Iran vindt enorme oliereserves, kan er niets mee door Amerikaanse handelsancties

Rohani zegt dat Iran-deal door kan gaan zonder de VS. By محمدصالح احتشامی - Own work, CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons
Foto: Hassan Rohani. By محمدصالح احتشامی - Own work, CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons

De Iraanse overheid is in haar nopjes nu men in het zuiden van het land een omvangrijke oliereserve heeft ontdekt. De oliereserve van het land stijgt dankzij de vondst van 150 miljard naar zo’n 200 miljard vaten. Daarmee bezit Iran de grootste ondergrondse oliereserve ter wereld, nou ja bijna dan. Alleen Venezuela en Saudi-Arabië hebben meer olie in de grond, via NOS Teletekst.

Ondanks de prettige vondst kunnen de Iraniërs niet zoveel met de olievoorraden die ze in het zuiden van het land ontdekten. Het land mag dan wel rijk zijn aan grondstoffen, maar door de Amerikaanse sancties tegen de Iraanse economie wordt de export van Iraanse olie beperkt en kunnen slechts een handjevol landen de olie importeren.

De meeste landen zijn niet in staat om de Amerikaanse sancties tegen Iran te omzeilen, willen of kunnen dat niet. Hierdoor loopt de Iraanse regering te Teheran flinke inkomsten mis. De sancties van de Amerikanen gelden overigens niet alleen voor de export van olie, maar ook voor andere producten zoals de bekende rode wijn uit Shiraz.

Afgelopen zomer liepen de spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran hoog op toen in de Perzische Golf diverse incidenten plaatsvonden waarbij schepen beschadigd raakten of zelfs werden gekaapt door de strijdende partijen. De verwijten vlogen over en weer, maar een nieuwe impuls voor diplomatieke besprekingen bleek het echter niet. De olievondst in het zuiden van het land is dus ‘mooi meegenomen’ voor Teheran, maar volstrekt nutteloos als zij die olie niet kan exploiteren en exporteren.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

37 reacties

 1.   

  Kan ie mooi asvalt van maken wij hebben die olie binnenkort niet meer nodig
  Groenlinks en D666 hebben dat belooft toch ? laten ze er blij meer zijn hahahaahaha
  Of heb ik het mis ???

  1.   

   Als je sommigen hier moet geloven heb je zeker gelijk, en is die olie waardeloos omdat de hele wereld straks leeft van zonne en windenergie en alleen nog maar biologische soja eet.

   1.   

    ZiggyStardust : Biologische soja, en… sprinkhanen natuurlijk. Vanavond eet ik lekker een beenhammetje, ik vind het prima met iedereen.

    1.   

     Hahahaahahaha groot gelijk de varkenshaasjes gaan er dan ook wel lekker in

    2.   

     Haha Blitzkrieg, toevallig. Heb net even boodschappen gedaan, vanavond ook beenham met aardappelen, en spitskool en appelmoes uit eigen tuin.

   2.   

    @Ziggy het is ook niet dat ik in de fabeltjes geloof hoor .
    Maar ja er huppelen er genoeg achteraan .
    Ik weet wel zeker dat ik over tien jaar nog steeds benzine nodig heb .

    1.   

     En ik weet zeker dat mijn klassiekers over 10 jaar ook nog rondrijden en nog meer waard zijn. Voor dagelijks werk een zuinige dieselbus, 1 op 20 nieuwe generatie dieselmotor, voor de boodschappen een zuinige benzineauto en hobby en investering wat youngtimers.

     1.   

      Sommigen hier zijn enorm trots op hun ecologische voetafdruk.

     2.   

      Mezzadra, hoe is het met je kinderen en kleinkinderen, die lieve schattige consumerende CO2 bommetjes? Ik heb geen kinderen, en wens ze ook niet, omdat ik de toekomst voor de mensheid somber in zie. Ik heb hobby’s ja. En die auto’s rijdt ik niet allemaal tegelijkertijd, maar sporadisch. Mijn ecologische voetafdruk wordt daardoor dus niet groter. Je maakte vandaag een toenadering, die wilde ik graag omarmen, maar je gaat liever op de oude voet verder. Ik heb liever dat je mij weer in jouw zogenaamde script plaatst, en dan laten we elkaar maar met rust, ok? Of je moet echt een masochist zijn!

     3.   

      @ Ziggy,

      Script.

     4.   

      Dank!

     5.   

      Mezzadra, je hebt gelijk. Rijdt moet rijd zijn. Domme fout van mijn kant.

     6.   

      “Mezzadra, je hebt gelijk. Rijdt moet rijd zijn.”

      Whahahaha :)

      #script

 2.   

  Olie in overvloed,de leiders worden steeds rijker,en de bevolking kan verrekken. Hoogste tijd voor een volks opstand. Maar goed dat onze vriend Trump zich niet gemengd heeft in dat wespen nest.

  1.   

   Sterker, fusilier, Trump heeft rond Iran een wespennest laten ontstaat en de atoombom voor Iran snel naderbij gebracht.

   1.   

    @Mezzadra

    Heb jij nou echt niets anders te doen dan 24/7 hier rondhangen? Eerdaags doe jij voorgoed je ogen dicht en wat heb je dan gehad? Zonder vrienden kun je in ieder geval nog wat van de wereld gaan zien.

    1.   

     Script

     1.   

      Hallo, ik maak me alleen maar bezorgd om jou.

     2.   

      Ps, sniff.

     3.   

      hahahaha , sukkel kan nu enkel op berichies reageren van zijn maatjes eu cockje , malle pietje , bekmannetje , en de blinde

      de rest zit achter het script , wordt lekker rustig zo strontvlek , keep up the good job tar-rel

   2.   

    Wat ik vreemd vind, is dat Trump als een incompetente president gezien wordt, maar dat wel ongeveer alle wereldproblemen aan Trump toegedicht worden. Is ie nu incompetent of wat? Wat mij betreft is ie de grootste clown die ooit president van de USA is geworden, maar (nieuw) geweld heeft ie tot nog toe vermeden. Hij heeft wel de problemen van z’n voorgangers geërfd, daterend tot de jaren ‘50. Het is een onbeholpen hork, maar vooralsnog een geweldloze hork, die het zakelijk spel beter beheerst dan het politieke spel. Maar in deze globaliserende wereld is dat misschien ook juist het soort president wat je nodig hebt.

 3.   

  Trump is de oorzaak van de slechte verhoudingen in het middenoosten en Iran moet weer bakken geld krijgen omdat ze zulke goede leiders hebben

  1.   

   Vaginamonoloog meer is het niet.

   1.   

    Vit, je liet me heel hard lachen! Dank!

  2.   

   Anne, ik zie waar u mee bezig bent. U wil de nieuwe eileider van D’66 worden. Gaat u niet lukken, u bent niet gek genoeg.

  3.   

   Moet “Sophe” in uw pseudoniem niet “Sophie” zijn?

 4.   

  Geen olie, maar bomen gaan verbranden! De glorieuze toekomst van ‘ groen’ Nederland.

  1.   

   Tsja Ko Vadis, wijsheid doe je tegenwoordig niet meer op via onderwijs, zoveel blijkt… Tampons en maandverband voor ‘menstruerende mannen’ is de nieuwe norm. Ik heb wat betreft mijn werk veel te maken met oud HBS studenten. Wat een verademing is dat keer op keer. Dit land is kapot, wat mij betreft is dat duidelijk.

 5.   

  Mwah ze kunnen het altijd nog opdrinken, moet je positief zien.

 6.   

  Amerika wil vast helpen met de exploitatie. Doen ze in Syrië per slot van rekening ook.

  1.   

   Waarschijnlijk wel ja, als Iran haar atoombommenprogramma laat varen. Maw, je draagt bij de wereld een betere en veiligere plaats te maken, of je verzuipt maar in je onverkoopbare olie. Als je zo graag atoombommen wil make en Israël wil vernietigen moet je niet raar opkijken dat je daarin alleen staat en uitgesloten wordt van de wereldmarkt.

 7.   

  Plat bombarderen.
  De enigste fatsoelijke oplossing.

 8.   

  Kruisraket, mezzadra er aan vast knopen.
  Afschieten en klaar.

  Win win.

  Even een scriptje aflaten gaan bij geitenøkers in Teheran.

 9.   

  Het wordt tijd dat de EU een eigen beleid gaat voeren richting Iran. In eerste instantie zal dat tot Amerikaanse handelssancties leiden, maar die zijn niet vol te houden als de EU consequent is.

  In Shriraz wordt overigens geen wijn meer verbouwd. Het islamitische regime heeft de wijngaarden platgebrand, want moslims mogen geen alcohol drinken. Gelukkig wordt elders (vnl. In Australië) nog wel wijn gemaakt van Shiraz druiven.

 10.   

  Merkwaardig verhaal. Iran zucht onder sancties en weet dat olie nog steeds belangrijk is. En hup….plotseling worden er enorme olievelden gevonden. Ik geloof het niet zo.

 11.   

  Komt nog wel, wacht maar tot andere reserves opraken. Dan kunnen ze de prijzen vragen die ze willen, maar ja stom volk (Trump o.a.) hebben dat nog niet door.

 12.   

  Wij moeten van het gas af, moeten straks honderden miljarden betalen om dit kleine landje CO2 neutraal te krijgen en de rest van de wereld leeft er lekker op los om miljoenen olievaten te winnen om deze planeet nog evve lekker op te stoken. Tuurlijk…

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!