krijgt . Lekker achter je bureau want verder niets te doen. zielig mannetje . Ik kende weken geleden ook zo’n mannetje volgens mij ben je dezelfde.

  3. Bosche draak

   Als het voor een onbenul als jij helder is dan weten we al genoeg.
   Alsof typetrutje nr. Zoveel iets nieuws te melden heeft, meer deug gekreun van een emotionele typemiep.

 5. Original NL

  Als een mens maar lang genoeg wordt getreiterd begint hij om zich heen te slaan!
  Silvana S, Jerry A en de linkse pro islam/kozp trollen doen er alles aan om de discriminatie nieuw leven in te blazen.
  En…het begint zijn vruchten af te werpen..mensen die niets tegen zwarten hadden hebben het zolangzamerhand wel gehad met de zuigende, chanterende en klagende gekleurde medemens!
  Bravo trollen..en gooi vooral nog wat olie op het vuur!

  1. Vlaswiek

   @Original NL: Nederland is het zat en links heeft verloren, ze weten het en dit zijn de laatste stuiptrekkingen.

   1. Original NL

    Ik help het je hopen Vlaswiek!!

   2. Nep

    Haha dr blijkt zeer zeker uit de peilingen!?
    Of heb je last van dyscalculie?

  2. Original NL

   Maar dat is trollen eigen…deponeer een idiote stelling waarvan je weet dat 99 % het er niet mee eens is….en dan gniffelend de reakties afwachten…weggedoken op een zolderkamertje en verstopt achter vpn!

   1. Vlaswiek

    @Original NL: “deponeer een idiote stelling waarvan je weet dat 99 % het er niet mee eens is…”

    Dat is exact de reden waarom ze hier zeven dagen per week rondhangen. Plus dat ze hier hun linksfascistische gif willen spuien.

 6. Jack Flash

  Bij mij werkt het nog niet zo maar ik ken een aantal mensen die door het oeverloos gezeik van SS en Kopz en stigmatisering “rascist” omdat je het land overvol vindt of door massamigratie zichzelf rascist zijn gaan noemen.
  En voegen eraan toe dat het ze niet meer uitmaakt.
  Dus erg bevorderlijk werkt het niet in de praktijk.

 7. Wesley Benbow

  Misschien even goed te melden dat ik de bijdragen van onderstaande trollen (een aantal is dubbel en zijn waarschijnlijk al geband) niet zie en er dus ook niet op kan reageren:

  Ron
  Top
  Vlaswiek
  Verjaag links
  Mycase
  just saying
  werikke
  Debontereus
  Tman
  Kristalix
  Zozo
  Bosche draak
  Tonna
  Claus
  Original NL
  Joshuak
  Fckdopper
  Veteraan
  nml
  Mariposa
  Tim Verlouw
  Heinrich
  Klepzeikert
  Aardappeltjes
  Balkebrij
  Agios
  An Michelle Patinama
  Cycle25
  Blitzkrieg tot 21 november
  Forlan
  Job Jansen
  Scheve Tinus
  Vit
  Anne Sophe Schillersdorf
  Jumping
  Logischdenken 2
  Ziggy

  1. Kim Verlouw

   @woekerweefsel

   Je bent weer behoorlijk aan het woekeren, he?

  2. Bosche draak

   Het is een flinke lijst stinktrol, zou het niet aan jouw infantiele gehinnik liggen?

   1. Pauline Kummer

    Bij u is het aan grofheid geen gebrek. Waar haalt u de inspiratie vandaan, stroeve relatie met iedereen?

   2. Original NL

    Waarom reageren op deze niet terzake doende wind van onze multinigger Bosche draak, want dat probeert “het” te bewerkstelligen!!

    1. Bosche draak

     Het lucht zo heerlijk op Original NL, en denk ook aan de grote hoeveelheid mensen die wel meekijken op dit fora maar zelf niks posten.

  3. Meriadoc Brandebok

   @Wesley

   Misschien moet je Blitzkrieg eens heroverwegen. Ondanks een steekje over en weer is dat een van de weinige inhoudelijke debaters op het blog.

   Vit lijkt me verder ook wel een aardige inhoudelijke man, nogmaals ondanks zo nu en dan een steekje over en weer.

   1. Bosche draak

    Je krijgt wat je geeft merry

    1. Pauline Kummer

     Dit is wederom zwak.

     1. Bosche draak

      Wat je kwaakt is inderdaad zwak Kumbucket, maar jou vragen om inhoud is hetzelfde als een koe vragen slagroom te geven.

      Anders nog iets mutsje nooit genoeg?

   2. Pauline Kummer

    Vit is niet gespeend van een vleugje humor, dat werkt wel ontspannend. De Pizzabakker B.H. is een grof persoon.

    1. Pauline Kummer

     Typ fout. B H moet zijn, B D excuses. Bosche Draak.

     1. Bosche draak

      Excuus niet aanvaard Pauline Kutje, nou opgeduvels voor je in de oven eindigd als menig pizza en heks voor jou…

   3. Wesley Benbow

    @Meriadoc,

    Ik heb Blitzkrieg en Vit beide de kans gegeven terug te keren. Ze begonnen subiet weer te trollen.
    Vit heb ik opgegeven.
    Blitzkrieg wil ik wel weer een kans geven. Bij deze.

  4. Joshuak

   Jij hebt echt niks te doen he..

   Want dat moet je flink wat tijd hebben gekost om uit te typen.. Enkel omdat iemand het niet met je eens is ben je nog geen trol hoor..

   Je bent een trol als je bewust reacties neerzet om negatieve reacties te krijgen puur on de aandacht..

   En dat doe jij en de rest van die gekkies, wij niet

  5. Pauline Kummer

   Ik vind Anne Sophe zo kwaad nog niet. De reacties zijn toch goed doortimmerd en van een hoog erudiet gehalte?

  6. Kretoloog

   Wesley had beter een lijstje kunnen maken van de reactie die hij nog wel ziet. Dat zou een stuk korter geweest zijn.

   Overigens, Wesley zit hier op DDS nog geen 2 dagen. En dan al met zoveel mensen ruzie? De tenen van Wesley moeten wel heel erg lang zijn. Een hele kunst op er NIET op te gaan staan.

   1. Heinz

    Joshuak was binnen 2 weken volkomen ingeburgerd, inclusief schelden. Dat had hij ook niet van een vreemde.

  7. Ron

   Ik sta bovenaan. Yipiekayee.

   De verwijzing dat wij de trollen zijn accepteer ik als geuzennaam.
   Daar jullie niets anders te melden hebben, de rollen tevergeefs proberen om te draaien, en nu de smakelijke grap van alles denken dat het werkt.

   Dat is hetzelfde als de dief die schoenen steelt op camera staat betrapt door politie en 100 getuige tegen de winkelier zegt dat dit de dief is.

   Kansloos

   1. Heinz

    Dat is niet zo verwonderlijk. Met de simpelste begin je het eerst. Net als bij een examen, simpelste vragen het eerst.

 8. Tguard

  Toch interessant dat bij dhr Wilders er niets mogelijk lijkt te zijn inzake zijn bedreigingen etc

 9. ikweetwatikwil

  Nederland heeft zijn eigen cultuur. Blijf daar met je handen van af. Maar nee, blijven treiteren dat is zo leuk. Dan krijg je lik op stuk. Jullie maken het jezelf erg moeilijk. Want inderdaad heb nooit een hekel gehad aan kleurlingen , maar nu kijk ik er anders tegen aan. Laat het duidelijk zijn, jullie spelen met vuur. Maar ik weet ook ,dat niet alle kleurlingen het met jullie eens zijn. Daar ben je al uit gekotst.

 10. Jack Flash

  Mooie nostalgische foto BTW.

 11. Nep

  Hoop dat ze ook een kijkje hier gaan nemen. Teveel rascistische uitspraken.
  Misschien eindelijk een eind aan al die walgelijke uitingen

  1. Joshuak

   Bla bla bla blaaskaak

 12. Jack Flash

  Met zo’n waslijst zou ik toch wel eens bij mijzelf te rade gaan.

  1. Original NL

   Enige zelfreflectie is de narcistische trollenboer vreemd Jack..dus dit is een onmogelijk verzoek!
   Het kan het niet!
   Het wil het niet!
   Het doet het dus niet!
   Het is nu eenmaal niet wijzer!
   Next!

 13. Lex

  Hmm we moeten alles maar pikken en slikken van dat tuig, de hoogste tijd dat die groep van Kick Out Zwarte Piet eens op een netten maar doeltreffende manier word verwijderd uit onze samenleving.

  Het onderdruk zetten van bedrijven, dat ze moeten stoppen met zwartepiet decoraties dat mag blijkbaar wel. Bedrijven en gemeente worden dermate onder druk gezet dat buigen voor dat zootje van Kick Out Zwarte Piet.

  Als burgers hun ongenoegen dan laten horen worden ze beloond met een dagvaarding en een proces. Het linkse zootje was er natuurlijk op gebrand om die pro zwartepiet demonstranten in een kwaad daglicht te stellen.

  Wanneer word Kick Out Zwarte Piet nu eens aangepakt voor hun praktijken?

  De hoogste tijd dat er landelijk actie word ondernomen.

 14. Bes Tolen

  De KOZP is een vreemd verschijnsel in Nederland. KOZP gaat er van uit, dat zwarte piet een zwart jongmens is en dat is eenvoudig niet zo. Dat kan KOPZ weten en daarom gaat ze niet vrij uit met al haar belasteren van gewone Nederlanders. KOPZ is geheel ten onrechte vasthoudend en hoort niet in Nederland. Bijgedachten als waar KOZP mee komt, hebben op het punt zwarte piet nooit gespeeld bij de grote massa in Nederland. Ik weet zelf nog wel toen ik een jaar of zeven, acht was, dat een gedachte was dat zwarte piet zwart was geworden door de schoorstenen waardoor hij naar beneden klauterde. Die gedachte werd ook verteld door ouderen.

 15. Klaas de Witt

  Al die fuckos met flink machtsvertoon uit bed trekken en een stevige taakstraf geven. Komen die tokkies iig weer ’s van de bank af.

  1. Bosche draak

   Kom jij het doen bikkeltje?
   Kan je een draai om je oren krijgen protserig piemeltje dat je er bent!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.