Filmpje! Thierry Baudet (FvD) in spagaat: ‘voldoen aan NAVO-norm, maar Rusland ongevaarlijk’

De voorman van Forum voor Democratie staat bekend om zijn eloquentie, maar deze week konden we hem op zwakte betrappen in de Tweede Kamer. En wel tijdens het debat ‘Visie op de toekomst van Defensie’. Tijdens dit debat kwam de kapitein van de renaissancevloot in zwaar weer terecht. Enerzijds pleitte hij voor meer investeringen in defensie, zo heeft Baudet meermaals gepleit voor het hanteren van de 2% NAVO-norm, maar tegelijkertijd is hij sceptisch over de rapporten van de NAVO over de ‘Russische dreiging’. Een schijnbare tegenstelling die op kritiek kon rekenen. 

Hieronder het filmpje, spoel vooral even door om te voorkomen dat u Selçuk Öztürk van DENK moet aanschouwen. 

De Kamerleden gingen er vol op door, die NAVO-norm, maar Baudet weerde zich. Volgens hem zou er geen tegenstelling bestaan tussen het hanteren van de 2% norm op basis van NAVO-afspraken terwijl hij tegelijkertijd rapporten inzake de Russische dreiging relativeert. Baudet over de Russische dreiging: ‘wij weten eigenlijk heel veel niet, we krijgen wel rapporten, maar mijn eigen inschatting is dat de dreiging minder groot is dan voorgesteld’. Altijd goed om sceptisch te zijn, maar het linkt wel een tikkeltje naïef.

André Bosman (VVD) herinnerde Baudet eraan dat Rusland wel degelijk aan spionage doet en verwees naar de hackaanvallen op het OPCW. Maar dat is niet het enige. Er is een hele reeks incidenten bekend waarbij Rusland zich bizar gedraagt. Denk aan het blokkeren van de Oekraïense vloot in de Zwarte Zee of het verspreiden van nepnieuws ten tijde van de verkiezingen. Ja, het is waar dat Rusland economisch, demografisch en territoriaal verzwakt is, maar juist zwakke landen zijn gevaarlijker dan stabiele landen want een ‘kat in het nauw maakt rare sprongen’.

Het was dan ook geen sterke opvoering van Baudet en zo kennen we hem niet. In de Baltische staten krijgt de bevolking zelfs regelmatig een cursus wat te doen bij een Russische invasie. En ook in Washington D.C. denkt men na over de gevolgen van een Russische oorlog bij de Baltische zee. Als we het debat over Defensie in zijn volledigheid kijken dan zien we een Baudet die wel meer wil investeren in Defensie, maar dan voornamelijk om ‘patriottisme te stimuleren’ en ‘het eigen land te verdedigen’.

Dat laatste is natuurlijk geen slecht punt. Want overal in de wereld ‘vrede en veiligheid’-missies uitvoeren, zoals Nederland de afgelopen decennia met weinig succes heeft gedaan, is ook niet handig. Ondanks de zwakke opvoering kunnen we wel blij zijn dat er eindelijk een rechtse politicus is die Nederlandse neutraliteit belangrijk vindt. Maar tegelijkertijd lijkt hij ook een tikkeltje naïef over Rusland. Wat moeten we hier nu van denken?

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

51 reacties

 1. struisvogelpolitiek

  Ik zie voor als nog de Russen niet tot hier komen. Toch is het niet verkeerd om in ons leger te investeren want; voorkomen is beter dan genezen.

 2. HendrikJan

  Ik denk dat Baudet gelijk heeft, het echte gevaar voor het vrije Westen komt niet uit Moskou.
  Dat de NAVO moet worden versterkt is gewoon reëel.
  Baudet snapt het helemaal.

 3. J.Rademaker

  Naïef over Rusland, Rusland heeft geen enkele behoefte een oorlog te beginnen.
  Wel mooie bliksem afleider, een ander land beschuldigen van oorlogzucht is in de geschiedenis vaak gebruikt om bevolking van de echte problemen af te leiden, een mooi groot leger op te bouwen enzv.
  Landen bespioneren elkaar ook al enkele eeuwen.
  In ww2 beschuldigde Duitsland Polen van het beginnen van een oorlog om het legitiem te kunnen binnenvallen, Saddam wilde ook niet na het pak slaag in Koeweit dus massavernietiging´s verhaal.
  Kortom wanneer denken we Rusland aan te vallen.

 4. Eric 1

  Rusland is niet het gevaar. De Islam is het gevaar ze zijn zo vast gebeten in de Russen dat ze de Islam uit het oog zijn verloren

  1. Siemien

   Precies, Rusland wordt gedemoniseerd net als Wilders en Baudet, de islam is een zéér zieke ideologie, die hier door een aantal reaguurders een zéér warm hart wordt toegedragen..

   1. Dik

    Ik stem 20 maart gewoon op FVD hoor!

    #stemzeweg

    1. Siemien

     Anders ik wel

     #StemPVV/FvD

 5. Rien Noppen

  Volgens mij moeten we hier van denken dat Baudet niet weet waar hij over praat, wat hem niet belet er op een flodderige borreltafelmanier omheen te babbelen.

  Het is een illustratie van mijn stelling dat Baudet zwak is in de politieke discussie en een politieke charlatan is.

  1. fockingworst

   @riennoppentrol MAG HIER GEWOON ZIJN STELLING neerplempen, zit GEEN ENKELE kern van waarheid in die @riennoppentrol kan Onderbouwen, maar toch MAG het.

  2. gister

   het fvd is inderdaad een elitaire variant op het platte populisme van wilders. dit gegeven veroorzaakt ook dat ze electoraal nooit groot kunnen worden: voor populisme moet je onder het laagopgeleide en kansarme deel van het electoraat zijn. mensen met een hogere opleiding en beschaving zijn minder geneigd daar warm voor te lopen.

  3. Bosche draak

   Het staat u vrij om uw hypothese dusdanig toe te lichten dat het niet langer klinkt als de uitlating van een demente zwakzinnige.
   Verder dunkt het me te zeggen dat uw gekleurde uitlatingen kant noch wal raken en verder gebied het mij te zeggen dat u uw hoofd dusdanig diep in uw rectum heeft zitten dat hij die het weet te bevrijden spontaan tot koning zal worden gekroont.

 6. jasper38

  Ik stem op 20 maart op FVD. Weg met de elite.

  1. Rien Noppen

   Begrijp het wel Jasper. In de Kamer praat hij als een kip zonder kop maar hij lag er toch prachtig bij in zijn blote kont aan de rand van het zwembad?

   Op zo’n lekkere jongen stem je toch?

   1. Vit

    Hij ziet er zo in ieder geval beter uit als jij in je zondagse pak.

  2. Dik

   “Weg met de elite.”

   +1

   #stemzeweg

  3. Spaanse kok

   Quote :Weg met de elite.
   .
   Vervolgens stemt u op de meest elitaire partijleider.

 7. Beukman

  Baudet begint al een echte politicus te worden, inmiddels kan hij kan slap ouweh*eren als de beste. Een paar dagen terug werd hij nog in de hoek gezet door Hanke Bruins Slot, deze keer krijgt hij er van langs in een debat over Rusland en de NAVO.

  Ga 19e-eeuwse gedichten schrijven, man! Werk aan je Memoires! Pingel Brahms’ op. 119 op je Érard! Doe kortom iets dat je wél kan, en bespaar ons dit murwmakende gezwets.

  1. Rien Noppen

   Ik verheug me op de verkiezingsdebatten waar deze praatjesmaker op sierlijke wijze door de mand zal kunnen vallen.

   1. Beukman

    Het is inderdaad te hopen dat hij zich durft te vertonen.

  2. Rien Noppen

   Ik vind overigens, beste Beukman, Brahms, veel te substantieel voor Boudoir. Hij kan beter Chopin, Skrjabin of Satie kiezen, die eind 19e-eeuwse decadentie met lavendelgeur past meer bij hem

   1. Beukman

    Hmm. Chopin is wat te vroeg, Satie te modern, en Scriabin te moeilijk voor onze karteldandy. Ik koos bewust een late Brahms, niet te moeilijk, waarin flink kan worden gezwelgd. Luister maar naar op. 119#1 en stel je hierbij voor wat Boudoir ervan maakt op zijn Érard. 🙂

    1. gister

     beste beukman, ik vind overigens brahms, veel te substantieel voor boudoir. hij kan beter skrjabin, chopin of satie kiezen, die lavendelgeur met eind 19e-eeuwse decadentie past meer bij hem

  3. Stanly2000

   Beukman,
   Ik heb het optreden van Hanke gezien. Ik ben niet zo op mensen die zo nodig moeten roepen van kijk mij eens. Ik ben zo goed!

   1. Beukman

    Ik ben ook geen Hanke-fan, @Stanley. Maar ze had bepaald wel een punt tegen kartelwatje Baudet.

 8. DeBruijn

  Ons leger moet op sterkte zijn, niet vanwege Rusland, maar je weet nooit wat er gebeurd. Als het fout gaat in Europa of er gebeuren natuurrampen, dan heb je een leger gewoon nodig.

  Wakker worden Baudet!

  1. Rien Noppen

   Baudet is bezig een intermezzo van Brahms in te studeren. Die heeft geen tijd voor ingewikkelde geopolitieke vraagstukken.

   1. gister

    baudet heeft tijd voor ingewikkelde geopolitieke vraagstukken, hij is bezig een intermezzo van brahms in te studeren.

 9. Robert Leiden

  Ik vind Baudet schattig en naïef…. 🙂

 10. Gosselaar333

  Het is al vaak gebleken dat Ernst Q Noppen geen vooruitziende blik heeft haha. De beste man zit er altijd naast . Geestig

  1. Dik

   Dat sowieso.

   #stemzeweg

  2. Stanly2000

   Gosselaar333
   “De beste man (Ernst) zit er altijd naast . Geestig”
   Ik vind dit niet geestig, maar eerder zielig!

  3. Bosche draak

   Dat hij en Beukman maar lekker samen een hotelletje boeken.
   Kunnen ze samen de hele dag lang heerlijk deugen als zeugen.
   Beukman: “ik moet Baudet niet”
   Noppen: “ik moet baudet nog veel meer niet”
   Beukman: “kus me!, jij dwaas!”
   Noppen: “als je me maar stevig vasthoud!”

   1. gister

    doe normaal bosche draak, beukman houdt van mij en ik van hem, zo is de eros van de homo.

 11. Vrijedenkert

  Baudet heeft gewoon volledig 100% gelijk..
  Die 2% norm zou ook niet nageleefd moeten worden om b.v. alleen maar de Russen af te schrikken maar gewoon omdat we die afspraak collectief binnen de Navo hebben gemaakt en bedoeld om iedere potentiële tegenstander die militair een gevaar kan vormen voor Europa af te schrikken dus iedereen Chinezen, Russen, Turkije, Iran, Pakistan etc of zelfs deze landen gezamelijk of zelfs een bondgenoot als de VS!
  Alleen maar de Russen als mogelijke tegenstander noemen is dat de kat op het spek binden ieder modern groot land kan na een politieke omwenteling of staatsgreep plotseling veranderen in een rivaal of zelfs tegenstander en democratie in een modern of zelfs bevriend land is geen garantie dat dit niet kan veranderen.
  Dus gewoon 2% en we zijn relatief zeer veilig op dit continent en als we niet willen eruit stappen.

 12. TD

  STEM PVV OF FVD.

 13. Ome Wim

  Het enige gevaar voor ons is die kliek in Brussel met een zatlap aan het hoofd, niet de Russen.

 14. Rud56

  @Eric1, Siemien: +1

 15. Veteraan

  Rusland moet je helemaal niet mee bemoeien, haalt niets uit, heeft geen zin.
  Zie geen verschil met andere sterke machten zoals China en Amerika.
  En ze zorgen voor zichzelf zonder [tot nu toe] terroristisch te worden.
  Dus 2% navo norm is goed omdat defensie te zwak is, we moeten ons natuurlijk nog wel [in navo verband] kunnen verdedigen. Maak er maar 10% van en nog eens 10% voor de politie en AIVD.
  Trump heeft al heel vaak gezegd dat hij het zat is om onze verdediging te moeten betalen en Amerikaanse soldaten te moeten opofferen omdat wij het niet durven maar ons wel overal mee bemoeien en een grote bek hebben. Laf links gedoe.
  Die verdediging hebben we steeds meer nodig tegen de excessen van de islam en de criminele Allochtonen en gelukszoekers. En Tokkies die steeds meer meeliften al is dat een kleine 10 % vergeleken met het andere gespuis. En dat terwijl het nog een minderheid betreft.
  Over een tijdje moeten we natuurlijk ook in het binnenland meer defensie inzetten om de politie te ondersteunen. Zoals de linkse activisten en criminele allochtonen aanpakken die hulpverleners willen bedreigen en mishandelen/vermoorden.
  Als de linkse stemmers steeds meer bedreigd worden in hun huis en hun kinderen verkracht en vermoord worden roepen ze nog wel anders.
  Zelf aanpakken zijn ze te laf voor, vandaar altijd overal commentaar op behalve op de islam. Ze weten dat de foute moslims niet alleen dreigen maar ook toeslaan.
  Dat geld voor cabaretiers, cartoonisten en vele anderen. Bang en niet zonder reden.
  Dus dan maar moreel hoog staan en schelden op rechts, laffe honden en trollen.

 16. Van Havezaat

  Teunis Dokter, je bent niet goed geinformeerd over de toestand in de wereld en dan met name Rusland.
  Ik heb het vermoeden dat bij het nederlandse Knapenkoor, lees politici, nog echt gedacht wordt in “USSR” phylosophy.
  Nederland doet wat de Atlantische Raad (NATO vereniging) voorschrijft.
  Dus mond houden en eenvoudige doen wat NATO/EU voorschrijft.

  Rusland is een geheel ander verhaal. Kort gezegd: Een volk dat IMO een normaal en vredig leven leiden wil en daarvoor kompetente volksvertegenwoordigers op geregelde tijden kiest.

  Het is niet te vergeten dat Rusland na de val van de Berlijnse Muur Duitland alles terug-gegeven heeft wat bezet was vanaf 1945. Het heeft er ook voor gepleit de twee gedeelde landen Duitsland weer een land te maken. Is ook gebeurd.
  Rusland heeft Militair en overige Bagage en mensen weer teruggebracht naar Rusland.
  Heft het Warschauf Pakt op en brengt Militair etc. terug naar Rusland. Heft de USSR op en dat was het. Einde verhaal.

  De Bevrijders, die schreeuwers van nu. Wat doen zij?
  Maken geen vredesverdrag met Duitsland. Noch steeds in staat van oorlog.

  Maken van Duitsland hun grootste europese kolonie (duiten-land), stelen het land blind, laten moedswillig plm. 1,5 miljoen duitse krijgsgevangen van de honger kreperen in de open lucht in winter en zomer na 1945. De goede vriendelijke Eisenhower, kent U hem nog? (Tegen Geneefse Konventie) en mishandelen zo ongeveer alles wat aan “vrouw” in Duitsland rondloopt.

  Behouden de belachelijke NATO in het leven en er is geen Warschauf Pakt meer.
  Ondanks belofte van NATO zijde niet naar het Oosten uit te breiden staan ze ondertussen aan de Russiache grens. En niet om een kaartspel te spelen met de Russen. Het is het moedswillig omsingelen van Rusland om dan een oorlog te kunnen voeren tegen Rusland.
  Die brave NATO toch!
  Oh weeh, die aggressieve Russen? En nu willen ze zich ook nog verdedigen bij een eventuele NATO invasie in Rusland. Ongehoord! Zo aggressief, die Russen, willen zich ook nog verdedigen? Een zekere gepensioneerde US generaal verdient op dit moment zich gek, lam en blind aan deze kunstmatige oorlogstoestand. Hij had de toestand goed verkocht aan die domme NATO vassalen.

  Rusland is niet onze vijand! Alles fake news!

  1. Meriadoc Brandebok

   Van Havezaat schreef:
   “De goede vriendelijke Eisenhower, kent U hem nog? (Tegen Geneefse Konventie) en mishandelen zo ongeveer alles wat aan “vrouw” in Duitsland rondloopt.”

   Het Rode Leger heeft in Oost-Duitsland afgrijselijke daden verricht. Massa-verkrachtingen waren aan de orde van de dag en werden vergoelijkt door Stalin. Tja, Stalin, die een pact sloot met de duivel en, door zijn leger slecht op een oorlog voor te bereiden, mede debet was geweest aan de snelle opmars van de Wehrmacht.

   1. gister

    dit bevestigt mijn eerdere stelling. het pro-russische sentiment is groeiende in ons land.

     1. gister

      ik baseer me op het overtuigende en zeer grondig gedocumenteerde boek van de brit harding. dat is echt geen flodderige complottheorie maar het resultaat van grondig journalistiek handwerk.

      ik raad je dit boek aan.

     2. Rien Noppen

      Harding schrijft helemaal niet over Russisch sentiment in ons land, sukkel. Zijn boek gaat over de samenzwering van Trump met de Russen.

     3. gister

      dat klopt, harding nam het steele-rapport als startpunt voor zijn onderzoek. de fbi zag dat rapport als een zeer betrouwbare bron. er is nog door niemand een feit tegenin gebracht. harding maakt met zeer gedetailleerd bronnenmateriaal zeer aannemelijk dat het, in elk geval in hoofdlijnen, juist is.

  2. Siemien

   Klopt Rusland is niet onze vijand, de islam daarin tegen dan weer wel..

   1. Rien Noppen

    Vijand of niet, Rusland is wel degelijk een imperialistische staat die permanent bezig is Westerse democratieën te ondermijnen. Het is noodzakelijk tegen deze boeventaal een geloofwaardige defensie te organiseren.

    De islam is een wereldgodsdienst, geen vijandige staat.

    1. fockingworst

     @riennoppentrol MAG HIER OP DDS al 9 jaartjes complete onzin tikken over de russen onze overheid en dergelijke, de islam verdedigd hij altijd met verve en de christenen zijn gevaarlijk volgens hem.
     @riennoppentrol heeft GEEN SOCIAAL leven behalve dds, dag in dag uit kraamt hij hier complete waanzin uit, gewoon omdat het kan tot hij weer verbannen word en weer een nieuwe nick moet aanmaken om zijn dds obsessie in te vullen.
     Hier in Utrecht hebben we zo’ n gekkie, noemen we gewoon de stadsidioot @riennoppentrol gewoon de huistrol.

    2. gister

     rusland is wel degelijk een imperialistische staat die permanent bezig is westerse democratieën te ondermijnen. tegen deze boeventaal is het noodzakelijk een geloofwaardige defensie te organiseren.

     de islam is geen vijandige staat maar een wereldgodsdienst.

     1. fockingworst

      @riennoppentrol doet gewoon knippen en plakken met 1 van zijn andere nicks.
      @riennoppentrol denkt als hij zijn leugentjes telkens herhaalt, het de waarheid gaat worden… lol.

   2. fockingworst

    Veel +jes voor @Siemien

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.