Week 11: 'Gele hesjes' ontsporen en wandelen bijna tegen aanstormende trein aan!

Geen categoriejan 26 2019, 20:00
En we zijn weer een week verder. Het is week 11 van het 'Gele hesjes'-protest, of nou ja protest, het lijkt steeds meer op een wekelijkse bokswedstrijd, want de boodschap is nu wel helder, maar het geweld neemt niet af. Voor morgen is zelfs een 'mars voor de republiek' georganiseerd, dit keer door de 'rode sjaaltjes'. Wat die rode sjaaltjes willen is nog niet duidelijk, maar we doen een gokje: een socialistische heilstaat zoals Venezuela?
Waar de vorige edities van de 'Gele hesjes' nog zo'n 80.000 demonstranten door geheel Frankrijk op de been brachten, daar is er deze week weinig over van die hoeveelheden. Volgens de Franse krant Ouest France zou het dit keer om zo'n 22.000 mensen gaan. Dat is een bescheiden aantal. Nog steeds veel, maar op een bevolking van 70 miljoen Fransen een klein groepje. De beweging kon in het begin op sympathie rekenen en de Franse president neigde dan ook zijn oor naar de klachten van de demonstranten.
Zo organiseert Macron komende maanden een 'nationaal debat' om tegemoet te komen aan de spanningen.
Maar nu de onlusten blijven aanhouden, terwijl de omvang van de demonstratie afneemt wordt het wel een beetje pedant. Behalve in Parijs demonstreerden de Fransen ook in andere steden. Bordeaux, Angers en Châtellerault werden getroffen door acties. In dat laatste stadje waren de 'Gele hesjes' zelfs zo gek om naast spoorlijnen te gaan wandelen terwijl treinverkeer langsreed! Tja, als je dan wordt overreden, ga dan niet klagen over wiens schuld het is. In de nabijheid van Maastricht kwam onlangs een demonstrant om het leven, maar waren de demonstranten niet gewelddadig. Wel werden de grenzen opgezocht.
https://twitter.com/Bleu_Poitou/status/1089197820316389385
In Parijs kwam het vandaag tot aanhoudingen en verdwenen 52 mensen voor onbepaalde tijd achter de tralies. De verwachting is dat zij snel vrij komen. In Lille demonstreerden 1.500 personen en in Dijon 2.500. Dit zijn de aantallen die we in veel middelgrote Franse steden zien. De Franse pers beweert dat de 'Gele hesjes' in Dijon met 'mortieren' op de politie schoot. Die reageerden vervolgens met traangas. Dat is zo ongeveer het beeld dat in geheel Frankrijk te zien is. De boodschap is niet meer zichtbaar, het geweld wel. Jammer.
De schade na tien weken rellen is enorm. Zo is één derde van de Franse flitspalen vernield, waardoor Macron bijna een miljard euro aan schade moet goedmaken, maar ook inkomsten misloopt. Nu de demonstraties in omvang afnemen kan Macron zijn kans grijpen. Met het 'nationaal debat' heeft hij een sterke troef in handen en kan hij, mits hij serieus is, de bevolking wellicht voor hem winnen. Gezien de afname in de protesten lijken de Fransen hem die kans te gunnen. En die kans verdient hij.
Maar, voor hetzelfde geld nemen de protesten binnenkort weer toe. Het is immers niet de eerste keer dat het relatief 'rustig' was in Frankrijk. Afwachten dus en uitzien naar de volgende editie. Voor vanavond staat nog een 'Gele nacht' gepland en willen demonstranten in Parijs overnachten om morgen dus 'de mars van de Republiek' uit te voeren. We zijn benieuwd!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten