Emmanuel Macron belooft het volk een ‘nationaal debat’ over de koers van het land

De Franse president Emmanuel Macron heeft in zijn nieuwjaarsboodschap laten weten dat hij een ‘nationaal debat’ wil organiseren over de koers van het land. Het voorstel wordt geopperd na een maand van heftige protesten in diverse Franse steden. Daar ontstonden in november 2018 spontaan ‘Gele hesjes’ demonstraties. De meeste hevige rellen kreeg het land vlak voor kerst voor de kiezen. Toen werden behoorlijke verwoestingen aangericht in rellen tussen politie en demonstranten. Macron heeft blijkbaar door dat als hij zijn presidentschap wil redden en niet wil eindigen als een mislukkeling zijn imago moet oppoetsen. 

Naast hervormingen is communicatie dus van belang en dat wil de president bereiken middels de organisatie van een ‘nationaal debat’. Hoe dit er precies uit moet komen te zien is nog onduidelijk. De Fransen zijn vooralsnog sceptisch. Dat ze sceptisch zijn behoeft natuurlijk geen verbazing, want veel Fransen zien hun koopkracht niet stijgen. De voorgenomen heffingen op brandstof heeft Macron wel snel teruggedraaid, maar vooralsnog is het onvoldoende om zijn regering te laten uitblinken. Dat nationale debat moet daar dus verandering in brengen. Hiervoor zal Macron later deze maand een brief opstellen en deze richten aan de Fransen. Een mooi gebaar, dat wel.

Een mogelijkheid is bijvoorbeeld het organiseren van rondtafelgesprekken in diverse Franse steden mét Macron zelf en vertegenwoordigers van de lokale bevolking. Tijdens zo’n gesprek kunnen diverse onderwerpen worden behandeld en natuurlijk uitgezonden op de nationale tv. Op basis van die gesprekken kan een informeel actieplan worden ontwikkeld voor het regeringsbeleid. En dan maar hopen dat het goedkomt. Leuk natuurlijk zo’n aanpak. En wellicht werkt het, maar een peiling van Harris Interactive suggereert dat een groot deel van de bevolking (46%) verwacht dat de uitkomsten toch geen effect hebben. Ze staan dus hoogst wantrouwend tegenover het plan van Macron en zijn sceptisch. Tja, de Fransen zouden de Fransen niet zijn.

Vier onderwerpen zouden tijdens dit debat worden behandeld namelijk: ecologische transitie, fiscaliteit, democratie en burgerschap, en hervorming van de Staat aldus HLN.be.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. TD

  ‘nationaal debat’
  Wat zou hij willen doen koekjes met koffie uitdelen,hij heeft niets te geven staatsschuld is al 97% v BBP, gaat al hard richting Italië!
  Zou Rutte met Juncker een donatie bedenken?

 2. Natte Scheet

  Beetje triest dat de gele hesjes nodig zijn geweest om op zo’n idee te komen.

 3. Meester Kong

  Koopkracht in NL in de plus.
  Niet veel, maar met de naderende crisis hebben we nog wat vet. 🙂

  Eh FvD zal de gewone man laten creperen, het is maar dat u dat weet 🙂 🙂

  1. edoc431

   Moet je eindelijk aan het werk klaploper, nou en ???

 4. Gekko

  Dat is ieder geval democratischer dan hoe het er in Nederland aan toe gaat. Daar worden belangrijke debatten achter gesloten deuren gehouden, aan zogeheten tafels. Aan die tafels worden alleen gelijkgestemden uitgenodigd. Kritische benaderingen zijn niet welkom, alleen applaus. Zo is het ook klimaatakkoord tot stand gekomen. Onder leiding van grootverdiener Ed Nijpels en met instemming van volidioot minister Eric Wiebes (beiden VVD trouwens).

 5. Duijndam

  Slim van die Macron.

  Zo neem je die debiele Gele Hesjes de wind uit de zeilen.

  1. Raveltje

   Zo slim is dat niet, maar Macron heeft nu wel door dat hij de bevolking
   tegen heeft. En waar hij de koopkracht vandaan wil halen?

  2. edoc431

   Kan iemand het raam even dicht doen , het ruikt hier naar stront .

  3. Janna47

   @Duijndam

   En gij geleuft da…man man man….
   Die Macron kan op dit moment niet anders dan even de strijd te stoppen….en doet net alsof hij goede bedoelingen heeft. Deze man met een veel te grote broek aan moet het hazenpad gaan kiezen….dan pas kan er wat goeds gebeuren in dat verrotte land…

 6. fusilier

  Die gele hesjes laten zich geen oor aan naaien, als zij het niet voelen in meer geld in hun portemonnee. Een mooi leeg bord kun je niet van eten. De nood is hoog.

 7. TD

  De ESM fonds is het geld al aan het tellen voor Italië en daarna misschien voor Frankrijk,EU wordt duur!
  Alleen al de Brexit gaat Nederland 5 miljard contributie méér kosten op jaarbasis dan voor de Brexit en er zijn meer problemen in de EU

 8. plakband

  Voor verreweg de meeste politici, dus ook voor Macron, betekent debatteren het opdreunen van uit het hoofd geleerde zinnen. Een andere politicus antwoordt dan met andere uit het hoofd geleerde zinnen. De belastingbetalers zijn dat inmiddels bEU. Het antwoord van hen op de debat-zinnen verandert inmiddels snel van berusting naar een klap op de bek van de zwammer. Nederlandse belastingbetalers hopen nog teveel op verkiezingsrechtvaardigheid. Waarschijnlijk komen zij (ik dus ook) bedrogen uit. Dan groeit ook hier de anarchie.

 9. Willem Bever

  Duidelijk macron weet dus niet hoe een democratie dient te functioneren te ridicuul voor woorden zon absurde arrogante houding….een gevaar …dus wegwezen

 10. Gerlos

  Zoveel tegenstellingen in Frankrijk, ben benieuwd hoe hij dan een nationaal debat wil gaan voeren met zijn onderdanen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.