23 dagvaardingen voor discriminatie op social media na livestream over sinterklaasintocht

Geen categorienov 14 2019, 12:00
Tijdens de sinterklaasintocht van 2018 in Amstelveen, verscheen er een livestream op Facebook. Op deze livestream waren demonstrerende leden van Kick Out Zwarte Piet te zien. Alleen het uitspreken van deze naam werkt tegenwoordig al als een rode lap op een stier. De video leverde dan ook veel negatieve reacties op. Journalist Clarice Gargard besloot zelfs om aangifte te doen. Via AD.
Sommige mensen gingen zelfs zo ver in hun uitlatingen dat er sprake is geweest van discriminatie, bedreiging en opruiing. Deze reacties richtten zich niet alleen op KOZP-demonstranten die in het filmpje te zien waren, maar ook richting journalist Clarice Gargard, die deze video heeft gemaakt. Zij besloot uiteindelijk om aangifte te doen.
Het Openbaar Ministerie heeft onderzoek gedaan en deze is nu afgerond. In totaal zijn er 23 verdachten die binnenkort een dagvaarding tegemoet zullen zien.

"Uitlatingen gedaan binnen het maatschappelijke debat worden in hoge mate beschermd door dit recht. Echter, deze bescherming houdt op indien sprake is van het plaatsen van puur racistische, bedreigende en opruiende uitlatingen."

En ook het feit dat bepaalde uitlatingen zijn gedaan richting een journalist, schiet bij het Openbaar Ministerie volledig in het verkeerde keelgat:

"Journalisten vervullen een belangrijke rol in onze rechtsstaat en moeten hun werk kunnen doen zonder dat zij te maken krijgen met agressie, dreiging en geweld."

Het moge dus duidelijk zijn dat het Openbaar Ministerie zeer hoog inzet als het gaat over 'strafbare feiten' op social media. Volgens het AD staat de bestrijding hiervan dan ook 'hoog op de agenda' van het OM. Daar zijn deze dagvaardingen dus een voorbeeld van.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten