"Huurverhoging na huurverhoging" PVV en SP willen woningmarkt uit het slop trekken en wooncrisis aanpakken

Geen categorienov 13 2019, 15:00
De Tweede Kamerfracties van SP en PVV maken zich zorgen om de almaar stijgende huurprijzen. Zowel Sandra Beckerman (SP) als Alexander Kops (PVV) dienden moties in gericht op het realiseren van huurverlagingen. Beide partijen pleiten dat huurders worden ontlast. Beckerman verzoekt de regering ook om een 'Volkswoonvestingsplan' op te stellen met een aanvullend fonds.
Dit jaar stegen de huurprijzen in alle sectoren fors. Huurders merkten dit in alle sectoren, al waren de stijgingen niet overal even ernstig. Toch betaalden veel huurders al snel 3% meer eind 2019 dan in 2018. Normaal gesproken wordt een stijging van de maandelijkse huurprijs van ~2,5% als acceptabel gezien. De reden waarom de huren zo snel stegen was de inflatie of geldontwaarding van de Euromunt, die dit jaar hoger uitviel dan verwacht.
Kamerleden Kops en Beckerman willen daarom dat het kabinet iets doet tegen de trend die volgens Kops kan worden samengevat als: "huurverhoging na huurverhoging". Zo schrijft Kops het volgende in de Motie gericht aan het kabinet Rutte 3:

"constaterende dat huurders worden geconfronteerd met huurverhoging na huurverhoging,
overwegende dat huurders snakken naar huurverlaging,
verzoekt de regering de huren in de corporatiesector te verlagen,"

Kamerlid Beckerman van de Socialistische Partij kan zich ongetwijfeld vinden in het voornemen van Kops om de huren te verlagen, maar gooit er in haar eigen Motie nog een schepje bovenop. De SP'er bepleit een zelfs heus 'Volkswoonvestingsplan' met een bijbehorend investeringsfonds. Zo schrijft Beckerman:

"constaterende dat er een wooncrisis heerst;
verzoekt de regering om een Volkshuisvestingsplan op te stellen om snel meer betaalbare woningen te bouwen,
verzoekt de regering om een Volkshuisvestingsfonds in te richten zodat woningcorporaties meer kunnen investeren in bouwen en renoveren door de verhuurderheffing met 500 miljoen te verlagen en dit te dekken door 0,7% -punt meer winstbelasting te heffen bij multinationals"

In de Tweede Kamer zijn de meeste fracties zich echt wel bewust van de wooncrisis en de krapte op de woningmarkt, maar is het echter onwaarschijnlijk dat het kabinet direct haar portemonnee trekt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten