VNO-NCW wil schadevergoeding van kabinet vanwege economische uitval stikstofcrisis

De voorzitter van bedrijvenlobbyorganisatie VNO-NCW, Hans de Boer, vind een vergoeding voor bouwarbeiders en ondernemers die hard zijn getroffen door de stikstofcrisis, op z’n plaats. Volgens De Boer hebben de harde werkers in de bouw behoorlijk wat arbeidsuren misgelopen omdat zij moesten stoppen met werken, via NOS Teletekst

Doordat de Raad van State het PAS-vergunningsstelsel in mei afkeurde en de hoogste bestuursrechter daarmee in één keer een streep haalde door duizenden bouwprojecten die al gaande waren, lag de bouw deze zomer maanden stil. Ook nu nog staan tal van bouwprojecten stil en is het wachten op de nieuwe vergunningen. Een aantal vergunningen zijn echter alweer verstrekt. Op dit moment komt de bouw dus langzaam weer op gang, maar het had niet veel gescheeld of de eerste bedrijven waren failliet gegaan door het geklungel van het kabinet.

Toch is men bij VNO-NCW niet tevreden. Het door de RvS afgeschoten vergunningsstelsel bevatte namelijk weeffouten -waar de politiek verantwoordelijk voor is. Echter heeft de politiek geen negatieve gevolgen ervaren van de fouten in het stelsel dat zij de rest van de samenleving oplegt. De kosten van de stikstofcrisis zijn daardoor volledig terechtgekomen bij de harde werkers in de bouw. Hans de Boer stelt tegenover de Volkskrant dat zijn organisatie daarom gaat uitzoeken hoeveel uur aan arbeid is misgelopen en welke schadevergoeding daarbij passend is:

“Mevrouw Van Veldhoven heeft zelf gezorgd voor een verschrikkelijk bedrijfsongeval. Eén man plus een machine in het grondverzet kost ruwweg 100 euro per uur. We gaan uitzoeken hoeveel uren niet zijn gemaakt, en die claim, die kunnen ze verwachten”

Behalve de nog steeds heersende onzekerheden bij de agrarische sector op het gebied van bemesting en de omvang van hun veestapel, lijkt er ook bij de bouw nog veel onzekerheid aangaande de vergunningen die op dit moment worden verstrekt. Men vreest voor een nieuwe uitspraak van de Raad van State, zo lijkt het. De nieuwe stikstofmaatregelen worden wel “gewaardeerd”, maar VNO-NCW vreest dat het binnenkort weer mis kan gaan.

Zo stelt De Boer tegenover de Volkskrant:

 “Men probeert met een aantal maatregelen op korte termijn de bouwproductie los te trekken. Daar zijn we positief over, maar wat ontbreekt is hoe het gaat werken. Het lijkt er een klein beetje op dat men het over de heg flikkert richting provincies, die het vervolgens zelf mogen uitzoeken. Dat leidt tot verwarring, niet tot een eenduidige oplossing. We hebben daar zorgen over.”

Hoe hoog het bedrag uitvalt dat VNO-NCW als schadeclaim bij de regering neerlegt weten we nog niet, maar reken er maar op dat het een forse miljoenenclaim wordt. Wellicht zelfs een miljardenclaim, want als de uitspraken van Fries Heinis van Bouwend Nederland iets suggereren dan is het wel dat de schade in de bouw enorm is.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Jack Flash

  En wie gaat dit weer betalen……

  1. Wesley Benbow

   Precies, de belastingbetaler moet steenrijke bouwondernemingen schadevergoeding betalen.
   Het moet niet gekker worden

   1. Blitzkrieg

    Wesley Benbow :
    “Het moet niet gekker worden”
    Dat Rutte daarom zo snel mogelijk moet opzouten is een waarheid als een koe, waar zelfs Mezz#dr# niet omheen kan. Te meer omdat ik tot de 21e achter z’n scr!pt zit.

    1. Heinrich

     blitzkrieg/
     Je schrijft de zoveelste nickname van de minderwaardige p*dofiele salafistische transgender plechtig voluit?
     Waarom? fatsoen?

   2. Scheve Tinus

    Hoe vaak moeten ze jou verwijderen voordat je de boodschap begrijpt?

   3. debontereus

    Het is al gek genoeg p*do dat jij hier weer rond hangt .
    Dus verbaas ik me niet over zoveel meer .
    Wel over het feit dat ze bij dds het niet willen zien dat jij hier steeds weer terug keert met een nieuwe nick.
    Dds geef dit sujet nu eens een ban op zijn ip adres

   4. logisch denken2

    Als je iemand schade berokkend moet je schade vergoeding betalen stront-vlek.

    Het moet niet gekker worden

   5. Tman

    wesp:
    De namen die je gebruikt voor de vele nicknames, zijn deze afkomstig van je slachtoffertjes?
    Ter emotionele herinnering, aan de voor jouw prettige perverse momenten?

    1. Heinrich

     tman/
     Je voedt de veelnamige tar-rel, dat vindt hij heerlijk, maar hij hij lacht je recht in je gezicht uit!
     Laat hem in eenzaamheid creperen.

  2. Vlaswiek

   @Jack: Dat is voor Rutte geen enkel probleem, hij verhoogt gewoon de belasting.

  3. Jumping

   @Jack Flash.

   Inderdaad Inderdaad dit Nederland is een keiverrot land geworden.

   Links Demoniserend Wegkijkend Nederland stort Nederland in een poel van ellende.

   Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

   Stop met de EU in deze vorm.

   RUTTUP EN NEXIT.

 2. Riesmog

  Prima idee, in ruil wel de winst en vennootschapsbelasting omhoog, alle vervuilerskosten verhalen zodat die troep niet langer door de burger betaald hoeft te worden.

  Doe ook maar een dikke loonsverhoging in publieke sector, kunnen we energieneutraal naar het werk.

  Gvd wat een lef van de mede-veroorzakers van deze ellende!

  1. logisch denken2

   u bent uw pilletje vergeten ? aan het einde van de tunnel betaalt de burger uiteindelijk altijd de rekening. De burger is de economie en de enige partij met besteedbaar eigen geld.

   Elke belastingverhoging wordt dus door die burger betaalt van simpelstein

 3. Cootje

  Wat een mafkees is deze Hans de boer om belastingcenten te eisen voor de bouwers , in de jaren 90 tot 2000 hebben 400 bouwbedrijven er een zwarte boekhouding en omkoping ambtenaren een kleine 25 miljard gulden er aan verdient meneer BOS de klokkenluider is de enige die te kakken is gezet, Net als nu zijn Top ambtenaren geplaatst buiten de wet toen de elite van Rijkswaterstaat die zich mochten verheugen op bordeelbezoek lekker uit eten vakantie reisjes . En 25 miljard belasting onderduiking geen ene ambtenaar is er voor veroordeel, de bouwers met hun 25 miljard gulden hebben samen een 800 miljoen gulden boete gehad die zijn niet in het arme huis terecht gekomen. En deze idioot gaat geld eisen van de belasting betaler , die bouwers want het gaat gewoon om de zelfde van 20 jaar geleden hebben boter op hun hoofd net als de banken 25 miljard gulden ???

 4. Timber

  Er zijn 2 houthandels de afgelopen maand failliet gegaan. Gespecialiseerd in water en tuinhout. Van 1 weet ik zeker, dat dit het gevolg is van PFAS.

 5. RvdBe

  Ik ben voor, een paar miljard naar de bouwwereld en een paar miljard minder naar de eu.

 6. goedisfout

  Het blijft toch een rare situatie dat dit land geregeerd wordt door een rechter. Is Marx de Duiker al weer uit zijn hol gekropen?

 7. Cootje

  Ik schrijf altijd dat ze het in Brabant Limburg goed voor elkaar hebben geen stikstof crises geen bonnetjes affaire . Maar om nu 3 man in Oss op te pakken. Met 180 man is toch ook vragen op stikstof problemen plus dat de kosten beter naar de plaatselijke boeren kunnen gaan . Als ze in Limburg en Brabant het criminele circuit oprollen met zoveel machtsvertoon . Die morgen weer Worden bezet in onze narcotica staat. De enige oplossing voor deze problemen is minder Europa en Nederland eerst . Kijk maar eens hoe succesvol IJsland is. Maar die hebben ook geen lachenbekkie als premier.

 8. jan1

  Vraag mij nu toch wel af hoe het internationale bedrijfsleven en politiek hier naar kijkt?
  Lijkt wat op de Merkel strategie?
  Aardbeving in Japan dus bij de Duitser

  geen kernenergie

 9. Bes Tolen

  Wesley Benbow is slecht op de hoogte. Hij zou moeten weten. dat de achtereenvolgende regeringen de verschikkende soorten bouwbedrijven zo hebben uitgeknepen en nog uitknijpen dat ze al jaren weinig of geen winst maken. Ze hangen aan de kuierlatten en dat betekent dat ze zich moeilijk nog handhaven. Zoals al met veel Nederlandse bedrijven is gebeurd, komen ze dan goedkoop in handen van onbetrouwbare buitenlandse kopers of en dat gebeurt al, worden ze kleiner of gaan failliet. Mee daarom zijn er nu ook veel minder Nederlandse bouwvakkers. Buitenlandse onderaannemers en personeeluitleners zijn ook het gevolg.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.