Syriëdebat: CU en VVD slaan flater: ‘schending volkerenrecht voorleggen aan ICC!’

Op dit moment vindt een spectaculair debat plaatst over de betrokkenheid van de Nederlandse staat bij de Syrische burgeroorlog. Tweede Kamerlid Koopmans (VVD) kreeg de taak om zijn fractie te vertegenwoordigen en het zou niet verbazen als hij liever deze beker aan hem voorbij had laten gaan. Tijdens het debat sloegen de VVD en ChristenUnie een complete flater. 

Het enige verweer dat Kamerlid Koopmans (VVD) kon inbrengen tegen de tirade van Öztürk (DENK) was dat hij ‘een realistisch buitenlandbeleid’ voorstaat. ‘En wat houdt dat realisme van dhr. Koopmans dan precies in?’ vroegen Kamerleden van de SP en DENK in koor. Tja, dat realisme werkt ongeveer zo: gooi wat bommen, steun wat terroristen of andere organisaties en dan maar hopen dat de dobbelstenen goed vallen. Een totaal knullige aanpak natuurlijk en Nederland staat internationaal voor aap met het gekunstel bij het ministerie Buitenlandse Zaken.

Het ministerie bemoeit zich voortdurend met anderen en als er negatieve gevolgacties komen dan roept het ministerie in de media dat we worden ‘bedreigd’. Tja, actie reactie, toch? Tijdens het debat bleek dat de regering de volksvertegenwoordigers van de Tweede Kamer opzettelijk in het duister hield over de Nederlandse inmenging in de Syrische burgeroorlog en verzwijgen zij de details over de hulpprogramma’s aan jihadisten.

De sfeer in de Tweede Kamer was gespannen en er werd terecht verontwaardigd gereageerd. Er gaan koppen rollen en dat weten ze bij het ministerie ondertussen ook. Maar nog steeds wil de Nederlandse regering geen informatie vrijgeven over de details. Wel werden documenten openbaar gemaakt op de website van het ministerie, maar toen bleek dat de stukken informatie bevatten die u niet mag zien werden ze snel tot ‘staatsgeheim’ gebombardeerd.

Of het volkerenrecht is geschonden wil Kamerlid Sadet Karabulut (SP) ter beoordeling voorleggen aan het internationaal strafhof in Den Haag (ICC). De betrokken ambtenaren en hun gevestigde belangen sluiten nu snel de rijen. Het is een absolute schande dat een instrument als het ‘staatsgeheim’ wordt misbruikt om te rechtvaardigen dat Nederlandse acties 4.217 kilometer verderop geheim blijven voor de Nederlandse burgers.

Bij het horen van de intenties van Karabulut (SP) schrok het BuZa-ventje Koopmans (VVD) wel even. Hij zit er natuurlijk tot over zijn oren diep in. Volgens Tweede Kamerlid Van Helvert (CDA) wees Amnesty International al in 2016 op de mensenrechtenschendingen van de organisatie Al-Jabha Al-Shaamiya. En terwijl deze organisatie woonwijken met mortieren beschoot werkten ambtenaren van het miniserie van Buitenlandse Zaken in het geheim samen met ze. Tja, dan ben je gewoon fout.

De onderste steen moet boven, want het kan niet zo zijn dat de Nederlandse staat samenwerkt met dergelijke clubs én de verantwoordelijken vrijuit gaan!

Maar Koopmans (VVD) was niet de enige die tijdens het Syriëdebat een flater sloeg. ChristenUnie was ‘not amused’, maar Kamerlid Stieneke van der Graaf (CU) stond met de mond vol tanden toen diverse Kamerleden vragen stelden over het voorstel van de ChristenUnie om de organisatie YPG, gelieerd aan de terreurbeweging PKK, te steunen met soortgelijke hulpprogramma’s!

Tja, dan kun je wel verontwaardigd doen over steun aan Al-Jabha Al-Shaamiya, maar dan ken je Paulus nog niet, die schreef: ‘wel de splinter in het oog van de ander zien, maar niet de balk in het eigen oog.’ Gênant dus! Het Syriëdebat zal nog wel even voortduren en een staartje krijgen. U kunt in ieder geval live meekijken via de website van de Tweede Kamer. Thierry Baudet (FvD), eerder al zeer kritisch op de wijze waarop het kabinet is omgegaan met de casus Syrië, ontbrak bij het debat.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Duke

  Goede actie van de SP. Breng Rubberen Rutte en zijn rakkers maar voor het hekje bij het Internationaal Strafhof voor hun steun aan terroristen.

  1. Siemien

   Zeker, open grenzen voor geradicaliseerde die een bedreiging zijn voor het eigen volk..

 2. Aytas

  ‘Op dit moment vindt een spectaculair debat plaatst over de betrokkenheid van de Nederlandse staat bij de Syrische burgeroorlog.’

  Alleen al op basis hiervan heb je een opvang verplichting naar de vluchtelingen. Dan laten we het crony kapitalisme nog maar buiten beschouwing. Wil je migratie stoppen zul je moeten stoppen met de samenwerking met misdadige regimes, ook als dat ten koste van jouw welvaart gaat. Anders kun je op morele gronden je grenzen niet sluiten.

  Er zullen met terugwerkende kracht nogal wat oorlogsmisdadigers uit het westen voor de rechter moeten komen, ook militairen die op uitzending zijn geweest. Sorry Daan en steffie. Wil je geen terrorisme moet je er niet aan deelnemen. Die uitgezonden militairen mogen ze van mij ontzien, de schade die dat aanricht laat veteraan hier vaak lezen, tbs lijkt me in zijn geval wel op zijn plaats. De militairen zijn gewoon geen zelfstandig denkenden.

  Het is eigenlijk allemaal zo verrekte simpel.

  1. Original NL

   Quote….Het is eigenlijk allemaal zo verrekte simpel……..
   Idd…. # stem ze weg!

  2. DeBruijn

   Mensen waren al gevlucht voor dit programma op gang kwam gevonden.

   Weer geen feiten….

 3. HendrikJan

  Het is me toch op zijn Hollands gezegd, een t….g zooitje in Den Haag, ze liegen en ze bedriegen en de GROTE afwezige is, ja durf het maar gerust te zeggen.
  Joep Meloen, de grote lachebek, de vriend van de EU, zijn toekomstige baas.
  Blijf denken in Maart en Mei, aan deze dagelijkse miskleunen, van deze partijen vertegenwoordigd in Rutte 3.

 4. Gekko

  Stieneke van der Graaf, ChristenUnie: dat zo’n onnozel wicht in de Kamer kan komen. Zegt alles over de selectie van kandidaten. Want ook bij de CU is de seksegelijkheidsdwang door gedrongen.

 5. TD

  Nog effe,stemmen!

 6. plakband

  Vergeet vooral niet dat Koenders (jawel, PvdA) minister van buitenlandse zaken is geweest. Aan de puinhoop in Syrie heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd. De huidige regering zit met de gebakken peren. Daar hebben ze eigenlijk geen tijd voor. Kinderpardon en klimaat gekeuvel, daar gaan ze voor. #stemzeweg.

 7. Raveltje

  Hulp aan terroristen? Het wordt steeds gekker
  Weg stemmen dus!!!

 8. DeBruijn

  ‘Paulus nog niet, die schreef: ‘wel de splinter in het oog van de ander zien, maar niet de balk in het eigen oog’

  Dat zei Jezus niet Paulus.

 9. DeBruijn

  Volgens mij hebben wij westerlingen zelf een hoop terroristen gekweekt met onze bemoeienis en dubbele moraal.

  Laten we het daar eens over hebben.

  1. Raveltje

   Bemoeienis is er veel en terrorisme wordt niet verzekerd

  2. Teunis Dokter

   Ik durf de stelling wel aan dat er een relatie bestaat tussen toename terrorisme in Europa en interventieoorlogen in het Midden-Oosten, als één van de factoren.

 10. Ries

  Het zoveelste gedonder in het Haagse kippenhok (wat zitten daar toch verrekte veel vrouwen en uitheemse hoenders). Het hele zooitje is in de (kippen)soep belandt. En omdat ik geen stemadvies wilde geven, doe ik het toch: haal de vuilophaaldienst binnen. Stem FVD of PVV.

 11. Bes Tolen

  Ik kan het wel eens zijn met de kijk van de SP op dit soort zaken. Als het tot rechtsvervolging komt, zou dat wel vergaande gevolgen hebben. In ieder geval voor Nederland. Voor de VS waarschijnlijk niet want die hebben zich van te voren al vrij verklaard van vervolging. Dat ging al over Joego Slavië. Daardoor kon Hillary Clinton later haar baptistisch christelijk werk in korte tijd, dat haar door Obama was vergund, doen.

 12. Gerlos

  Trollen je kan dit kabinet niet wegstemmen in maart a.s. hooguit dat ze in de eerste kamer geen meerderheid meer hebben om diversen wetten er doorheen te krijgen. Dan kan links alles tegenhouden en zijn we aan ratten overgeleverd. Maak uw keuze in maart.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.