Filmpje! Öztürk (DENK) pakt CDA'er aan: 'Bemoeit Nederland zich niet teveel met andere landen?'

Filmpje! Öztürk (DENK) pakt CDA'er aan: 'Bemoeit Nederland zich niet teveel met andere landen?'

Als het gaat om buitenlandbeleid lijken Forum voor Democratie (FvD) en DENK soms een beetje op elkaar. Zo lijken beiden het principe van neutraliteit te kunnen waarderen en onze bemoeienis met anderen te willen minimaliseren. Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot (CDA) kreeg een aantal kritische vragen van Öztürk (DENK) en leverde een uiterst zwak relaas af. Hieronder de beelden:

Op de beelden is te zien hoe Öztürk zich afvraagt hoe het kan dat 'een klein land als Nederland zo vaak wordt bedreigd' en 'of dit wellicht aan onze rol ligt in de internationale politiek en klusjes doen voor de Amerikanen'. Volgens Bruins Slot is dat niet het geval. Ze hamert er op dat Nederland nog nooit een cyberaanval heeft uitgevoerd. Maar er gebeurt natuurlijk véél meer dan dat. Terwijl Öztürk het gesprek breder probeert te trekken blijft de CDA'er zich focussen op cyberaanvallen en 'valt er veel te jatten in Nederland'.

Dat is natuurlijk waar, hackaanvallen waarbij intellectueel eigendom wordt buitgemaakt vinden plaats, bijvoorbeeld door Chinese hackgroepen.

En toen kwam het. Bruins Slot interpreteert de vraag van het DENK-Kamerlid volledig verkeerd. Zou ze het expres doen? Daar lijkt het wel op, want ze praten een beetje langs elkaar heen. In plaats van te reageren op het bredere onderliggende punt van Öztürk, namelijk dat Nederland zich teveel bemoeit met het buitenland, niet zozeer op het gebied van cyberwarfare, maar in andere zaken.

Denk aan bemoeienissen met de binnenlandse politiek van Venezula of het ondersteunen van jihadisten tijdens de Syrische burgeroorlog. Zaken die inderdaad prikkelend zijn en kunnen leiden tot tegenacties.

Öztürk: 'is het niet logisch dat hoe meer wij ons bemoeien met anderen hoe meer anderen zich met ons gaan bemoeien?' Een goede vraag en stelling in één! Hij een punt, net als Thierry Baudet, die afwijzend spreekt over de zoveelste interventie, doorziet hij gewoon de realiteit. En het is jammer dat het huidige regeringsbeleid op het gebied van Buitenlandse Zaken geen rekening houdt met deze mening, want het is goud waard voor Nederland.

In plaats daarvan zitten we opgezadeld met een ministerie van Buitenlandse Zaken waar de modus operandi is om overal iets van te vinden en zich voortdurend te bemoeien met anderen en de jongens en meisjes van defensie lopen vervolgens de risico's.

Lees meer over:
CDA Tweede Kamer Neutraliteit Denk

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties