Eric Wiebes blijft biomassa als energiebron nog steeds verdedigen, ondanks ‘zorgen’

Er wordt weer flink gepolderd in politiek Den Haag. Gisteravond vond in de Tweede Kamer een begrotingsdebat plaats. Het ging daarbij over biomassa als energiebron, waar veel ‘zorgen’ over zijn. Ondanks die zorgen is Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat, van mening dat deze energiebron nog steeds te verdedigen valt.

Biomassacentrales zijn volgens het kabinet van levensbelang om de gestelde klimaatdoelen te halen. Het gaat dus over klimaat en dan weet u: hier wordt grof geld over de balk gesmeten. Zo stelt het kabinet 11,4 miljard euro beschikbaar aan subsidies om dit te financieren. Kortom: een duur grapje. Maar of die centrales nou allemaal zo duurzaam zijn valt te betwijfelen, zo vinden de kornuiten van D66.

“Die centrales stoten CO2, stikstof en fijnstof uit. Dus met die duurzaamheid valt het wel mee, vindt D66. De partij vraagt Wiebes om strenger te controleren bij het uitdelen van subsidies en strengere milieueisen te stellen.”

En dat is nog niet alles. In oktober was er een groep EASAC-wetenschappers die ons even kwamen vertellen dat de subsidies weggegooid geld zouden zijn. Er werd zelfs gesproken over een ‘waanidee’.

“Biomassa is een heel slechte energiebron. Verbranding van hout levert weinig energie op, waardoor er netto meer CO2 uit de schoorsteen komt dan bij kolen en gas. Door een Europese afspraak hoeven we die uitstoot alleen niet in onze klimaatboekhouding op te nemen’’, zegt hoogleraar Louise Vet, die namens de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen in de milieugroep van EASAC zit.”

Ondanks de zorgen van verschillende partijen en de vernietigende kritiek van wetenschappers, vindt Wiebes deze ‘energiebron’ dus nog steeds te verdedigen. “De zorgen zijn geen onzin. Maar het concept vind ik uiterst verdedigbaar”, zo liet de VVD-bewindsman eventjes weten. Fijn hé, zo’n minister.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Jumping

  Als ik deze Wiebes zie, krijg ik altijd een vorm van medelijden met hem.

  Wat een stakker.
  Wat een onbenul.

  Maar een ding, hij past perfect in het RAMPENKABINET VAN RUTTE 3.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  RUTTUP EN NEXIT.

 2. Blitzkrieg

  Het behalen van de doelen is belangrijker als CO2 reductie. Biomassa is op den duur een onhoudbaar concept! Op dat moment hebben we “stikstof crisis” nummer twee. De gestelde doelen komen dan onhaalbaar, iets wat nu al het geval is. Geloof me, Wiebes gaat dit met hand en tand verdedigen.

 3. Agios

  Je kunt natuurlijk niet omdraaien als een blad aan de iepenboom en daarom blijf je van mening dat ‘deze energiebron’ nog steeds te verdedigen valt. Zwak. Laten we nu eens de koeien bij de horens vatten: of kernenergie herintroduceren of de mensenaantallen reduceren. Beide kan natuurlijk ook.

 4. Lampje

  Het begint er steeds meer op te lijken dat de meeste besluiten van dit rampen kabinet tegen beter weten in worden genomen, de burger betaalt de prijs.

  1. Blitzkrieg

   Lampje : De vraag is alleen welke prijs. De doelen zijn nu al onhaalbaar, echter zonder biomassa komt de “oplossing” lichtjaren verder te liggen. Het klimaatbeleid gaat en probleem vormen die zijn weerga niet kent.

 5. Blokkeer-Fries

  Goedbedoelde faal ir. Drek Kwiebus MBA. Nota bene zoon van een kernfysicus. Werk-tuig-bouw gestudeerd aan TU Delft en een MBA bedrijfskunde op zak.
  Na de wanorde en het faalbeleid bij Financiën, beloont met een promotie tot Minister van Economische Zaken en Klimaat. Dat die 2 samen horen klopt. Wat gestolen wordt van de burger door de belastingdienst, wordt verbrand in de biomassa hel ovens van de groene satanskerk.
  Je zou toch met een dergelijke achtergrond enige vorm van intelligentie verwachten, maar niets is minder waar. Wat een faal trol, volharden in je eigen wetenschappelijk ongelijk. In het bedrijfsleven was hij er allang uitgetrapt door zoveel miskleunen maar bij extreem links Trutte 3 en het rariteitenkabinet, ontbrak er nog een hofnar.

  1. Blitzkrieg

   Blokkeer-Fries : Het grote publiek snapt de schaal en waanzin van klimaatbeleid niet.

 6. Rammstein

  Als Wiebes weet dat die biomassa centrales meer CO2, stikstof en fijnstof uitstoten dan kolen- en gascentrales en hij toch volhardt in de ingeslagen weg, maakt hij zich openlijk schuldig aan bewuste misleiding en oplichting.

  De Haagse politiek is een georganiseerd misdaadsyndicaat.

  1. debontereus

   @ Rammstein
   Hij maakt zich natuurlijk niet alleen schuldig aan misleiding en oplichting.
   Er zitten 74 man bij die hem sterken door hem rugdekking te geven
   Hij heeft er een teringzooi van gemaakt bij de belastingdienst en onder zijn toeziend oog zijn de Groningers tot op het bot verneukt .
   Wordt hij ter verantwoording geroepen ?
   Nee .
   Sterker nog die hele ruttekliek houdt elkaar de hand boven het hoofd.
   Je hebt het gezien bij Zijlstra.
   De hele coalitie stond hem half met Rutte wederom voorop , want halbe was een integer mens . Zo nu ook met wiebes.
   Eens afwachten of nu eens het hele kabinet gaat vallen of alleen de kop van dorpsgek wiebes.

  2. Vlaswiek

   “Als Wiebes weet dat die biomassa centrales meer CO2, stikstof en fijnstof uitstoten dan kolen- en gascentrales…”

   En wat kan het hun (partijkartel) schelen? De belastingbetaler houdt z’n mond dicht en betaald de sigaar uit z’n eigen doos. Zolang wij op het kartel stemmen blijft het stikstofwater naar de CO₂-zee dragen.

   🙂

 7. Rechtsaf

  Kernenergie……………………

  1. Lampje

   De juiste keuze!!!

 8. Michael M

  Laatst een documentaire over duikboten dat zichzelf verwarmt en 35 jaar lang kan doorvaren op dezelfde kracht dat kernfusie heet. Als we de wereld willen bevrijden van de CO2 uitstoot dan zouden we miljarden bomen moeten planten welke ons zuurstof geven en de CO2 afbreken en onze planeet koelt omdat het regen maakt. De kennis dat Wiebes mist is dat biomassa en dat is afkomstig van juist de afgezaagde oerbossen welke namelijk het werk doen om onze CO2 uitstoot af te breken. De heer Wiebes zou zich eens moeten gaan verdiepen in wat hij nou precies fout doet. Als je biomassa gebruikt dan leef je echt 180 graden ondersteboven. Volgens mij zit er vaak een addertje onder het gras. Krijgen ze geld toe om de planeet verder massaal te vernietigen.

 9. Wesley Benbow

  Zou Olivier zich ook nog verdiept hebben in de argumenten van Wiebes op dit punt?

  Het ligt namelijk nogal genuanceerd en dan moet je er vaak iets meer in verdiepen.

 10. Pescador

  De neus van die landverrader en aartsleugenaar wordt steeds langer

 11. Jv

  De eigenwijzigheid van deze spitsvondige neus, kent geen grenzen.
  Deze man is totaal van het padje af en lult km lang uit zijn strot.
  Hij heeft er in Groningen met die aardbevingen, schades, etc, etc, al een puinhoop van gemaakt.
  Dat zal ook nu weer het geval zijn.
  Hout verbranden voor energie? Hoe kun je het bedenken terwijl de bossen juist zeer belangrijk zijn door hun fotosynthese!
  Maar ja, we hebben een regering en kamer vol van deze mafklappers en incompetente klaplopers die in hun eentje hun zin doordrijven en zodoende (verkeerde) keuzes maken waar 18 miljoen Nederlanders zich naar moeten schikken.
  Dit soort zaken zou dus via referenda’s geregeld moeten worden omdat de financiële en economische impact gigantisch is en dit zeker niet mag worden overgelaten een incompetente minister die volgens mij nog niet eens weet wat fotosynthese is.
  Dit soort lamzakken brengen ons land naar de financiële en economische afgrond. Klimaat beheer is top, maar wel graag niet door experimenteren, maar door eerst voldoende kennis op te bouwen en zich goed laten informeren door wetenschappers die wereldwijd hun voetsporen hebben verdiend.
  Blijkt ook wel uit het feit dat ons land normen stelt die tientallen % hoger liggen dan de ons omringende landen.
  Een vraag voor de gemeentes…….. waarom moeten wij een kapvergunning aanvragen terwijl jullie duizenden bomen kappen, waar het volk het niet mee eens is, en de natuur desastreus vernietigt, dit om deze minister maar ter wille te zijn? Dit terwijl juist deze bomen zorgen voor een verbetering van de lucht in uw steden!
  Het is zo krom als maar wat, en wij blijven maar stemmen op dit zooitje ongeregeld!

 12. RPML

  Langzaam maar zeker ‘ontwaakt’ het land, jarenlang bedot door de roversbende in Den Haag. CO2 = geld en macht en heeft helemaal niets met het milieu of klimaat te maken.

  weeweewee.dagelijksestandaard.nl/2019/01/het-klimaatakkoord-is-een-vergaarbak-van-deugmensen-onzin-geworden/

  1. Wesley Benbow

   Ach wat leuk, onze enthousiaste klimaatontkenner laat weer eens van zich horen.

 13. Heinz

  Er valt weer veel blad van de bomen, gratis en voor niets. Eric Wiebes is een praktisch persoon. Hij heeft een heldere kijk op het gedrag van de consument die een houtkachel ambieert. Vanwege de warmte. Hoezo geen rendement. ?

 14. Cycle25

  Biomassa, biomassa !!

  Als Nederland afneemt, ontgroenen we andere landen..

  Als de hele EU afneemt, ontgroenen we de hele wereld..

  Als de hele wereld biomassa afneemt, zijn er 6 Aardes nodig..

  Links maakt/sloopt meer kapot dan je lief is..

 15. Cycle25

  VVD gaat open haard verbieden ? Lol, gelukkig zijn dat hun eigen stemmers..goed gedaan Kwiebus..

 16. goedisfout

  Er gaat niets boven aardgas.

 17. Juriaan

  Domme lul Wiebes zaagt bomen om steekt ze in de fik terwijl bomen de grootste Co2 verwerkers zijn

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.