De 'Gele hesjes' zijn een motie van wantrouwen richting Mark Rutte en roep om nieuwe verkiezingen

Geen categoriedec 02 2018, 12:00
Verwarring alom. In diverse Nederlandse steden kwamen de 'Gele hesjes' naar buiten om zicht te laten zien. Maar waar de gele hesjes nu precies voor staan blijft onduidelijk. Dat komt omdat de redenen voor individuen om deel te nemen aan dergelijke manifestaties zo uiteenlopend zijn. Een gemene deler is echter wel te vinden: het fenomeen is een motie van wantrouwen tegen Rutte 3 en een pleidooi voor nieuwe verkiezingen. In Den Haag en Nederland in het algemeen lijken de manifestaties op een rustige en vrolijke manier te verlopen. Heel anders dan in Frankrijk waar oorlogstaferelen te aanschouwen zijn en sluipschutters op de daken staan om demonstranten, die de boel afbreken, te intimideren. Daar is het ook echt nodig. Want men gooit met stenen, hekken en steekt de boel in brand. Gelukkig was dat in Nederland wel anders.
https://twitter.com/frenkie4allll/status/1068980253685628929
De instanties stonden gisteren in ieder geval klaar om in te grijpen voor het geval de boel escaleerde, maar de optocht verliep rustig. Omdat een grote groep mensen in 'Gele hesjes' opvallen en een boodschap communiceren dwong de politie de demonstranten hun hesje uit te doen. Dat is toch wel wat apart. Is het niet toegestaan in Nederland om samen met medemensen specifieke symbolen te dragen? Waarom dit precies werd gevraagd lijkt onduidelijk. Maar zolang er geen agressie of wanordelijkheden ontstaan lijkt mij het evident dat het dragen van symbolen valt onder de persoonlijke vrijheid van meningsuiting dat ieder individu in de openbare ruimte heeft. Dat de ruimte tussen individuen dermate klein worden dat ze te interpreteren zijn als collectief doet daar niets aan af. Maar gisteren bleek die vrijheid dus even niet te bestaan. Het besluit om de mensen te dwingen hun communicatie-kleding uit te doen laat zien dat de instanties weten wat er speelt en trachten ze het geheel te ondermijnen. Maar waar staat de 'Gele hesjes' beweging eigenlijk voor?
https://twitter.com/gfrankenhuis/status/1068850319235444736
Duizend hesjes betekent dus duizend redenen. Ieder individu heeft zijn eigen mening over wat er goed of fout gaat. In Frankrijk gaat het om verhogingen van belastingen. Daar is de fiscale grens wel zo'n beetje bereikt en eist men het aftreden van Macron. De methoden die men daar gebruikt zijn achterlijk. De burgers maken auto's kapot en de straten lijken op het slagveld van Waterloo. Het is in alle opzichten altijd dom om eigendommen van medemensen kapot te maken om daarmee je ongenoegen te laten zien. Daarmee dwing je geen respect en empathie af. En dat is wel waar het bij deze beweging om zou moeten gaan. Schade toebrengen aan je eigen buren is dom, die moeten mensen met 'Gele hesjes' juist voor zich winnen zodat ze ook een geel hesje gaan dragen. Wellicht een teken van onmacht in Frankrijk dat er zoveel geweld wordt gebruikt. President Macron heeft ondertussen al laten weten deze onlusten 'niet te accepteren'.
https://twitter.com/HuubBellemakers/status/1068954130671169537
In Nederland is de publieke opinie over de 'Gele hesjes' niet per se negatief. Een peiling van Maurice de Hond suggereert dat veel Nederlanders wel blij zijn dat er eindelijk eens wordt gedemonstreerd tegen het kabinet Rutte 3. Voornamelijk kiezers van GroenLinks, Partij voor de Dieren, SP, FvD en PVV staan positief tegenover het fenomeen. Kiezers van de coalitiepartijen natuurlijk niet, want die zien met lede ogen aan hoe er een kans ontstaat dat een beweging uitgroeit tot een 'roep om nieuwe verkiezingen'. Want dat is hoe ik de 'gele hesjes'-beweging zie: als een roep om nieuwe verkiezingen en een motie van wantrouwen tegen kabinet Rutte 3. Niets meer, niets minder. En dat wil men natuurlijk niet. En dat is een boodschap die inderdaad op veel steun kan rekenen onder de bevolking. Zoiets moet in de kiem worden gesmoord natuurlijk, vandaar dat iedereen zijn hesje ook moest uitdoen! 87% van de VVD kiezers vindt het helemaal niks, een kleine 8% juicht het toe.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten