Hardliner Grapperhaus krijgt kritiek van het OM. Grapperhaus mag paspoorten van Syriëgangers niet afpakken

Geen categorienov 04 2019, 12:00
Ferd Grapperhaus is op de dreef de laatste tijd, hij profileert zich steeds meer als een hardliner die zijn woorden nakomt. Het Openbaar Ministerie gaf als advies dat het niet verstandig is om de paspoorten van Syriëgangers af te pakken, Grapperhaus heeft hier maling aan en staat te popelen om het Nederlanderschap af te pakken bij die IS-gekkies.
Het OM is van mening dat Syriëgangers hun straf ontlopen als we het uitgestippelde beleid van Grapperhaus gaan volgen. Hierdoor wordt het haast onmogelijk om ze te berechten - of althans te berechten in Nederland dan.
Zo lijkt het dus dat Grapperhaus en het OM lijnrecht tegenover elkaar komen te staan in deze kwestie. Het OM is van mening dat het belang van vervolging en berechting op deze wijze enorm wordt geschaad. Sinds 2017 is het mogelijk dat de paspoort van Syriëgangers worden afgepakt, dit is tot nu toe elf keer gebeurd. Volgens Grapperhaus staan er nog zeker 100 lieden op de lijst.
Bij iedere kwestie moet het OM worden betrokken om te kijken of de intrekking geen strafrechtelijke vervolging doorkruist.
Hierdoor lijkt het een politiek spel te worden tussen het OM en de minister. De minister is van mening dat deze kwestie hem toebehoort.

We nemen alle adviezen mee in onze afweging. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je ieder advies ook volgt. Als de inschatting is dat het in het belang van onze nationale veiligheid is om iemands Nederlanderschap in te trekken, dan gebeurt dat.”

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten