Lerarentekort: zestien Amsterdamse basisscholen dicht, 5.400 leerlingen een week niet naar school

Het onderwijs loopt in Amsterdam langzaam vast nu het lerarentekort toeneemt en docenten tijd nodig hebben om een plan te bedenken. Schoolkinderen van zestien basisscholen zullen in de week van 9 december een week vrij zijn. Echter zal dat lerarentekort verkleinen moeilijk blijken in een arbeidsmarkt die draait op diploma’s en licenties in plaats van kennis en vaardigheden, via NOS.

In december zullen ruim 5.400 leerlingen van de scholen aangesloten bij de Stichting Westelijke Tuinsteden een week thuis zitten. Het tekort aan leraren wordt simpelweg te groot en de docenten die nog aanwezig zijn moeten het doen met drukbevolkte klassen. De persoonlijke aandacht voor leerlingen komt hierdoor onder druk. Zo stelt de voorzitter van de stichting tegenover de pers:

“Zij krijgen niet het onderwijs waar wij voor staan en in sommige gevallen kunnen we niets meer doen dan op de kinderen passen. Het is te erg voor woorden.”

De scholengemeenschap gaat een plan bedenken om het lerarentekort op te lossen, maar omdat er zo weinig mankracht is, is zelfs het bedenken van een plan tijdens werktijd niet mogelijk. Daarom gebruikt de school haar “zelfstudietijd” om een plan te bedenken. Alleen de ‘standaardoperaties’ kunnen blijkbaar nog worden uitgevoerd, zoals lesgeven uit onderwijsboekjes. Kortom: de afgelopen kabinetten hebben het onderwijs uitgehold.

Aan het begin van het jaar hadden de scholen nog 13 fte’s aan vacatures openstaan. Dat is nu opgelopen naar 20 fte. De voorzitter van de stichting, Joke Middelbeek zegt het volgende tegen de pers:

“Het onderwijs zit in een diepe crisis en onze leerlingen zijn de dupe. “

De Onderwijsinspectie zegt ‘verrast’ te zijn door de actie van de scholengemeenschap en doet dat wat ze altijd doen: juridische processen opzetten om te controleren of 1) een dergelijke actie door de wet worden toegestaan en 2) of er voldoende aanleiding is voor zo’n actie. Ook lijkt de inspectie door te laten schemeren dat de ‘verloren onderwijstijd’ moet worden ingehaald. Het is extra zuur als je bedenkt dat de schoolkinderen rechteloos geknecht zijn door de Leerplichtwet en vervolgens in -door de politiek- kapotgemaakte klaslokalen aanwezig moeten zijn.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. Jumping

  Prachtig Rutte heeft dit Nederland, helemaal naar de Kloten geholpen.

  Ik gun hem van harte, een giga vernedering.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland, stort Nederland in een poel van ellende.

  Stop met de EU in deze vorm.

  RUTTUP EN NEXIT.

  1. Nep

   Ben je nog niet geïmmigreerd?

 2. Mycase

  Nou en ???

 3. ZiggyStardust

  In ‘sommige’ delen van grote steden neemt het lerarentekort ernstige vormen aan. Onlangs een mooi stuk gelezen van een docente in een van die ‘sommige’ delen. Ze was het zat om iedere dag uitgescholden en lichamelijk aangevallen te worden. Daarbij kun je met je salaris onmogelijk iets kopen in de grote steden, en huren kost minstens 1000 euro per maand. Dan is de keuze voor een rustiger deel van het land waar het wel betaalbaar is en he niet uitgescholden of aangevallen wordt snel gemaakt lijkt mij. Las gisteren ook al iets over dat scholen leerlingen weigeren om de balans op die school te behouden. Begrijpelijk, ze zien de bui al hangen natuurlijk, dat ze de volgende school worden waar het personeel wegrent vanwege een te hoog gehalte barbarengebroed.

 4. Nep

  Er zijn ook privé scholen. Gelukkig!

 5. Original NL

  Dat zie je in alle bedrijfstakken waar “management” tot nieuwe religie is verheven.
  Slechte beloning, veel werk door steeds minder personeel en “van boven” opgelegde regeltjes over nieuwe les methoden..
  Als je ziet hoe de jeugd iets eenvoudigs als een deling moeten uitvoeren springen de tranen in je ogen…wat was er mis met de staartdeling??
  En het niveau wordt jaarlijks lager.
  Dan hadden de “meesters” van vroeger het toch wel wat gemakkelijker.
  Vroeger..de burgemeester,de notaris, de dokter ,het schoolhoofd waren de notabelen..
  En mannen zie je al bijna helemaal niet meer in het onderwijs..wat weer te maken kan hebben met het feit dat zij ook op kleuterscholen stage moeten kunnen lopen..
  Dezelfde trend zie je ook in de techniek..veel werk..matige betaling en geen status….dus een tekort aan opgeleid personeel…en wat doe je dan..dan haal je ze uit oost europa i.p.v het vak aantrekkelijker te maken door betere beloning.

 6. RvdBe

  Het onderwijs zal er aan moeten wennen dat Poolse, Roemeense en wellicht ook Pakistaanse,Afrikaanse docenten moeten intrigeren in ons onderwijs om zo de multiculti er door te drammen iov de eu.
  Er zal dus nooit extra geld beschikbaar komen om NL onderwijzers aan te trekken.
  Het gaafste land ter wereld!

 7. Jack Flash

  Bananenrepubliek.

 8. C.A.Barstow

  Met dank aan de giftige linkse indoctrinatie, Rutte heeft hen een handje meegeholpen.
  Rutte is een land en volksverrader pur sang, hij zou het liefst onze soevereiniteit
  nog voor de verkiezingen aan Brussel overdragen.

  Stem FvD/PVV.

 9. JohanDijk

  Ik zou geen leraar in Amsterdam West willen zijn!

 10. wietordok

  Een week niet naar school.

  Mijn oom was politieman.

  Hij werd doodgeschoten (lees; lafhartig vermoord met nekschot)
  tijdens het uitvoeren van zijn functie.

  Schoolinspectie gaf mij (11 jaar oud) géén toestemming om aanwezig te zijn op zijn begravenis.

  Ik zou géén schooldag mogen missen.

  Ik moest mijn mond houden, vergeten…..

  Ik staarde maar wat naar buiten die dag, het miezerde.

  Schoolinspectie, jullie waren fout.

  Mijn oom kreeg uiteindelijk een naamplaatje in “de tuin der bezinning”,
  zijn politie bureau is allang afgebroken, de moord is nooit opgelost.

  Wat was er op de begravenis wat ik niet mocht zien?

  Schoften, overheid, schoolinspectie en die hufterige linkse schoolmeester met zijn bollewangen gezicht,
  volle lange baard en samson rokend in zijn klaslokaal.

  1. Nep

   Och wat zielig…….

 11. Politiek Profeet

  Wie moet er daar dan onderwezen worden in dat getto?
  Moslimgebroed en allerlei onverstaanbaar gedoe?
  Wie wil daar nou lesgeven?
  Wie wil er nou nog wonen in allachistan onder halalsema?
  Pleur die linkse zooi met het moslimgebroed de grenzen over en we kunnen weer frisse lucht happen in delen van dit gettoland..

 12. merlot

  Het onderwijzend personeel, waarvan de overgrote meerderheid hun hele leven links heeft gestemd, is het slachtoffer geworden van hun eigen stemgedrag.

  Boontje komt om zijn loontje…

  1. Beukman

   Die kan mijn neef @Vlaswiek in zijn zak steken.

  2. Vlaswiek

   @Merlot: Tot mijn vreugde, plezier en grote blijdschap zie ik dat de aandoenlijke en zijn gevolg in steeds meer topics worden genegeerd! Ze zijn voornamelijk met zichzelf en met elkaar in gesprek. Het begint nu echte vruchten voort te brengen. Dank voor jouw medewerking!

   1. Beukman

    Ouderling @Vlaswiek vertelt op het schoolplein weer eens wie er met wie mag spelen. Het waren altijd heel vervelende jochies die dat deden.

    1. merlot

     Goh Beukmans, zulke jochies heb ik nooit meegemaakt op het schoolplein. En als dat wel zo was geweest had ik me daar niets van aangetrokken.

     Ik begrijp dat jij als eerste reserveschandknaap van de tar*rel alle zeilen bijzet om dat stuk stront uit de wind te houden, maar je verdoet daarmee je tijd. Sterker nog: je plaatst jezelf daarmee buiten elke redelijke discussie.

     En dat zal je wel blijven doen, hardleers en dwars jochie als je bent…

     1. Vlaswiek

      @Merlot: Hear, hear!

     2. Beukman

      Het zegt natuurlijk wel wat dat jij parasieten verdedigt, @merlot. In dit geval een parasiet die het grootste deel van zijn tijd bezig is een netwerk van aanhangers op te bouwen, en aan discussiëren amper toekomt. Je zou jezelf eens van een afstand moeten bekijken, want ook jij wordt geheel om diens vinger gewonden.

     3. Vlaswiek

      @Merlot: Trap er niet in kerel!

     4. merlot

      “Je zou jezelf eens van een afstand moeten bekijken, want ook jij wordt geheel om diens vinger gewonden.”

      Een leuk stukje spiegeling. Ik kan jou hetzelfde advies geven (waarbij het uiteraard de vinger van de tar*rel betreft).

 13. Joost mag het weten

  De teloorgang van het basisonderwijs is decennia geleden ingezet. Het niveau van de leerkrachten en het curriculum zijn bedroevend. Dat los je niet op door er meer geld tegenaan te gooien. Een aparte opleiding voor kleuteronderwijs en basisonderwijs zou een goede start zijn. Misschien ook even kijken naar de redenen waarom jongens in vergelijking met meisjes in het hedendaagse onderwijs zo slecht presteren.

 14. Lefty

  Leraren zeuren te veel. Uitstekend salaris, prima secundaire arbeidsvoorwaarden, veel betaalde vakantiedagen. Ze maken misbruik van hun machtspositie. Een week niet werken, gewoon korten op hun salaris.

  1. Vlaswiek

   Beetje kort door het bochtje Lefty. Wel eens voor de klas gestaan of een paar maanden meegedraaid?

   1. Lefty

    Nee, maar ik heb wel 2 schoolgaande kinderen en dat kost bakken vol met geld. Uitje hier, uitje daar.
    Er zijn mensen met zwaardere beroepen met minder salaris die niet zeuren. De tweede wereldoorlog is voorbij.

  2. weer opnieuw

   quote veel betaalde vakantiedagen. end

   Verklaar je nader ?

 15. Vit

  Als zelfs een kleuter een snij beweging langs zijn keel maakt tegen de juf is dat ongeveer typerend wat voor gespuis er les moet worden gegeven, zelf zou ik voor zo’n baan bedanken.

 16. Baron von Munchhausen

  Als deze leraren zo sociaal zijn (wat Links altijd beweert) gaan ze protesteren in de kerstvakantie. ( Oeps,……. Moslims zeggen “Lichtjes- of feestvakantie”; dus, Nederlanders mogen het niet meer over kerst hebben).
  Maar deze linkse galbakken: 99% van leraren zijn Goeroe Klaver- of Robotje Jetten aanhangers, liggen tijdens ” feestvakantie” liever op het strand in Curacao!
  Omdat………… ze o zo, zwaar hebben en weinig betaald worden!
  PS
  Deze staking is in welke stad?
  Het is wel de stad van: niet werken of staken of de boel dwars zitten ,….enzovoort., de Marxistische gemeenteraad betaalt!
  Geld tekort in deze stad? Geen probleem, Groen-Linkse ambtenaren op Haagse Ministeries zorgen dat de constante Miljoenenstroom in stand blijft!

 17. Gerlos

  Welke weldenkende docenten willen nog lesgeven in de grote steden met een te grote mix van leerlingen die vaak van huis uit meekrijgen dat de Nederlandse normen en waarden niet de hunne zijn en heel veel problemen geven de de scholen.

 18. Jack Flash

  De oplossing ligt al klaar.

  Steeds meer allochtone leraren.

  1. merlot

   Dat gaat ongetwijfeld gebeuren. En zo zal het niveau allengs verder dalen in een vicieuze cirkel van degeneratie.

   Het verbijsterende is dat dit scenario zich al vaker in de geschiedenis heeft afgespeeld en dat de “deugmensch” er niets van heeft geleerd.

 19. Bes Tolen

  Eigen schuld dikke bult. Amsterdam heeft de jaren door gerotzooid. Er was altijd al veel extreem links, dat in haar eenzijdigheid en onwetendheid en daarop volgend onbekwaamheid, dat ook veel tot alles wat normaal te achten beproefde ervaring was aan de kant schoof, en dat praktiseerde met valse dogmatiek, bedreigend en onnadenkend tegen de grote meerderheid van de mensen gericht. Dat betekende bijvoorbeeld wel woningen voor immigranten waaronder de meesten al illegaal hier waren begonnen. Maar inlandse werknemers van buiten de hoofdstad konden jaren wachten. Ze moesten vaak ervaren nooit een woning te krijgen. Zoo doorgaand kwam het ene probleem na het andere en dan wordt door partijen in het onderwijs gedacht dat je met geld alles wel voor elkaar krijgt. Waar de oppers in Den Haag graag op in gaan. Totale overschatting waar de achtereenvolgende landsregeringen ook grote schuld aan hebben. Daarvan is de huidige een sprekend voorbeeld.
  Wie wat wil veranderen aan de toestand moet zo eerlijk zijn bij het begin van de ellende te beginnen. Er passen heel harde maatregelen en dat gaat in het bijzonder immigranten aan, een totaal verwende groep ten opzichte van de autochtonen. Beperk de immigratie fors en stuur oude gevallen terug. Kom met nieuwe harde onleuke eisen tegenover de immigranten, die al binnen zijn. Ook al jaren binnen. Maar de zieligheidscultuur en de eigen vermeende voortreffelijkheid zijn ook in het onderwijs ingebakken. De door communisten overgenomen oude vakbonden in het onderwijs tot één bond gebracht de AoB, draagt ook grote schuld. Ook van het onderwijzend personeel is veel verpest. Dom, naïef, eigenwijs en wereldvreemd komt veel voor; vrijwel iedereen is nu extreem links en meent dat de behoeften in het onderwijs de behoeften, methodes en gedrag van alles en overal en iedereen zijn en moeten zijn in de maatschappij. Zo is het niet. Dat geldt al voor de onderwijzers zelf buiten de scholen. Een onderwijzer mag zich in privé anders tegenover personen gedragen dan op school tegenover leerlingen waar ook nog eens het gelijkheidsbeginsel, dat is gelijke behandeling de norm moet zijn logischerwijs.
  Er is in foute richting gegaan en dat moet rechtgezet worden. Er moet een stevig in de scholen gevestigd gezag, dat het ook moreel verdient, zijn. Eigen week persoonlijk gedrag moet er ook uit. De vakbond moet repliek krijgen en niet de leidende rol. De politiek deugt niet en is de eerste oorzaak. Dan past het onderwijs ook meer bovenwijs. Dat is ook het onderkennen van de vele valkuilen, die nu als vast onder deel van alle beleid op welk niveau ook, worden gezien. Ja toch?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.