Campagnetijd bij SP: ‘verhoging minimumloon in allerlei opzichten positief’

De SP grijpt een onderzoek van onderzoeksbureau SEOR aan, waaruit zou blijken dat een hoger minimumloon ‘veel oplevert’ en ‘allerlei positieve effecten heeft’. Bij de SP willen ze wel beginnen met een verhoging van tien procent. Daar scoor je natuurlijk lekker mee!

Gewoon meer geld voor iedereen, wie wil dat nou niet! Mooie gouden bergen worden hier beloofd zeg. Is het dan echt zo dat een hoger minimumloon zo goed is voor iedereen? En als dat zo is, waarom hebben we dat dan niet al veel eerder gedaan?

Er zitten nogal een hoop mits en maren aan dit onderzoek, de (héle) voorzichtige conclusies die erin staan en het populistische gezwam wat de SP er van maakt. De ingetrapte open deuren in het onderzoek doen het SP-verhaal ook niet goed. Want ja, mensen met meer geld gaan meer consumeren. En ja, als er meer geconsumeerd wordt, creëert dat ook banen. En natuurlijk verlicht het de druk die de overheid op de maatschappij legt, om het simpele feit dat meer mensen weer meer rekeningen (tijdig) kunnen betalen. Hartstikke leuk allemaal.

Maar wat de SP er niet bijverteld is dat een hoger minimumloon ook voor hogere consumptieprijzen gaat zorgen: daar gaat je koopkrachtvoordeel. En een hoger minimumloon is prima op te vangen in een bedrijf waar minimumloon-arbeiders maar een kleine groep zijn. Maar wat denk je van de horeca en schoonmaakbedrijven? Die zitten nu al met vrij lage marges. Zadel je hen op met 10 procent hogere personeelskosten zonder dat de productiviteit daar minimaal even hard mee stijgt, dan is er binnen de kortste keren geen stadscentrum meer over. Tenzij iedereen drie of vier euro neer wil gaan tellen voor een pilsje. Lijkt me sterk.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Jumping

  @Wout.

  Als Anbo afgevaardigde, is er Donderdag as een meting met de regio raad.
  Het gaat daarbij hoofdzakelijk, over het achterblijven van de koopkrachtverbetering, voor AOW gerechtigden.
  Daar gaat je koopkrachtvoordeel zijn jouw woorden, welk koopkrachtvoordeel.?

  Geef mij ff wat info, over wat wij als AOW gerechtigden, vergeten op te halen.
  Behalve dan weekkelijks, je doosje bij de voedselbank.

  1. Bijenzwerm

   @jumping daar heeft u een goed punt,
   Ik ben juist voorstander van verlaging ww en bijstand omdat simpelweg mensen die kunnen werken gewoon hun bijdrage moeten leveren aan de maatschappij.
   Maar niet van de aow er is immers voor betaald(ook de ww) en veel ouderen kunnen financieel geen kant op en zijn genoodzaakt om de voedselbank te MOETEN bezoeken.

   1. Lefty

    @ Bijenzwem: Dat laatste geldt ook voor mensen in de bijstand, en daar zitten genoeg mensen die om verschillende redenen niet kunnen weken. Door de bijstand te verlagen trap je ze nog dieper in de ellende. In de politiek hebben mensen als Wilders, Baudet en Rutte daar geen boodschap aan.

 2. struisvogelpolitiek

  Verlaag de BTW tarieven, zou ik zeggen dan kunnen de mensen met een kleine beurs ook hun rekeningen makkelijker betalen. Oja, drie of vier euro voor een pilsje betaal je al op veel plaatsen. Oppassen dus, dat niemand anders het op zuipt.

  1. ZiggyStardust

   Belastingtarieven omlaag, vooral voor de lagere inkomens. Het verhogen van het minimumloon verzwakt onze concurrentiepositie tov andere landen. En als de belastinginkomsten vervolgens dalen weet ik wel een aantal posten te noemen waar flink op bezuinigd mag worden.

   1. ZiggyStardust

    Een hoger minimumloon zou ook een hogere bijdrage aan de EU betekenen, die is immers gebaseerd op de btw grondslag. Het zou dus ontzettend veel geld gaan kosten. Dan lijkt mij een belastingverlaging een betere keuze, en vervolgens flink bezuinigen op de hobby’s van Kaag.

 3. Bijenzwerm

  @wout helemaal juist hogere minimum lonen leid simpelweg tot hogere consumentenprijzen.
  Veel beter is de ww fors omlaag en de duur verkorten, met de bijstand ook fors omlaag letterlijk tot het minimum, zodat een bijstander max 40 euro overhoud per week om van te leven.
  Dit vooruitzicht houd mensen simpelweg aan het werk.
  En wat mij betreft de wajong afschaffen, dit is een luxe uitkering uit de jaren 90 voor’blowende gekkies’ die simpelweg niet willen werken.
  Daarvan ken ik er 2 uit mijn eigen Omgeving.
  Het is gewoon te walgelijk voor woorden dat werkenden hier voor moeten betalen.
  Gelukkig word hier de laatste jaren al aan gewerkt.

 4. Anne Sophe Schillersdorf

  Helemaal mee eens met de SP. Een verhoging van de minimumloon is in elk aspect positief

 5. fusilier

  Op vele terrasjes hier in Nederland betaal je dezelfde prijs voor een biertje,als in Sant tropez op het terrasje met de rode stoeltjes.

  1. ZiggyStardust

   Wat eten en drinken betreft is Saint-Tropez helemaal niet duur. Voor 25 euro pp kun je er prima eten en drinken. Zelfs Club 55 (aanrader, tijdig reserveren) aan het strand waar op zondag de miljardairs komen eten die hun 50 meter + jachten voor de deur parkeren kun je voor 50 euro pp eten en drinken. Ga je naar Cave du Roy onder het Byblos dan wordt het een ander verhaal. 8000 euro voor een fles wodka en tot 150.000 euro voor een metuzalem fles champagne zijn daar de prijzen. Aanrader is ook de club van Philip Plein op het strand naast Nikki beach.

 6. Watcher

  Hoppa gooi de minimumlonen omhoog, AOW is gekoppeld aan het minimumloon.
  Oudjes profiteren mee en bedrijven verdienen in principe genoeg.

  Ach wat kan het leven toch simpel zijn 🙂

  1. logisch denken2

   voor gehoor en contact gestoorde zeker

 7. wietordok

  100.000 Euros

  Dat is 21 jaar woning huur van 400 euros p/m.

  Het gehele systeem zal op de schop moeten. Revolutie.

  Na 21 jaar werken heeft elke geboren Nederlander recht op zijn huis.

  Na 21 jaar werken heeft de mens zijn pensioen recht opgebouwd. (uitkering gerechtigd vanaf 65 jaar)
  Na 21 jaar werken heeft de mens sociale zekerheid (ziekenfonds) voor het leven.

  Iemand die vanaf zijn 16de ononderbroken gaat werken is met zijn 38ste levensjaar vrij.

  Een immigrant huurt levenslang, participative integratie en respect voor onze
  voorouders.
  Zijn kinderen, geboren in Nederland krijgen de zelfde rechten als hierboven vermeld.

  Consumptie en wegwerp maatschappij wordt van tafel geschoven,
  we creeren kwaliteit, duurzaamheid met levenslange garantie.

  Crimineel gedrag wordt bestraft, gedetineerde werken voor kost en onderdak,
  de tijd van gevangenschap wordt NIET meegerekend bij de 21 jaar
  democratische bijdrage aan de samenleving.

  Criminelen gastarbeiders, immigranten, en hun nageslacht in het bezit van een dubble passpoort
  verliezen het Nederlanderschap en worden als ongewenst persoon uitgezet.

  Meer centjes per maand is niet de oplossing. Dat weet iedereen.

 8. Henk-Jansen

  “is dat een hoger minimumloon ook voor hogere consumptieprijzen gaat zorgen: daar gaat je koopkrachtvoordeel” Dat is maar de vraag, misschien dat het voor een deel klopt maar bedrijven concurreren op een markt waardoor ze niet zomaar de prijzen kunnen verhogen omdat ze competitief willen blijven. Een groot deel van de verhoging zal ten koste gaan van de winst die verder toch al nauwelijks belast wordt.

  1. Henk Albarda

   Henk-Jansen, goed bedoeld, maar kennellijk snap je het toch niet. DE ruggegraat van de Nederlandse economie, klein MKB en MKB bedrijfjes maken winsten waarmee ze nu eindelijk hun noodzakelijke reserves weer kunnen aanvullen. Die kunnen bij hoger minimum loon helemaal geen extra personeel aannemen.
   Uitsluitend grote bedrijven (+500 personeel) kunnen zich zon maatregell veroorloven.

 9. Henk Albarda

  Wout gaat voorbij aan de belangrijkste mits en maar, het FEIT dat een verhoging van het minimum loon oplevert dat een groot deel van het klein MKB en MKB dan helemaal geen personeel meer aanneemt. Natuurlijk wil de SP dan op zijn communistisch gaan dwingen, waarna de DDR Nederland een ‘1989’ beleeft, het jaar waarin het communistische Oostblok failliet bleek……

 10. Vlaswiek

  En een nieuwe omroep!

  Ongehoord Nederland

  🙂

 11. goedisfout

  SP moet eigenlijk beter weten en inzetten op belastingverlaging en BTW verlaging.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.