Amnesty International luidt de noodklok en vindt dat Google en Facebook een ‘bedreiging vormen voor het recht op vrije meningsuiting’

De kornuiten van Amnesty International uiten stevige kritiek op Google en Facebook. Zij zijn namelijk van mening dat het op surveillance gebaseerde bedrijfsmodel van deze giganten, een gevaar vormt voor mensenrechten. De mensenrechtenorganisatie vindt daarom dat het ‘bedrijfsmodel’ radicaal moet veranderen. 

Volgens Amnesty International vormen Facebook en Google namelijk een bedreiging voor verschillende rechten: het recht op vrije meningsuiting, de vrijheid van denken, het recht op gelijkheid en het principe van non-discriminatie. De organisatie is niet bang om stevige taal te gebruiken om dit duidelijk te maken. Zo wordt er zelfs gesproken over ‘geniepige controle‘.

“Google en Facebook domineren ons moderne bestaan en verwerven ongeëvenaarde macht over de digitale wereld door de persoonlijke gegevens van miljarden mensen te verzamelen. Hun geniepige controle over onze digitale levens holt onze privacy uit en is een van de belangrijkste uitdagingen op het vlak van mensenrechten in deze tijd’’, zegt secretaris-generaal Kumi Naidoo.”

Amnesty International roept dan ook verschillende regeringen op ‘om dringend actie ondernemen’. Dit alles om de burger te beschermen, zo valt te lezen in het Algemeen Dagblad:

“Dat kan onder meer door sterke wetten voor gegevensbescherming te doen naleven en ‘Big Tech’ effectief aan regels te onderwerpen, in lijn met de mensenrechten’’, luidt het. ,,De technologie achter het internet is niet onverenigbaar met onze rechten, maar het zakenmodel dat Facebook en Google hebben gekozen, is dat wel.’”

In ieder geval goed om te vernemen dat een mensenrechtenorganisatie als Amnesty International zich hard maakt voor de vrijheid van meningsuiting. Het is tenslotte één van de belangrijkste rechten die we hebben. Misschien zelfs wel de belangrijkste!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Wesley Benbow

  Nogal nietszeggend artikeltje.

  1. Joshuak

   Past mooi bij je reactie dan..

 2. Meriadoc Brandebok

  @Olivier Smit

  De vrijheid van meningsuiting is een open deur, welk punt wil je maken?

  1. Wesley Benbow

   Olivier moest een stukje inleveren en vertelt wat hij in de krant heeft gelezen.

   1. Meriadoc Brandebok

    Dat lijkt me juist.

    1. Kretoloog

     Het duo Jut (Brandebok) en Jul (Wesley) zit elkaar weer op te pijpen. Nog even wachten op de ontlading en dan kan de boel weer opgedweild worden.

     1. Wesley Benbow

      De neiging om elke bijdrage op dit blog te begrijpen in seksuele termen lijkt me voer voor psychologen.

 3. Vlaswiek

  Ollongren vormt een bedreiging voor de vrije meningsuiting, maar dat is geen nieuws en ook geen nepnieuws.

  1. Kretoloog

   Ach Ollongren, die is zo mentaal zo verward geraakt door haar eigen nepnieuws, dat ze nu met een burn-out thuis zit.

 4. wietordok

  Zelfs de Nederlandse overheid heeft zijn poorten wagewijd openstaan voor
  google analyses.

  Het zal wel een mengsel van onnozelheid, naiviteit, moedwilligheid en centjes zijn,

  ik bedoel, de afgrond van het Koninkrijk der Nederlanden.

  200 jaar, 1815 – 2015. Waar was het feest trouwens.
  Ik heb niets vernomen vanuit mijn exile.

 5. Vliegenvanger

  NU.NL kan er ook wat van, als jij je mening wil zeggen en het staat ze niet aan plaatsen ze het gewoon niet. Dat noemen ze nou het recht op vrije meningsuiting. Ze open wel een discussie’s maar je mag jou mening niet geven. Lang leven de vrije meningsuiting.

 6. J.Rademaker

  De inkomsten lopen zeker terug, hoor deze club nooit over mensenrechten in Arabische en Afrikaanse landen ook zuid Amerika en China doen het kennelijk prima.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.