Chinezen blijven Nederlandse overheid en bedrijven hacken...

Geen categoriejan 20 2019, 14:00
De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) beschuldigt de Chinese staat van het hacken van Nederlandse organisaties. Volgens de AIVD is het 'waarschijnlijk' dat China achter hackpogingen op overheidsorganen en bedrijven in Nederland zit. De Chinezen schijnen vooral patenten en intellectueel eigendom te willen ontvreemden uit Nederland. Bedrijfsgegevens, verdienmodellen, organisatiestructuren, blauwdrukken van technologische innovaties. Alle informatie die er te jatten valt en waar voordeel uit kan worden gehaald loopt risico op hackpogingen.
Behalve de AIVD stelt ook de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) zich in de uitspraken van de AIVD te herkennen, aldus Tweakers.net. Tja, de Chinezen. Enerzijds een prachtig volk met een gevoel voor gemeenschap, maar ook het land van het onderdrukken en etnisch zuiveren van minderheden. Een land van grote ongelijkheid en onvrijheid. Met rijke kustplaatjes en kosmopolitische bouw, universiteiten met vrij internet en vergiftigde landbouwgronden bij de Gele Rivier. Het is een land van tegenstellingen en de communistische partij heeft het land nog steeds in haar greep.
En nu de handelsoorlog tussen de VS en China op haar hoogtepunt lijkt te zijn willen de Chinezen laten zien dat ze sterk zijn. Dat ze durven. En dat ze veel schade kunnen aanrichten in het geval Donald Trump besluit het land aanvullende sancties op te leggen. Met de pogingen gericht op Nederlandse entiteiten geeft Beijing een waarschuwing af. De informatie die de Chinezen proberen te stelen heeft vaak economische waarde. Voor het uitvoeren van de aanvallen zou de staat gebruik maken van een hackergroep genaamd APT10. En dus niet direct zelf ambtenaren aan het werk zetten om de gegevens te vervreemden.
In december 2018 klaagde de Verenigde Staten twee Chinese staatsburgers aan, die volgens de VS lid zouden zijn van de hackgroep APT10. De Chinezen stellen dat de Amerikaanse staat precies hetzelfde doet en via hackgroepen gegevens probeert te stelen. De G20 landen hadden in 2015 nog afgesproken geen digitale aanvallen tegen elkaar te ondernemen, maar blijkbaar is deze afspraak weinig waard. Het Verenigd Koninkrijk steunt de VS in de beschuldigingen richting de twee Chinezen.
Volgens de Chinezen zelf doen de Amerikanen dus precies hetzelfde en woedt een 'cyberoorlog'. De Chinese staatsmedia 'Global Times' stelt dat één Amerikaanse hackersgroep van de NSA al meer dan 2.000 digitale aanvallen uitgevoerd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten