Minister Bijleveld weigert verantwoordelijkheid voor 70 burgerslachtoffers door Nederlandse F16’s te erkennen

De door Nederland gecreëerde ravage in Irak tijdens een bombardement, waarbij 70 burgerslachtoffers vielen, waaronder kinderen, is niet de verantwoordelijkheid van Nederland. Dat stelt de huidige CDA-minister van defensie Ank Bijleveld. Diverse juridische experts spreken de minister echter openlijk tegen, via NOS

De juristen stellen dat Nederland wel degelijk aansprakelijk is voor het leed in Irak, waarbij tientallen burgerslachtoffers vielen tijdens een bombardement van F16’s in 2015. Onder de doden vielen ook onschuldige kinderen te betreuren:

“Juridisch is het zo: Nederland heeft deze bom gegooid, dus Nederland draagt hier verantwoordelijkheid voor. Zowel feitelijk als juridisch.”

De minister van defensie probeert echter haar straatje schoon te vegen. Net zoals de overige ministers van het rampenkabinet Rutte 3. Zoals bijvoorbeeld de minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, die Nederlandse steun aan jihadistische rebellengroepen in Syrië blijft verdedigen. Dat terwijl het laatste een openbare schending is van het volkerenrecht.

Of neem de minister van Economische Zaken, Eric Wiebes (VVD), die de verantwoordelijkheid van zijn ministerie voor ‘het drama van Groningen’ afschuift op stropop-organisatie CVW. Het zijn de bekende patronen van de kabinetten: tijd rekken, beloften doen en de schuld voor problemen altijd afschuiven op anderen. Tegelijkertijd neemt Nederland ander landen, zoals bijvoorbeeld Israël, Turkije en anderen, de maat vanwege “mensenrechtenschendingen”.

Hoe hypocriet! Sterker nog, de verantwoordelijkheid voor de schade in Irak negeren ze gewoon. De Nederlandse regering wentelt de schade af op de Iraakse regering. Dat land is in puin en is eigenlijk geen functionerende staat. De procedures voor de schadevergoedingen door oorlogshandelingen hebben nauwelijks geresulteerd in schadevergoedingen.

Nederland, vazalstaat

De enige reden waarom Nederland überhaupt in het Midden-Oosten actief is, is eenvoudig te verklaren: hoe minder landen deelnemen aan de militaire acties van de Amerikanen, hoe kleiner het internationale draagvlak voor die acties is. De Amerikanen hebben er dus veel voor over dat Nederland mee doet, ook al gaat het maar om één of twee F16’s.

Militair is dat aantal F16’s niet van belang, maar psychologisch is het dat wel: de westerse landen worden via die weg bestookt met berichten over hoe ‘hoe goed hun jongens het doen’ in het Midden-Oosten. Dit draagt, zo hopen de Amerikanen, bij aan het draagvlak voor de oorlogshandelingen aldaar, die voor 99% door hen worden uitgevoerd. En hoe meer mensen “schuldig” zijn aan het schenden van de rechten van mensen in het Midden-Oosten, hoe minder kans er is dat de Amerikanen kritiek ontvangen.

Nederland opereert in het Midden-Oosten ook niet zelfstandig, maar valt onder de Amerikaanse commandostructuur. Waarom eigenlijk? Tja, Eisenhower krijgt gewoon gelijk!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

80 reacties

 1. Mezzadra

  Nederland heeft de afgelopen jaren duizenden bombardementsvluchten uitgevoerd in Irak, Syrië en Afghanistan. Dit incident is slechts een topje van een ijsberg van burgerslachtoffers die we in het Midden Oosten hebben gemaakt.
  We hebben dus bloed aan onze handen en in dat licht is het schrijnend vluchtelingen tegen te willen houden die vluchten voor onze bommen.

  1. Henkdetenk

   @mezzadra uw lullig betoogje klopt op enkele kleine details.
   Het is de gevestigde partijen(oa PvdA groen links cda vvd) , die u hier dagelijks met verve verdedigd, aan te rekenen al die doden en gewonden.
   De meeste Nederlanders hebben hier geen mandaat aan gehad en zeker ook niet gewild.
   En nu vind u, de huust#rrel en tr@ol dat we maar ongebreideld onze samenleving moeten laten verstoren door diezelfde kartel partijen.
   Dus u de huistr@l vind het goed dat de kartel partijen het in het middenoosten de boel overhoop gooien en hier ook.
   U bent echt te ziek dat u dat zelf niet door heeft en zelfs dit nog durft neer te plempen.

   1. Top

    Hi is goed. En leuk.

  2. cmsuijkerbuijk

   Waar houdt ons land dan vluchtelingen tegen? Mogen zij van “ons” dan niet naar Turkije, Libanon, Iran of Saudi-Arabië? Want volgens mij is niet één persoon uit deze streek nog een vluchteling. Dié status hebben zij afgeworpen door persé naar ons land te willen komen. En natuurlijk is het verschrikkelijk voor deze onbedoelde slachtoffers. Maar in een oorlog vallen nu eenmaal onvermijdelijk onschuldige slachtoffers.
   Tijdens de invasieperiode werden door de geallieerden ook zware bombardementen uitgevoerd in Frankrijk, waarbij ook vele onschuldige burgerdoden vielen. Commentaar van de Fransen: Liever sterven onder een geallieerd bombardement dan te leven onder de Duitsers. En gezien het barbaarse regime van ISIS, denk ik dat vele slachtoffers en nabestaanden, daar ook zo over denken. Deze oorlogshandelingen waren immers niet vijandig bedoeld, doch erop gericht een beestachtige vijand te verdrijven.

   1. Mezzadra

    De eindeloze bombardementen van de Geallieerden op Europese burgersteden worden nu algemeen beoordeeld als oorlogsmisdaden die bovendien militair zinloos waren, Suikerbuik.

    Mogelijk heeft u zich hier nooit serieus in verdiept.

  3. Rechtsaf

   mezzadratje is een smerige anti-Nederlander en dat laat hij in alles merken, zelfs zo erg dat hij de islam een handje boven het hoofd houdt, want zo’n smeerlap is het wel achter z’n (kuch) scri (kuch)ptje..
   Verder overdrijft mezzdratje natuurlijk enorm, gewoon om z’n gezuig kracht bij te zetten…

   1. Top

    Ik geef zo weinig mogelijk aandacht, aan die aars-made. Hij stinkt al naar de aarde en is een gruwel om te zien. Ik schrijf meestal als repliek Blablabla Blaaskaak. En zelfs dat is te veel aandacht. deze antise=mitische pe-dofiel, wordt hier gehandhaafd, maar verziekt een groot deel van een normale discussie en ik ben niet de enigste die dat vind.

 2. Vrijedenkert

  Wie is uiteindelijk verantwoordelijk?

  Irak die ons toestemming heeft gegeven op uitnodiging van de VS…
  Of de VS die leiding gaf aan de gezamelijke coalitie…

  Een Nederlandse F-16 dropte de bom dat is nu duidelijk…
  Wie of welke mogendheid doel opgespoord, verkend en geindentificeerd als doel?
  Wie of welke mogendheid bepaald dag/tijdstip dat doel gebombardeerd moest worden?
  Wie of welke mogendheid gaf uiteindelijk het bevel tot bombarderen?

  Piloot dropt bom op bevel en heeft niet/nauwelijks de mogelijkheid om burgers in of rond het gebouw te indentificeren en voert vervolgens uit.

  Degene die verkend, doel opspoord en doel indentificeerd en vervolgens opdracht geeft heeft minstens net zoveel verantwoordelijkheid als diegene die opdracht uitvoerd in dit geval een Nederlandse F-16!

  Ik vraag me af of Nederland verantwoordelijkheid en schuld kan worden verweten in dit geval maar sluit het ook niet uit, maar als Nederland verantwoordelijk is het op zijn hoogst medeverantwoordelijk en medeschuldig.

 3. Vrijedenkert

  Wie is uiteindelijk verantwoordelijk?

  Irak die ons toestemming heeft gegeven op uitnodiging van de VS…
  Of de VS die leiding gaf aan de gezamelijke coalitie…

  Een Nederlandse F-16 dropte de bom dat is nu duidelijk…
  Wie of welke mogendheid doel opgespoord, verkend en geindentificeerd als doel?
  Wie of welke mogendheid bepaald dag/tijdstip dat doel gebombardeerd moest worden?
  Wie of welke mogendheid gaf uiteindelijk het bevel tot bombarderen?

  Piloot dropt bom op bevel en heeft niet/nauwelijks de mogelijkheid om burgers in of rond het gebouw te indentificeren en voert vervolgens uit.

  Degene die verkend, doel opspoord en doel indentificeerd en vervolgens opdracht geeft heeft minstens net zoveel verantwoordelijkheid als diegene die opdracht uitvoert in dit geval een Nederlandse F-16!

  Ik vraag me af of Nederland verantwoordelijkheid en schuld kan worden verweten in dit geval maar sluit het ook niet uit, maar als Nederland verantwoordelijk is het op zijn hoogst medeverantwoordelijk en medeschuldig.

  1. Mezzadra

   Heeft Vrijedenkert een idee wat we überhaupt te zoeken hebben in landen als Irak, Syrië en Afghanistan?

   1. Original NL

    Heeft mezzaadje een idee wat moslims uit Irak, Syrië en Afghanistan
    überhaupt te zoeken hebben in landen als nederland?
    Beetje raar uitgerekend naar het land te willen dat hen volgens mezzaadje heeft gebombardeerd.

    1. Mezzadra

     Ze vluchten voor het geweld, Original NL, onder andere voor de bommen die wij daar menen te moeten droppen.

     1. Henkdetenk

      @mezzadra u bedoelt de gevestigde partijen die een beslissing nemen om daar te gaan bombarderen hebben bloed aan hun handen.
      Ik heb niet op hun gestemd dus voel me niet schuldig aan dit feit.
      U verdedigd daarentegen de gevestigde partijen, maar u speelt nu de vermoorde onschuld Doorr het classificeren als ‘wij menen daar bommen te moeten gooien’.
      Ik en nog vele met mij hebben dit niet gewild, dus betrek ons er dan ook niet in t#rrel.

     2. van Urk

      Mezzadra. Zij vluchten juist voor het geweld van radicale groeperingen en het regime van Assad. In 2014 waren het er al 1,2 miljoen mensen die vluchten voor de gewelddadigheden door IS. Is u dat soms ontgaan?

   2. Vrijedenkert

    Gesjeesd-links heeft dus een probleem met het aanpakken van monsters en terroristen zoals ISIS en hun veroverd kalifaat waar men een waar schrikbewind heeft uitgeoefend en duizenden en duizenden onschuldige mensen heeft vermoord!

    Gesjeesd-links gaat liever weglijken dit soort lui en organisaties pamperen en binnenhalen en als deze fanatici een aanslag plegen dit benoemen als zijnde verward en nog meer pamperen…

   3. Groeneveld

    De moslims staan elkaar al 7 eeuwen naar het leven. Zonder westerse bemoeienis zou het er een even grote uitgewoonde puinhoop en hellhole zijn.

    1. Mezzadra

     Het Midden Oosten had een normale ontwikkeling door kunnen maken als we er met onze vieze kolonialistische vingers vanaf waren gebleven.

     De ellende in het Midden Oosten is door het Westen gecreëerd.

     1. Groeneveld

      Geen enkel moslimland heeft ooit een normale ontwikkeling doorgemaakt Mezzadra. Agressiviteit en vechten zit in hun DNA en culturele patroon. Het hele Midden-Oosten is een puinbak en het zal nooit anders worden. Ze missen eenvoudig de skills door hun grootste handicap, de islam.

     2. Mezzadra

      Kan Groeneveld aangeven op welke wijze de Westerse interventies hebben bijgedragen aan de vrede, economische ontwikkeling en democratie in deze landen?

     3. Groeneveld

      Kijk naar de Palestijnen in de Gaza: in 2005 trok Israel zich terug, liet de infrastructuur en gebouwde huizen in tact achter en gaf miljarden mee als aanloopsteun. De internationale gemeenschap stond ook klaar om de Gazastrook met onbegrensde hulp te ondersteunen, havens te bouwen en te investeren in industrie en landbouw.

      Onder de dictatuur van hamas werden de strook en bewoners evenwel weer teruggevoerd naar de middeleeuwen.

      De rijke olielanden hebben ook nooit een poot uitgestoken om hun broeders te helpen. Voor het vouwen van een papieren vliegtuigje vlogen ze nog westerse ingenieurs in, dat wel. Er komt verder niets uit die landen. Ze zijn nog niet in staat om een autoped te maken, terwijl ze er wel het geld en de relatieve rust voor hadden.

      Voor de rest: oorlog as usual. Kijk nu naar Erdogan.

     4. van Urk

      Koloniale vingers blablabla. Deze landen zijn nu toch zelfstandige staten geworden net zo als Israel? Ook op een zelfstandige manier bakken ze d,r gewoon niks van en vragen ze weer om hulp van hun oude “koloniale” machtshebbers.

   4. van Urk

    Wat hadden de Amerikanen en de Britten dan te zoeken in Nederland? Ook toen vielen er per ongeluk Nederlandse burgers door geallieerde bommen. Iraakse, Syrische en Afghaanse burgers kregen te maken met geweld binnen hun eigen radicale gelederen met genociden tot gevolg. Dan is het logisch dat de regeringen van deze landen om hulp vroegen om de boel te stabiliseren en deze criminelen te laten stoppen.

    1. Original NL

     Q……als we er met onze vieze kolonialistische vingers vanaf waren gebleven……..
     Mijn handen zijn idd schoon, aan de handen van onze trol kleeft het bloed van Fortuyn, van Gogh en
     alle andere slachtoffers van mondiaal links.
     Het slachtoffer gelul à la SS is zo zielig.
     De zelfhaat van bovenstaande uitspraak druipt er als het bloed van neergestoken westerlingen van af.
     Het wordt nu wel duidelijk waarom mezzaadje de dwarse tar*el uithangt en NL zoals we het liefhadden wil vernietigen oa dmv de import van kansloze afrikanen welke levenslang aan de tiet van onze sociale voorzieningen zullen hangen.
     NL en vooral zijn “witte” bewoners moet boeten voor het verleden, dat is het linkse dogma..!!

  2. Vrijedenkert

   Excuses voor dubbel posten.

  3. Teunis Dokter

   “Toestemming” verlenen doen ze daar heel snel, de Iraakse staat is namelijk defunkt, gewoon wat USD onder de neus houden.

 4. Original NL

  We hebben dus bloed aan onze handen volgens de linkse oppertrol…dat klopt, alle moordpartijen in europa door moslims zijn te danken aan het feit dat links deze moordenaars heeft binnengehaald!
  Het bloed kleeft aan de linkse handjes.

  1. Mezzadra

   Het islamitisch terrorisme in Europa vloeit rechtstreeks voort uit onze militaire en politieke betrokkenheid in islamitische landen waar we enorme aantallen burgerslachtoffers maakten die in geen verhouding staan tot het aantal slachtoffers die deze aanslagen veroorzaakten.

   1. Groeneveld

    Dit waanidee heeft postgevat bij Mezzadra en zal hij tot zijn laatste druppel bloed verdedigen, of het nu volslagen onzin is of niet.

    Zoals Original al zegt: “Beetje raar uitgerekend naar het land te willen vluchten dat hen heeft gebombardeerd.”

    1. Mezzadra

     Men vlucht naar veilige landen, Groeneveld, en onze F16’s bombarderen geen Nederlandse steden.

   2. Vit

    @Mezzadra

    Een Amerikaanse vice- president zei ooit:

    Veel te veel mensen zijn zonder goede reden gestorven, soms zegt men dat dit nooit was gebeurd als we ons met onze eigen zaken hadden bemoeid, niets is verder bezijden de waarheid.

    1. Vit

     Het ging nog verder:

     Wij leven in een gevaarlijke wereld en hebben weinig goede opties maar de slechtste optie is niets doen, uiteindelijk zijn wij het verschuldigd aan onze kinderen en hun kinderen om op te treden in de wereld.

     1. Mezzadra

      Ik zie het warhoofd Vit er voor aan dat hij de inval van de Amerikanen in Irak een prima idee vond.

   3. toetssteen

    @M
    Wat hadden de moslims dan destijds voor een aanleiding om de poorten van Wenen te bestormen?
    Het was te danken aan koning Jan van Polen dat het goed afliep. Maar al eerder lagen de Turken aldaar voor de poorten, dan was in 1529.

    Wat hadden ze daar te zoeken volgens u?

    1. Mezzadra

     Toetssteen vond in zijn benevelde brein een prima rechtvaardiging voor de Westerse interventies in het Midden Oosten: de muzelmannen in de 16e eeuw voerden ook oorlog.

     Mijn God wat een stupide gezwets is dit toch weer.

     1. Rechtsaf

      kijk mezzadra wordt om zijn oortjes geslagen, komt terug met een kansloze reactie zoals gewoonlijk.

     2. toetssteen

      @M
      Neem nog een heis, en kom dan met een antwoord aub.

     3. Mezzadra

      Proost, Toetssteen.
      Op debiele onzin ga ik niet inhoudelijk in.

 5. Ego-non-solus

  Een prachtig beginsel: “wie een bom laat vallen is meteen ook verantwoordelijk voor de schade”.

  Een betere manier om “nooit meer oorlog” te bewerkstelligen is er niet. Het Westen heeft uiteindelijk geen geld om alle schade te vergoeden en stopt met bombarderen maar moslimlanden (Turkije voorop) zullen zich aan de principe niet storen. Dat we uiteindelijk onder de voet worden gelopen is ook niet relevant. Een probleem voor volgende generaties die we naast geen werk, geen huis en geen geld wel met een mooi klimaat hebben achtergelaten. Als ze ons er maar wel dankbaar voor zijn?

 6. Joop Klepzeikert

  Nederland is inderdaad niet verantwoordelijk voor de schade van dat bombardement. Dat is Irak. Als die geen oorlog gevoerd hadden was dat bombardement ook niet nodig geweest. Nederland heeft daar uit naam van de VN bommen gegooid en dat daar schade mee aangericht is hoort bij het gooien van bommen. Anders zouden ze met wollen mutsen gegooid hebben.

  1. van Urk

   Irak was zelf geen aanstichter van oorlog. IS stond klaar om delen van Irak te veroveren. Dat moest gestopt worden. Nadeel is wel dat dit soort landen altijd onstabiel blijven omdat er telkens weer een nieuw radicale gewapende groepering zal gaan opstaan.

   1. Joop Klepzeikert

    @van Urk: Irak was wel degelijk mede aanstichter van de narigheid daar. Het heeft de islam omarmt en daarmee de aanleiding voor IS gegeven om een eigen islamitische staat te willen stichten. Radicaal islamitische groeperingen worden steeds radicaler omdat ze niet vanaf de eerste dag aangepakt worden zoals dat hoort met parasitaire beesten.

 7. Mycase

  Het was niet de Nederlandse bom maar hun eigen kruitfabriek wat de lucht in ging jammer dan .

 8. Veteraan

  Voor de schade moet je bij IS zijn, zoals altijd wanneer er burgerslachtoffers vallen.
  De precisiebom had alleen dat gebouw verwoest maar er lagen tonnen explosieven waaronder 4 vrachtwagens met TNT die klaarstonden voor zelfmoordaanslagen.
  Daarnaast moet je onderscheid maken tussen burgers die geen burger zijn maar IS of andere terroristen steunen [dus ook terrorist zijn !] en gewone burgers.
  En waar oorlog is vallen ook burgerslachtoffers helaas.
  Dus briefje inleveren bij IS graag en NL niet lastig vallen omdat de laffe hap hier bekend staat als graag willen betalen bij een verzoekje, vooral aan terroristen en moslims.
  Andere groeperingen zoals christenen en Jezedi’s b.v. kunnen fluiten naar hulp.

  1. van Urk

   Inderdaad. IS is de hoofdverantwoordelijke van alle slachtingen en middeleeuwse folteringen in Irak, Syrie en Lybie. Ben benieuwd hoe het er nu had voor gestaan als wij daar niet waren geweest om IS te laten stoppen. In juli 2014 vluchten er 1,2 miljoen mensen voor IS richting Koerdische autonome regio,s. Duizenden onschuldige burgers werden er afgeslacht of gefolterd omdat zij niet voor de ideologie van IS bekeerden of werden als slaven gebruikt. In Irak werden er al meer dan 202 massagraven gevonden. Kennelijk neemt Mezzrada daar genoegen mee zonder ook maar iets tegen te doen.

  2. Broodnuchter

   Was er een alternatief? Vroeg of laat had IS de explosieven zelf ingezet. Of was die fabriek vanzelf ontploft door onveilig werken. Wie verwacht er dan ook dat daar zoveel explosieven onveilig liggen opgeslagen.

 9. Jumping

  Inderdaad in dit keiverotte Nederland, is zij als ruggengraat loze aanhangster, van het Ruttekartel geen uitzondering.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland, stort Nederland in een poel van ellende.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

 10. Kretoloog

  Wat een idiote term: CDA-vazal.

  Zo langzamerhand word het je steeds duidelijker waarom Dokter op zijn 27e nog steeds niet is afgestudeerd.

  1. Kretoloog

   Titel is nu aangepast. Prima Teunis!

 11. Vit

  Bombardementen zoals in de tweede wereldoorlog met bommentapijten gebeuren niet meer, het is nu met ‘Paint The Target’ en collateral damage is hoe dan ook onvermijdelijk maar sterk beperkt.

 12. van Urk

  Probleem is dat het westen seculier is geworden en worden de problemen in het midden-oosten teveel met politieke,militaire en economische ogen bekeken. In deze zwaar religieus regio moet men ook met het geestelijke oog gaan kijken. De actualiteit, welke nu in het midden-oosten plaatsvindt met in het bijzonder gaan van Perzie (Iran) en Rusland in Syrie, volgt naadloos het profetische woord van God. Ezechiel 38

 13. Rud56

  Bijleveld heeft het grootse gelijk van de wereld Teunis dat zij de gevolgen van dat bombardement niet voor Nederlandse verantwoording laat komen!
  IS is als enige hiervoor verantwoordelijk, die hadden daar vrachtwagens vol met TNT opgesteld, in dat gebombardeerde gebouw. Zoals @Veteraan hier ook al heel goed heeft verwoord!
  Vrachtwagens waarmee elders honderden doden en gewonden mee zijn zou gehaald!
  Wat dus nu is voorkomen.

  Ja, het is weer tekenend dat dat door links verrotte NOS en idem dat NRC met dit item kwamen, afzeiken van eigen land en volk gaat ze goed af. Om de weg maar vrij te maken voor de zielige moslims, hé!

  En ach Teunis, heb je weer je universiteit bezocht, weer je kunnen laven aan de linkse indoctrinatie aldaar?

  De enige waarheid in jouw artikel is dat over Wiebes! Én dat Rutte verantwoordelijk is voor rampkabinetten, klopt ook als een bus, maar dat is een ander verhaal!

 14. Jv

  Je ziet maar weer…..onze egotrippende regering en kamerleden zijn zo corrupt en hypocriet als maar kan.
  Waar blijven nu die linkse deug lamzakken?
  Nu kunnen ze opkomen voor een volk dat notabene onschuldig vermoord is door het Nederlandse leger, en nu hoor of zie je ze niet.
  De kop in het zand steken (de bekende struisvogel politiek) is onze regering en kamerleden dus niet vreemd.
  Nee ze maken zich liever druk om die wandelende IS broedkamers terug te halen die duizenden mensen hebben vermoord, onthoofd, uit elkaar getrokken, verkracht en in brand hebben gestoken.
  Immers…… dat is ons eigen volk ??, en die moeten weer veilig in ons land kunnen verblijven, toch?

 15. Rechtsaf

  Je moet de foto’s van de ministers van defensie van bv Rusland, Oekraïne, Zuid-Korea eens zoeken en die vergelijken met die van de EU, werkelijk je lacht echt, van schaamte, je ogen uit je kop vandaan…

  1. Fortiori

   Er is geen minister van defensie in de EU. Wel van de afzonderlijke lidstaten. Maar wat bedoelt u daarmee te zeggen? Schaamt u zich?

 16. Seneca

  wat ik begrepen heb, is dat tijdens de uitschakeling van de (berm) bommen fabriek, er meer springstof aanwezig was waardoor de kracht van de explosie deze burgers doodde. wat is nu de ‘schuld’ van NL? het is de schuld van die etterbakken daar om een dergelijke werkplaats tussen bewoonde huizen te gebruiken. het is zo islamitisch om fabrieken van oorlogstuig tussen bewoonde huizen te gebruiken. waarom? omdat men redeneert dat de christenhonden, in hun pogen om geen burgerslachtoffers te maken, het wel uit hun hoofd zullen laten om de werkplaats/fabriek aan te vallen. hetzelfde verschijnsel ziet men in de gebieden die onder de naam ‘Palestina’ bestaan. als Israël aanvalt en er vallen burgerslachtoffers, dan is het telkens de schuld van Israël. het ernstige aan deze praktijken is dat de media, dds voorop, anderen blameert. het stupide linkse volk dat de krochten van dit blog bewoont, gelooft het ook nog.

 17. tonna

  Dat is “collateral damage”,daar is niet aan te ontkomen, in geen enkele oorlog!
  Verder moet men daar geen woord meer over vuil maken!

 18. jan1

  Er staat een advocaat te trappelen van ongeduld.

 19. fanof43

  Wat een belachelijke kritiek, dit. Als tuig meent een bommenfabriek in een woonwijk te plaatsen en die bommenfabriek wordt gebombardeerd, met mede als gevolg burgerslachtoffers, is maar één groepering voor het laatste verantwoordelijk: het tuig.

  1. Vit

   Zoals het IDF waarschuwt met een ‘Knock On The Roof’ in Gaza zodat burgers benen kunnen maken is wel zo humaan, dat is hier duidelijk niet gedaan of de burgers zijn als menselijk schild gebruikt dat kan ook, hmm ik denk het laatste.

  2. Mezzadra

   Interessantere vraag is waarom Nederlandse bommenwerpers een woonwijk in Irak menen te moeten bombarderen.

   1. Seneca

    @mezzadra
    ben je echt zo stom of houdt jij je zo stom?

    1. Mezzadra

     houd

     1. toetssteen

      @M
      Geeft u eens antwoord op de geponeerde vraag aub.

     2. Top

      Wetenschap bewijst: taalnazi’s zijn irritante moralistische idioten met onaangename persoonlijkheid.

      “Scientists have found that people who constantly get bothered by grammatical errors online have “less agreeable” personalities than those who just let them slide.
      And those friends who are super-sensitive to typos on your Facebook page? Psychological testing reveals they’re generally less open, and are also more likely to be judging you for your mistakes than everyone else.” Blablabla. blaaskaak.# viezerik En over jou achterlijke vooringenomenheid. Jankert!

     3. Rechtsaf

      Wetenschap bewijst: taalnazi’s als mezzadra zijn irritante moralistische idioten met onaangename persoonlijkheid.

    2. Top

     Aldus, sprak de glibber, die zelf weinig tot niets heeft bijgedragen aan de samenleving. Zit al jaren in het uitkeringscircuit en heeft een ieder, op dit forum, van zich vervreemd, door zijn pedante en vervelende wijze van reageren. Zit de laatste dagen van zijn leven geïsoleerd (wonend drie hoog achter) van de echte wereld. Een van huis uit, foute en anti-semitisch stuk nageboorte, die ook niet schroomt, om het met onfrisse clubjes eens te zijn. Zijn familie heeft jaren geleden, de handdoek al gegooid, om zich nog enigzins om hem te bekommeren. Mijn laatste zin voor vandaag, zal dan ook zijn ‘’blablabla blaaskaak’’. En vooral tiktaktiktaktiktak.
     Geef die aars-made toch geen repliek! Behalve, Blablabla Blaaskaak. Je hebt hem financieel al 24/7 op je rug zitten.

   2. merlot

    “Interessantere vraag is waarom Nederlandse bommenwerpers een woonwijk in Irak menen te moeten bombarderen.”

    Vraag het eens aan die premier Rutte waar jij zo’n hoge pet van op hebt.

 20. Sergeant Monty

  “verantwoordelijkheid voor 70 burgerslachtoffers”

  Dit is de verkeerde benadering.

  Nederlandse F16 heeft met dit bombardement, honderden zoniet duizenden slachtoffers voorkomen op zowel burgers als coalitie militairen.

  Dit moeten wemeer belichten.

 21. Jantje

  Moslims die militaire activiteiten uitvoeren in woonwijken (= oorlogsmisdaad), problemen krijgen en dan naderen de schuld geven.
  Next!

 22. Ben-NIET-Groen-L

  Die arrogante muil van dat wijf Brrrrrr.
  Heks Ollongren valt er helemaal in het niet bij.

 23. Bes Tolen

  Als ik het goed begrijp, vindt Mezzadra dat hij zelf een oorlogsmisdadiger is. Hij met zijn wij-vorm. Wel hij kan zich ongevraagd daarvoor met aandrang melden bij het Openbaar Ministerie. Nederland heeft geen duizenden bombardementsvluchten uitgevoerd. Wat deze Mezzadra stelt, is buiten proporties. Dus schei uit met uw dwaze onzin Mezzadra. Zoals ook dat ”de bombardementen van de geallieerden op Europese steden worden nu algemeen aangemerkt als oorlogsmisdaden”. Dat is niet het geval. Zelf vind ik ook die bombardementen schandalig en misdadig waren maar er is over de kwalificatie van die bombardementen beslist geen algemene opvatting of oordeel. Mezzadra gaat maar door met allerlei gif te spuiten op DDS door grove verdraaiing van de werkelijkheid. Blijkbaar vindt deze barbaar want anders kan ik hem niet zien, zulke agitatie aangenaam verpozen op DDS.

  1. Mezzadra

   “Zoals ook dat ”de bombardementen van de geallieerden op Europese steden worden nu algemeen aangemerkt als oorlogsmisdaden”. Dat is niet het geval. Zelf vind ik ook die bombardementen schandalig en misdadig waren maar er is over de kwalificatie van die bombardementen beslist geen algemene opvatting of oordeel.”

   Gelukkig zijn wij het er in elk geval dus wel over eens dat het schandalig en misdadige oorlogsmisdaden waren.

   Natuurlijk er ook dwaallichten die zulks ontkennen. Zo zijn er ook mensen die met droge ogen beweren dat de atoombommen op de Japanse steden militair noodzakelijk en dus moreel te verdedigen waren.

   1. Vlaswiek

    Kansloos, de aandoenlijke.

 24. Drollevanger

  Mede door onze bemoeienis en inmenging werd ook door ons, van een regulier land, waar moslims, christenen, Yezidies en anderen onder een soort pax-Assad verplicht vredig samenleefden Anders trad zijn leger op.
  Dit zat de Saudies en andere mohammedaanse scherpslijpers helemaal niet lekker. Met toezeggingen over olie en gas kregen ze volslagen onkundige westerse leiders zover dat die bommen gingen gooien op de Syrische troepen, zodat daar een volslagen puinhoop ontstond Waar de Heilige ISIS dankbaar insprong.
  Ook die Westerse bommengooiers en vooral hun bazen, zijn rechtstreeks verantwoordelijk voor het 1/2 miljoen doden die hun onkunde opleverden.
  En nog wat. Ik was in Syrië tijdens het bewind van deze Assad, een voormalige oogarts uit Engeland. En toen draaide Syrië nog uitstekend. Dus ik weet wel iets over dat land.
  Weet u het nog? De luidkeels door links gepromote Arabische lente?
  Zijn er nog meer landen op de wereld die via links kunnen worden verheven tot hun menslievende peil.
  Of gaat links eindelijk echt nadenken.

 25. Agios

  Nee Teunis. Het is natuurlijk heel snel afgelopn met militair ingrijpen als daarna de rekening wordt gepresenteerd. Heeft Nederland op eigen houtje besloten dat er gebombardeerd moest worden? Nee daar zit een opdrachtgever aan vast. Als het zo zou zijn dat degene die ingrijpt altijd het pecuniahaasje is, dan is het met welke hulp en aan wie dan ook definitief voorbij. Dan pas krijg je inderdaad dat geen land meer zin heeft de Zwarte Piet toegeschoven te krijgen en dat betekent dat niemand ooit nog iets gaat doen. Het nieuwe motto is: Ze bekijken het maar.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.