image11

Suggesties voor educatief speelgoed

Geen categorienov 25 2019, 15:47
Speelgoed moet natuurlijk leuk zijn om mee te spelen. Het moet uitdagen en prikkelen door de kleuren en door het mooie ervan. Maar heel veel soorten speelgoed zijn niet alleen gemaakt voor plezier, maar ook om je kind spelenderwijs iets te leren. Dat speelgoed is net zo goed mooi en kleurrijk, het daagt uit en het is erg aantrekkelijk voor kinderen. Onbewust gaan ze dus, als ze ermee gaan spelen, dingen leren! Twee vliegen in één klap: veel speelplezier en educatief bezig zijn! Maar wat voor soorten speelgoed zijn nu echt gemaakt om je kind iets te leren? En wat leren ze je kind dan?
Vanaf de geboorte
Je geeft je kinderen vanaf hun geboorte al allerlei speelgoed om zich mee te vermaken. Je begint met simpele knuffels, blokjes en een mobile, die het oog van je kind vangen. Kleurtjes, patronen en ook allerlei texturen om te voelen. Knisperboekjes, boekjes over dieren, met een zachte, voelbare vacht en natuurlijk de eerste woordenboekjes. Grote plaatjes met veel kleur en mooie patronen op de achtergrond van elke pagina. Zo leert je kind al over contrasten!
Leren met letters, cijfers en activiteiten
Er zijn hele leuke activiteiten knuffels, die je kinderen heel wat kunnen leren. Zo zijn er knuffels die liedjes zingen, in de handen klappen...In elk lichaamsdeel is er iets te vinden wat geluid maakt, kraken, piepen of melodieën.
Een vormenquia is ook erg interessant voor kinderen. Het kan wat moeilijk zijn, maar hoe vaker dit herhaald wordt, hoe makkelijk het wordt en hoe minder frustratie het kost. Puzzels zijn sowieso een heel leerzaam soort speelgoed. Houten stapeltorens of memory spellen bijvoorbeeld! Heb je het idee dat je kind muzikaal is en dat daar nog veel uit te halen is? Er zijn allerlei instrumenten voor kinderen in de speelgoedwinkel te vinden, om uit te proberen welk instrument bij hen past!
Kleuren, schrijven en rekenen
Vroeger was het al in en dat verandert niet: educatieve spelboeken. Je kunt mooie kleurplaten kleuren, letters leren schrijven en zelfs leren rekenen! Daarnaast zitten de boeken vol met puzzels en raadsels: voor ieder wat wils! Herken jij het nog van vroeger? Tijdens de zomervakantie, als je je verveelde, kon je altijd naar die vakantie activiteiten boeken grijpen om spelenderwijs te leren!
Is je kind erg creatief? Verf, waskrijt en potloden kunnen de talenten van je kind naar boven laten komen. Geef ze een wit vel en wat kleur en sta verbaasd over wat er gecreëerd wordt! Wie had ooit gedacht dat er een jonge Picasso schuilde in jouw zoon of dochter?
Wat ook erg leuk is: experimenteren met een mini laboratorium! Leer de basis van scheikunde, veilig vanuit huis! Leer hoe je voertuigen bouwt en laat rijden op zonne energie, of experimenteer met elektriciteit!
Koken en bakken
Er zijn ook genoeg kinderen die gek zijn op helpen in de keuken en leren hoe je moet koken en bakken. En waarom zou je het niet stimuleren? Er zijn verschillende kinderkookboeken en met de hulp van papa of mama, kunnen kinderen al heel veel doen in de keuken! Of het nu taart en koek bakken is, helpen met het avondeten of lekker een eitje koken voor bij het ontbijt.
Welk speelgoed zou jouw kind passen? Wat voor soort educatief speelgoed vindt jij zelf het leukst om te geven en je kind mee te helpen? Is jouw zoon of dochter een laborant in the making, een kok of dol op alles wat met cijfers en letters te maken heeft? Een brainy kid die gek is op puzzels?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten