Filmpje! Öztürk (DENK) pakt CDA’er aan: ‘Bemoeit Nederland zich niet teveel met andere landen?’

Als het gaat om buitenlandbeleid lijken Forum voor Democratie (FvD) en DENK soms een beetje op elkaar. Zo lijken beiden het principe van neutraliteit te kunnen waarderen en onze bemoeienis met anderen te willen minimaliseren. Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot (CDA) kreeg een aantal kritische vragen van Öztürk (DENK) en leverde een uiterst zwak relaas af. Hieronder de beelden:

Op de beelden is te zien hoe Öztürk zich afvraagt hoe het kan dat ‘een klein land als Nederland zo vaak wordt bedreigd’ en ‘of dit wellicht aan onze rol ligt in de internationale politiek en klusjes doen voor de Amerikanen’. Volgens Bruins Slot is dat niet het geval. Ze hamert er op dat Nederland nog nooit een cyberaanval heeft uitgevoerd. Maar er gebeurt natuurlijk véél meer dan dat. Terwijl Öztürk het gesprek breder probeert te trekken blijft de CDA’er zich focussen op cyberaanvallen en ‘valt er veel te jatten in Nederland’.

Dat is natuurlijk waar, hackaanvallen waarbij intellectueel eigendom wordt buitgemaakt vinden plaats, bijvoorbeeld door Chinese hackgroepen.

En toen kwam het. Bruins Slot interpreteert de vraag van het DENK-Kamerlid volledig verkeerd. Zou ze het expres doen? Daar lijkt het wel op, want ze praten een beetje langs elkaar heen. In plaats van te reageren op het bredere onderliggende punt van Öztürk, namelijk dat Nederland zich teveel bemoeit met het buitenland, niet zozeer op het gebied van cyberwarfare, maar in andere zaken.

Denk aan bemoeienissen met de binnenlandse politiek van Venezula of het ondersteunen van jihadisten tijdens de Syrische burgeroorlog. Zaken die inderdaad prikkelend zijn en kunnen leiden tot tegenacties.

Öztürk: ‘is het niet logisch dat hoe meer wij ons bemoeien met anderen hoe meer anderen zich met ons gaan bemoeien?’ Een goede vraag en stelling in één! Hij een punt, net als Thierry Baudet, die afwijzend spreekt over de zoveelste interventie, doorziet hij gewoon de realiteit. En het is jammer dat het huidige regeringsbeleid op het gebied van Buitenlandse Zaken geen rekening houdt met deze mening, want het is goud waard voor Nederland.

In plaats daarvan zitten we opgezadeld met een ministerie van Buitenlandse Zaken waar de modus operandi is om overal iets van te vinden en zich voortdurend te bemoeien met anderen en de jongens en meisjes van defensie lopen vervolgens de risico’s.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. plakband

  CDA betekent Constant Druk met Anderen. In dit geval dus andere landen. Zelfreflectie is er niet bij. Plucheplakkers van de bovenste plank. #stemzeweg.

  1. Duke

   Klopt. Je hoeft maar iemand van het CDA te horen praten in dat vervelende verheven toontje van ze en je bent meteen genezen om op het CDA te stemmen.

   1. bejaarde

    Ik hoorde gisteren nog Ruth Peetoom in het programma Jacobien oreren.
    Wat een eigengereid figuur, religie de boventoon voerend, alsof er niet meer niet-kerkelijken zijn dan wel gelovenden in sprookjes. Religie zou volgens haar leidend zijn, zeker inzake nieuwkomers. Wat een standpunt, voor mij is religie LIJDEND, nl lijdend aan gezond verstand. Sorry mensen, mijn mening, mijn gevoel, mijn nuchterheid.

 2. victus

  En als de militairen een schot verkeerd lossen worden deze bij terugkeer in kikkerlandje met alle gretigheid en machtsvertoon voor het gerecht gesleept. Terwijl 20 meter verderop de rode loper wordt uitgerold en allerlei hulp/help/ondersteun projecten opgestart worden voor de gestoorde barbaren die huis hebben gehouden onder onschuldige en weerloze mensen in het midden oosten!

 3. Gekko

  Hanke Bruins Slot: die er prat op gaat dat zij in Afghanistan een Houwitzerraker heeft afgevuurd. Maar die ook probeert de tijd van de koude oorlog te laten herleven.

 4. HendrikJan

  Heeft deze Oz Turk voorkennis.?
  Gister, Wings Hotel Zestienhoven en vandaag CS Den Haag.

 5. Gerlos

  ONS postzegel landje wil steeds het knapste jongetje van de wereld wezen, maar het mag wel iets minder Dan Haag.

  1. Siemien

   Het zou zomaar kunnen dat de anti-christ uit Nederland komt

 6. DeBruijn

  Hij heeft een punt, maar is ook hypocriet, want DENK bemoeid zich ook overal mee en laat zich als Nederlandse partij leiden door Turkije.

  1. HendrikJan

   Jij denk(t) in de trant van, ff een app naar Erdogan, vragen wat hij ons voorschrijft.

   1. DeBruijn

    Zij maken er geen geheim van nauwe banden te hebben met het thuisland. Maar ook mensen op internet te kijk zetten met naam en toenaam van mensen die voor de erkenning van de Armeense genocide waren.

    Duister clubje mensen.

 7. DeBruijn

  Waarom moeten wij 1000 agenten opleiden in Afghanistan, wat 500 miljoen kost, dus 50.000 per agent kost voor een 12 weekse opleiding.

  Het gaat ook nergens over, wat hebben wij daar te zoeken? Bijzondere is ook dat een deel van de agenten zijn overgelopen naar de Taliban, dag 50 ruggen.

  Dus Nederland steunt zo zelf terrorisme.

 8. Diederik van Walsum

  Ik ben 1000% anti DENK, maar ik vind dat Oztürk hier wel een punt heeft als ie vind dat Neerland zich teveel met andere landen …dus met andere volkeren bemoeien.
  Nederland eerst dus!

 9. Heras

  Ik vertrouw die opmerking van ozturk niet. Hij is nooit voor nederland in de bres gesprongen. Of het is alleen maar verkiezingsretoriek of er zit iets anders achter. Moet hij dit van erdogan zeggen ofzo

 10. Gerlos

  Deze KAKKERLAK is in dienst van die dictator sultan Erdogang en steeds maar weer commentaar leveren op ons doen en laten. Verdelgen de DENK partij met inhoud

 11. Smile

  Nederland moet zich minder met andere landen bemoeien, maar dat wordt bemoeilijkt doordat bepaalde personen telkens weer de turkse vlag voor je neus houden.

 12. NoDoubt

  Erdoghan is imam en bemoeit zich wekelijks via de Diyanet moskeeën in de preken en roept op tot verzet in EU. Dus alleen nog mensen in de politiek met uitsluitend een NL paspoort dan zal de loyaliteit ten goede komen. We verkwanselen ons land. Het paard van Troye.

 13. DennisEijs

  Hij heeft wel gelijk. We hebben al genoeg buitenlandse problemen in eigen land. 😉

 14. Christina

  Moest die kwal dit zeggen van ome erdo?
  Ik heb niks met het cda maar ook echt helemaal niks met denk

 15. Bosche draak

  Hij heeft zowaar een punt, spendeer al het ontwikkelingsgeld voor de komende 5 jaar in Nederland zelf.
  Noem het HERONTWIKKELINGSHULP voor mijn part.
  Maak eerst je eigen huis schoon en ga dan pas een ander huis poetsen….

 16. Holysmoke

  Bemoeid Denk zich niet te veel met Nederland, Denk is voor een ander land toch

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.