Iran vindt enorme oliereserves, kan er niets mee door Amerikaanse handelsancties

Iran vindt enorme oliereserves, kan er niets mee door Amerikaanse handelsancties

De Iraanse overheid is in haar nopjes nu men in het zuiden van het land een omvangrijke oliereserve heeft ontdekt. De oliereserve van het land stijgt dankzij de vondst van 150 miljard naar zo'n 200 miljard vaten. Daarmee bezit Iran de grootste ondergrondse oliereserve ter wereld, nou ja bijna dan. Alleen Venezuela en Saudi-Arabië hebben meer olie in de grond, via NOS Teletekst.

Ondanks de prettige vondst kunnen de Iraniërs niet zoveel met de olievoorraden die ze in het zuiden van het land ontdekten. Het land mag dan wel rijk zijn aan grondstoffen, maar door de Amerikaanse sancties tegen de Iraanse economie wordt de export van Iraanse olie beperkt en kunnen slechts een handjevol landen de olie importeren.

De meeste landen zijn niet in staat om de Amerikaanse sancties tegen Iran te omzeilen, willen of kunnen dat niet. Hierdoor loopt de Iraanse regering te Teheran flinke inkomsten mis. De sancties van de Amerikanen gelden overigens niet alleen voor de export van olie, maar ook voor andere producten zoals de bekende rode wijn uit Shiraz.

Afgelopen zomer liepen de spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran hoog op toen in de Perzische Golf diverse incidenten plaatsvonden waarbij schepen beschadigd raakten of zelfs werden gekaapt door de strijdende partijen. De verwijten vlogen over en weer, maar een nieuwe impuls voor diplomatieke besprekingen bleek het echter niet. De olievondst in het zuiden van het land is dus 'mooi meegenomen' voor Teheran, maar volstrekt nutteloos als zij die olie niet kan exploiteren en exporteren.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
Iran olie

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties