Mogelijk jihadistische aanslag op christelijke kerk op de Filipijnen: 20 doden

Geen categoriejan 27 2019, 12:00
Op de Filipijnen zijn 20 mensen om gestorven door een aanslag op een rooms-katholieke kathedraal. De bommen ontploften tijdens de zondagsmis terwijl de christenen genoten van de dienst. Naast de doden zijn ook 81 mensen gewond geraakt. De laatste bom ontplofte op het terrein van de kerk toen ordediensten zich ter plaatste haasten. Volgens bronnen van de politie zouden vijftien burgers het leven gelaten hebben en vijf militairen.
Het is de zoveelste aanslag op het eiland waarbij christenen het doelwit zijn van terreur. De aanslag is waarschijnlijk gepleegd door de islamitische terreurorganisatie Abu Sayyaf. Het eiland Jolo, 'Jihadists only live once', wordt al jaren geteisterd door de aanwezigheid van islamitische strijders van Abu Sayyaf. De organisatie staat op een terreurlijst van de Verenigde Staten. In het verleden onthoofden ze christelijke priesters, ontvoerden ze toeristen en pleegde bomaanslagen en hadden de arrogantie dergelijke misdaden te claimen in de naam van Allah.
https://twitter.com/zyiteblog/status/1089432858425348096
Het eiland Jolo maakt onderdeel uit van Mindanao, een eiliand waar islamieten meer autonomie wensen. Daarbij gaan de radicalen zelfs zo ver dat ze dus aanslagen plegen om dat te bereiken. Het dodental veroorzaakt door deze strijd staat ondertussen op ~150.000 mensen. De aanslag is dus niet opgeëist, maar volgens de Filipijnse gouverneur Mujiv Hataman is het zéér waarschijnlijk het werk van Abu Sayyaf. Enkele maanden geleden ontdekten de autoriteiten het complot tegen de christenen al, maar waren niet in staat de aanslag te stoppen.
Na ontdekking van het complot hadden de autoriteiten de wegen rondom de kathedraal afgezet, maar nadat er twee weken lang niets gebeurde begonnen omwonenden te klagen over de ongemakken. En nu vindt die aanslag dus alsnog plaats. Het is de tweede aanslag in korte tijd. Tijdens Oud en Nieuw pleegden islamitische extremisten een aanslag in het stadje Cotabato waarbij twee doden vielen en tientallen gewonden.
Personen, die niet willen inzien dat de islamitische religie dit soort geweld in zich meedraagt, zijn naïef, want telkens weer, waar dan ook ter wereld, blijkt dat de bereidheid van moslims om geweld te gebruiken tegen andersdenkenden aanwezig is. Ook nu weer in op de Filipijnen. Laten we hopen dat dit besef ondertussen aanwezig is in Nederland. Overigens blijft een reactie op geweld nooit uit, zo worden in Amsterdam moskeeën beveiligd vanwege terreurdreiging.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten