Column Jan Roos: Wie denken die mafketels uit de Marokkaanse woestijn wel wie ze zijn? Leg sancties op!

Dat het kabinet er niet eens in slaagt om een gesprek te voeren met Marokko voor het terugsturen van uitgeprocedeerde asielzoekers, is bizar. We worden geregeerd door “natte washandjes en slappe theezakjes,” aldus columnist Jan Roos. Het wordt tijd om “een ruggengraat van titanium en ballen van staal” te kweken, vindt hij, en zeer strenge sancties tegen Marokko af te kondigen.

Het poldermodel heeft zijn goede kanten, maar de zwakte zit hem in de eeuwige dialoog. Voor een dialoog dien je namelijk twee gelijkwaardige gesprekspartners te hebben. Als dat element ontbreekt houd je slechts oeverloos geleuter zonder beslissingen over. Onze vergadercultuur zit diep in onze wortels gesleten. Het komt voort uit de behoefte er met een goed gesprek uit te komen en is gebaseerd op een gefeminiseerde manier van doen, dat tegenwoordig eerder regel is dan uitzondering.

Dat gezegd hebbende: dit theekransjesgedrag is alleen voor binnenlands gebruik. In het buitenland hebben ze niet zo’n emotionele hunkering naar een gebalanceerd compromis. Daar gaan ze gewoon voor de beste deal voor hun land. En dat zou Nederland ook eens moeten doen. Alleen daar dien je een ruggengraat van titanium en ballen van staal voor te hebben. Iets dat bij onze overheid en bij deze regering in het bijzonder totaal ontbreekt.

Kijk nou naar de situatie dat Marokko weigert te praten over de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat deze mensen überhaupt in die procedure komen is al bespottelijk, want ze komen immers uit een veilig land. Maar dat kan je nog zien als een slappe houding van ons. Maar dat Marokko ons zelfs een gesprek weigert om hun eigen mensen terug te krijgen vraagt om een keiharde reactie. Hadden we daarom niet het Pact van Marrakesh getekend? Dan zouden die landen toch sneller hun onderdanen terugnemen? Oh wacht, weer een leugen.

Zet alle ontwikkelingssamenwerking stil, bevries alle uitkeringen die die kant opgaan, leg economische sancties op, geef geen visa’s meer uit en weiger nog langer vliegtuigen uit dat land. Hoe simpel kan dat zijn? Want wie denken die mafketels in die woestijn wel dat ze zijn? Het geld gaat die kant op, niet andersom. Het lijkt me dan ook bijzonder eenvoudig om ze in Marrakesh snel aan tafel te krijgen. En als je ze daar eenmaal hebt deel je ze mee dat alle Marokkanen die asiel aanvragen per direct worden teruggevlogen en dat we ook binnenkort criminele Marokkanen en jihadistische Marokkanen komen afzetten. Bij weigering volgen er nog meer sancties. Zo doe je dat op geopolitiek niveau.

Maar goed, u en ik weten dat het niet zal gebeuren. Staatssecretaris Broekers-Knol zei al in de Tweede Kamer dat ze zal blijven proberen om de Marokkanen over te halen toch met haar te praten. Het zijn allemaal natte washandjes en slappe theezakjes in het kabinet. Het wordt tijd dat een stel kerels (m/v) de touwtjes in handen nemen en eens voor ons volk hun best doen in plaats van het lachertje van de internationale politiek te zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. logisch denken2

  Tja Jan , de islam mag je geen strobreed in de weg leggen zoals je weet

  1. Vlaswiek

   @LD2: Bijzonder hè?

   We laten onze kinderen door islamitische allochtonen in elkaar trappen, doen daar erg geschokt over in de Tweede Kamer, en toch krijgt die tering islam alle ruimte. Een gewelddadige ideologie bestempelen als religie, dat moet wel linksfascisme zijn.

   VVD=GroenLinks=D66=islamisering.

   1. Watcher

    ” Een gewelddadige ideologie bestempelen als religie, dat moet wel linksfascisme zijn.”

    In een interview zei Baudet dat er in de islam “allerlei aanknopingspunten zijn voor een veel plezieriger interpretatie van dat geloof”. .

    In het interview zegt Baudet binnenkort met een paar imams te gaan spreken. “Ik wil gewoon weten: wat speelt daar nou”, aldus Baudet. De FvD-voorman ziet zichzelf vooral als criticus van het islamisme, de politieke islam. “Ik ben er, anders dan Wilders, van overtuigd dat er in de hele islamitische traditie allerlei aanknopingspunten zijn voor een veel plezieriger interpretatie van dat geloof.”

    1. Joshuak

     Klopt dat had hij gezegd..

     En toch roepen julli3 altijd maar islamaphobie.. Want jij bent niet voor de moderate islam in plaats daarvan vindt jij je steun bij islamistische terroristen

     1. Watcher

      🙂

    2. logisch denken2

     tja , Baudet is nog erg naief als beginnend politicus. Baudet hoeft enkel alle documentaires, reportages en beelden van de preek te zien en te luisteren op alle beschikbare media. In de preek wordt openlijk opgeroepen de ongelovige en afvalligen te intimideren en te belasten want ze hebben geen recht op leven.

     Uiteraard lukken deze filmopnames enkel met een verborgen camera zoals zelfs de

     1. logisch denken2

      NPO heeft moeten erkennen. De ideologie onderwijst zelfs om iedereen buiten de ideologie naar het leven te staan.

      De islam is een verwerpelijke totalitaire ideologie waar geen ruimte is voor alles wat niet past binnen de islam

      Uiteraard blijven linkse adepten hardnekkig volhouden dat er niets mis is met de ideologie de islam

    3. Top

     Haha! Onze ‘huislafaard’ heeft zijn stinkende graftombe weer verlaten en komt hier weer trollen.

    4. Bockbeer

     FVD een soort light versie van de PVV. En daarom is de PVV de enige echte rechtse partij.

 2. Marija

  Helemaal met Jan Roos eens.
  Bij dergelijke culturen passen geen gelijkwaardige gesprekken, dat kennen ze helemaal niet en luisteren al helemaal niet.
  Alleen de harde hand wordt gevoeld.
  Zo is men opgevoed en daar heeft men respect voor.
  Nederland zal de klok terugmoeten draaien en EISEN GAAN STELLEN, inplaats van pamperen.
  Het weigeren om uitgeprocedeerden terug te nemen is van de zotte en daar zouden meteen sancties op moeten komen.
  Net als met die ISIS meiden en jong, weg er mee.
  We worden volkomen uitgelachen en staan te boek als land waar men alles gratis krijgt. Het wordt dan als een recht gezien.
  Het wordt hoog tijd dat Nederland eens schoon schip gaat maken en al het tuig gaat verwijderen. Vooral die Marokkaanse varkenskoppen, waar nooit iets van te verwachten is als alleen rottigheid.

 3. Pauline Kummer

  Jan praat ook al met “we” maar blijft lekker thuis. Hij neemt geen Marokkaan op de rug!

  1. logisch denken2

   tja links mekkert ook altijd over hebben ” we ” besloten of hebben we voor gestemd.

   Ik begrijp je boosheid over kaping van de we term maar in Nederlandse taal gebruiken we vaak dezelfde woorden

 4. Original NL

  Idd Jan..Rutte is een eunuch dus zonder ballen
  En al die wijven in de politiek..alweer een mislukt experiment…moslims praten niet met vrouwen omdat ze daar geen respekt voor hebben , ook al doen ze een hoofddoek om.
  Marko kroon op buitenlandse zaken zou idd een goede zet zijn…wat…neem jij je moslim tuig niet terug..dat zullen we nog wel eens zien!
  Gewoon de pelgarnalen trucks vullen met moslim tuig en ergens op een parkeerplaats in marokko laten staan!

  1. Vlaswiek

   @Original: Waar een politieke wil is daar is een weg. Maar wij zitten opgescheept met VVD=GroenLinks, D66 en CU, die gaan dit niet oplossen die gaan dit gewoon accepteren.

   En geef ze eens ongelijk, er is toch op die partijen gestemd.

   1. Original NL

    @Vlaswiek…..En geef ze eens ongelijk, er is toch op die partijen gestemd…..
    Misschien kunnen deze partijen samen gaan onder de naam Partij Quisling..dat dekt de lading beter….Baudet moet dan de snowflakes wel even komen uitleggen wie dit was!

 5. Original NL

  En zolang wij een gevulde koek als premier hebben blijven we het lachertje van de (moslim)wereld!
  Ja..bla bla..verdragen bla bla..internationale afspraken…bla..bla..nou doe als Trump en zeg verdragen eenzijdig op als blijkt dat deze alleen maar in ons nadeel werken.
  En pas de grondwet aan als die een effectieve bestrijding van de islam in de weg staat….fuck de motie halalsema!

 6. Sabreur

  Aan deze column van Jan hoeft niets meer toegevoegd te worden. Nu alleen nog een regering met ballen, die daadwerkelijk een streep zet door het verdrag van marakesh en de geldstroom naar het rifgebergte stopzet.
  Mocht dit nog niet helpen, dan kan altijd nog de marokaanse gemeenschap in NL verplicht worden hun landgenoten zelf en op eigen kosten op te vangen. De enige uitweg hiertegen zou dan zijn door de marokaanse nationaliteit op te geven en volwaardig NL’er te worden.

  1. Original NL

   @ Sabreur….De enige uitweg hiertegen zou dan zijn door de marokaanse nationaliteit op te geven en volwaardig NL’er te worden…
   Dat is dan alleen op papier..of denk je echt dat er dan een metamorfose tot nederlander zal plaatsvinden…das toch een naïef sprookje!

 7. Bes Tolen

  De regering en de Tweede Kamer zien zich blijkbaar eerder als in de hemel liggend dan op aarde. Ze zijn te onbekwaam om de grotere problemen op te lossen want zelfs de kleinere kunnen ze bijna nooit aan.. De methode Broekers-Knol is een bij anderen net zo goed gangbare maar het is alleen maar om de tijd door te komen. Gezien haar leeftijd zou dat voor Broekers-Knol dus niet het criterium moeten zijn. Krachtdadig optreden is gezien haar leeftijd eenvoudiger en dat moet ze laten zien. Nu faalt zij. Zij kan dat herstellen door alle asielzoekers uit veilige landen te laten opsluiten totdat ze echt willen vertrekken. Als hun land weigerachtig is dan blijven ze maar zitten. Opgesloten dus.

 8. Heras

  Theo Hiddema heeft al juridisch juiste oplossing bedacht. Zet dat tuig gevangen tot ze in marokko reageren.
  Maar ja, dan moet je wel opstaan uit je stoel. Maar die zit zo lekker.
  De werkelijke verandering komt pas, wanneer een 2e kamerlid de pineut wordt van dit gweld.

 9. Michael

  Wie denkt jantje roos wel niet dat ie is?

  1. Agios

   Volgens mij denkt hij dat hij Jan Roos is en ik moet hem daarin groot gelijk geven.

 10. monach

  Wie denken die mafketels uit de Marokkaanse woestijn wel wie ze zijn? Moslims denken dat zij het uitverkoren volk zijn. De aarde behoort aan hen, aldus de koran.

 11. Kretoloog

  Slappe vaatdoekjes. Inderdaad, dat zijn de achtereenvolgende regeringen. Niet voor niets dat Nederland de grootste netto-betaler is van de EU: 8 miljard inmiddels. En als het aan Brussel ligt, komt daar binnenkort nog 5 miljard bij. O ja en de korting die ons land kreeg (1 miljard) is inmiddels ook afgeschaft.

  Wedden dat Rutte en Hoekstra buigen?

 12. Jumping

  De gematigde Islam bestaat niet en de gematigde moslim dus ook niet.

  Nederland is een keiverrot land geworden.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland, stort Nederland in een poel van ellende.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  RUTTUP EN NEXIT.

  1. Piet51

   @Jumping
   “De gematigde Islam bestaat niet en de gematigde moslim dus ook niet.”

   En Aboutaleb dan, en Arib? Of wat dacht je van onze moslim-voetballers? Of, ooit in jouw straatje, ex-PVV-er Van Klaveren? Verder heeft meer dan 10% van de leden van de Tweede Kamer een niet-westerse migratieachtergrond, waarvan een deel islamitisch. Ook allemaal extremistisch/gewelddadig? Lijkt me niet.

   Ik zie in allen gematigde moslims. En onder de anonieme bevolking van Nederland zijn er nog eens honderdduizenden met dezelfde houding. Zijn dat dan geen moslims of bestaat er toch een heel breed gedragen gematigde uitleg van de Koran net zoals die van de Bijbel er is?

   1. Wesley Benbow

    Op dit blog is jarenlang eindeloos (met name door merlot en Ritter) naar een artikel van Anne-Marie Delcambre gelinked, een tamelijk verwarde Arabiste die wist door te dringen tot de kolommen van Trouw (elke kwaliteitskrant laat wel eens een steekje vallen) en de bizarre bewering deed dat de gematigde islam niet bestaat. Op grond van de teksten in de Koran en de Hahadith uit de oudheid wist ze zeker dat er maar één soort Islam bestaat die zich altijd uniform en op dezelfde wijze zal uitdrukken.

    Veel islamofoben denken dat ook: er is maar één Islam en als de feiten strijdig zijn met deze theorie is dat slechts vervelend voor de feiten.

    ht*ps://www.trouw.nl/nieuws/de-gematigde-islam-bestaat-niet~bc5e31f4/

   2. Rammstein

    Piet51, je uitleg is verkeerd. Alle moslims zijn orthodox: ze geloven in het letterlijke woord van Allah zoals neergelegd in de koran. Maar de interpretatie verschilt, waardoor niet alle orthodoxe moslims gewelddadige extremisten worden.

    De koran kent niet zoiets als een Oude en Nieuwe Testament, geen Verlichting en ook niet de tientallen schisma’s van de katholieke kerk.

    Toch bestaat er altijd gerede kans dat ‘gewone’ orthodoxe moslims radicaliseren -zoals inmiddels al vele malen is gebeurd- en daardoor wel overgaan tot geweld. En dat is een groot gevaar en risico.

   3. Kretoloog

    Piet51: Als er iemand geen gematigde moslim is, dan is het wel Aboutaleb. De man is zo fundamentalistisch als wat. Een van zijn uitspraken: “Als mijn dochters met een niet-moslim willen thuiskomen, dan laat ik ze er niet meer in”.

    Arib zou inderdaad gematigd kunnen zijn, ze draagt tenminste geen hoofddoek.

    1. Piet51

     @Kretoloog
     Ik vond het ook een vreemde uitspraak van Aboutaleb, moeilijk te combineren met andere uitspraken die hij doet. Maar hij wordt zelden correct geciteerd. Hier dus nu ook weer niet, en dat gebeurt veel vaker. Hij heeft ooit gezegd liever een moslim als schoonzoon te hebben dan een niet-moslim, of iets met dezelfde strekking. Dat is heel wat anders dan “er niet meer inkomen”. Maar er wordt zelden zijn volgende zin aan toegevoegd, namelijk dat hij haar eigen keuze altijd zal respecteren.
     Ik heb als vader ook zo mijn voorkeuren op hoop v.w.b. partners van mijn kinderen, maar zal me er nooit mee bemoeien. En hou zou jij het vinden, een moslim(-a) als schoonzoon- of dochter?

  2. DidiMadloba

   Gaap. Je hebt recht op je eigen mening maar niet op je eigen onzin. Wauwel Wilders niet zo stom na, alsjeblieft.

 13. Rosasolis

  Als Marokko eist dat ieder Nederlander van Marokkaanse afkomst een dubbele paspoort
  MOET hebben, dan ex – IS strijders van Marokkaans/Nederlandse afkomst kunnen
  opgenomen worden in Marokko. Enkele jaren geleden heeft de koning van Marokko verklaart dan iedereen van Marokkaanse afkomst is en blijft een Marokkaan. Onze ministerie van justitie heeft de recht om ze meteen “terug” naar Marokko te zetten. Helaas geld dat niet voor kinderen die Een ouder heeft die niet af Marokkaanse afkomst is. En ook niet voor volwassen ex – IS strijders van alleen Nederlandse afkomst. Maar voordat en nog meer IS mannen en vrouwen of families van Marokkaanse afkomt worden uit de Turkse kampen op Schiphol worden gedumpt, moet onze regering een duidelijk boodschap aan Marokko geven: hun ex – IS Marokkaanse strijders accepteren. Omdat zij geen legale Nederlandse paspoort meer hebben; ze zijn geen Nederlander meer. Onze regering moet komen met een strenge eis: Marokko moet hun ex – IS “Marokkanen” meteen accepteren, of komen er strenge sancties tegen dit land. Totdat wij weten dat Marokko deze mensen gaat opnemen, kopen wij geen import vers producten uit deze land meer. Behalve ons land, hopelijk zal de hele EU ook meedoen aan sancties tegen Marokko, als zij niet willen meewerken.

  1. DidiMadloba

   U heeft de klok horen luiden maar bent de klepel kwijt.
   De Marokkanen hebben gelijk. Een paspoort is een reisdocument, een toegangsbewijs. Op een Duits paspoort staat “Reisepass”. Ook Marokkanen die vertrekken blijven welkom in Marokko.
   Een Nederlander die – om welke reden dan ook – afstand doet van zijn Nederlandse pas is hier niet meer welkom. Hoe hard kun je zijn.

 14. Dries1940

  Er zijn een kleine 400.000 Marokkanen in dit land Bij elkaar ruim 2 maal meer Surinamers en mensen van Indonesische afkomst. Duitsers, ja, bijna 200.000.
  Niemand hoort uit deze veel grotere aantallen iets dramatisch misdadig. We hebben het hier dus over 1 miljoen versus 0.4 miljoen. De laatste het Marokkaans gebroed, staat iedere dag in de krant. Vanmiddag zitten de meeste weer ergens in een Moskee, vroom te zijn. Als er een bewijs is dat Islam slechte invloed is dan zie je het bij deze groep.
  Dan laat de Regering zich ook nog ringeloren door Marokkaanse regering. Geen wonder dat wij worden uitgelachen.

 15. Rogerio

  Hulde aan Jan! De spijker op zijn kop!

 16. Roughwood

  Wat zijn jullie hier nou allemaal aan het miepen? Volgens teflon Mark hebben we helemaal geen Marokkanenprobleem. Einde discussie!

 17. Bockbeer

  Jan Roos had verder moeten gaan op YouTube met La vie Jan Roos, en het net zo aan moeten pakken als Jensen. Sponsors zoeken e.d. Jensen heeft succes!

 18. Behold My Negativity

  De uitgeprocedeerden met een vliegtuig boven Marokko droppen moet een krachtig signaal geven.

 19. Jv

  Het zal niet lang meer duren.
  De autochtone Nederlanders zullen binnen niet alle lange tijd signalen geven dat als het zo door gaat, er een burgerlijke ongehoorzaam zal komen en zullen de gele hesjes de zaken in handen nemen.
  De tijd is aangebroken voor veranderingen.
  Praten help niet meer omdat Nederland een land is die vergaderd om te vergaderen.

  1. Marija

   Ik geloof er niets van, jammer genoeg.

 20. Rud56

  Ja Jan, je hebt volkomen gelijk. Alleen worden we niet alleen geregeerd door die VVD, D66, CDA, CU, we hebben op de achtergrond ook te maken met expliciete, sterke beïnvloeding door PvdA-lui, bijvoorbeeld vooral gezeteld in de toppen van de ministeries. Of GL wat zetelt in de gemeentebesturen.

  Ja, het is één groot politiek kartel, waar walgelijke, doorgeslagen deug en complete zwakzinnigheid het beleid is.
  Beleid waarvan de resultaten al jarenlang in deze samenleving helaas zijn te ervaren. (Falende rechtspraak, ontmanteling c.q. ondermijning handhaving, defensie en zorg, asielbeleid, ontwikkelingssamenwerking, fraude uitkeringen etc., etc.)

  Maar dit land heeft ook teveel dom stemvee, lui die weer blind op genoemde partijen zullen gaan stemmen. Gewoon omdat men dom isl

 21. DidiMadloba

  Wat een pruts-columnist is Jan Roos toch. Inmiddels is al lang duidelijk dat Ankie Knol aan het blunderen is geweest en de Marokkaanse overheid onbeschoft heeft behandeld. Stommiteit? welnee, het VVD partijpolitiek om de Marokkaanse overheid zwart te maken.
  Agendaproblemen? Dat, Ankie Knol is nog steeds op de beginnerscursus voor bewindspersonen geweest, en weet ook van zichzelf niet dat ze zich moet plooien naar de grondwettelijke eenheid van kabinetsbeleid.
  Ik schaam me een oud-leerling te zijn van Ankie Knol aan de Leidse Universiteit.

  1. Bosche draak

   Jij moet je voor wel meer schamen lutser, en je bent gewoon jaloers dat Roos veel gelezen wordt terwijl er niemand op jouw achterlijke gekweel zit te wachten.

 22. JFU

  Gewoon Trump in huren…kost wat maar al die ‘problemen ‘ lost hij binnen 3 maanden voorgoed op…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.