shutterstock 593974796

VVD'er Dijkhoff graait zich suf: ontvangt naast royaal Kamerlid loon ook nog wachtgeld voor staatssecretarisschap

Geen categorienov 26 2019, 9:00
De VVD gaat er altijd prat op dat mensen zuinig moeten omspringen met de overheidsfinanciën. Maar tot in de top van de partij wordt de staatskas gewoon gebruikt om de eigen bankrekening te spekken. Neem nu zo'n Klaas Dijkhoff, die bovenop zijn ruime uitkering als fractievoorzitter in de Tweede Kamer ook nog wachtgeld ontvangt voor zijn staatssecretarisschap van 2012-2017 en zijn kortstondige ministerschap.
De onlangs overleden Henry Keizer was als VVD-voorzitter exemplarisch voor de gehele partij: een beetje duur doen, terwijl je hele fortuin gewoon afkomstig is van de boel bij elkaar frauderen en grepen doen in iedere kas die je tegenkomt. Keizer was tot zijn dood het onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek.
Iemand die de dans echter altijd is ontsprongen, is VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. Hij krijgt op zijn ruime vergoeding voor zijn werk als Kamerlid ook nog wachtgeld. Een beetje gek, aangezien Dijkhoff dus een nieuwe baan hééft, en totaal niet hoeft te sappelen in die positie. Maar ja: de VVD heeft de staatskas ontgrendeld, dus een beetje VVD'er gaat er in zitten graaien dan ook. En Klaas Dijkhoff? Die is méér dan slechts een beetje VVD'er, zo leren we van De Volkskrant vandaag:

"Omdat de VVD’er tijdens Rutte II tweeënhalf jaar staatssecretaris van Asiel en kortstondig minister van Defensie was, kan hij drie jaar en twee maanden zijn salaris als Kamerlid ophogen naar bewindspersonenniveau. Vooral het amper vier weken durende ministerschap van Dijkhoff pakt voor hem voordelig uit: anders had de VVD’er zes maanden minder wachtgeld gekregen en een lagere vergoeding.

Dijkhoff incasseert nu circa 37.000 euro per jaar aan wachtgeld, tot en met juli 2019 was dit in totaal 66.000 euro, zo valt op te maken uit documenten die de Volkskrant heeft opgevraagd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken."

Volgens de VVD'er is de uitkering "uitgesteld loon", wat natuurlijk klinkklare onzin is. Wachtgeld is er zodat ex-politici niet meteen in de bijstand belanden. Dit moet zorgen dat politiek talent ondanks de ietwat onzekere arbeidsomstandigheden tóch voor het ambt als Kamerlid of minister kiest. Maar als je vanuit het kabinet direct weer plaatsneemt in de kamerbankjes, zonder ook maar één dag downtime? Ja, dan heb je dat wachtgeld evident niet nodig. Dan ben je gewoon aan het graaien uit de staatsruif.
En zeker voor een partij die de belastingen fors verhoogde en flink veel offers van Nederland vroeg uit naam van gezonde overheidsfinanciën, zou dat dus echt niet moeten doen. Sterker nog: het is walgelijk hypocriet gedrag. De VVD verdient het nu om hun allerlaatste restje geloofwaardigheid te moeten laten varen. Bah!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten