Geluk voor VVD en CDA: kiezers onverschillig over aantal burgerslachtoffers in Irak door Nederlands bombardement

Geen categorienov 10 2019, 13:00
In 2015 voerde het Ministerie van Defensie in Irak een bombardement uit waarbij 70 burgerslachtoffers te betreuren vielen. Premier Rutte stelde tijdens de wekelijkse persconferentie bij Nieuwspoort dat hij van niets wist en dat hij niet was geïnformeerd. Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat Nederlander de claim van Rutte niet geloven. Tevens blijken kiezers apathisch te zijn over het aantal burgerslachtoffers door Nederlandse oorlogshandelingen.

Kiezers wantrouwen claims van Mark Rutte

[caption id="attachment_239052" align="aligncenter" width="850"]Bron: Maurice de Hond / Peil.nl Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Behalve de reguliere politieke barometer van Maurice de Hond (Peil.nl) waaruit deze week bleek dat VVD en CDA zetels verloren, bevroeg De Hond tevens hoe kiezers denken over de bombardementen van Nederlandse straaljagers in Irak, waarbij ruim 70 burgerslachtoffers vielen.
Uit de rondvraag van De Hond blijkt dat 65% van de kiezers vermoedt dat premier Rutte wel is geïnformeerd over de situatie en dat hij niet eerlijk is of andere redenen heeft om te claimen dat hij van niets wist. Slechts 11% van de kiezers denkt dat Rutte daadwerkelijk niet is geïnformeerd over de situatie in Irak en dus -zoals hij zelf beweert- "van niets wist".
Als we kijken naar de onderstaande tabel dan zien we verder hoe 'ernstig' kiezers het vinden dat er überhaupt burgerdoden vielen in Irak. Ze vinden het niet zo erg, want ruim 62% van de kiezers vindt dat het incident in Irak onder de noemer 'collaterale schade' valt. Het 'hoort nu eenmaal bij een oorlog', aldus de kiezer.
Echter geldt deze apathische houding niet bij kiezers van alle partijen. Met name de kiezers van GroenLinks zijn van mening dat Defensie meer inspanningen had moeten verrichten om burgerslachtoffers te voorkomen. Bij de kiezers van CDA, VVD, FVD en PVV maakt het aantal burgerslachtoffers echter helemaal niets uit. Zij achtten het niet noodzakelijk dat Defensie meer moeite doet om het aantal burgerslachtoffers te reduceren.

Hoe denken kiezers over burgerslachtoffers door oorlogshandelingen?

[caption id="attachment_239051" align="aligncenter" width="850"]Bron: Maurice de Hond / Peil.nl Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Kortom: kiezers vermoeden dat Rutte oneerlijk is over zijn kennispositie aangaande het bombardement in Irak, maar tegelijkertijd maakt het kiezers vrij weinig uit hoeveel burgerdoden er bij bombardementen door Nederlandse straaljagers vallen. Dat laatste is zorgwekkend.
Want als kiezers de mensenlevens van Irakezen als 'wegwerpartikel' bezien omwille van het behalen van een ander 'hoger doel' (de strijd tegen ISIS), dan zullen er ongetwijfeld ook andere krachten te vinden zijn die de Nederlandse kiezer als 'wegwerpartikel' gebruiken voor een 'hoger doel'. Wat dat andere hoge doel dan ook moge zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten