Iran vindt enorme oliereserves, kan er niets mee door Amerikaanse handelsancties

Geen categorienov 10 2019, 13:55
De Iraanse overheid is in haar nopjes nu men in het zuiden van het land een omvangrijke oliereserve heeft ontdekt. De oliereserve van het land stijgt dankzij de vondst van 150 miljard naar zo'n 200 miljard vaten. Daarmee bezit Iran de grootste ondergrondse oliereserve ter wereld, nou ja bijna dan. Alleen Venezuela en Saudi-Arabië hebben meer olie in de grond, via NOS Teletekst.
Ondanks de prettige vondst kunnen de Iraniërs niet zoveel met de olievoorraden die ze in het zuiden van het land ontdekten. Het land mag dan wel rijk zijn aan grondstoffen, maar door de Amerikaanse sancties tegen de Iraanse economie wordt de export van Iraanse olie beperkt en kunnen slechts een handjevol landen de olie importeren.
De meeste landen zijn niet in staat om de Amerikaanse sancties tegen Iran te omzeilen, willen of kunnen dat niet. Hierdoor loopt de Iraanse regering te Teheran flinke inkomsten mis. De sancties van de Amerikanen gelden overigens niet alleen voor de export van olie, maar ook voor andere producten zoals de bekende rode wijn uit Shiraz.
Afgelopen zomer liepen de spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran hoog op toen in de Perzische Golf diverse incidenten plaatsvonden waarbij schepen beschadigd raakten of zelfs werden gekaapt door de strijdende partijen. De verwijten vlogen over en weer, maar een nieuwe impuls voor diplomatieke besprekingen bleek het echter niet. De olievondst in het zuiden van het land is dus 'mooi meegenomen' voor Teheran, maar volstrekt nutteloos als zij die olie niet kan exploiteren en exporteren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten