“Huurverhoging na huurverhoging” PVV en SP willen woningmarkt uit het slop trekken en wooncrisis aanpakken

De Tweede Kamerfracties van SP en PVV maken zich zorgen om de almaar stijgende huurprijzen. Zowel Sandra Beckerman (SP) als Alexander Kops (PVV) dienden moties in gericht op het realiseren van huurverlagingen. Beide partijen pleiten dat huurders worden ontlast. Beckerman verzoekt de regering ook om een ‘Volkswoonvestingsplan’ op te stellen met een aanvullend fonds.

Dit jaar stegen de huurprijzen in alle sectoren fors. Huurders merkten dit in alle sectoren, al waren de stijgingen niet overal even ernstig. Toch betaalden veel huurders al snel 3% meer eind 2019 dan in 2018. Normaal gesproken wordt een stijging van de maandelijkse huurprijs van ~2,5% als acceptabel gezien. De reden waarom de huren zo snel stegen was de inflatie of geldontwaarding van de Euromunt, die dit jaar hoger uitviel dan verwacht.

Kamerleden Kops en Beckerman willen daarom dat het kabinet iets doet tegen de trend die volgens Kops kan worden samengevat als: “huurverhoging na huurverhoging”. Zo schrijft Kops het volgende in de Motie gericht aan het kabinet Rutte 3:

“constaterende dat huurders worden geconfronteerd met huurverhoging na huurverhoging,
overwegende dat huurders snakken naar huurverlaging,
verzoekt de regering de huren in de corporatiesector te verlagen,”

Kamerlid Beckerman van de Socialistische Partij kan zich ongetwijfeld vinden in het voornemen van Kops om de huren te verlagen, maar gooit er in haar eigen Motie nog een schepje bovenop. De SP’er bepleit een zelfs heus ‘Volkswoonvestingsplan’ met een bijbehorend investeringsfonds. Zo schrijft Beckerman:

“constaterende dat er een wooncrisis heerst;
verzoekt de regering om een Volkshuisvestingsplan op te stellen om snel meer betaalbare woningen te bouwen,
verzoekt de regering om een Volkshuisvestingsfonds in te richten zodat woningcorporaties meer kunnen investeren in bouwen en renoveren door de verhuurderheffing met 500 miljoen te verlagen en dit te dekken door 0,7% -punt meer winstbelasting te heffen bij multinationals”

In de Tweede Kamer zijn de meeste fracties zich echt wel bewust van de wooncrisis en de krapte op de woningmarkt, maar is het echter onwaarschijnlijk dat het kabinet direct haar portemonnee trekt.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Heinrich

  “PVV en SP willen woningmarkt uit het slop trekken”
  Er valt feitelijk niet veel te `trekken’ ,het CO2, bfas en stikstof besluit annuleren volstaat!
  Maar een niet bestaande problematiek als “foute besluitvorming” te kwalificeren is natuurlijk een enorm gezichtsverlies!
  PVV en SP proberen te redden wat er te redden valt!

  1. Trude Herr

   PVV bestrijdt veel onnutte zaken, waarmee de doorsnee burger geen boodschap aan heeft. Daar gaat het om de bestedingsruimte. Niet of er een hoofddoek in het straatbeeld opduikt. De burger wil rondkomen. Als de PVV al die gekke theorieën over hoofddoeken had laten varen was hij verder gekomen.

   1. DidiMadloba

    Toevallig was ik van dichtbij getuige van een Duitse verkiezingscampagne. Wat een verademing! Het ging daar voieal over lonen en prijzen, en over pensioenen. Allemaal praktische zaken. Geen bangmakerij over islamisering en stikstof.

 2. Neutral

  Er zijn geen betaalbare woningen!

  Weet je wat, we verlagen de prijzen voor de beschikbare woningen, waardoor de groep voor wie die woningen binnen bereik komen een stuk groter worden.

  1. EU kok

   Quote : we verlagen de prijzen voor de beschikbare woningen.
   .
   U bent onroerend goed bezitter binnen de verhuurdersmarkt?
   Zet uw gedachten om in daden.
   Of denkt u over andermans portemonnee te kunnen beschikken?

 3. EU kok

  Laten we dit linkse gedachtegoed, hoofdzakelijk ingegeven door Teunis zijn persoonlijke woonomgeving, eens onder de aandacht brengen op dit zogenaamde rechtse blog.

  1. Blitzkrieg

   EU kok : De reden voor al dit “moois” is de geldontwaarding (inflatie), zo snel mogelijk uit de EU, kok.

   1. EU kok

    Tuurlijk, in het gulden tijdperk hadden we geen inflatie.
    Droom lekker verder.

    1. Ron

     Gulden tijdperk, huur 10%, van het inkomen.
     Euro tijdperk, huur 20‰ en hoger van het inkomen.

     En dan de andere stijgingen wat het inkomen aantast.

 4. Jack Flash

  Eerst de migratietoestroom stopzetten en alles eruittrappen wat hier niet thuishoort dan komen woningen vrij en zakken de huren vanzelf.

  1. EU kok

   En welke rechtse flapdrol zit te wachten op leegstand of lagere opbrengst van zijn onroerend goed ?

   1. Bosche draak

    Dat kan linkse lamlul kokhoeah vast wel uitleggen aangezien jullie gajes wel vaker menen voor anderen te moeten spreken…

   2. logisch denken2

    met een wachtlijst van 15 jaar is cockje zijn angst volledig ongegrond

  2. debontereus

   @Jack Flash
   Scheelt ook weer een heel eind woningbouw.
   Geen gezeik over waar ze moet komen en geen vergunningen geleur . Minder pfas stikstof en CO2.
   Alleen maar positief .
   Alleen nog de trollen hier weg kicken .

  3. Vlaswiek

   “Eerst de migratietoestroom stopzetten…”

   Zolang Rutte, Klaver & Jetten de Kamer bewonen gaat dat niet gebeuren. Overigens is het CDA in deze dagen ineens onzichtbaar, vergeet dat niet als je weer gaat stemmen!

  4. DidiMadloba

   We zijn er weer!
   Alleen vergeet u de islamisering.

  5. Lefty

   Nee hoor, dan worden ze alleen maar hoger. Mensen met een hoger inkomen kun je beter uitpersen. Van een kale kip kun je geen veren plukken.

 5. Riesmog

  Ken je die grap van 2 muizen die over de brug lopen?

  SP en PVV tssss

 6. Rechtsaf

  Huren met € 300,– verlagen, goedkope sociale woningen erbij..

 7. DidiMadloba

  “De reden waarom de huren zo snel stegen was de inflatie of geldontwaarding van de Euromunt”.

  Nee, er is een andere oorzaak: meer vraag dan aanbod. Dan faalt de markt en is ingrijpen verdedigbaar. Uiteindelijk door het aanbod te vergroten maar voorlopig door overheidsingrijpen.
  Nog lang na de Tweede Wereldoorlog had je een woonvergunning nodig, zelfs in de “vrije” (=ongesubsidieerde) sector. Dat systeem moet terug, tihdelijk.

  In Berlijn hebben ze al een Mietendeckel, een deksel op de huurmarkt.

  Enfin, met een spaarrente van 0,01% is het voordeliger je spaargeld in onroerend goed te beleggen, dat vervolgens tegen woekerprijzen wordt verhuurd. Je zou ervoor kunnen lenen. Wie weet werkt de markt dan toch niet zo slecht. Alleen heb ik geen zin om huisjesmelker te worden, ik heb wel wat beters te doen.

 8. Bes Tolen

  De eigen bevolking in haar eigen sop gaar laten koken, is ook een oplossing. Het is de oplossing waarvoor een belangrijk deel van de SP altijd voor kiest en dat maakt de SP onbetrouwbaar. Ook al heeft de achterban daar niet het nodige gevolg aan gegeven, namelijk om de SP daarop regelmatig aan te spreken. De massa immigratie is immers de grootste schuldige aan de niet op te lossen problematiek woningnood en als je dan ook nog de invasie van gelukszoekers en zelfs criminelen niet wil stoppen maar juist met voorrang de huizen toe wijst dan deug je echt helemaal niet. Of je nu de regering bent of de SP. Ze maken er zich met een jantje van leiden vanaf. Omdat het hen te gemakkelijk wordt gemaakt door de domme al te trouwe eigen bevolking. Ja, dan is over je lot beslist.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.