‘Gele hesjes’ protesten zwakken af, maar als Macron blundert slaat de vlam zo weer in de pan

In december braken ze in alle hevigheid uit en waren tienduizenden mensen op de been om te demonstreren tegen Emmanuel Macron. In Frankrijk was het daardoor al langere tijd onrustig en ook dit weekend is het weer raak. Maar toch lijkt de ‘Gele hesjes’-beweging in Frankrijk aan kracht in te dammen. Macron heeft een aantal belangrijke toezeggingen gedaan, waaronder het stopzetten van belastingverhogingen op brandstof en ook een ‘nationaal debat’. Tegelijkertijd werd één van de leiders van de ‘Gele hesjes’ opgepakt, Eric Drouet. Drouet werd in Parijs opgepakt terwijl hij in de Franse hoofdstad de slachtoffers van de anti-overheidsprotesten herdacht. 

Ook dit weekend dus weer onrusten in Parijs en de ‘Gele hesjes’ waren er bij. Volgens NOS Teletekst kwam het weer tot een kleine veldslag op de brug bij Assemblée Nationale, waar duizenden betogers en ordediensten hun woede op elkaar richtten. Behalve de Franse overheid liggen ook de media onder vuur. Net zoals in Nederland, waar demonstranten met ‘NOS = fake news’-stickers rondlopen, zo werden leuzen geroepen in Frankrijk  bij het kantoor van persbureau AFP. De media worden wellicht gezien als een doorgeefluik van de regering Macron.

De populariteit van de Franse president is laag al zijn er ook geen andere Franse leiders die het stokje zouden kunnen overnemen. Marine le Pen volgt Macron in populariteit, maar een meerderheid gaat zij ook bij komende verkiezingen niet halen tenzij de protesten nog verder worden aangewakkerd door onhandige besluiten en uitspraken van Macron. Maar de afname van de druk van de ‘Gele hesjes’ beweging op zijn regering is duidelijk te zien. De leider is gearresteerd en van tienduizenden demonstranten is ook al lang geen sprake meer. De Franse president liet zich afgelopen week nog in niet mis te verstande bewoordingen uit over de beweging. Hij noemde ze ‘leugenaars’ die ‘geweld gebruiken’.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. poldi

  “De media worden wellicht gezien als een doorgeefluik van de regering Macron.”

  En wat te denken van de NOS/NPO en RTL4 als doorgeefluiken van het kabinet Rutte.
  Met hun niet te stoppen gedram over de noodzakelijke energietransitie, electrische auto’s, duurzaamheid, illegale immigratie stroom met maar 110.000 “drastisch” verminderd in 2018.
  En met geen woord over het kritische klimaat manifest van zo’n 20 niet gesubisidieerde deskundigen.

  1. HendrikJan

   Toenemend aantal Turken vraagt asiel aan.
   Er wordt door de media gelijk een stempel op gedrukt.
   Het gaat om politieke dissidenten, van de Gullenbeweging.

   Sorry op de u horen puntjes, kan ze niet vinden.

 2. HendrikJan

  Let goed op de invloed van de Bilderbergmedia, die blijven de voeding naar de media aangaande de Gele hesjes negatief beinvloeden.
  Het gehele media circus, is nog maar in handen van zeer invloedrijke lieden en die zitten niet te wachten op veranderingen.
  Mijn idee is dat de focus moet worden gericht op die nieuwsbronnen.
  RUTTUP.

 3. Aytas

  ‘Net zoals in Nederland, waar demonstranten met ‘NOS = fake news’-stickers rondlopen, zo werden leuzen geroepen in Frankrijk bij het kantoor van persbureau AFP.’

  Het is in Nederland en Frankrijk gelukkig nog altijd zo dat er vrije nieuwsgaring is. Het is niet te ontkennen dat nieuwszenders een bepaalde kleur hebben maar wat belet je in Nederland om zelf een nieuwszender op te zetten. We hebben bv de telegraaf wat net zo’n gekleurde organisatie is. Hier een slachtoffer rol uit halen is zo achterlijk, in veel landen is de basis vrije nieuwsgaring er niet eens. In Nederland kan zelfs dds met al zijn verdorvenheid bestaan wat ook met alle macht verdedigd moet worden. De oproepen van velen hier tot censuur zijn walgelijk, het is wat zij beweren wat hun gebeurd. Dat de media in handen van een kleine groep is is voor een groot deel aan de bevolking zelf te wijten en is gelukkig door de komst van het internet een kleinere rol gaan spelen.

  De staat heeft uiteraard een belang bij gekleurd nieuws, een natiestaat is per definitie een zware onderdrukker. Het is aan mensen zelf om hier een weg in te vinden wat in Nederland gelukkig in vrijheid kan. Ik wacht nog steeds op een goede rechtse omroep, het staat je vrij om die op te richten, het is te hopen dat het dan van een hoger niveau is dan het huidige ‘rechts’.

 4. Gekko

  Er circuleert een filmpje waarop te zien is dat een profbokser in Parijs in z’n eentje een heel peleton ME achteruit drijft. Mag natuurlijk niet wat die man doet, maar wat een vent en wat een courage.

 5. poldi

  Plagiaat
  ————
  De koopkracht gaat ook in Nederland heel hard achteruit.

  Inflatie is zogezegd 1,7% maar dit jaar gaat de energierekening behoorlijk omhoog.

  In de supermarkt 3% meer btw maar de prijzen zijn vorige maand en deze maand met meer dan 3% omhoog gegaan. Tot wel 6%-8% omhoog.

  Ziektekostenverzekering in mijn situatie met 5,7% omhoog.

  De gemeentelijke heffingen zullen hiervoor niet onder doen dus daar verwacht ik ook een verhoging van minimaal 3% tot 5%.

  Dus ja mensen worden al meer dan 10 jaar voorgelogen dat de inflatie laag is. In feite is de salarisverhoging te laag om de jaarlijkse kostenstijging te compenseren en dus wordt al jaren het netto besteedbaar inkomen minder.
  Werkend Nederland wordt zachtjes leeggezogen en de leugens van de overheid regeren. De vraag is wanneer is het breekpunt bereikt?

  En de mensen die nu gaan reageren dat ze dit jaar 8% salarisverhoging hebben ontvangen en dit niet voor hun opgaat. Gefeliciteerd maar denk even verder dan jezelf. Feit blijft dat er gelogen wordt over net netto plaatje voor een groot deel van werkend Nederland.

  Het zal niet lang meer duren voordat de gele hesjes ook Nederland gaan veroveren en niet alleen maar door de vermindering van het netto besteedbaar inkomen maar ook de voortwoekerende islamisering.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.